Cum sa-ti pregatesti copilul pentru inca niste luni de scoala online

Pe măsură ce numărul de cazuri crește vertiginos cam peste tot și începutul școlii se apropie, este clar pentru oricine că este posibil să se continue o formă de învățământ online, cel puțin pentru o parte dintre elevi, dacă nu pentru toată lumea.

Școala Nadiei ne-a prezentat deja 3 variante de studiu, ce sunt în discuții, decizia se va lua însă prin August, după ce DOE (Department of Education) termină de dezbătut această problemă:

  • full remote learning – copilul stă doar acasă
  • remote learning parțial – se merge 2-3 zile pe săptămână sau o săptămână acasă / una la școală
  • complet la școală

Decizia finală se ia însă la nivel de familie, este clar că, dacă nu se potolesc conatagierile, mulți părinți vor refuza să-și expună familiile, deci vor ține copiii acasă.

Oricum ar fi, este de așteptat să se mai meargă pe școală online cel puțin o perioadă, așa că e bine să fim pregătiți.


Voi face o scurtă paranteză pentru a preciza că pentru noi este foarte important ca fata să țină pasul cu școala, lecțiile se fac TOATE, copilul studiază în plus etc.

S-a descurcat excelent în perioada aceasta ciudată, acum intră în clasa I și pentru noi școala ei, online sau nu, este o prioritate. Acest articol deci se adresează părinților care doresc să-și ajute copiii să aibă performanțe și acum.

Nu mă interesează nici povești despre competența sau lipsa ei în cazul autorităților, suntem toți într-o situație nasoală și încercăm să ne scoatem copiii la liman cât mai bine.


Acordă atenție dotărilor

Noi am început școala online cu Nadia pe calculatorul meu. Normal, cât ea avea de lucru, eu nu lucram sau mă tot întrerupeam.

Așa că am decis că Iepurașul îi va aduce un laptop. A primit un Lenovo ieftin, de vreo 200 de dolari. Ceva foarte basic, hard disk mic, putere mică, 14 inchi display. Oricum, suficient pentru un copil de 6 ani să citească ce apare pe Google Classroom, să vizioneze filmulețele educative stabilite de învățătoare și să printeze / scaneze fișe.

Când avea întâlniri video, o treceam pe laptopul meu de lucru, că al ei nu ducea din astea.

Ideea este că orice laptop ieftin sau unul rămas de la părinți își face treaba. Eu consider că munca pe tabletă / telefon nu e atât de ușoară, așa că pe tabletă joacă Homescapes, nu face lecții.

Am luat și o imprimantă laser alb-negru, mult mai ieftină și mai ușor de întreținut. E super OK pentru nevoile noastre. În 300 de dolari am rezolvat toate problemele tehnologice alte copilului, are sculele ei, la ea în cameră.

Învață copilul să se descurce pe calculator

Când citeam pe Facebook că sunt mulți profesori care-și prind urechile cu tehnologia, mă apuca tristețea.

Nici aici nu erau toți web designeri, deși americanul de rând e mult mai tehnologizat decât românii, dar le-a dat Departamentul Educației o săptămână să se pună la punct și i-a aruncat în groapa cu lei.

Normal, au mai dat gherle, mai aveau link-uri greșite sau permisiuni setate amboulea pe fișierele de clasă, dar au învățat repede.

Ceva ce apreciez la americani este dragostea pentru proceduri. Tot ce fac ăștia are un plan / o procedură. Așa că toți profesorii de la școala fie-mii au făcut întâlniri și assignments pe Google Classroom, matematica s-a făcut cu Pearson Realize, s-au citit cărți de pe x și y site.

S-au făcut întâlniri săptămânale, s-au completat chestionare zilnice (pentru prezență), plus unul săptămânal prin care-i întrebau cum le merge cu remote learning. Ăia care nu se descurcau primeau ajutor.

Din prima săptămână cei fără posibilități au anunțat școala și DOE (Department of Education) a dat iPad-uri conectate la internet.

