Cum sa iti faci blog

M-am apucat de studiat statisticile şi se pare că unii au dat de acest blog şi după această “frază”. Dacă tot e lumea interesată de subiect, hai să vedem ce şi cum.

Un blog se poate începe în 2 stiluri: creezi un cont pe unul dintre siturile deja cunoscute (blogspot.com, wordpress.com, blogu.lu etc.) sau cumperi un domeniu plus un plan de hosting şi instalezi wordpress (recomandat, există şi alte platforme).

1. Facem un cont gratis la blogspot sau wordpress.com .. ori alţi provideri de servicii similare

Blogspot.com – unul dintre cele mai folosite sisteme de blog gratis. Faptul ca nu sunt multe restricţii şi ca este super simplu de folosit, îl face şi ţinta multor “sploguri” (spam blogs). Calitatea unui procent considerabil de bloguri este absolut inexistentă, drept pentru care în general, un cont acolo nu este văzut chiar cu ochi buni de mulţi alţi bloggeri (recunosc şi eu reticenţa faţă de asemenea bloguri).

WordPress.com – oferă un serviciu similar, cu MULTE alte restricţii însă. Cea mai importantă: nu permit postarea de bannere publicitare, ceea ce îi îndepărtează pe bloggerii interesaţi să facă bani, chiar dacă ei înşişi nu sunt dispuşi a plăti chiar minimal pentru un proiect al lor. Din experienţa personală cu asemenea bloguri, am găsit proiecte excelente ce folosesc această platformă, existenţa blogurilor de “spam” fiind greu de dovedit, în condiţiile în care nu pot posta reclame. Deci aici scriu oamenii ce nu sunt încă interesaţi să ia munca aceasta atât de serios (încât să investească bani), dar doresc totuşi să scrie şi o fac (mulţi) chiar foarte bine.

Pentru că plaforma în sine este wordpress, putem considera wordpress.com un pas bun spre viaţa de blogger “auto-găzduit”, cel care are deja un domeniu al său şi un cont de hosting.

Blogu.lu – nu am testat serviciile respective, pentru că am conturile mele de găzduire şi domenii. Am discutat însă cu creatorii serviciului şi am aruncat o privire pe unele dintre blogurile găzduite de ei. Mi-au dat impresia de bloguri de calitate (am două pe care le urmăresc zilnic), platforma utilizată este tot wordpress şi funcţionează pare-se chiar bine.

Pentru că nu am personal experienţe cu serviciile româneşti de acest gen, vă invit să oferiţi informaţii, dacă mai ştiţi şi altele. Cum vi s-au părut la folosire, eventuale probleme, limitări etc.

2. Cumpărăm un domeniu – hosting şi pornim la treabă.

Un domeniu .ro este încă suficient de scump, pentru un proiect mai mic, aşa cum este un blog la început. Mai ales când nu ştii sigur ce se va întâmpla în următoarele 6 luni, e cam greu să scoţi peste 200 de lei pentru un domeniu. Varianta myx pică, din cauza nesimţirii şi lipsei de profesionalism de la Vodafone. STAŢI DEPARTE DE ACEST SERVICIU, dacă nu doriţi să vă treziţi fără acces la domeniu, pe care culmea, îl plătiţi. A trecut 1 lună de la problemele specificate în articol, FĂRĂ niciun răspuns din partea lor.

Deci, ori luaţi un domeniu de la RNC (la ce bucurii am mai avut cu clienţii prin alţi “registrari” români, recomand să folosiţi “sursa”, nu resellerii), ori vă orientaţi spre un alt fel de domeniu.

Pentru un site la început e bun şi un .info (după cum vedeţi dojoblog e pe .info de câţiva ani şi nu a “tuşit”). Dacă vă place un .net, sună şi el bine. Şi costă 11-12 USD, dacă îl luaţi direct de la GoDaddy sau (recomandat) NameCheap.

Găzduirea este indicat să fie cu cPanel. Staţi departe de găzduirea de la GoDaddy, Yahoo, FatCow sau altele similare. Aş recomanda să evitaţi chiar şi ResellerZoom, la ce probleme am avut în ultimii 4 ani cu ei. De obicei, dacă vedeţi la support ceva cu “RAID”, aşteptaţi-vă la o cădere de măcar 36 de ore. Din nou, pe încercate.

