Mă gândeam inițial să răspun la articolul în cauză prin comentariu, dar mi-am dat seama că voi scrie ditai replica, așa că am furat ideea și-i dăm bătaie cu un articol aici pe dojoblog. După cum știți mai sunt vreo 3 luni jumate până bebe Nadia își va face cumva apariția în afara „garsonierei” pe care o ocupă în acest moment. Ca orice părinte maniac cu planurile (hai să spunem că aveam numele pregătit la câteva zile după ce am aflat amândoi că „suntem” însărcinați), m-am gândit la ziua respectivă, cum să facem, unde să facem și cu cine.
Acum faza cu cine este simplă: voi naște în România, în oraș chiar, deci medicul meu este deja planificat. Prefer să „mă nască” doctorul care mă tratează în mod curent, la care am făcut toate consulturile, chiar și când nu eram gravidă, zic că mă cunoaște mai bine decât mă cunosc eu. Deci stres pe partea asta nu am, mă simt foarte în siguranță și bine îngrijită.
O altă (aproape) certitudine este că voi naște la Athena. Am auzit/citit chestii foarte bune despre ei și destule povești mai mult sau mai puțin de groază de prin cele 2 maternități de stat din oraș. Nu neg că sunt acolo oameni minunați care fac tot posibilul să te ajute într-o asemenea postură delicată, dar sunt și destule scăpări, plus condițiile din spital. Nașterea în sine probabil va costa undeva la 1500 de euro, nu dau pe spate la gândul ăsta, dar probabil m-aș apropia de sume din astea la Stat, cu toate cele ce trebuie plătite și cumpărate. La ăștia măcar mă duc cu buletinul și cu burta-mi tot mai mare, ei se ocupă de tot, io doar fac frumos.
Următoarea problemă, odată ce știm unde și cu cine, este să vedem cum scoatem junioarea de unde stă ea. Există deci opțiunile naștere naturală (cu epidurală – recunosc sincer că nu țin morțiș să fac concurs de strigături nici să mă laud peste ani cât de traumatizant a fost totul) sau cezariană. După cum spuneam din titlu, înclin puternic spre cezariană. Motivele sunt foarte clare:
– chiar dacă voi fi „teoretic” pe firmă în concediu de maternitate de prin ianuarie, voi munci foarte posibil până spre ziua când merg la maternitate. Nu cad banii din cer, deci trebuie să muncesc cât de multe zile se poate. De asta o zi clar programată m-ar ajuta să-mi planific zilele de muncă, să-mi anunț principalul client din timp, să nu se trezească ăsta că am dispărut subit, exact când e mai mare nevoie de mine. Există clar riscul ca asta mică să decidă că vine mai devreme, dar măcar în teorie aș fi mai acoperită dacă aș avea o dată deja stabilită, nu să stau zile întregi să mă gândesc că poate azi vine.
– detest ideea de a-mi suna medicul la 3 noaptea. Știu că vine la orice oră, știu că, dacă sun la noapte la 4 că am nu știu ce problemă, sare în mașină și mă rezolvă. Dar știu de asemenea și cât trag alte paciente de ea și chiar mi-ar fi rușine să-mi bat joc de puținul somn de care mai are parte un medic și așa „chinuit”. Deci mi-ar plăcea mai mult ideea de a aveam amândouă ziua și ora, de a veni frumos la spital fără grabă și stres și a ne rezolva treaba astfel încât să nu-i stric tot programul pe ziua respectivă.
– dacă asta mică merge pe linia mea, va fi lungă și destu de grea. Fără să intrăm în detalii anatomice, nu văd sincer cum va ieși „normal” fără să lase urme serioase. Decât o epiziotomie și orice alte potențiale bucurii pe care le poate produce nașterea unui copil mărișor, prefer o tăietură ceva mai sus, chiar dacă nici aia nu-i de joacă.
Avantajul nașterii naturale (pentru mine fazele de genul „așa a dat Dumnezeu și așa au născut femeile până acum nu au nicio valoare) ar fi că recuperarea ar fi ceva mai rapidă/mai ușoară decât la o cezariană (cel puțin asta înțeleg din ce tot citesc/discut). Dezavantajele sunt însă prea multe din punctul meu de vedere așa că probabil voi merge pe cezariana programată, chiar dacă vor fi destule voci care să mă condamne pentru o asemenea alegere „comodă”.
