La începutul carierei de freelancing sau când mai e nevoie de nişte bani “suplimentari”, mulţi licităm pentru proiecte în celebrele situri de freelancing: RAC, Elance, oDesk, Guru, iFreelance etc. Pentru un freelancer cu o bună reputaţie pe site şi un portofoliu excelent, câştigarea de proiecte este destul de simplă. Hai să spunem că, după 8 luni pe Elance, lucrez în general pe bază de invitaţie, fără a mai pierde zilnic timp căutând vreun proiect şi încercând să îi conving pe potenţialii clienţi că pot ceva. Sunt bine plasată în topul nişei mele, reputaţie excelentă şi un portofoliu destul de gras. Dar, am început de la ZERO, ca orice freelancer nou.
Şi, ţinând cont că începutul respectiv nu e chiar aşa depărtat, îmi amintesc câteva dintre “mişcările” făcute pentru a primi un job. După aceea totul a devenit mai uşor.
1. Petrece timp pentru a pune la punct profilul şi portofoliul.
Când eşti nou într-un asemenea site, nu se poate vorbi despre rating, feedback sau alte chestii de genul. Rangul tău este foarte mic, hai să spunem că te găseşte lumea mai repede dacă ordonează topul de jos în sus.
Singura speranţă este să convingi prin portofoliu şi informaţiile din profil. Aruncă o privire asupra membrilor din topul specialităţii şi încearcă să înţelegi ce îi face atractivi. Cum se prezintă, pe ce pun accentul în această prezentare …
Vorbeşte despre experienţa ta. Prezintă-ţi serviciile concis şi corect. Nu înflori, nu minţi. Scrie despre calităţile tale, despre modul de lucru. Fii profesional şi încearcă să îl ajuţi pe viitorul client de ce eşti tu “buricul pământului”.
Urcă în portofoliu câteva expemple de lucrări de cea mai bună calitate. Nu urca 0rice rahaturi, sunt suficiente câteva lucrări care dovedesc clar ce poţi cu adevărat.
2. Dacă există vreun test, dă-l.
În momentul în care am dat 2-3 teste relevante pentru nişa mea, rangul a sărit imediat la o poziţie mai bună. Clienţii aveau deja mai multă încredere în mine, pentru că demonstram că şi ştiu ce spuneam că ştiu. Dacă nu eşti mulţumit de rezultat, re-dă testul până ai o notă foarte bună.
3. Nu te arunca pe proiecte mari, mulţumeşte-te cu ceva mai mic.
Primul job e posibil să nu fie unul prea mare. Majoritatea clienţilor s-ar putea să nu aibă încredere în tine încă, deci e bine să mergi pe ceva mai mic. Există şi excepţii, dar în general clienţii sunt dispuşi să încerce un nou provider pentru proiecte mici.
Primul meu job a fost să modific un design de WordPress. Nu să fac tema de la zero, doar să refac parţial designul şi codul. A fost un job plătit decent şi clientul a fost foarte mulţumit. Am mai lucrat un timp împreună şi am prins astfel primele recenzii excelente.
4. Pregăteşte-te să lucrezi pe preţuri mai mici.
Mulţi freelanceri reuşesc să prindă primul proiect venind sub preţul altora. Chiar dacă sună “urât”, când eşti în competiţie cu oameni ce au un rang excelent şi un portofoliu ţeapăn, e cam greu să câştigi.
Oricum este indicat să nu licitezi chiar sub valoarea orei de lucru, aşa cum ţi-ai stabilit-o din start, chiar dacă preţul pe proiect va fi mai mic decât ce ai cere în mod normal. Nu merită să lucrezi pe nişte cenţi, deci, şi când scazi preţul temporar pentru a prinde nişte proiecte, e bine să se acopere preţul orei de muncă.
Poţi creşte apoi periodic preţurile, pentru a ajunge la un venit mai aproape de experienţa şi valoarea ta. Aşa cum creşti în ranking, preţurile pot reflecta aceasta creştere.
5. Nu îţi pierde încrederea în forţele tale.
Prinderea unui prim job este destul de dificilă, când eşti “ăla nou” de pe site. Cu licitări inteligente, o prezentare profesională şi un portofoliu bine pus la punct, nu e chiar imposibil. Sunt clienţi care vor avea încredere în tine şi oricum, e loc de muncit pentru toţi. Perfecţionează munca de “marketing” şi BAFTĂ!
—–
Voi ce sfaturi aţi mai putea oferi? Cum a fost primul proiect câştigat şi ce credeţi că v-a ajutat să “agăţaţi” clientul?