Cum să-ți ții inbox-ul sub control

Cred că orice om cu niscaiva ani de stat pe net în spate își amintește de vremurile „de aur” de pe la „începutul” internetului (cel puțin pentru noi). Când aveam o căsuță de email pe care primeam DOAR mesaje de la cunoscuți sau (mai rar) vreo notificare din cele setate de noi. Aveam 2-3 mail-uri pe zi și cam atât. Apoi s-a dus naibii totul.

La ora actuală am ajuns să înotăm prin spam, notificări nedorite, poze cretine de la prieteni care acum descoperă și folosesc prost funcția de forward de câte ori prind vreo poză cu pisicuțe etc. Eu cel puțin am draci, când primesc așa ceva și m-am luat de suficiente ori la harță cu diverși cunoscuți care nu au învățat că nu toți avem timp de prostii. Mai punem aici și tot felul de liste și listuțe la care nu-ți amintești să fi „subscribed”, dar uite că se întâmplă să te foarte iubească împotriva voinței tale, chiar.

Așa ajungem să facem slalom printre zeci sau sute de mesaje imbecile și/sau inutile, doar pentru a da de cele câteva care chiar contează. Astăzi, că tot e luni și probabil vă bucurați de „recolta” de peste weekend (dacă nu ați fost harnici în ultimele două zile), pică bine un articol despre cum ne putem ține inbox-ul sub papuc, iar comentariile și sfaturile voastre sunt așteptate și apreciate.

email-spam

1. Nu încurca borcanele – ține adrese separate pentru „fun” și muncă

Am o adresă generală pe Gmail folosită cam peste tot: support nespecializat pe unele situri, subscription la extrem de puținele chestii la care chiar mă abonez, cumpărat diverse de pe net, eventual vreun cont de joc. Am și câteva adrese speciale pentru portofoliu, pentru dojoad etc. Acelea sunt folosite EXCLUSIV pentru siturile în cauză, deci am extrem de puțin „trafic” pe ele.

Prin faptul că nu folosesc adresele principale pentru chestii „comune”, reușesc să stau departe de suficiente mizerii. Nu funcționează totul perfect, tot mai scapă un spam, dar e totuși suportabil. Am încetat de niște ani să folosesc clienți de email de genul Thunderbird sau Outlook Express, pentru că oricum foloseam Gmail ca și cont colector. Acum am prin Gmail toate adresele necesare și pot scrie sub orice cont, iar mesajele vin la grămadă.

2. Nu accepta să primești prostioare

Am fost destul de abrazivă în urmă cu niște ani cu unele prietene probabil plictisite cumplit de munca la birou, care-mi trimiteau tot felul de pps-uri. După o amenințare deloc voalată „data viitoare blochez absolut orice îmi trimiți”, au încetat să mă pună în lista lor. Nu a picat bine comentariul meu și se gândeau că, dacă au ceva chiar serios să-mi trimită, nu va mai ajunge la mine, așa că s-au conformat. Sentimentul neplăcut a trecut, iar eu nu mai primesc prostioare. Dacă doresc să ard gazul aiurea, zic că, după atâția ani de stat pe net, găsesc singură pe unde să casc ochii, exact de alte distracții în inbox nu duc lipsă.

3. Nu te abona la orice rahat

Știu, este mare nebunie cu abonările, orice blog sau site mai răsărit urmărește să te atragă la abonament. Fii atent ce accepți să-ți vină pe email. Nu e o problemă că ai câte un mesaj de la un „vendor”, este o problemă când ai zeci sau sute de mesaje, că toți cred că au ceva de spus. Alege cu mare discernământ. Dacă nu poți scăpa, fă un cont de „spam” și folosește-l doar pentru asta, ținându-ți contul principal pentru mesajele care merită citite.

4. Dacă ia mai puțin de 2 minute să rezolvi problema, rezolv-o, dacă nu, fă ceva cu mesajul ăla

Aici sunt puțin popă, zic una și nu-mi iese tot timpul. Am destule momente când sunt atât de sătulă de mesaje, că le ignor la grămadă și apoi îmi blestem zilele. Nu sunt mereu consecventă, așa că este o luptă continuă cu eul meu cel imperfect. Ideea este însă că, dacă task-ul din email ia doar 2 minute, fă-l ACUM. Nu merită să aștepți și mai ales să ții locul ocupat aiurea. Șterge ce nu e interesant, arhivează sau pune labels pentru chestiile care contează.