După cum am scris și în articol, discuția nu e despre femeile gravide care iau o decizie informată în acest sens. Nu sunt eu în măsură să spun cum e mai bine sau mai rău pentru o femeie gravidă.
Problema mea este cu doctorii care te îndeamnă și chiar sperie să faci cezariană, doar ca să le fie lor mai comod.
Io sa stii ca ii inteleg intr-un fel. O nastere naturala, in conditiile in care doreste pacienta sa-i fii alaturi, poate dura ore intregi. Ai pe langa asta si alti pacienti, poate si alte urgente, cine stie, poate mai ai pretentia sa mananci/dormi intre timp.
Am aflat in anii astia si cum e viata de partea aialalta a baricadei (pentru medic) si nu-i totul atat de usor doar ca ‘doctorul e comod’. Stiu din familie (si vorbim aici de un pediatru, nu de un om care trebuie sa vina la nasteri) ce inseamna sa nu ai sarbatori, sa pleci la miezul noptii ca un pacient e pe ‘duca’, sa-ti mananci literalmente sarmaua pe jumatate, ca tocmai te grabesti sa pleci la o urgenta la spital. Si pe langa asta sa incerci sa ai o viata de familie pe cat posibil si eventual, printre garzi, urgente si sufletul sfasiat de cate ori ceva se termina rau (si nici macar din vina ta) sa te odihnesti.
Am avut mereu nemultumirile mele privind sistemul de sanatate, dar stiu si cum este viata medicilor carora le pasa si cat de greu le este sa faca totul (si sunt destui care nu pot sa plece de la spital cu ideea ‘puii mei, programul meu s-a incheiat’) si eventual sa mai aiba o bruma de viata personala.
Exact din punctul asta de vedere, nu voi sta prea des sa-i acuz pe medici ca-s ‘comozi’ si ca stau sa-si bea cafeaua, ca multi nu prea apuca sa faca nici asta 🙂
Io n-o sa ma apuc sa-mi dau cu parerea tocmai de ziua ta, asa ca revin maine cu un comentariu de ghita contra. Pana atunci, la multi ani 😀
Don’t worry, I can take it. Mi-am asumat suturile in dos de cand am deschis discutia, deci nu am probleme pe tema asta. Pana la urma tot decizia mea este, atat timp cat asta mica e la mine in ‘administrare’. Sa nu zicem ca pot sa declar peste tot sus si tare ca nasc natural si sa-mi vad de treaba mea, cand e momentul 😀
Mulți ani trăiască, mulți ani trăiască… LA MULȚI ANI! Frumoși și buni și plini și așa cum ți-i dorești!
Și acum, că tot zâmbești după mesajul de la mulți ani, să îți aduc contra argumentele.
Tot ce ai scris tu, ca motiv, sincer, mi se pare pueril. Nu sunt motive care să stea în picioare pentru așa o decizie. Munca, ora târzie, pe astea nici nu le discut. Mărimea copilului, da, poate fi o problemă, DAR corpul femeii e astfel format încât să se adapteze…
Nu știu ce înseamnă o tăietură de cezariană, dar, cu siguranță, înseamnă o alegere în a face lucrurile altfel decât firesc, și cum ar putea fi mai ușoară recuperarea după o cezariană, decât după o naștere normală?
Am născut normal, fără anestezie – deși mi-aș fi dorit-o, că nu-s nici eu adepta suferinței fizice, dacă poate fi eliminată – și a fost cumplit, clar. Cea mai mare durere fizică din viața mea. Dar a trecut. Și recuperarea, cu tot cu epiziotomie, a fost surprinzător de rapidă, de ușoară. A doua zi după naștere stăteam liniștită pe scaun și-mi țineam pruncul în brațe… mușchii ăia așa sunt făcuți, să se dilate și să se contracte…
Desigur, e decizia ta și eu nu vreau să impun altceva… îmi spun părerea. Mi se pare corectă alegerea nașterii prin cezariană doar atunci când sănătatea o impune, siguranța mamei și a copilului… în rest, cu epidurală sau nu, nașterea naturală e cea… naturală. Avantajele, din punct de vedere medical, sunt multe și nu le înșir eu, le citești și tu.
