De ce este bine sa te intalnesti personal cu clientii …

Acum cateva saptamani bune discutam pe Invatam.Net despre lucrul cu clientii si nu stiu cum s-a ajuns la o intrebare socata din partea unui membru: “Da’ ce, tu ai timp sa te intalnesti cu clientii?” Normal ca am timp. Pentru ca pentru mine acesta este un lucru foarte important. Oricat de mare este firma in cauza, clientul este bine sa se vada “face to face” cu omul cu care va lucra (sau macar va coordona lucrarea).

Iata cateva dintre motive:

1. Nicio fisa gen chestionar NU poate inlocui discutia personala.

Am avut acum cateva luni un client, cu care m-am intalnit personal. I-am fost recomandata si, desi primise deja de la o firma o fisa din aia de genul “noa, zi acu’ ce vrei de la situl asta”, a dorit totusi sa ne vedem si eventual sa aleaga dupa aceea. Am apucat sa vad ce era in fisa aceea (intrebarile “standard” deja, se pare ca multe firme au asemenea listute de intrebari). A fost surprins vazand ca nu am asa ceva in mana.

“Pai, cum stiti ce sa ma intrebati?” a murmurat el, deja intrigat ca nu prea merg pe “standarde”. In mod normal EU fac situl sau conduc proiectul, mi se pare normal sa stiu despre ce sa discut cu omul. Este o idee proasta sa il intrebi pe om cate in luna si in stele, cand majoritatea nu stiu ce e cpanel, ce e aia baza de date mysql, ce inseamna admin panel etc. Atunci cum pot eu avea pretentia sa imi raspunda el la intrebari?

Printr-o discutie face to face putem pune toate problemele pe tapet: ii explic ce presupune situl, care este munca mea etc. El poate in orice moment sa intrebe (daca incep din nou sa vobesc “pasareasca” noastra a webmaster-ilor, ii pot da lamuriri etc.

NU, nu am chestionare de genul asta. In 30 de minute cel mult stiu TOT ce trebuie sa stiu despre proiectul viitor.

2. Clientul are ideile lui de acasa, e bine sa poti sa il faci sa plece cu ale tale

Nu in ideea de a-l fraieri, dar multi clienti au niste idei preconcepute, care, multe, nu prea “pusca” bine cu ce se intampla in mod normal online. Intr-o scrisoare formala chiar nu ii pot prezenta toate aceste probleme in mod multumitor. Nu ii pot aduce argumente si nu pot incerca sa imi dovedesc puctul de vedere.

3. Sunt prea multe de discutat

Cand am preluat situl unei clinici dentare din Timisoara si am discutat ce si cum, am avut primul contact pe mail. Am scris un mesaj mai lung decat acest articol de vreo 3 ori, in care detaliam ce presupune munca mea, cum vad eu munca de optimizare, ce trebuie sa “omor” din cod etc. Daca ne intalneam din prima, era efortul mai mic.

4. Farmecul personal joaca un rol foarte important

Am deja experienta multa in lucrul cu oamenii, asta este un atu. O discutie relaxata despre proiect, prezentarea realizarilor de pana acum, discutarea problemelor care pot aparea si cum le rezolvam, o gluma buna, un zambet .. acestea pot sa iti castige clientul.

Aceste 4 motive sunt principalele pentru care ma intalnesc cu clientii personal. M-a ajutat acest lucru sa aflu mai multe despre expectantele lor intr-un site, sa prezint activitatea mea bine si in toate ocaziile am prins contractul. Clientul, care venise cu fisa aia de la alta firma de web design, a rupt chestionarul acela impersonal in fata mea si am lucrat dupa aceea impreuna.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810