5. Nu-ți fă publică adresa de email

Știu că e moda să-ți pui adresa de email mare pe site, să știe omul cum să dea de tine. Și eventual scrisă normal, poate o mai pescuiește vreun „spider” și te miri de ce nu mai scapi de mesaje care-ți propun să-ți „augmentezi” diverse chestii sau să-ți tratezi nervii (probabil consumați de la atât spam).

Am început să mă fac mai a dracului în ultima perioadă, așa că pe unele situri ale mele nu apare nicio adresă. Am un formular de contact, lumea-l folosește și gata. Dacă merită efortul (deci mesajul nu e spam), răspund (și atunci corespondentul vede și adresa), dacă nu …

6. Keep on cleaning the crap

Iar o chestie pe care nu o fac nici eu atât de des pe cât ar fi cazul, dar care ajută enorm. Fă-ți un obicei să ștergi chestiile irelevante și astfel în timp vei avea un inbox ceva mai relaxat.

Alte idei? Voi cum vă țineți „căsuța” curată?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

19 Comments

  1. …În vremurile alea de aur (în cazul meu însemnând 1996) era şi începutul epocii “scrisorilor nigeriene”, care au ţinut până prin 2004-2005.

    Dacă nimeni nu ar fi primit spamuri, atunci “scrisorile nigeriene” de unde apăreau? 🙂

    ~Nautilus

  2. Pe mine m-au rupt spamurile pe mail. Primesc din cateva locatii, tot felul de mail-uri de la disperati care isi deschid zeci de trakere pe zi. Alte mail-uri prin care sa-mi cumpar casti spion si toate rahaturile astea. Nu stiu ce sa le mai fac.

    Folosesc clientul Thunderbird, am conectat 3 mailuri cu acelasi id dar pe servicii diferite (yahoo, gmail,hotmail). Zilnic imi fac curatenie, dar si asa, s-au adunat destul de multe.

    Contul de mail pe yahoo, fiind cel mai vechi, duce lupta apriga. Cel de hotmail, dupa cateva zile, aproape de nu se bloca de spamuri de la cateva jocuri online de care nu auzisem niciodata, si nu il folosesc decat pentru un serviciu de cloud.

    Gmail pare sa fie la putere. Il am de curand, dar merge de parca are motor nemtesc.

    Nu accept mail-uri gen “glume” cum ai patit tu. Mai bine mi le posteaza pe fb, g+, tw. Consider ca e foarte important sa iti gestionezi rational contul de mail.

  3. Eu am 3 adrese de mail, una ptr chestii importante si doua ptr spam. Faza e ca una dintre ele este pur si simplu scapata de sub orice control, am deja vreo 4000 mailuri necitite in ea, pe care mi-e greu deja si sa le sterg (de citit nici nu se pune problema). De obicei pe aceasta adresa imi trimit sa ma anunte si cand apar raspunsuri la comentariile mele, dar mi-e destul de greu sa le mai gasesc printre atata spam. Insa parca nici pe casuta principala nu mi-ar conveni sa le trimit :)) Nici o mie de casute de mail nu poti sa-ti tot faci.

  4. Si eu am vreo 3 adrese de e-mail, din care doua (@yahoo si @ioanabudeanu.com) nu le folosesc aproape deloc. Gmail-ul rulzz! Am aceasta adresa din 2007 si de atunci o tin deschisa in permanenta, in fiecare zi din viata mea:)) Mda, primesc spam-uri (inclusiv de la taica-miu, care ma ucide cu pps-uri), insa nu sunt foarte afectata. Daca stau toate cuminti in SPAM, nu ma deranjeaza. Oricum am in medie cam 400-500 de mailuri pe zi, din care 200 chiar conteaza. Le raspund pe loc, de obicei. Toate chestiile legate de joburi le fac exact in momentul cand le primesc pe mail, pt ca altfel as uita si mi-ar lua o vesnicie sa le rezolv.

    De cateva luni bune am inceput sa primesc mesaje de “ajutor” – oameni care vor sa-si faca blog si nici macar nu stiu sa scrie un e-mail. De ani de zile primesc sute de mesaje in care sunt intrebata cum e vremea in iunie, in Tenerife. De obicei raspund:D Uneori ma ia cu ameteala…

    De abonat nu ma abonez la aproape nimic. Nici macar la comentarii pe bloguri. Asta nu inseamna ca am scapat de spam-uri. Toate restaurantele, librariile si agentiile de turism carora m-am adresat vreodata m-au bagat pe lista lor de NL. Mirobolant! Le dau spam repede, repede si fara discutii.