Știi ce e drăguț? Că, pe ușă sau pe geam, Nadia o să vină oricum pe lume… și important e să fiți amândouă bine!
Recuperarea dupa cezariana NU e mai usoara, nici nu ma astept la asta. In rest, vorba ta, pana la urma sa vina junioarea cu bine, vom vedea pana la urma cum o scoatem de acolo 😀
De la caz la caz recuperarea dupa cezariana poate sa fie mai usoara, dar in majoritatea cazurilor este.
La noi a fost cazul la Junior pentru ca estimarile cu o saptamana inainte de termen erau de cca 4000g. Cum estimarile au o oaresce marja de eroare la mult peste 4000g pagubele de la nasterea pe cale naturala sunt mai mari (de obicei).
Externarea s-a facut la 3 zile dupa.
Nevasta a revenit la greutatea initiala 50kg in aproximativ 8 luni (cu tot cu patratelele de pe abdomen), in conditiile in care, cu o zi inainte de nasterea avea 86.
So, daca bebe Nadia se intrevede a avea undeva in jurul a 3200g as recomanda (parere medicala) in lipsa altor indicatii stricte varianta cu nastere pe cale naturala. Pentru o mai buna “alunecare” la iesire si daune reduse iti povestesc optiunile medicale uichendul asta.
Poate te reorientezi spre President. Zic si eu, ca e posibil se inchide Athena pana vrea bebe sa vada lumina zilei… ca fac magarii.
Eu una n-am nimic cu alegerile nimanui. Iti doresc sa ai o fetita frumoasa si o nastere cat mai usoara :).
Cu o singura chestie nu sunt de acord: cata vreme chiar si o nastere naturala la privat costa undeva in jur de 1000 de euro, din care cel putin 300 se duc la doctor pentru nastere, eu zic ca si doctorul isi poate limita numarul de pacienti de care se ocupa la un moment dat, astfel incat nici sa nu-l stoarca de tot, dar nici sa nu ajunga sa ii ignore.
Pai io sper sa nu isi limiteze numarul de pacienti. Doctorii buni sunt cautati, ca is buni 😀
Din fericire as avea si posibilitatea sa nasc la President (am chiar o colega care acolo a nascut si-i foarte incantata), medicul are si cu ei colaborare. Io sper sa nu se inchida Athena, dar ‘om vedea 😉
* sa se inchida Athena
Procurori ai Parchetului Judecătoriei Timişoara şi poliţişti fac o percheziţie, miercuri, la Spitalul Athena din Timişoara, existând suspiciuni că spitalul ar fi făcut internări fictive şi ar fi trecut în evidenţe tratamente medicale care nu au fost făcute, încasând apoi bani de la CJAS.
