Cum sa iti faci blog

M-am apucat de studiat statisticile şi se pare că unii au dat de acest blog şi după această “frază”. Dacă tot e lumea interesată de subiect, hai să vedem ce şi cum.

Un blog se poate începe în 2 stiluri: creezi un cont pe unul dintre siturile deja cunoscute (blogspot.com, wordpress.com, blogu.lu etc.) sau cumperi un domeniu plus un plan de hosting şi instalezi wordpress (recomandat, există şi alte platforme).

1. Facem un cont gratis la blogspot sau wordpress.com .. ori alţi provideri de servicii similare

Blogspot.com – unul dintre cele mai folosite sisteme de blog gratis. Faptul ca nu sunt multe restricţii şi ca este super simplu de folosit, îl face şi ţinta multor “sploguri” (spam blogs). Calitatea unui procent considerabil de bloguri este absolut inexistentă, drept pentru care în general, un cont acolo nu este văzut chiar cu ochi buni de mulţi alţi bloggeri (recunosc şi eu reticenţa faţă de asemenea bloguri).

WordPress.com – oferă un serviciu similar, cu MULTE alte restricţii însă. Cea mai importantă: nu permit postarea de bannere publicitare, ceea ce îi îndepărtează pe bloggerii interesaţi să facă bani, chiar dacă ei înşişi nu sunt dispuşi a plăti chiar minimal pentru un proiect al lor. Din experienţa personală cu asemenea bloguri, am găsit proiecte excelente ce folosesc această platformă, existenţa blogurilor de “spam” fiind greu de dovedit, în condiţiile în care nu pot posta reclame. Deci aici scriu oamenii ce nu sunt încă interesaţi să ia munca aceasta atât de serios (încât să investească bani), dar doresc totuşi să scrie şi o fac (mulţi) chiar foarte bine.

Pentru că plaforma în sine este wordpress, putem considera wordpress.com un pas bun spre viaţa de blogger “auto-găzduit”, cel care are deja un domeniu al său şi un cont de hosting.

Blogu.lu – nu am testat serviciile respective, pentru că am conturile mele de găzduire şi domenii. Am discutat însă cu creatorii serviciului şi am aruncat o privire pe unele dintre blogurile găzduite de ei. Mi-au dat impresia de bloguri de calitate (am două pe care le urmăresc zilnic), platforma utilizată este tot wordpress şi funcţionează pare-se chiar bine.

Pentru că nu am personal experienţe cu serviciile româneşti de acest gen, vă invit să oferiţi informaţii, dacă mai ştiţi şi altele. Cum vi s-au părut la folosire, eventuale probleme, limitări etc.

2. Cumpărăm un domeniu – hosting şi pornim la treabă.

Un domeniu .ro este încă suficient de scump, pentru un proiect mai mic, aşa cum este un blog la început. Mai ales când nu ştii sigur ce se va întâmpla în următoarele 6 luni, e cam greu să scoţi peste 200 de lei pentru un domeniu. Varianta myx pică, din cauza nesimţirii şi lipsei de profesionalism de la Vodafone. STAŢI DEPARTE DE ACEST SERVICIU, dacă nu doriţi să vă treziţi fără acces la domeniu, pe care culmea, îl plătiţi. A trecut 1 lună de la problemele specificate în articol, FĂRĂ niciun răspuns din partea lor.

Deci, ori luaţi un domeniu de la RNC (la ce bucurii am mai avut cu clienţii prin alţi “registrari” români, recomand să folosiţi “sursa”, nu resellerii), ori vă orientaţi spre un alt fel de domeniu.

Pentru un site la început e bun şi un .info (după cum vedeţi dojoblog e pe .info de câţiva ani şi nu a “tuşit”). Dacă vă place un .net, sună şi el bine. Şi costă 11-12 USD, dacă îl luaţi direct de la GoDaddy sau (recomandat) NameCheap.

Găzduirea este indicat să fie cu cPanel. Staţi departe de găzduirea de la GoDaddy, Yahoo, FatCow sau altele similare. Aş recomanda să evitaţi chiar şi ResellerZoom, la ce probleme am avut în ultimii 4 ani cu ei. De obicei, dacă vedeţi la support ceva cu “RAID”, aşteptaţi-vă la o cădere de măcar 36 de ore. Din nou, pe încercate.

Pentru România pot recomanda MxHost (colaborăm de 6 ani) şi, pentru internaţional, HostGator, cu preţuri chiar mai bune la reseller. Am acolo un reseller de vreo 4 ani deja, FĂRĂ PROBLEME. Uptime excepţional, nu cred să fi fost căderi până acum de care să ştiu eu, suportul este superb. Pentru cei cu MyBB, pot exista probleme cu setările de mod_security (veţi avea erori în admin panel), se discută pe chat cu un operator şi în 2 minute e rezolvat. Nu îmi amintesc de probleme cu wordpress. Oricum, aşa cum am precizat, din toate gazdele încercate de mine sau de clienţii cărora le-am instalat – gestionat bloguri, HostGator a fost cea mai bună soluţie, iar operatorii de la suport au fost mereu prompţi, respectuoşi şi eficienţi.

După ce aţi rezolvat cu domeniul şi gazda, vizitaţi wordpress.org (aici se găseşte plaforma, la .com este serviciul de găzduire gratis, nu le confundaţi) şi descărcaţi ULTIMA variantă de WP. Aceasta se instalează pe server prin Fantastico (o opţiune în cPanel) sau “manual” prin dezarhivarea pachetului, urcare pe FTP, setare de bază de date şi apoi instalarea după paşii descrişi în pagina de “read me”. Dacă este necesar, pot scrie şi un articol “pas cu pas” de instalare.

Cam astea sunt variantele.

În general, cei care încă se “joacă” de-a blogul şi nu sunt chiar siguri ce să facă, vor alege un serviciu gratis, de tipul blogspot. Dacă aveţi măcar 20% intenţii mai serioase, vă foarte recomand să luaţi un domeniu şi un host. Nu este o cheltuială uriaşă şi veţi avea cu adevărat libertate de mişcare. Plus că eforturile de link building şi captare de trafic se vor concentra pe un singur domeniu, uşor de reţinut, uşor deci şi de “înfipt” în blogosferă.

Baftă la scris, orice opţiune aţi alege. E nevoie oricând de oameni care scriu bine, aşa că, scrieţi 🙂

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791