Cum sa incep un blog?

Tocmai am primit un comentariu de la szekelly la articolul nostru mai vechi: “Sunt tare, imi fac site” …

teas ruga si eu daca ai placerea sa ma ajuti si pe mine si sami zici si mie sau sami explici cum as putea sa-mi fac si eu blogg.astep raspuns de la tine. mersi anticipat

Draga szekelly .. in primul rand iti urez bun venit pe blog si iti multumesc pentru intrebare. Ma gandesc ca, in loc sa raspund doar privat, as putea pune la cale un articol care sa va ajute pe toti cei care inca mai cochetati cu ideea de blogging si nu prea stiti ce si cum. Sper sa te ajute 😉

1. Ce presupune un blog?

Cred ca este prima chestie despre care trebuie sa discutam aici. Un blog presupune CONTINUT de calitate, updatat frecvent (se vorbeste despre updates zilnice si majoritatea celor care avem niscaiva trafic scriem cel putin 1 articol pe zi. Uneori si mai multe). Este destul de munca deci, pentru ca respectivul proiect sa fie unul bun. Nu discutam exclusiv despre ideea de a face bani, dar in timp, dupa luni de munca, este indicat sa si castigi un leut. Chiar daca nu iti vei cumpara masina de banii aia, macar acoperi hosting-ul si justifici intr-un fel timpul “pierdut”. Oricat de “hobby” este blogging-ul, este bine sa mai vina cate ceva din el, nu doar satisfactia ca ai oameni “abonati” la el.

Este deci important sa intelegi ca un blog presupune munca si specializare. Iti spun sincer insa ca merita, este absolut fascinant.

2. Ok, vreau blog .. despre ce?

Daca ai ajuns la faza la care doresti un blog si ai inteles ca vei avea ceva de munca, hai sa trecem la discutii foarte clare. DESPRE CE SCRII? Te rog eu sincer sa nu iti deschizi un blog cu filmulete youtube, sau cu funny pics furate de pe net. In primul rand multe asemenea materiale sunt ILEGALE si pana la urma chiar nu convingi pe nimeni.

Un blog inseamna continut interesant, cel putin asta caut eu intr-un blog si asta ne-a crescut noua aici traficul .. nu filmulete, nu articole copiate (vezi ca te ia autorul de guler, ca si eu m-am mai zbarlit in cateva ocazii), nu tampenii fara calitate. Lasa status-urile de messenger pentru copiii prostuti, lasa filmuletele si alte chestii care nu prea au ce sa caute intr-un blog serios.

Trebuie sa iti gasesti ceva despre care sa vorbesti. Si sa vorbesti mult.

Nu am fost niciodata adepta ideii de a face un proiect pe o nisa “banoasa”. Este plin netul de liste cu keywords care se platesc bine pe Adsense si a aparut o adevarata diaree (sorry) de situri despre investments, real estate etc, scrise numai sa existe si sa puna desteptul de admin un banner adsense.

Daca esti specializat intr-o nisa, da-i bataie. Daca nu, stai pe ce cunosti. Un blog, dupa cum mentionam la punctul 1, presupune multa munca, multe articole UNICE. Asta inseamna sa stii despre ce vorbesti. Daca esti bun la gaming, tranteste un blog de specialitate, daca le ai cu siturile, fa unul de web design. Stiu ca sunt nise suprasaturate, dar mai bine intrii in asa ceva si scrii bine, decat sa faci tampenii pe o nisa obscura.

Daca stii de toate si nimic exagerat de bine, poti face un blog “general”. Stiu ca sunt in scadere ca si “succes”, dar este inca loc de ceva de calitate. Se intampla atatea prostii in fiecare zi, incat zau ca nu vei duce lipsa de subiecte.

Concluzia: scrie articole originale. Nu filmuletele, status-uri sau poze. Continut de calitate creat de tine. Iti garantez ca merge.

3. Cum il cheama? Unde sta?

Dupa ce ai stabilit foarte clar si nisa pe care o “lovesti”, este momentul sa faci un pic de efort de “branding”. Gandeste-te la un nume pentru blog-ul tau, ceva care sa contina keyword-urile importante (daca e pe o nisa) sau ceva dragut cu numele tau .. nu pune chestii prea copilaresti sau “l33t” talk, pentru ca va da senzatia de neseriozitate.