Pro-cezariana:
– alegi momentul;
– alegi doctorul; La normala, e posibil ca doctorul sa nu fie in oras/de garda/treaz cand nasti tu;
– recuperarea e mai grea;
– fiind o operatie are riscuri ceva mai mari;
– de taietura oricum nu scapi, majoritatea doctorilor fac epiziotomie fara a fi necesara;
– iti pastrezi piersica si sotul fericit; suna urat dar sa fim seriosi, mult mai grav e sa nu alaptezi ca sa iti pastrezi sanii, cum fac majoritatea romancelor;
Anti-privat:
– platesti ceva pentru care ai platit deja asigurare medicala prin salariu;
– la privat nu stii la ce doctor pici, al tau poate fi de garda la stat (majoritatea lucreaza si la stat sa racoleze paciente);
– in caz de orice complicatii, te fac pachet si suna la 112 sa te ia ambulanta sa te duca la un spital de stat;
– te pun sa semnezi in prealabil un contract care ii absolva de absolut orice. Si daca isi uita doctorul o manusa in tine, te obligi ca-i cumperi tu alta; plus o echipa de avocati nerabdatoare sa se joace tu tine prin tribunale;
Saru’mana de lista de ‘pros & cons’, bine pusa la punct. Stiu de scandalul de la Athena, sper sa se rezolve. Atat timp cat acolo am sanse de servicii bune, e treaba legiuitorilor sa-i ia de urechi in caz ca au calcat in strachini din alte puncte de vedere 😉
Aia cu majoritatea româncelor care nu alăptează ca să-și păstreze sânii mi se pare tare exagerată… e vreun studiu făcut, cu rezultate reale? Că io nu prea cred că lucrurile stau așa… toate, dar toate femeile pe care le cunosc, și-au alăptat copiii, dacă sănătatea le-a permis. Și eu sunt un caz special… nu am putut să=l alăptez normal pe Puști – chestie de formă anti – prindere a “biberonului” natural însă, pentru că am ținut mult la asta, l-am hrănit timp de șapte luni, exclusiv cu laptele meu scos cu pompa și pus în sticluțe… lucru care, îți spun sigur, distruge sânii într-un mod mult mai critic decât o face alăptarea normală…
Cât despre clinicile private, sunt pro, da. Am născut într-o clinică privată din cauza sistemului prost pe care=l avem la stat, din cauza dezinteresului și a mafiei care se poartă… pentru că am preferat să plătesc banii și să primesc o chitanță, decât să îndes în toate buzunarele, de la doctor la infirmieră… și, al doilea motiv, la fel de important… faptul că într-o clinică privată, tatăl poate fi prezent la naștere, chiar dacă nu poate ajuta, măcar e acolo… și îți șterge fruntea de transpirație, ca și în cazul meu. Și tremură, rău, clar.
Cred că fiecare mamă e absolut datoare să facă așa cum e mai bine pentru ea și pentru copilul ei. Cum face asta, e alegerea personală…
Nici io nu am auzit printre cunoscute sa fie femei care sa nu alapteze, decat daca chiar nu s-a putut. In cazul in care era doar o problema de ‘mufare’, toate au folosit pompa ca totusi copilul sa aiba acces la lapte matern.
Româncele, în coada Europei la alăptat: Dacă în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în urmatoarea lună la 22,7%, ajungându-se în luna a şasea a copilului la un procent de 3,4%.
Din experienta unor prietene, ia in considerare si un back-up la stat. Stiu mai multe cazuri refuzate pe ultimul moment la privat, pentru ca au aparut probleme (nu mari, dar nu au vrut sa riste) – atat in Bucuresti, cat si in Brasov.
In rest… cred ca cel mai bine e sa nasti asa cum simti.
In alta ordine de idei, La multi ani sanatosi si frumosi!
Saru’mana. Buna ideea, nu strica sa fii pregatit de orice.
Hello!
Citind randurile de mai sus, parca ma auzeam pe mine in urma cu 7-8 luni, inainte de a naste. Decat epiziotomie, mai bine o taietura ceva mai sus – mai estetic, mai igienic, pansata frumos, etc etc! Acesta a fost cred, principalul motiv pentru care am ales si eu cezariana. Nici nu iti pot explica ce groaza imi era de epiziotomie…brrrr!
Nu imi pare rau ca am ales cezariana desi uneori ma gandesc ca poate reuseam sa nasc natural avand in vedere ca bebelinul meu a avut doar 2700 gr. De operatie in sine nu mi-a fost frica, am la purtator o apendicita scoasa ( stiu ca nu se compara),ideea e ca nu am oroare de ele.
Recuperarea a fost rapida, ziua cu ridicatul din pat putin mai dificila, dupa ce te-ai ridicat e simplu. Te doare si ustura putin, o usoara senzatie neplacuta. Pentru o cauza atat de nobila, zic eu ca merita :).
