Cum pierzi bani incercand sa economisesti

Se spune că ar trebui să economisim măcar 10% din ce câştigăm. Dacă se poate, în lunile mai bune, chiar mai mult. Pe lângă nevoile care dau peste tine, că, vorba aia, la omul sărac nici boii nu trag, mai există un viitor ‘îndepărtat’ de care să avem grijă: pensia. Pentru generaţia noastră pensia respectivă e uşor învăluită în umbre, mai ales că în acest moment sistemul este în genunchi. Ce ne face să credem că peste 30 de ani va fi mai bine?

Situaţia economică tot mai proastă plus experienţe ‘recente’ neplăcute, ne fac pe toţi să gândim de două ori înainte de a mai da un ban şi să încercăm să economisim. Şi pentru anul acesta mi-am stabilit un MINIM de economisire, bazat pe faptul că anul trecut am reuşit acest lucru. Partea nasoală a ‘ecuaţiei’ este că m-am încadrat în minim, deci anul acesta sunt chiar mai motivată să cresc acel minim (15%) şi să depăşesc chiar valorile respective în lunile mai bune.

Cu toată atenţia asta există momente când credem că facem o ‘afacere’ bună şi de fapt pierdem mai mult. Încerc să acopăr câteva aspecte, vă invit şi pe voi să veniţi cu propriile experienţe:

Alergi după o rată mai bună, dar pierzi bani alergând

Acum câteva luni observam problema asta la o persoană în etate. A economisit o anumită sumă în lei acasă, apoi a căutat un curs valutar bun, pentru a schimba respectiva sumă în euro şi apoi a depunde banii în contul de economii. A umblat vreo 5 ore prin oraş, pe la diverse case de schimb valutar, până a găsit una bună şi a câştigat câţiva lei. Avantajul persoanei respective este că e în pensie (deci are timp ‘gratis’), că are abonament gratis etc. Dacă eu aş face o chestie similară, aş plăti benzină, aş pierde ore ‘facturabile’, probabil mai plătesc parcare sau cine ştie ce alte chestii.

Câştigul ei a fost cam de 1 euro şi ceva, pentru mine ar fi fost o pierdere sensibil mai mare.

Ai economiile în valuta ‘greşită’

O mare problemă în acest moment este că diferitele ‘monede’ se comportă tot mai ciudat. Devalorizările lovesc puternic în economiile tuturor. Cei care au lei de pildă, acum probabil scrâşnesc din dinţi, văzând că mai ‘scade’ puţin. Cei care au economisit în euro stau stresaţi, la fel ca şi cei care au banii în dolari. Pentru sume mici poate nu se simte, dar, când ai economii de ani buni, aceste fluctuaţii te pot afecta. Soluţia ar fi probabil să ai ‘ouăle’ în mai multe ‘coşuri’ şi să fii mereu cu ochii pe situaţie.

Economiseşti pentru urgenţe, nu ai un plan de pensie

Mai aproape dinţii decât părinţii … cam aşa cu pensia asta. La 30 de ani ţi-e greu să te gândeşti că vei ajunge la 60 de ani, deşi cu toţii ajungem acolo, dacă nu se întâmplă ceva între timp. Şi totuşi ne mişcăm destul de greu, când vine vorba de a avea economii pentru zilele respective, un plan de pensie, ceva.

Cumperi marfă cât mai ieftină

Am avut în familie o perioadă în care banii chiar erau ‘limitaţi’. Şi cădeam cu toţii în ‘plasa’ preţului mic. Dădeam puţini bani pe nişte cizme proaste de pildă, care-mi ţineau frig şi aveau talpa tăiată în câteva săptămâni. Poate treceam iarna respectivă, dar la următoarea o luam de la capăt. Am luat acum aprox. 10 ani o pereche de ghete mai scumpe. Şi acum le pot purta, deşi am început să fac mofturi, că-s prea vechi. Genul de încălţăminte pe care o schimbi de plictiseală, că sunt la fel de bune ca în prima zi.

Au costat de vreo 4-5 ori mai mult decât unele ieftine, dar şi-au scos banii în timp. Am avut picioarele uscate şi calde, iar acum le trec la ‘pensie’ pentru că vreau un model nou.