Ia-ti domeniu. Sincer .. e pacat de munca ta sa “putrezesti” pe blogspot cu un subdomeniu necunoscut. Orice proiect online merita un domeniu. Poti cumpara de pilda un .info (3.20 USD la Goddady) sau un .com/.net … daca nu iti permiti un .ro sau .eu .. Nu sta pe .tk insa, chiar sunt domenii rau vazute.

Cu domeniul in “bot”, pregateste-te de hosting. Din nou vorbesc IMPOTRIVA free hosting-uluiu blogspot sau wordpress. Ai limitari pe ele, sunt free domains, nu dau impresia de “profesional”. Exista cateva blog-uri de succes in Romania care inca sunt pe blogspot. Nu sunt la mine in bookmarks, chiar daca sunt de calitate, nu comentez pe ele (nu imi place sistemul) si chiar sper ca vor lua domeniu. Este pacat…

Nu te zgarci la banii in cauza (200-300 mii domeniu si 50-100 de mii hosting/luna). Chiar nu este o avere si NU vei regreta miscarea, in momentul in care blogul va avea succes si vei primi bani pentru a pune un banner sau un link. Mutarea de pe un loc pe altul (atunci cat te pocneste si pe ideea sa pleci de pe free host la blogspot pe un domeniu) te costa trafic si PR. Mai bine fa treaba BINE de la inceput.

4. Ce instalez?

Eu merg pe WordPress pe blogurile mele. Imi place scriptul si este de calitate. Comunitatea de dezvoltare este foarte mare, asa ca nu prea vei avea probleme. Exista si alte solutii de script, dar nu le-am luat in seama. Sunt multumita cu acest sistem.

5. Acu’ … e gata .. ce fac?

Daca ai terminat de instalat, incepe sa te joci un pic .. gaseste-ti o tema free draguta si incepe sa o modifici un pic. Stiu ca acum te socheaza ideea asta, dar un blog nu presupune doar continut. Incearca sa te “joci” cu niste imagini, sa le modifici culorile de pilda, un pic de modificari de culori in stylesheet.css (fisierul de controleaza multe dintre caracteristicile de stil ale blog-ului tau). Nu te teme, copiaza codul initial si salveaza-l intr-un fisier (sa fie, daca il dai peste cap). Incepe sa te joci apoi .. Dupa asta vei incepe sa creezi tu un header nou de pilda si sa intervii mai mult in codul de template. RABDARE si munca, vei reusi.

6. Cum ii dau drumul “la apa”?

Orice blog nou nu prea atrage, pentru ca este nou .. asa ca scrie tu vreo 10 articole si incepe apoi promovarea. Intra pe blogoree.ro de pilda (un forum pentru bloggeri) sau pe avemblog.ro (proiectul nostru din aceasta nisa). Scrie in alte forum-uri de web design de pilda sau forumuri de specialitate (pe nisa ta). Directory submission este inca o metoda de promovare

Sa nu uitam unul dintre secretele promovarii de blog: COMMENTS pe alte bloguri. Cauta prin blogroll-ul blogurilor pe care le stii alte situri similare. Fa-ti o lista cu cele care iti plac si comenteaza pe ele. Acum nu ai avut link de site, cand ai comentat aici, data viitoare, scrie si link-ul. Multi suntem curiosi si vei avea un trafic initial din aceste comentarii. Nu trebuie sa iti mai spun ca este important sa fie comentarii de calitate, stii deja asta.

Traficul initial se va transforma eventual in niste vizitatori “returning”, care se vor intoarce. Le place cum scrii si vor sa citeasca mereu ceva. In primele 2-3 saptamani ale blogului iti recoman sa scrii 3-4 articole pe zi si sa promovezi “tare”. Dupa aceea poti sa te mai relaxezi la un articol pe zi sau la 2 zile. NU iti sugerez sa lasi perioade inactive, se va simti foarte tare la trafic si este pacat.

7. PR? I don’t need no stinking PR.

Ei bine, ai nevoie. Nu neaparat sa te lauzi ca ai PR 4 dupa 1 luna jumate ca mine, dar pentru ca asa incepi sa fii interesant pentru alti bloggeri (pentru link exchange) de calibru mai mare deja si poate chiar cei care doresc sa isi puna link pe site contra cost. Nu trebuie sa faci pe demoazela timida, daca vor sa plateasca, ia-le banii 😀

Cum faci PR-ul asta?