Programata/ neprogramata…initial am zis ca programam, dar mie nu imi prea placea ideea ca se naste copilul cand hotaram noi si doctorul. Sa vina cand vrea el…Asa ca nu ne-am grabit sa stabilim o data, aveam treizeci si ceva de saptamani, teoretic mai era vreme. Pe la 36 saptamani am fost la control(intr-o joi), inca nu stabilisem nimic, nicio data…am zis ca vedem la urmatoarea intalnire, poate atunci. Ehh..urmatoarea intalnire a fost pe masa de operatie,peste cateva zile, duminica dimineata mai exact. Si da, l-am trezit pe doctor la 4-5 sa vina frumusel la spital, pentru ca bebe, a ales el pana la urma ziua in care se va naste.
Cam asa este, cezariana-i varianta “comoda”…dar pana la urma,de ce sa nu alegi varianta mai simpla, de ce sa te chinui ?!
Sa nu uit, sa iti urez si eu La multi ani fericiti si sanatosi!
De asta mi-e si mie groaza ca, in ciuda planurilor, asta mica tot cand va dori se va naste. Vom vedea 🙂
Ma bucur ca ai avut o experienta buna si merci de urari
Bună Dojo. Recunosc că nu am mai prea dat pe aici :(.
Soția mea a avut parte de cezariană acum 1 an și 4 luni. Se simte ok. Au fost dureri după, dar nu atât de mari precum m-am așteptat – în spital de stat (Spitalul Județean Galați – condiții nasoale).
Nașa noastră (și a Sarei) a făcut cezariană acum 14 zile la MedLife în București. Condiții mult prea bune, excelente chiar. A durut mult mai tare decât m-am așteptat. Depinde de toleranța fiecăruia la durere.
Așa cum scria Iulia, trebuie să iei în calcul și un back-up la stat. Știi tu cum și ce implică.
În concluzie, s-ar putea ca cezariana să fie o soluție bună. Avantaje și dezavantaje – e normal. Dar dacă tot naști la privat, vei fi tu singură cu durerea ta (depinde la ce intensitate va fi, dar va fi) și vei avea parte de sprijin. Nu vei fi nevoită să ai grijă de bebe după 16-18 ore de la cezariană ca la stat.
Deci, dacă ai luat această decizie, ține-te de ea. Nu fă efort aiurea și ai grijă de tine cât mai bine ca să duci la bun sfârșit acest proiect format din multe obiective secundare.
Îți doresc de pe acum naștere ușoară și înțelepciune. Viața voastră se va schimba într-un mod frumos, dar interesant :). Sunt alături de tine și vă țin pumnii.
Multumesc. Sper ca sotia e OK si buburuza la fel 😉
Mama a facut 3 cezariene. la ultima, avand 42 de ani, am fost oarecum de fata.. Ne am dus frumos cu bagajelul la ora stabilita si in cateva ore a fost gata. Anestezie rahi, i a fost destul de bine dupa. Imi amintesc doar ca avea dureri pt ca, periodic, o apasa o asistenta pe burta ca sa elimine sangele si alte fluide. A si alaptat, cu o centura supraelastica luata de la tehnicomedicale a reusit sa se descurce singura cu cea mica dupa 24 de ore. F mult a ajutat o centura aia, fara ea spunea ca simte ca i se desface burta. La una din cezarienele anterioare a facut anestezie generala si cica i a fost f f rau dupa.. ca medic, zice ca mie mi ar recomanda sa nasc prin cezariana, cand va fi momentul. Mai safe pt copil, mai civilizat… Nici nu vreau sa ma gandesc in ce stres as sta sa nu stiu cand vine momentul, peste ce medic dau, daca nu cumva are un moment de proasta inspiratie si ne nenoroceste pe viata sau mai stiu eu ce ghinion am si merge totul rau, eventual ajungi la o cezariana facuta in ult moment.. Nu. Consider ca lucrurile programate sunt mai lipsite de complicatii decat cele adhoc.