Au fost copii care au lucrat de pe telefonul părinților, alții de pe tabletele împrumutate de școală, alții, ca fie-mea, au avut dotarea lor.

Totul s-a desfășurat însă organizat, s-au rezolvat problemele pe parcurs și fiecare profesor a mers pe ce se stabilește la nivel de școală și minister. Nu a fost proful x care merge cu Zoom, altul pe Skype și altul care nu apare deloc pe net că nu are chef.

Tocmai pentru că am știut ce proceduri au existat am decis că și la nivel familial trebuie să fim la punct cu totul, așa că am luat fata în brațe în primele zile și i-am arătat, în timp ce făceam, tot ce se întâmplă: am completat un google form cu ea, am printat fișiere, am scanat, i-am arătat unde le pun, în ce folder etc.

Am făcut asta 2-3 zile la rând, apoi m-am trezit că-mi spune ea că a completat deja formularul dimineața, că a trimis directoarea un fișier pentru părinți etc.

Copiii noștri sunt extrem de permeabili la chestiile tehnologice, deci 2-3 zile de muncă serioasă și de explicații și te scapi de sclavagit ore pe zi: vezi ce lecții are, printează, corectează, scanează, mark as done etc.

Nu există „e prea mic”, puștanii de azi, la 3 ani deja rup tabletele și telefoanele, nu le pică epoleții dacă învață un minim necesar. Și te salvează pe tine, părintele, de la a-i arunca pe fereastră de 5 ori pe zi, de nervi.

Responsabilizează copilul

Când a început Nadia să completeze formulare și să răspundă pe stream, m-am cam speriat, că, deh, poate nu face perfect. După care m-am bucurat că face și e mai OK să corectez o chestie, decât să fac eu totul.

Așa că am lăsat majoritatea muncii pe umerii ei, eu stând doar să mai supraveghez, să corectez și să scanez (că printer-ul e prea sus să ajungă la el).

A fost treaba ei să:

  • intre zilnic, dimineața (când eu încă mai dormeam juma de oră) pe Classroom și să vadă ce are pe ziua respectivă
  • să scrie pe tăblița magnetică la ce materii are de lucru (Math, Phonics, Science etc.)
  • să completeze chestionarele trimise de învățătoare și directoare
  • să noteze când are întâlnirile video (zi și oră)
  • să printeze fișele
  • să se logheze pe Pearson Realize (adresă de email și parolă scrise pe un postit aflat în fața nasului), să vizioneze lecția de mate. Să facă lecția de mate.
  • să lucreze la materiile la care se descurcă și să-mi spună unde are nevoie de ajutor

Eu interveneam să-i explic una-alta, să o mai pun la lecții, când i se acrea de ele, dar știam că trebuie să termine, să scanez și să marchez ca făcute respectivele teme.

Nu e fie-mea Einstein și nici exemplu de cea mai tare tocilară, așa că, dacă avem un pic de încredere în ei și-i ghidăm cum trebuie, de la 6-7 ani se cam pot descurca.

Normal, am lăudat-o până la cer și înapoi, că-i atât de harnică, așa că în fiecare zi dorea să mă impresioneze suplimentar.

Ajută copilul să fie productiv

Eu văd perioada asta complicată ca una destul de potrivită să mai învățăm puștimea una-alta.

Eu nu am știut chestii de productivitate, dar încerc să o ajut pe Nadia să învețe eficient, să se concentreze, când trebuie și să aibă propriile ei sisteme / proceduri.

Am încurajat-o:

  • să aibă foldere separate pentru fiecare materie (ca la serviciul de contabilitate arată biroul ei),
  • să folosească tabla magnetică,
  • să prioritizeze lecțiile (facem matematica acum, că mai vine o lecție mâine și poți lăsa muzica pe mâine, dacă nu mai ai chef, pentru că trebuie predată peste 4 zile)
  • să aibă datele de acces la vedere și să le folosească
  • să completeze zilnic formularele și să fie cu ochii pe Classroom

Continuă să lucrezi ceva și peste vară

Nadia este mult înaintea materiei oficiale, dar chiar și așa facem activități aproape zilnic. A primit de la învățătoare vreo 90 de pagini cu activități recapitulative, am făcut deja jumătate cu ea.