Pentru România pot recomanda MxHost (colaborăm de 6 ani) şi, pentru internaţional, HostGator, cu preţuri chiar mai bune la reseller. Am acolo un reseller de vreo 4 ani deja, FĂRĂ PROBLEME. Uptime excepţional, nu cred să fi fost căderi până acum de care să ştiu eu, suportul este superb. Pentru cei cu MyBB, pot exista probleme cu setările de mod_security (veţi avea erori în admin panel), se discută pe chat cu un operator şi în 2 minute e rezolvat. Nu îmi amintesc de probleme cu wordpress. Oricum, aşa cum am precizat, din toate gazdele încercate de mine sau de clienţii cărora le-am instalat – gestionat bloguri, HostGator a fost cea mai bună soluţie, iar operatorii de la suport au fost mereu prompţi, respectuoşi şi eficienţi.

După ce aţi rezolvat cu domeniul şi gazda, vizitaţi wordpress.org (aici se găseşte plaforma, la .com este serviciul de găzduire gratis, nu le confundaţi) şi descărcaţi ULTIMA variantă de WP. Aceasta se instalează pe server prin Fantastico (o opţiune în cPanel) sau “manual” prin dezarhivarea pachetului, urcare pe FTP, setare de bază de date şi apoi instalarea după paşii descrişi în pagina de “read me”. Dacă este necesar, pot scrie şi un articol “pas cu pas” de instalare.

Cam astea sunt variantele.

În general, cei care încă se “joacă” de-a blogul şi nu sunt chiar siguri ce să facă, vor alege un serviciu gratis, de tipul blogspot. Dacă aveţi măcar 20% intenţii mai serioase, vă foarte recomand să luaţi un domeniu şi un host. Nu este o cheltuială uriaşă şi veţi avea cu adevărat libertate de mişcare. Plus că eforturile de link building şi captare de trafic se vor concentra pe un singur domeniu, uşor de reţinut, uşor deci şi de “înfipt” în blogosferă.

Baftă la scris, orice opţiune aţi alege. E nevoie oricând de oameni care scriu bine, aşa că, scrieţi 🙂

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

27 Comments

  1. Sunt niste sfaturi foarte bune dar nu asta cred ca e greu de aflat. Mai greu e sa incurajezi pe cineva sa isi faca un blog si sa ii dai increderea necesara in propriile opinii…

    Asta ar fi un articol bun…”De ce sa iti faci un blog?”

  2. 1. blogspot e oribil, nu-ti permite foarte mari cosmetizari, iar felul in care se lasa commenturi e oribil. Asta e mare defect …

    2. la wordpress nu se pot pune bannere? eu am vazut o multime de bannere publicitare sau pt campanii … cel mai des intalnit e toateblogurile si zelist, deci da, se poate face reclama, dar nu la nivelul unui domeniu …

    3. n-am auzit de Blogu.lu si nici nu am vazut un blog gazduit de ei. acum l-am accesat … aoleu, e oribil .. ai blogu.lu/nick … ce e porcaria asta? e si imposibil de retinut in cazul in care mi-l zice cineva la tel. in lumea asta cu .com si .ro sa ai .lu si cu / … o porcarie!

    4. corect. domeniile se cumpara de la sursa ca sa fii sigur ca tu esti proprietarul si nu cumperi doar dreptul de folosire. da, am vazut sote-uri care cica vand domenii dar de fapt nu. .ro e o porcarie … nu e pe vita cum mint aia, scrie f clar ca platesti 60 euro (asa re aultima data cand m0am uitat) pana cand legislatia va fi clara si sincronizata cu cea europeana … si va fi ca in lumea civilizata, adica pe 1 an cu posibilitatea de prelungire. deci dai 60 acum si poti avea surpriza ca la anu sa dai cate 5 in fiecare an. un .ro suna bine, nu zic nu, dar nu ajuta cu nimic la indexare google sau prezenta in alte motoare de cautare, pt un blog e suficient un .com

  3. Eu recomand, de fapt, va sfatuiesc sa va luati domeniu si host. Fie ca e ceva serios sau nu… un domeniu .info e 1$ iar host va recomand sitefrost.com (GRATIS) pe care am hostat un blog de 1 an si ceva. Deci nu va costa mai mult de 1 $ toata treaba.