E bine ca a mers treaba OK. clar, planurile nu merg mereu,dar macar ai un fel de liniste ca ai facut tu personal cam tot ce se poate pentru ca treaba sa mearga OK. Acu’ ca-si poate baga ala mic cu coada nasul sa strice planurile … e la fel de posibil 🙁
Athena am inteles ca nu face contract. Chestia cu trimisul la urgente in caz de complicatii e un mit urban inventat de cei ce n-au bani de mers la privat…Athena are incubatoare pt. prematuri de 900 g si sunt sigura ca si Presidentul sta bine,la ei inca n-am fost. Mie mi-a zis dr. asa: “va dati seama ca nu-mi permit sa imi duc pacientele la privat si sa risc sa se intample ceva, ca nu mai vine nimeni la mine. La privat am tot ce imi trebuie, in momentul in care imi trebuie”. Privatii sunt obligati sa aiba rezerve de sange, la stat medicul suna salvarea sa ii aduca sange de la centrul de transfuzii. Si isi aduc ata de cusut de-acasa…iar chestia ca le-ai platit deja…casa de asigurari iti deconteaza oricum o parte din cheltuieli, adica cei 1500 eur sunt daca esti asigurata, ca daca nu ai mai plati in plus. Platesti in schimb pt. niste conditii “de lux”, care de fapt ar trebui sa fie norma…E trist ca am ajuns sa consideram profesionalismul,curatenia, respectul,grija si umanitatea fata de pacienta si fata de un nou-nascut, vulnerabili amandoi si fara de aparare, drept “lux”…
Miruna, esti sigura ca iti deconteaza banii? Io din ce am inteles de pe situl Athena, daca ai asigurare, ai cam 200 de euro reducere. Nu stiu daca iti si mai primesti bani inapoi de la stat (desi zau daca mi-ar parea rau).
Oricum, am bugetat banii astia deja, mai ales ca orice alegere am face, nu scapi fara sa dai banii in cauza. Ca-i dau pe chitanta sau in diverse plicuri, probabil tot dracu’ ala este.
Medicu meu are contract cu ambele clinici private (Athena si President), probabil peste vreo luna-doua voi face o plimbare pe la fiecare si voi studia problema. Odata ce stiu clar ce si cum, putem apoi decide.
Am o prietena care a nascut la privat acum vreo 4 ani, parca. Un baietel cu ceva nasol la inima, ceva ce nu s-a vazut nici la consulturile prenatale, desi a mers tot la nus’ ce mare doctor de pe aici (si tot la privat). Au fost externati (ea si copilul) din clinica si trimisi la stat cu ambulanta, dar niciun spital nu a dorit sa-i ia (copilul era chiar intr-o situatie nasoala si probabil nu dorea nimeni sa-si asume problema, nu stiu). Tatal a reusit sa-si puna toate rotitele in miscare si toate pilele, de i-a trimis cu elicopterul la Tg. Mures, unde am inteles ca sunt medici specializati pe asa ceva. Copilul a murit in 2 zile, insa, nu s-a mai putut face nimic.
Din pacate se mai intampla si nasoale, dar ma gandesc ca in ultimii 4 ani si maternitatile astea private au avut timp sa se puna tot mai bine la punct.
Sa speram ca va fi totul OK …
sunt curioasa ce gen de om poate condamna pe cineva pentru ca alege cezariana si nu nastere naturala. probabil alea care se simt mai femei daca nasc in chinuri si se lauda ca au avut travaliu 12 ore. in fine…
cat timp ambele metode sunt disponibile e alegerea pacientei si a doctorului pe care sa o aleaga, ca sa fie cat mai convenabil pentru mama si copil.
eu voi naste dupa tine, prin februarie; port 2 fete, e mai mult decat evident ca voi naste prin cezariana.
In primul rand, rusinica sa-ti fie ca nu te-ai laudat. Sarcina usoara iti doresc si FELICITARI. Cred ca esti incantata pana la cer. io-s super fericita cu ideea ca voi avea o ‘printesa’, tu vei avea chiar dublu 😀
Ai fi uimita ce suturi iti iei daca ai tupeul sa vii sa spui ca nu vrei nastere naturala. Cuget ca am comentatori mai cuminti si mai civilizati, dar sunt destule doamne care probabil m-ar palmui pentru o asemenea alegere egoista (desi din ce am citit si auzit probabil si pentru asta mica va fi mai usor sa iasa in 5 minute, decat sa trag de ea cateva ore).
