Comun la transportul in comun …

Când nu ai prea multe grăunţe în cap să scrii un articol mai de doamne-ajută, te apuci de citit bloguri şi-ţi vine o idee. Azi m-a scăpat Arhi de tensiune, aşa că furăm ideea de la el. De fapt nu de la articol, că acolo  e clară treaba. Nişte fătuţe de liceu (probabil), nu chiar în izmene, îs prinse fără bilet. Comentariile însă fac toţi banii.

Sistemul public de transport în România e uneori bun, de multe ori de maxim rahat. Eu cel puţin stau departe din simplul motiv că am maşină şi mai ales că prefer un taxi, dacă nu-s cu dojomobilul, pentru a evita plăcuta apropiere a ţiganilor şi altor ‘păsări’ de genul ăsta, intraţi la cerşit sau furat. Sau doar puţind de-ţi mută nasul.

Nu ştiu ce preţuri sunt acum la noi, pentru că nu am urcat de ani buni în vreun tramvai sau autobuz, că metrou nu avem în Timişoara. Ştiu că preţul creşte constant iar lumea este nemulţumită. Preţul carburanţilor e mereu în sus, s-au făcut credite pentru ‘vagoane’ noi, mai sunt costuri operaţionale, mai trebuie directorii de regii să-şi dea o primă.

Un mare ajutor în a ţine jos rentabilitatea îl oferă însă şi cetăţenii, care se laudă că au circulat ani buni fără să plătească bilet, găsind tot felul de tertipuri pentru a folosi gratis un serviciu, spun ei prost, dar pe care tot îl folosesc.

Păi bine, domnii mei, dacă voi nu plătiţi, eu nu plătesc, majoritatea suntem şmecheri … de unde soarele şi luna de pe cer credeţi voi, inteligenţilor, că poate să reziste ditai hardughia de regie? Vă plac staţiile noi de metrou, vă place să circulaţi cu autobuze noi, chiar faceţi gură că e de rahat transportul în comun. Dar banii ăia de unde credeţi că vin? Din soare?

Am umblat 12 luni (cumulat) în New York. Ştiam deje rutele de metrou, mai ceva ca ăia de la informaţii. Luam un bus de acasă, apoi metroul, eventual mai schimbam. Un drum costa 2,25 dolari (transfer gratis, deci plăteam în autobuz şi metroul venea moca). Un drum Queens-Manhattan şi retur era 4,5 dolari. Am avut şi un abonament pe 30 de zile. Ăla costă 90 de dolari. Gen ‘pe toate liniile’. Da, la salarii de mii de dolari, chiar multe, dacă respectivul lucrează în Manhattan. 20 de minute de parcare îs şi 28 de dolari în unele zone, deci ‘costumele’ de pe Wall Street nu se jenează să umble cu transportul în comun pentru că este atât de bun şi mai ales ieftin.

DAR LUMEA PLĂTEŞTE BILETUL!

La intrarea în autobuz, la şofer, este un ‘automat’ în care îţi validezi cardul. Card ce se poate lua de la staţiile de metrou, din aeroport etc. Dacă nu ai card, plăteşti 2,25 în mărunt. Şi da, trebuie să ai exact atât. După ce plăteşti, intri. Dacă eşti pe card, mutarea spre metrou, după cum ziceam, se face moca.

În metrou există ‘poartă’ în care validezi cardul. Poţi cumpăra de acolo card nou, există automat pentru pus banii pe card prin cash sau credit card. Există şi un nenea la ghişeu, dacă vrei să cumperi prin el. De obicei turiştii, că noi suntem mai împiedicaţi.

Cardul pe o lună doar se verifică de sistem, oricum ai nelimitat. Odată intrat la metrou, te plimbi pe unde vrei.

Nu am întâlnit controlori. Nici nu sunt necesari. Ai acces în bus doar prin uşa din faţă, la metrou ai ‘poarta’ de trecut. Nu ai bilet, nu ai serviciul respectiv. Simplu şi elegant.

E de rahat sistemul american? Păi nu prea. Oraşul e foarte bine acoperit, ai hărţi uşor de folosit, o flotă de nuş câte mii de diverse ‘utilaje’. MTA chiar nu s-au jucat. Sunt permamente lucrări de îmbunătăţiri pe traseu, linii ‘bus only’ în Manhattan, vagoane noi pe metrou etc. Se investeşte inuman de mult, aşa că serviciile sunt mereu mai bune decât erau. E drept că multe staţii de metrou sunt incredibil de jegoase, dar se renovează continuu.

Vorbim despre un sistem MAMUT care funcţionează zilnic atât de bine, că milioane de oameni depind de el (6 milioane, din ce am citit recent). Un sistem ieftin (dacă e să compari preţul biletelor şi al abonamentelor cu salariile americanilor), dar pe care nu-l ‘fraudează’ atâţia, ca în România.

Este sistemul de rahat? Ia un taxi, mergi cu maşina sau cu bicicleta. Fă piciorul frumos mergând pe jos. Dar nu fura din munca altora, tot tu, românule, cel sictirit că nu-ţi dă vânzătorul rest sau te-a şuntit Orange de 10 minute. Ai dreptate, ei te fură şi trebuie să iei atitudine. Dar tu de ce îţi baţi joc de munca altora?

Soluţii? Probabil trebuie să scoatem din nou factorul uman din ecuaţie şi eventual mergem ‘automatizat’ pe cât posibil. Nu tu îţi validezi biletul când ţi se arată, ai card cu care intri în bus. Prin faţă, la şofer. Nu merge? Mergi pe jos. Validezi sau plăteşti bani gheaţă. Fără control, fără români care ţin un bilet (doar dacă-i prinde etc.) Nu este normal să te plângi de sistemul de transport, dar să te mândreşti că nu plăteşti. Dar mai e mult ..până departe.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810