  • Scrie chestii de calitate .. alti bloggeri vor adora continutul tau si il vor prezenta cu link catre tine (nu vorbim sa il copieze, ca sari la gatul lor, vorbim despre o recomandare a lor catre cititorii lor). Am avut multe cazuri in trecut de alti bloggeri care au dat link catre un articol de calitate, pe care l-am scris. Eu am primit un link, iar vizitatorii lor o recomandare de calitate, care i-a ajutat.
  • participa in “lepse” (sau cum le-o zice la plural). Stiu ca par idioate, dar nu sunt.. si este un mod interesant si viabil de a mai da niste “link love”. Primesti link si dai si tu .. pana la urma asta conteaza.
  • cate un scandal ajuta. Am avut si eu 2 scandaluri care m-au propulsat un pic .. prima data un blogger mi-a furat un articol, m-am zbarlit, un blog puternic a preluat ‘scandalul’ si am primit niscaiva trafic. Partea buna este ca am reusit sa mentin traficul ridicat (prin niste articole bine scrise la momentul ala), si dupa ce trafic boost-ul s-a terminat. Al doilea “scandal” (de fapt o mica discutie) a fost intre mine si cei de la roblegoofest.ro .. ne-am impacat foarte repede, pentru ca suntem oameni cu creier, am facut schim de informatii si de scuze si ne-am urat succes reciproc. Of course ca a mai crescut un pic traficul …
  • Blogroll exchange .. este clar un link excange cu alte bloguri. In mod normal cei mai mari nu prea fac exchange cu cei mici, pentru ca si-ar aglomera mult prea mult lista. Este clar ca toata lumea ar face link exchange cu zoso de pilda, dar iti imaginezi cum ar arata blogul lui in cazul asta. Nu este chestie de rautate, dar incep si eu sa limitez asta … sunt prea multe bloguri in lista .. Cei de nivelul tau sau putin peste vor schimba links DACA ai continut de calitate, pentru ca stiu ca vei creste. Acum nu esti prea ‘interesant’, dar multi sunt destul de isteti sa stie ca peste cateva luni link-ul tau va avea mare valoare

Traficul crescut si PR-ul te vor aduce in zona blogurilor de succes. Citite, care primesc link catre articole, care sunt ascultate. In momentul asta poti vinde reclama, pentru a plati “darile” la host, poti sa incepi sa te gandesti la un viitor clar pentru blog. Poate il lasi la faza de ‘hobby’, poate incepi sa castigi un banut pe el. Chiar daca nu este o avere, fiecare leu pana la urma pe care il iei, este bun 🙂

Cam asta ar fi micutul nostru articol. Sper ca ajuta 😉

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

27 Comments

  1. Daca observi, multe din bloguri cu trafic, nu prea au continut de calitate, ca sa nu zic ca sunt scrise de oameni ce nu au absolut nimic de zis… cu exceptia faptului ca azi au baut o bere la colt…
    Totusi, niste articole serioase si bine facute ajuta mult, drept dovada cresterea blogului tau.

  2. Hosting cu cpanel, baze de date, php etc. Pe serverul pe care sta si blogul asta (sau alte situri ale mele), 50-100 MB spatiu, 1-2 GB trafic .. suficient pentru un site micut, fara filme si alte prostioare 🙂

  3. Parerea mea este ca desi ai scris un articol foarte bun, ai facut de fapt un OverKill. Omul vroia o chestie cat mai simpla si dpdv al unui utilizator nou, l-ai demoralizat complet daca iti citeste articolul si crede ca va trebui sa scrie astfel de articole in fiecare zi ! Eu in locul tau i-as fi recomandat ceva simplu gen https://360.yahoo.com si sa se documenteze pe urma prin vizite pe alte bloguri … pe urma ar putea migra catre un blogspot/wordpress si de abia in a treia faza si-ar putea implementa propriul domeniu.

  4. era sa uit..niciodata nu ma corectez inainte sa dau post…se pare ca ma iau de o mana cu szekelly.

  5. Eu stiu ca nu faci mare lucru daca ai mai putine link-uri catre alte site-uri decat backlink-uri!

  6. Hmmm…..chiar daca ma repet, obligat de faptul ca mesajul mi-a fost trunchiat, ce hosting e ala la un pret mai mic de 100.00 lei/luna?