    E mult 1$? Adica 3 lei? Si sa va spun de ce va recomand acest lucru. Daca o sa va mearga binisor o sa doriti sa va mutati si o sa pierdeti… depinde de vechime… daca va mutati dupa 1 an de zile, pierdeti mult. Vechimea conteaza la un blog, iar daca te muti e ca si cum ai luat-o de la zero. O sa aflati mai incolo cum sta treaba cu pagerank, trafic, indexare in search engine-uri, etc… lucruri care o sa va dati seama ca-s importante.

  4. arhiblog a fost cumparat de la globehosting, cu taxa anuala de 9 usd parca. cand m-am decis sa il cumpar definitiv, i-am anuntat pe cei de la registrar, ei mi-au dat factura de la rotld, ceva gen 40E, am asteptat sa treaca anul de inchiriere, dupa care mi l-au cumparat definitiv si aia a fost.
    deci exista si variante decente de cumparat domeniu ro anual. iar la vremea cand faceam asta, nu auzise nici dracu de arhi, deci nu se poate spune ca au facut-o special pentru mine.

    • E bine de stiut, danke de precizare. Nu am auzit de globehosting pana acum, asa ca e bine de notat.

  5. Recomand si eu Hostgator, nu am avut nici o problema cu ei.

    Daca folositi cuponul BLOGSTARTER la achizitionarea unui pachet de gazduire web primiti o reducere de $10.

  6. dojolina, matale esti esperta care va sa zica, dar cred ca si combinatia domeniu de la name.com si hosting de la webfactor.ro nu este chiar aiurea 🙂

  7. Hei Dojolina 🙂

    Mulţumim pentru aprecieri. O să-ţi spun părerea mea mai jos:

    1. da, blogu.lu are în spate WordPress şi se adresează pieţei româneşti. Un WordPress românesc dacă vrei. 🙂

    2. Majoritatea bloggerilor nu au experienţă şi nu se pricep la hosting, instalat WordPress, pus teme şi extensii. Şi mult mai important, la întreţinerea lor. În cazul ăsta pot opta pentru un serviciu premium de la blogu.lu. Îşi cumpără domeniu şi de restu’ ne ocupăm noi. Aşa se pot concentra pe ce le place: scris.

    @Ionuţ:
    3. Data viitoare nu mai poţi spune că nu ai auzit de blogu.lu. 🙂 Săr’na Dojolina!

    4. Eu văd altfel lucrurile:

    4.1 De cele mai multe ori când vorbeşti despre un blog sau un articol ai tendinţa să spui: “ai citit ultimu’ articol de pe blogu lu’ arhi” sau “băh, ţie îţi place blogu lu’ zoso?”.

    4.2 Am testat pe mai multe persoane care au contact cu internetu’ la nivel de o oră – două pe săptămână (35+ ani) şi toţi au reţinut mult mai uşor blogu(punct)lu(bară-orizontală)andrei decât andrei(punct)wordpress(punct)com sau andrei(punct)blogspot(punct)com. Dacă nu erau vorbitori de limba engleză trebuia să le dictez pe litere sau să le notez eu wordpress/blogspot ca să fie scris corect.

    4.3 Nu e nevoie să mă crezi pe cuvânt. Îţi propun următorul lucru. Încearcă să faci un sondaj (să zicem 50 de răspunsuri în 2 săptămâni) şi vezi ce spun cititorii tăi: ce sună mai ok pentru limba română. La final îmi spui la ce concluzie ai ajuns. Şi ca să nu faci muncă voluntară la finalul sondajului dacă rezultatul e pro blogu.lu eu îţi dau cont premium pe blogu.lu fără niciun cost timp de 1 an, iar dacă rezultatul e aşa cum ai spus tu în comentariu atunci îţi dau cont premium pe blogu.lu fără niciun cost timp de 2 ani.

    Te bagi? 2 sătpămâni, minim 50 de răspunsuri. Eu merg pe mâna ta că eşti om onest şi nu influenţezi sau măsluieşti rezultatul. 😉

    Andrei

    PS: https://www.pidjin.net/ şi https://alexunu.ro/ sunt 2 din conturile premium pe blogu.lu. La începutul lu’ octombrie o să venim cu surprize noi. 😉

  8. Eu am un domeniu la ţară. L-am moştenit de la un unchi. Mare boier!
    Din când în când, zilnic, primesc spamm-uri de 20-25 de ani, dar nu mă deranjează. Am şi dezactivat Akismet-ul.
    Spamm-uri, poftiţi!