    Urasc pps-urile enorm! Urasc si mail-urile generaliste, in care sunt pusa in BCC, si mi se spune: “admir foarte mult ceea ce faci”. Grrr! Cateodata mai primesc si amenintari, dar alea mai mult pe blog… Ce sa-i faci? Unii duc lipsa de ocupatie.

    Insa, in general, am un imbox sub control!

  5. La servici primesc zilnic vreo 50 de spamuri..Dimineata imi incep ziua stergand mail-uri :)) Din pacate nici nu am cum sa imi ascund mailurile de pe site 😛

  6. Eu de doua ori pe zi intru si curat inboxul – din 20-30 de email-uri doar vreo 3 sunt importante, restul sunt tot felul de notificari, interesante asa daca as avea timp, si 2-3 spamuri. Nu le blochez pe toate ca uneori am chef sa pierd vremea citind ce mi se mai trimite. Depinde doar de cat de incarcata e ziua. Oricum delete-ul fac legea la mine.

  7. In fiecare zi primesc email-uri nesolicitate, adica spam. Evident ca le sterg dar degeaba, maine vor veni altele:) Fie ca vrem, fie ca nu, unii dintre colegii nostri mai tampiti din sfera web-ului se asigura ca ca nu o sa ducem lipsa de email-uri nesolicitate… fenomenul asta nu o sa se sfarseasca vreodata.

  8. Hehe, eu am cred ca 30+ adrese de email. Bineinteles, toate sunt redirectate catre adresa default de yahoo, pe care o folosesc de muuulti ani. Mi-e cel mai comod sa manageriez astfel un volum destul de mailuri zilnice.
    La fel, incerc sa raspund pe loc la mailurile importante, iar mailurile “rezolvate” le mut frumusel in foldere, pentru a mentine un nivel scazut in inbox.

    • Holy crap, asta da munca de secretariat. Eu am in total 10 adrese mutate pe gmail (de la siturile mai importante) si majoritatea aduc poate un mesaj pe saptamana. Restul e pe adresa de gmail, folosita in general. As capia sa am atatea adrese si mai ales active 😀

  9. Am cateva mailuri, dar doar pe 2 le folosesc. Thunderbird inca isi face simtita prezenta, chiar daca mai apar ceva spam-uri.
    Dar nu-i bai, am shift + delete.

  10. Sunt prea curioasa si ma abonez la multe dintre articolele pe care le citesc, pentru a vedea cine si ce mai spune. :)) Dimineata pierd cel putin o ora cu ele. Inainte eram si bleaga, citeam fiecare mail in parte, in loc sa intru direct pe blog, sa frunzaresc printre comentarii. :)) Imi tot propun sa renunt la a ma abona, dar mereu curiozitatea este mai puternica decat gandurile mele sanatoase. Chiar si acum m-am abonat la tine, sa vad ce imi raspunzi. :))

  11. Dupa cum spunea cineva mai sus, gmail rulzz!Am fugit de pe yahoo taman din cauza potopului de spam, de cand sunt pe gmail administrez destul de usor mesajele.Ce consider ca-mi foloseste etichetez si arhivez,pentru restul delete.Fac alergie cand vad un inbox plin, de nu poti gasi din prima un mesaj plin din mareea de junk.

  12. Am si eu o intrebare:Daca pun un email din inbox in spam,mai pot primi emailuri de la acea persoana ?

  13. Imi pare ca am 4000 de mailuri necitite cind de fapt nu am decit vreo 3-4…le citesc sau le sters si cidn deschid data viitoare yahoo mail scrie ca am si mai multe mailuri. Problema e de creste numarul de mailuri necitite cidn de fapt nu e asa. Ce sa fac? M agindesc sa nu se blocheze la un moment dat .

  14. salutare, am si eu o mica problema dak ma poti ajuta cu cateva informatii legate de adresa de email …. am facut recent o adresa de e-mail si problema este ca nu primesc mailuri pe adresa sub nici o forma cand imi trimite cineva imi zice ca ii blocata, am mai patit mai de mult chestia asta si am sters contul ca nu stiam ce sa fac, am auzit de la cineva ca se poate reseta?? adresa de e-mai s-au ceva de genul
    Ms fain
    o seara placuta
    ceau

Comments are closed.