Sunt ani de când strâmb din nas la anumite produse. Prefer să dau o dată nişte bani, dar să pot folosi produsul respectiv mai mult şi fără probleme. Este clar că o pereche de pantofi de 20 de lei sunt mai ieftini, dar unii mai de calitate te vor costa mai mult. Vor şi dura mai mult.

Cumperi două, a treia e gratis

Sau orice ofertă de genul acesta. Pare foarte tentant să-ţi umpli casa de hârtie igienică, pentru că este la un preţ greu de ignorat. Sau să cumperi 3 perechi de pantofi la preţ de două. Hârtia igienică oricum se consumă repede, deci vei folosi stocul respectiv. Dar borcanele de magiun luate în plus oare vor mai fi bune? Sau pantofii respectivi. Chiar ai nevoie de 3 perechi? Nu ieşeai mai bine cu o pereche, la un preţ corect, rămânând cu restul de bani pentru altceva mai important?

Ofertele respective sunt foarte bune pentru a economisi, dar e bine să ştii mereu care sunt bune cu adevărat. Iau suplimentar detergent de pildă, că din ăsta avem nevoie sau mâncare pentru câini, că trebuie să mănânce şi gura lor ceva. Ştiu că oricum peste 3 luni trebuie să mai iau un sac de ‘croanţe’. Dar poate că ar trebui să o iau mai uşor cu hainele, chiar dacă este ofertă, în condiţiile în care am destule.

Sari peste diverse consultaţii periodice

Aici sunt vinovată şi eu. Am făcut ultimele analize acum câţiva ani. Cu dinţii cam la fel. Prin ‘juneţe’ am avut probleme cu tot felul de dentişti aiurea, aşa că am ales să tac şi să sufăr. Reparaţiile din ‘cimitir’ m-au costat SALARII întregi, atunci când chiar nu se mai putea. Dacă tot am trecut să-mi îndrept dinţii, am început să fiu mai atentă. O verificare la 6 luni nu e extrem de ieftină, dar clar mai indicată decât să te trezeşti peste 5 ani că ai de plătit sute de euro.

Mănânci produse alterate

Aici am eu o ‘fiţă’: dacă un produs nu este proaspăt şi nu-mi miroase bine, nu-l mănânc. Nu mănânc roşii ‘bătute’, nu mănânc şuncă dacă-mi pare suspect ceva la ea etc. Ştiu că mai scot lumea din minţi, dar riscul este să faci ceva atât de frumos, încât să te coste medicamentele şi spitalul mai mult decât un leu cât ai aruncat la gunoi.

Cumperi produse alimentare multe şi apoi le arunci

Tot pe varianta: e preţ bun. Ajungi să cumperi multe produse, pentru că sunt la un preţ irezistibil şi nu apuci să le mănânci. Dacă le mănânci stricate, poţi da în alte ‘bucurii’, aşa că e foarte posibil ca mâncarea respectivă să ajungă la gunoi. Bani economisiţi într-o parte, aruncaţi la pubelă în altă parte.

Te grăbeşti să ‘economiseşti’ timp, dar plăteşti amenzi de circulaţie

În general NU avem motive să gonim cu maşina. Există puţine ocazii când se impune o asemenea ‘aventură’, în rest o facem pentru că suntem nerăbdători şi agresivi. O amendă de circulaţie nu e o groază de bani, dar e păcat să plăteşti aiurea sumele respective, când, conducând cu atenţie, rămâi cu banii în buzunare.

Maşină întreţinută prost sau aproape deloc

În momentul în care ai maşină, vin tot felul de ‘bucurii’. Iar costurile nu sunt dintre cele mai mici. Alegând să ignori inspecţiile tehnice şi să iei doar ce este mai ieftin (deşi ştii că este de calitate inferioară) te va costa la urmă destul de mult. Când mi-am luat maşină, mi s-a spus clar: pune benzină de calitate, pune filtre bune, ulei de motor foarte bun. Nu-ţi bate joc de ea. O maşină întreţinută cu grijă te poate servi destul de mult, una de care nu ai grijă, se va defecta des şi vei plăti o groază de bani.

Cam asta am adunat eu. Voi cum ştiţi că se mai poate strica planul de economisire?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810