Cum va începe anul școlar la 2 școli din New York

Nadia și Andrea pornesc într-un nou an școlar. Fie-mea intră în clasa I, nașă-sa mică în clasa a IX-a. Ambele școli fac parte din districtul 26, unul dintre cele mai bune din New York, motiv pentru care ne-am mutat de fapt în cartier.


Disclaimer: pentru cei care o tot dau că numai tâmpiții ne conduc, vă anunț că trebuia deja să înceapă noul an școlar, dar s-a amânat pentru 21 septembrie (in person – adică la școală). New York este bine de tot acum în ceea ce privește COVID-ul (cam 1% din teste ies pozitive și se testează mult, pentru că este gratis), dar toată lumea este încă atentă și autoritățile nu sunt sigure ce măsuri să ia.

E de înțeles, numai inconștienții sunt siguri pe ei în aceste momente. Dacă noi părinții încă nu știm exact cum să facem, mă gândesc că, atunci când deciziile tale afectează direct 1 milion de elevi și familiile lor (cât sunt în NY), nu dormi chiar liniștit.

Bun, pentru că e posibil să se mai schimbe modificare, vă prezint ACUM ce decizii s-au luat și apoi mai punem chestii în plus, după cum aflu și eu.


Cum începe anul școlar la Liceul Francis Lewis

Francis Lewis este unul dintre cele mai țepene licee de aici și raportez cu încântare și mândrie că fie-mea „de-a doua” a intrat la programul de Science Research de acolo. Intră în anul întîi de liceu, dar, că tot e pandemie, e ceva mai ciudat.

La ea știu ceva detalii, deci va fi o idee mai scurt, apoi voi povesti mai multe la școala primară a Nadiei, că de acolo am toate informațiile:

  • Sunt 5000 de copii (5 mii) la acest liceu și au locuri doar pentru 1000 (pentru a păstra limita de 10 copii pe clasă, stabilită de DOE (Department of Education).
  • Se va stabili câte o zi pe săptămână pentru in person learning (mers la școală), restul de 4 se stă acasă și se lucrează remote. Să zicem că fata are școală miercurea, deci miercuri doar va merge la școala. Nu se vor vedea copiii din „cohorte” diferite, fiecare grup are o singură zi pe săptămână la școală
  • Atunci se va face ceva de genul „meditații”, deci merge la profesorul unde are nelămuriri. Lecțiile se dau prin Google Classroom și întâlnirile prin Zoom.
  • Vor fi intrări separate pentru diversele clase, marcaje pe jos, pentru social distancing, OBLIGATORIE masca pe tot parcursul zilei școlare (excepție când mănâncă și beau apă).

Cam atât știu deocamdată de la ea, acum trecem la Nadia

Cum începe anul școlar la PS173

Școala Nadiei este o școală primară. Asta înseamnă că au clase de la Pre-K (un fel de grupa mare) și Kindergarten (clasa zero în România) până la clasa a V-a INCLUSIV.

Nadia intră la clasa I.

Se schimbă în fiecare an învățătoarea, fiecare e specializată pe un singur an școlar. Deci una de pre-K asta face doar, una de First Grade ia doar clasa I etc.

Chiar și mai ciudat este că și colectivul de copii se „sparge” în fiecare an, nu înțeleg de ce, dar asta este melodia, pe ea dansăm.

În acest moment am următoarele conturi active:

  • My School – unde apare școala fetei, înscrierea la Gifted & Talented, rezultate
  • NYC Students – aici este contul de elev al fetei. Codul elevului de la început până termină școala. Note, absențe, chestii medicale, tutorii etc.
  • Google Classroom – aici se dau temele și lucrează la clasă
  • Konstella – un app pentru părinți. Aici am grup privat cu clasa la care e fata și primesc TOATE notificările de la DOE și școală.
  • Zoom – deocamdată s-a folosit doar pentru niște ședințe cu părinții (au început de aproape 2 luni cu munca de programare și consultare cu familiile), nu știu dacă se va preda prin Zoom sau doar pe Google Meets ca înainte.