  7. Dojo, am si eu o intrebare: Este adevarat ca daca ai prea multe linkuri in blogroll scade PR? Tot se zice ca Google sanctioneaza link exchange, e adevarat, ma poti lamuri?

  8. @dawgama – toti suntem oameni si e omenesc sa mai gresim. Din punctul asta de vedere imi plac blogurile care iti permit 15 minute sa-ti corectezi comentariul. vezi zoso. si eu mai gresesc pt ca nu ma uit inainte sa dau submit si ma trezesc ca am facut un dezacord sau am scris gresit, din cauza vitezei. Cred ca o sa implementez si eu la mine pluginul ala care permite utilizatorului sa-si corecteze greselile.

  9. am stat canteva minute in cutiuta cu comment dar ca sa imi adun gandurile….asa, ce vroiam sa spun…ai avut muta rabdare, ca sa scrii acest post unuia cu “teas”, “sami”, “sa-mi”…unii ar fi zis “Intai invata sa scrii corect apoi …”…eu unul nu pot sa-mi adun gandurile asa ca tine. daca puteam in facem blog de tutoriale, asa am ramas la consultantata pe probleme pc, pe “cosmote”.referitor la hosting si domeniuu jackbook are un articol scurt si cuprinzator pe tema asta https://www.jackbook.com/2007/11/if-your-pagerank-was-a-big-0-would-you-pay-10-for-a-pr-2.html

  10. Din punctul meu de vedere este un articol foarte intersant, chiar mi-a placut. Din punctul unui utilizator nou …. cam greu sa faca tot ce i-ai zis tu acolo, prea complicat, prea mult, mai ales daca nu sti nimic de acolo. Mi-a mai placut faza cu “link love” , am inceput sa particip si eu la lepse de cand am mai bagat niste oamenii in Blogroll.

  11. Partea cu traficul intens si cu castigurile vine dupa ceva timp de la deschiderea blogului.Timp care presupune castig de experienta,promovarea blogului(un blog bun se promoveaza si singur,dar trebuie sa il mai ajuti si tu putin),dar,probabil dupa ce treaba se urneste,merita efortul.

  12. Tot articolul asta e valabil (in mare) pentru cei care fac din blogging o afacere (tu faci parte din aceasta categorie). Trebuie luat in considerare si cei care fac asta pur si simplu din pasiune. Poate ca de asta sunt inca foarte multe bloguri bune pe blogspot sau pe wordpress (chiar si pe weblog).

  13. […] got such a question from a visitor on my Romanian Blog and I thought it would be nice to not just discuss this privately with him, but to create an […]

  14. Ideal ar fi sa se combine pasiunea cu afacerea intr-o proportie optima.Daca exista pasiune in activitatea de alcatuire a blogului,si calitatea celor postate va fi suficient de buna pentru a avea un cuvant de spus in dezvoltarea unui trafic intens.Ori,un trafic intens ajuta mult la obtinerea si de castiguri materiale,daca ai “parghiile” necesare pentru acest lucru.

  15. Cu lepsele astea e cu dus si intors, in loc de link love poti sa ti-o iei in freza. Adica s-o dai spre un blogger de succes, din simpla curiozitate de a vedea ce parere are despre subiect, iar el sa creada ca vrei sa-ti faci reclama sau sa te bagi in seama si sa te ia la misto. Am vazut cazuri…

  16. Bun venit pe blog 😉

    Acesta este un ARTICOL, nu un tutorial de blogspot sau wordpress. Asa ca nu pot sa iti desenez pasii, poate intr-un articol viitor in care sa explic mura in gura cum se intra in cpanel, cum se creeaza o baza de date, cum se instaleaza wordpress-ul etc.

    https://en.wikipedia.org/wiki/PageRank
    Asta este PR-ul 🙂

  17. […] got such a question from a visitor on my Romanian Blog and I thought it would be nice to not just discuss this privately with him, but to create an […]

  18. Mi s-au clarificat multe desi nu am inteles chiar toti termenii folositi. Poate intr-o buna zi o sa-mi fac si eu un blog si o sa renunt la a scrie in caiete… Marele meu regret este ca nu m-am nascut cu 10 ani mai tarizu.

Comments are closed.