  9. Of, 11-12 USD pe an sau pe lună ?
    Deci eu chiar vreau să am am un alt design, o formă mai atractivă a blogului meu, cu host cu tot, dar fac parte din categoria menționată de Andrei:
    ”2. Majoritatea bloggerilor nu au experienţă şi nu se pricep la hosting, instalat WordPress, pus teme şi extensii. Şi mult mai important, la întreţinerea lor. În cazul ăsta pot opta pentru un serviciu premium de la blogu.lu. Îşi cumpără domeniu şi de restu’ ne ocupăm noi. Aşa se pot concentra pe ce le place: scris.”
    Adică știu câteceva, dar nu suficient, cred, însă, că articolul tău mi-a fost de folos, Dojo. 😀

    • 11-12 dolari pe an. Sau mai puţin, nu mai ştiu sigur care îs preţurile. Namecheap.com – asta folosesc io. Daca te interesează nişte servicii de design blog, putem discuta. Nu lucrez gratis, dar nici nu sunt costuri uriaşe.

    • @Miscellaneous: După ce îţi pregăteşte Dojo designul rămâne să-ţi cumperi un domeniu şi de restu’ se poate ocupa blogu.lu. 🙂

      Dacă scopul tău e să publici articole chiar nu are rost să-ţi baţi capul cu partea tehnică a hostingului şi mentenanţei. Dacă apar probleme şi eşti nevoită să apelezi la profesionişi costurile o să crească considerabil. Iar dacă vrei să faci şi un banuţ cu blogul, nu-ţi permiti să fie picat.

      Şi de-i una şi de-i alta, merită să te apuci de blogging.

      Spor la publicat!

  10. Cum sa iti faci blog | Dojo Blog…

    Cum iti faci blog: scrii pe blogspot.com / wordpress.com sau instalezi un wordpress….

  11. Of, e complicat. Am un blog personal pe wp si sunt multumita de ei. Acum mi-am luat un domeniu pentru un proiect… si nu e scump, chiar merita .ro. Parca are alta prestanta, dar depinde ce vrei sa faci, cred 🙂 Desi cred ca toti am vrea sa castigam de pe urma blogului

  12. Buna ziua, Ramona (sau dojo), sunt cu ochii pe tine de ceva vreme (profesional, vorbind) dar uite ca abia acum ma adresez cu citeva comentarii:
    1. La domeniile .ro nu e dracul chiar atit de negru. Eu am primul domeniu pe ro inca din 2006. De multi ani se discuta de schimbarea strategiei de vinzare a domeniilor ro si pina la urma ramine tot asa. Deci ale mele si-au scos banii !
    Pina la urma incep sa cred ca e mai bine asa. E mult mai sigur, credeti-ma, vorbim noi cu ai nostri. La .com si altele de gen am auzit deseori de pacaleli, oameni care au ramas fara domeniu de indata ce numele acela a inceput sa reprezinte ceva. Fiecare face cum crede dar…
    2. Am avut wordpress instalat pe gazduire in ro. Mergea ca dracu` si abia cind am scapat de acea gazduire mi-am dat seama ca era de la ei !!! Nu intru in detalii tehnice, pe scurt era vorba de niste setari cam paranoice in server fiindca, vezi Doamne, fisierul htaccess e periculos. Este, dar daca stii ce sa faci cu el NU mai este. Ma rog, chestii de gen.
    3. Deocamdata am lasat balta domeniul din doua motive: criza, care se intinde si prin buzunarele mele si… oarece plictiseala.
    4. Acum urmeaza o intrebare de baraj: Desi am citit cu atentie termenii de folosire de la wordpress inca nu m-am lamurit cu un lucru. Pe wordpress. com e interzisa reclama, sunt de acord. Dar la folosirea platformei wordpress pe hosting si domeniu personal E VOIE SAU NU ? Cunosti exemple, le poti oferi ? Multumesc mult pentru raspuns.
    Marian.

    • Buna, Marian, bun venit pe blog.

      1. Ma bucur ca a fost OK cu .ro-ul. Am avut clienti ce si-au cumparat domenii si momentan totul a fost OK. RNC-ul nu sunt chiar cei mai simpatici la support, dar au fost relativ decenti. Nu am avut surprize cu niciun domeniu, deci nu pot acuza. Problemele sunt cu domeniile “inchiriate” de la myx, de care Vodafone isi bate joc acum. De fapt de clienti.

