De ce e bine să stai pe situl (forumul) tău

Acum niste ani (nu mulți), una dintre cele mai active și bine organizate grupări de mămici (MMTCG – Mămici Mai Tari ca Google) s-a trezit banată de „algoritmii” Facebook, pentru că, de ce nu. Un grup cu istoric serios, extrem de bine moderat, implicat în enșpe campanii umanitare.

Au reușit să revină, după destule nopți nedormite din partea administratorilor, care au pus ani de muncă în comunitatea respectivă.

Acum e distracție mare pe un grup de SEO, moderat extrem de bine de niște oameni care chiar știu ce fac. Și oamenii ăia s-au trezit cu conturile blocate de Facebook, iar White Hat SEO, grupul, este acum la un singur moderator.

Vorbim de un grup serios, fără chestii „ciudate”, să zici că agiți algoritmul. Nu se discută politică, nu se discută chestii ilegale, pur și simplu lucruri foarte serioase despre marketing.

Oh, well …

Mă gândesc că este momentul ca lumea să se întoarcă la ideea de forum (nu că ar fi dispărut ele între timp), la ideea de aur că, dacă e situl tău, nu vine AI-ul lui Zucky să facă pipi pe ani de muncă.

Voi privi cu îngrijorare ce se mai întâmplă, că e interesant.

PS: pentru că sunt mereu cititori care mai au întrebări despre cum să-și gestioneze siturile, am pus la punct un mini forum. Am și o secține în românește, există și o parte pentru cei mai relaxați în engleză. Nu am planuri sexy cu el, pur și simplu mi-era dor de Xenforo și am cugetat că pot să mă joc cu el așa. CLICK PENTRU FORUM.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

18 Comments

  1. Am pățit-o și eu cu un grup care avea deja câteva mii bune de membri. S-a șters peste noapte, fără un motiv clar și mai ales fără posibilitatea de a-l recupera. De atunci am zis că nu mai mișc un deget pe rețelele de socializare.

    • Au, asta doare. Eu am preferat sa nu fac content pe alte situri, pe cat posibil, desi ma cam batea gandul sa incerc un grup, ca doar e usor de utilizat. Bine ca m-am abtinut 🙂

      • Este, iar grupul pe care eu îl făcusem crescuse ca Făt Frumos, nu altceva. Era despre Disney Plus, că tot aveam un articol pe blog care prindea bine în rezultate. Doar că na, au zis că fur identitatea sau ceva de genul. Am cerut părerea de la PR-ul de pe la noi, alte grupuri cu aceleași nume au rămas, numai al meu nu. Acela a fost momentul în care am zis „până aici!”.

    • Nick mi-ai dat o idee. Refac categoriile din forum pe asta nou, sa fie organizat similar. Daca doresti sa fii prezent acolo, gasesti aceeasi persoana la carma, doar o idee mai batrana 😀

      Incerc sa aduc incet-incet lume si de aici, pentru ca sunt multi care au nevoie de sfaturi, nu pot plati sute de dolari pentru orice, dar asa macar pot da ajutor si ramane acolo, pentru ca altii sa beneficieze in timp.

    • Problema este ca cenzureaza amboulea si nici macar nu ai cu cine sa te certi, ca majoritatea interactiunilor sunt cu “roboti”. E problema si cu Google, pe Google Business Profiles, e aproape imposibil sa dai de un om acolo si inca unul care sa nu fie complet aerian. AI-ul asta are si el limitari 😀

  2. Îmbucurător că redescoperim ideile fundamentale, și anume că mamuții corporatiști nu reacționează decît la bottom line, care pentru ei înseamnă banul și puterea obținute fix din faptul că ele dețin interesul & atenția … maselor. Omul luat individual este un nimic, ba chiar și grupurile de oameni sunt tot nimicuri, atîta vreme cît platforma este încă în control.

    Culmea, pe cînd se răspîndea Facebook, fix faptul că ei ar putea oferi un soi de sursă de identitate părea un lucru bun. Gen, ai cont de Fb, ești mai credibil în ochii altora, ba chiar îți înlesnește viața, că nu mai faci conturi pe N platforme. Dulce naivitate, nu ne-a păsat că fix asta transformă alde Facebook într-un single point of failure, iar mai apoi într-un … cenzor.

    Pe scurt, un răsunător „da!” pentru ideea de individualitate, bloguri individuale, saituri pe domeniu propriu, forumuri mici deținute de binevoitori etc șcl.

    Apropo, știi zbaterile lui Aral Balkan pe temă?

    • Alex, welcome back. Ma bucur sa te regasesc 😉

      Iti spun sincer ca am gugalit numele lui Aral Balkan, merita acordata atentie, insa.

  3. Este o chestie foarte parșivă treaba asta cu totul-ca-serviciu: forumurile s-au mutat pe FB, reddit sau Twitter (limitat, ce-i drept), blog-urile pe medium (sau-ce-o-mai-fi-la-modă), mailul pe gmail, fișierele pe dropbox, pozele în google (sau apple) etc.

    Sigur, este extrem de convenabil și comod, dar oamenii nu realizează că, utilizănd platformele astea renunță la o chestie extrem de importantă: ownership.

    Apoi, controlul pe care îl ai asupra platformei este limitat. Dacă, din cine știe ce motiv faci trigger la vreun flag, îți iei un ban de toată frumusețea pe platforma aia și nu ai cu cine vorbi, că deh, pentru scăderea costurilor am eliminat orice urmă de support uman. Ceartă-te cu un chatbot.

    Pe lângă ownership, motivele pentru care am deschis devforum au fost lipsa completă a uneltelor de moderare și/sau organizare de pe FB (unde era grupul inițial): nu existau categorii sau tag-uri, căutarea era abisal de proastă, singura modalitate prin care puteam modera un comentariu era să-l șterg. Ne-am mutat, oamenii au venit.

    • Cred ca faci o treaba senzationala cu forumul. Este o comunitate excelenta, nivelul discutiilor este super-calitativ. E o placere sa stau pe forum (asta cand imi mai amintesc de el :))

  4. Aualeu! Nu ma speria 🙁
    Eu am un grup micut si privat cu discutii despre carti si cred ca as tine doliu daca i s-ar intampla ceva.
    Insa tocmai din acest motiv de inchidere de conturi sau blocare de boti sau de cine stie cine m-am intors la a scris pe blog. Pentru ca am ajuns sa imi folosesc Instagramul in locul blogului si pe post de jurnal. Si sa se stearga tot m-ar face sa sufar 🙁 Ca e, asa cum zici, munca de ani de zile.

  5. La nivelul de trafic pe care il are facebook, majoritatea acestor decizii sunt luate de roboti. Nici nu prea conteaza pentru ei un grup romanesc cu cateva mii de membrii cu siguranta.

Comments are closed.