Cum sa iti alegi moderatorii pe forum

Pana vin pozele de la BaniVechi pentru calatoria din Berlin, hai sa pove un pic despre chestii tehnice. Si pentru ca activitatea de forum management este una care imi ocupa mult timp si ma pasioneaza de foarte mult timp, cred ca este momentul sa mai discutam despre un lucru important: alegerea moderatorilor pe forum.

Cine sunt in primul rand moderatorii?

Sunt niste membrii cu un statut mai special. Pe langa activitatea normala de posting, ei au de lucru si backstage, ajutand la curatenie si la pastrarea unui climat OK in forum.

Exista 2 tipuri de moderatori:

  1. Super Mods – sau moderatori globali. Ei au acces de moderatie pe TOATE categoriile de forum. Ideal pentru o comunitate mai mica, unde ai nevoie de ochi in plus pe toate categoriile.
  2. Moderatori – cei care au prerogative de moderatie pe cate o categorie sau doua. Ideal pentru un forum foarte mare, unde este deja greu sa tii pasul cu posting-ul zilnic. In acest caz administratorul alege cate un moderator sau mai multi pe fiecare categorie. Moderatorii vor putea face ordine pe o categorie si astfel fiecare sector va fi acoperit.

Un moderator are un statut special. Un ranking mai deosebit, poate si un “badge” care il deosebeste de ceilalti. Moderatorul este mana dreapta a administratorului, este respectat si are putere decizionala in ceea ce priveste politica de posting.

Dar cum sa ne alegem moderatorii?

1. Moderatorii se aleg EXCLUSIV pe competenta.

Stiu ca este “cool” sa fii moderator. Multi dintre membrii nostri si-ar dori acest lucru si poate chiar insista. Viata de moderator nu este insa usoara. Este vorba de obligatii asumate in cele mai multe cazuri voluntar (munca de mod nu este platita) si de munca serioasa.

Un prieten nu va fi ales ca moderator decat daca este calificat. Faptul ca este apropiat nu inseamna ca il alegem. Daca stie ce sa faca in situatia de mod, atunci poate fi ales.

2. Nu se pun moderatori din prima zi

Exista putine cazuri in care avem nevoie de moderatori din prima zi. Forumul este inca foarte mic, astfel ca administratorul are destul timp sa se ocupe. Sa ai 10 membri din care 5 sunt moderatori chiar arata ciudat.

3. Ai grija sa discuti toate detaliile

Viitorii moderatori sunt partial informati despre ce inseamna munca de moderatie. Dar fiecare forum are politica sa, de aceea este bine sa discuti toate problemele in cauza INAINTE de a incepe colaborarea. Un moderator trebuie sa stie de la inceput ce presupune munca sa, ce astepti de la el si cum sa isi respecte obligatiile. Din momentul investirii ca mod, el te reprezinta si toate problemele pe care le va face se vor “sparge” peste imaginea comunitatii.

4. Minorii pot fi moderatori buni. Atentie cum ii gasesti pe cei capabili

Sunt o mare sustinatoare a ideii de minori ca moderatori. Am avut in timp parte de oameni exceptionali in echipa administrativa, care la momentul investirii aveau 12-13 ani. Dadeau dovada de o foarte mare maturitate si se pricepeau extraordinar de bine. Si acum colaboram si sunt unii dintre cei mai “asezati” oameni pe care ii cunosc.

Exista multi tineri care se comporta ca niste copii pe net. Exista insa si multi extraordinar de capabili. Este bine sa ii remarci si sa ii cooptezi.

5. Atentie la comportament

Am fost mereu de parere ca este bine sa cunosti un om mai bine, inainte de a-l lasa in moderator’s panel. Imi place sa imi las oamenii sa posteze cateva saptamani bune macar pentru a putea vedea cum se comporta, cum relationeaza in comunitate. Inainte de a alege un moderator stiu deja cum se comporta cu nou venitii in forum, cum face fata stress-ului, cum reactioneaza cand este atacat.

Un membru “crizat” si plin de el NU are ce sa caute in echipa administrativa, oricat de capabil tehnic este. Un moderator de calitate este o persoana placuta, care iubeste si respecta fiecare membru din comunitate, care se poarta amabil cu the “newbies” si cu cei care au nevoie de sprijin.

6. Este mai bine sa alegi personal si discret

Nu prea imi place cand sunt contactata de unii pentru a-i face moderatori. Sunt cazuri in care m-am ales cu oameni deosebiti, in general insa politica mea de recrutare este “ascunsa”. Vad cine este capabil si il contactez in privat. Discut toate aspectele si ii cer un raspuns. Pozitiv sau negativ. Nu este obligatoriu sa primesc accept, unii poate chiar nu aun timp. Asta nu le afecteaza imaginea in forum, prefer un raspuns cinstit.

Incerc sa ma tin departe de anunturi de recrutare sau de altele de gen, pentru ca aduc numai comentarii. Ori ma trezesc cu tot felul de oferte de la oameni pe care eu nu ii consider calificati si intru in neplacuta situatie de a-i refuza, ori incep comentariile de prost gust pe forum, ca “ala de ce e ales mod, ca asta e mai destept” etc.

Acestea sunt cateva dintre lucrurile de care tin cont cand aleg echipa administrativa. Voi cum procedati?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810