O încurajez zilnic să citească ceva, să deseneze, să mai completeze o fișă ceva. E bine să rămână cât de cât conectată cu școala, chiar dacă nu am vreo teamă că ar pierde startul la toamnă.

Mi-aș dori să meargă la școală normal, să se termine busculada asta și să ne revenim cu toții. Dar mă aștept să nu se îmtâmple ce-mi doresc eu, deci suntem pregătiți pentru orice.

Voi cum vă preocupați de pregătirea unui nou val de învățare acasă? Ce a mers în primăvară la remote learning și ce nu?

In fata casei noastre, intr-o dimineata de vara… citeste o carte si-i explica papusii una-alta …
IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

6 Comments

  1. La noi a fost ultimul an de gradinita si daca pana prin mai au mers lucrurile struna ( primeam activitati zilnice pe whatsapp si le faceam seara impreuna cu el), dupa aceea i-a scazut interesul si nu a mai vrut sa faca nimic altceva. Dar avand in vedere contextul am decis sa il lasam sa se bucure de vacanta prelungita si sa fie fericit .. Ne gandim cu groaza la clasa 0, va fi cumplit online, insa din fericire avem cu cine sa il lasam acasa si vom continua noi munca dupa ce venim de la munca..Eventual vom alterna cu work from home. F bune sugestiile pentru pregatire, deja i-am trimis email sotului cu ce avem de achizitionat 😀
    Zi faina si multa sanatate! Aveti grija de voi acolo 🙂

    • Sotu’ deja ma uraste, deci 🙂

      Nici noi nu fortam. Sunt zile in care avea chef sa lucreze pentru 20 de ani de scoala si zile in care abia facea la mate’ si phonics, unde veneau teme zilnice. Acu’ partea buna este ca lectiile se dau cate putin, deci, daca nu facea intr-o zi, recuperam usor a doua zi.

      Ma tot gandesc ca si copiii nostri sufera, poate chiar mai mult decat noi.

      A mea era aproape in lacrimi, cand o vedea pe invatatoare si nu e genul extrem de lipicios. Deci daca un copil pentru care in afara de mama si de tata poate sa vina potopul despartirea de doamne e dureroasa, pentru cei care sunt si mai expansivi, probabil a fost tragedie.

      O luam pas cu pas. Atat timp cat isi fac treaba, e OK.

      Foarte important este sa reusim sa-i mai scoatem din casa, sa le oferim ocazia sa mai alerge, sa mai faca miscare.

      Vom razbate cumva.

      Sa fiti si voi sanatosi si sa va mearga toate struna 🙂

  2. Foarte utile sfaturile. Cei mici deja nu mai pot de nerabdare sa se vada cu colegii. Noi ne bucuram ca vor mai socializa si cu altcineva in afara de noi pentru ca a fost tare greu in timpul pandemiei sa ii tinem inchisi in casa. O vom lua pas cu pas. Ne-am gandit la varianta a doua sa mearga la scoala cateva zile si apoi sa mai stea acasa. Noi ne gandim cu groaza la epidemia de gripa.

    • Eu deocamdata nu sunt deloc incantata de mers la scoala, chiar daca aici avem foarte putine cazuri la numarul de locuitori (cam 20 noi pe zi la 9 milioane de oameni). Momentan am ales sa faca 1-2 zile pe saptamana scoala, restul remote, dar probabil ca o voi trece la online complet cat de curand. Prefer sa socializeze cu 2-3 copii de pe strada in siguranta, decat sa riscam chestii nasoale. Dar vedem, pentru ca iti spun sincer NU STIU cum sa fac sa fie bine 🙁

Comments are closed.