      2. Pe vremuri, hosterul meu din Romania, mxhost avea probleme de genul asta. si caderi. Am apreciat insa mereu bunul simt si rapiditatea cu care raspundeau. Serviciile lor s-au imbunatatit enorm in ultimmii 4 ani, relatia a ramas excelenta. De asta inca tin cont la ei, ca ma puteam muta cu totul pe hostgator.

      3. domeniul l-ai putea tine activ cu un minim de munca. E pacat sa il lasi sa “moara”, stiu cum e cu lipsa de timp si prea multe pe cap, dar un domeniu vechi e un domeniu vechi.

      4. WordPress.ORG sunt cei care ofera la download platforma. O foloesc si eu aici, o folosesc milioane de bloguri. Odata ce ai platforma pe domeniul/hostingul tau, faci ce te taie capul cu ea. Deci da, poti modifica skinul, poti pune publicitate etc.

      WordPress.COM este locatia ce iti permite sa deschizi un blog gratis, dar folosesti PLATFORMA LOR. Care e tot un wordpress, dar cu limitarile respective. Deci ei folosesc “programul” asta si iti dau un username. Chiar daca serviciul este totusi fara cusur, limitarile il fac inutil pentru cineva care doreste sa se dezvolte ceva mai mult. Si, daca vrei sa ridici limitarile, la serviciile de genul asta trebuie sa platesti. Din momentul asta, daca tot trebuie sa platesti, din punctul meu de vedere, mai bine platesti hosting si domeniu separat si esti “la casa ta” 😉

  13. Lol, daca erai putin curioasa ai fi vazut ca cel de pe com exista deja ! Temporar, sper eu. Cind o sa gasesc un hosting serios si… ieftin (cam contradictoriu, nu-i asa) o sa revin pe doemniul meu de baza. Multumesc pentru raspuns.

  14. Buna-buna, Dojo,

    Un lucru e sigur, daca vrei ‘autonomie’, nu apelezi la servicii de blogging gratuite. Faci cum faci si inregistrezi un domeniu.
    Ce registrator alegi, depinde. Eu am o singura experienta si buna, anume EURODOMENII 🙂
    Intamplator am ales un domeniu cu extensie .eu. Mi-a placut pentru ca am putut sa ma ‘joc’ cu numele domeniului 🙂

    Control panelul de host pe care il folosesc este Plesk. Poate o fi oferind CPanel optiuni mai in-depth dar personal sunt extrem de multumit de Plesk.
    Toate bune si frumoase, numai sa am ce scrie.

    Ma bucur ca ocazional intri in detalii tehnice.

    “May the wind be on your back, Dunmer” 😛

  15. Ciao.In legatura cu o problema. Fiind la inceput, nu stiam cum se mananaca toata treba asta cu internetul, cu site-urile,, asa ca am rugat pe cineva sa-mi cumpere un domeniu.ro. Toate bune si frumoase, insa a trecut aproape un an, si aflu ca respectivul nu l-a cumparat pentru toata viata, ci e cu taxa anuala la GlobeHosting. Sti cumva, se poate cumpara din acest moment definitiv, sau trebuie sa stau si sa platesc anuala domeniul. De gazduit nu mai e gazduit la ei.Pe ei daca ii intreb sigur ma vor minti, asa ca as vrea si parerea altcuiva care se pricepe. Multumesc mult!

    • Pfu, nasol moment. Momentan ideea este sa-ti recuperezi domeniul, chiar daca asta inseamna sa platesti inca un an la globehosting astia.

      Ne intereseaza cine este titularul domeniului si pe ce email este facut. daca e pe tine, e OK, daca nu, ai o problema. Domeniile .ro se inregistreaza la rotld nu la terti. Exista registrari OK, dar majoritatea celor din Romania sunt niste jeguri. Deci nu discuti cu ei. Mai am pe invatam.net copii care s-au chinuit ca pe cruce sa-si ia domeniile LOR de la ‘registrar’.

      Intereseaza-te deci pe ce nume este luat domeniul si vezi ce rezolvi cu globehosting. Chiar daca mai achiti un an, pentru a activa domeniul, macar il capeti tu. Apoi il muti frumos pe ce hosting doresti. Sa ma tii la curent, ca e interesant ce se intampla.

Comments are closed.