Astea sunt conturile și zonele de aflat informații. Avem acces la grupul de conducători ai școlii (de la directoare la coordonatoarea părinților), se răspunde FOARTE prompt pe email sau telefon.

2 feluri de învățare momentan

  • blended learning (sunt 3 grupe: A,B și C) care vor merge din când în când la școală. Pentru că sunt 1000 de copii și cam 600 și ceva au solicitat și să meargă la școală, se face cam o săptămână de școală la 3. Adică 5 zile pline în 15. Explic mai jos cu programa și va avea sens.
  • full remote – „cohorta” D care nu vor intra în școală, ci vor învăța doar acasă.

Nu există varianta complet la școală, sunt unele școli private care am înțeles că oferă și această variantă, dar nu știu părinții ce spun, în general lumea se teme și preferă să țină copiii acasă.

Nadia este Cohort A, deci merge 1-2 zile pe săptămână. O dată la 3 săptămâni se adună cele 5 zile de studiu la școală (dacă aleg să o trimit, totuși).

Regulile pe scurt:

  • doar 10 copii sunt acceptați într-o clasă. Unele încăperi pot găzdui 6 copii doar. NU se acceptă mai mulți
  • fiecare grup (în afară de D, care e full remote) are ziua clară în care merge la școală. NU se acceptă un copil din grupa C de pildă în ziua A sau B. Se vor face tot felul de marcaje în școală, pentru a fi ușor să vadă culorile. Noi mergem când e roșu, altfel stăm acasă.
  • pot alege oricând să mut fata la full remote, pot reveni însă la varianta „și la școală” doar la final de marking period, că se dau peste cap grupele. Deci undeva prin noiembrie, cred.
  • am planificarea asta colorată până în decembrie inclusiv.
  • nu se mai mănâncă la cafeteria, se va mânca doar în clasă.
  • dacă un copil este descoperit „suspect”, se va izola într-o sală cu un profesor supraveghetor și va fi anunțată familia să-l ia. Vor fi obligați să testeze (măcar sunt testele gratuite) și, dacă are COVID se închide toată clasa timp de 14 zile. Va putea reveni doar după un test negativ.
  • dacă 2 copii sunt bolnavi, dar din aceeași clasă, se duc în carantină toți copiii din clasă, restul școlii rămâne deschisă.
  • dacă 2 copii sunt bolnavi din 2 clase diferite, se închide școala 14 zile și toată lumea face remote learning.
  • dacă la nivel de oraș peste 3% din teste sunt pozitive, se închid școlile (acum suntem la 1%).

Avem clar delimitate intrările și ieșirile din școală și orele exacte.

Remote learning

La faza cu învățatul online s-a mers destul de bine și în primăvară: Remote learning in New York. După cum se vede din planificare, cam majoritatea anului școlar se va cam face online.

Chiar dacă duci copilul 1-2 zile la școală (și printr-un absurd minunat NIMENI nu ia porcăria asta), tot are destule zile acasă.

Nu se freacă menta, se vor ține lecții online în restul zilelor și se vor duce temele de casă în ziua de școală.

Pentru a nu se aglomera clasa cu porcării (pentru că în fiecare zi se va face o dezinfectare serioasă), copiii vor lucra dintr-un caiet studențesc și puține manuale (încă nu știu exact, dar vedem după începerea școlii).

Profesorii care fac remote learning sunt DIFERIȚI de cei de la clasă. Vor fi în școală, dar într-un birou separat. Predarea se face prin laptop / telefon, fără camere, proiectoare și alte „scumpeturi”. Profesorii de la clasă predau DOAR la clasă, nu au transmisii live cu copiii de acasă (din nou, dacă se modifică ceva, anunț).

Nu se oferă serviciul de yellow bus deocamdată, mai ales că mulți dintre noi probabil preferăm să nu riscăm nimic în plus. Am cam un kilometru și ceva de mers până la școală, nu e mare lucru.

Nu e nimic bătut în cuie, profesorii se tem, pe drept cuvânt, pentru sănătatea lor. Și noi, părinții, la fel.

Momentan partea bună este că de 2 luni se fac aceste pregătiri, au fost consultate familiile încă din iulie, printr-un chestionar de la DOE, școlile au făcut planurile individual, bazat pe regulile principale primite de la „minister”.

Primesc zilnic notificări, de la fiecare departament, am liste, hărți și tot dichisul.

Școala este pregătită pentru încă o perioadă de remote learning, copiii fără posibilități primesc iPad-uri conectate la internet imediat ce solicită acest lucru.

Ce mă bucură este faptul că există o organizare foarte bună, că sunt proceduri și se fac eforturi pentru ca totul să fie bine. De la directoare, care e SUPER-implicată în munca ei la școală, până la cancelari și alte foruri.

Și, pentru că tot ne așteaptă multă muncă online: Cum sa-ti pregatesti copilul pentru inca niste luni de scoala online

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

10 Comments

    • La fel si voua 🙂

      Pai e trist, ca nu sunt nus’ ce chestii avansate. Si in Romania s-a lucrat remote si la unele scoli a fost chiar OK. Probabil trebuie sa se ajunga la niste concluzii la nivel de oras macar …

      Acces la tehnologie cam este, sa nu uitam ca voi aveti un internet la care noi doar visam aici 😀

  1. La noi nici macar cu o seara inainte de inceperea scolii nu se cunostea concret ce se va intampla si cum se vor desfasura lucrurile. Practic pentru noi parintii alaturi de profesori a fost cam noapte alba. Sigur, a fost deschiderea scolii, cu distantarea de rigoare cu scaune asezate fiecare la 1,5 metri distanta, dar nu a fost la fel ca in anii trecuti. Dar este bine ca la voi este organizare si ca se tine cont mai ales de copii.

  2. Este mișto ce spui, că există proceduri și se și respectă. Pe de altă parte pentru un părinte cred că este horror.
    Mă bucur că strumfa mea este încă bebeluș, poate se mai reglează lucurile in 7 ani până va merge ea la școală. Sper!

    O întrebare am. Fiind metropola, nu suburbie cum merg copii la școală? Ii ia la ora stabilită cineva? Sau părinții trebuie sa de descurce. Poți să îți lași copilul pe afara singur?

    • Sa stii ca exact procedurile astea imi dau mie, ca parinte, liniste si incredere. Fie-mea merge la scoala chiar si cu cazurile in crestere, pentru ca se respecta procedurile la sange si este in siguranta. A facut deja 2 teste de COVID pana acum, fara stres si, din fericire, cu rezultat negativ.

      La scoala ii ducem noi, exista si bus, dar nu o mai trimit o perioada, ca tot stau pe acasa. NU ai voie sa lasi copilul singur pana la 12 ani, ca te intreaba politia de sanatate. Aici in cartier suntem in siguranta, dar nu as indrazni oricum sa intind coarda, ca nu stii niciodata.

      FELICITARI pentru copil, asta da veste buna 😉

      • Ți-am trimis un mesaj, comentariile nu sunt vizibile…oricum. nu Ai trasabilitate între actionarea linkurilor.

        Chiar vroiam sa stiu asta, noi ne gândim pentru partea de copilărie sa ne retragem Intr-o zona suburbană de provincie, cu curte, livadă, etc. Să beneficieze de copilăria pe care am avut-o la bunici când eram copil.

        Apoi de la facultate ii dau mâna liberă. Cel puțin așa gândesc împreună cu soția.

      • Si noi am facut acelasi lucru … am cumparat casa la tara, am inceput sa construim la ea, apoi am emigrat 😀

        Acum sper sa incepem sa facem ceva mai multi bani si in cativa ani sa luam ceva aici. Cu un pic de curte. Nu e ferma, ca in NYC sau in New Jersey spatiul e extrem de scump, dar totusi sa ai loc de un gratar in curte

Comments are closed.