Pentru multe mame este un titlu de noblete faptul ca au ales nasterea naturala si este important pentru ele. Stiu ca sunt destule care si-au dorit asta si, daca s-a ajuns la o cezariana de urgenta, au fost foarte suparate. Pana la urma fiecare femeie isi cunoaste cel mai bine interesul si stie cum si-ar dori sa faca acest mare pas.
multumesc. n`am anuntat nici in viata reala pe multa lume pana nu a inceput sa se vada clar si acuma ca simt ca misca sunt mai relaxata si nu mi`e mai frica. am rezonat cu tine la articolele despre greturi si pierderea in greutate din cauza asta.
da, ai comentatori decenti, tocmai vin de pe un blog unde o femeie e criticata pentru folosirea cuptorului cu microunde 🙂 unii iau asa personal felul in care altii isi incalzesc mancarea sau pe ce cale isi nasc copiii incat ma intreb daca n`au alte chestii mai importante ca sa`si tina creierul ocupat.
PS. poate scrii un articol cu lista de articole pe care planuiesti sa le cumperi pentru bebe, am mai gasit pe diverse bloguri si m`au ajutat in alcatuirea listei mele, care a fost apoi revizuita de prietenele care au nascut recent si au experienta.
Buna idee .. avem deja cumparate o groaza de prostii, voi incerca sa fac o lista, ca ma ajuta si pe mine sa vad ce am pierdut din vedere.
Eu am nascut prin cezariana de urgenta intr-un spital de stat din Cehia deci nu pot sa ma pronunt prea mult in ceea ce priveste nasterea in Romania. Stiu si eu ca la noi e moda cezarienelor in timp ce in Cehia se poarta nasterile naturale (epiziotomia nu e obligatorie, multi o fac din comoditate ca si cezariana).
Nu inteleg de ce toate trebuie sa nasca cu doctorul lor. Aici nu e mereu cazul si e oarecum logic daca pornim de l aideea ca orice doctor e competent. Nu am nevoie sa ma tina doctorul de manuta, prefer sa fie mama sau sotul langa mine. Planul meu asa era, sa nasc intr-o camera ca asta https://www.fnplzen.cz/dokumenty/gpk/virtual/2.html cu sotul langa mine. Pana la urma au aparut complicatii, pentru ca bebelusii astia fac ce vor si ies cum si cand vor ei, inclusiv mai tarziu de termen si am nascut prin cezariana.
Aici stai in spital 3 zile ptr nastere vaginala si 5 ptr cezariana, asta daca totul e ok. Din a doua zi dupa cezariana tb sa fii in picioare si asta e greu, crede-ma, am crezut ca nu mai merg in viata mea. Din a 3a zi, iti aduc copilul cu tine in camera, permanent si tb sa ai grija de el. Daca vrei sa pierzi mai putin timp de lucru, nasterea vaginala iti permite asta pentru ca recuperarea chiar este mai rapida. Eu eram complet varza cu usturimi si dureri (suportabile, iti dau si medicamente dar confortul nu este). In acelasi timp, vecina de la cealalta camera single pleca acasa pe picioarele ei, in blugii ei si isi mai si cara copilul. Eu am plecat in pantalonii de sarcina cu care am intrat pentru ca orice alti pantaloni imi atingeau taietura. Si inca eu am avut noroc.
Pe langa faptul ca birth planul meu nu s-a realizat si am fost un pic deceptionata, o alta chestie care m-a socat a fost ca atunci cand mi-au adus copilul pentru prima oara, la sala de post operatoriu, l-am recunoscut doar pentru ca scria numele lui pe patut si norocul meu, seamana cu tac-su. Ce vreau sa zic e ca riscul de baby blues si depresie post partum e mai mare la cezariana pentru ca nu ai vazut copilul ala iesind din tine, deci lipseste aceasta componenta afectiva care face legatura intre tine si ea.
Ma rog, nimic nu e insurmontabil si daca vrei cezariana, go for it si recuperare rapida. Vei avea un copilas cu un cap perfect rotund si mai putin rosu decat ceilalti 🙂
Io la faza cu doctorul prefer medicul care m-a urmarit pe timpul sarcinii, pentru ca e mult mai usor sa intre ‘up to speed’. Merg la acelasi medic de cativa ani deja, toate consulturile le-am facut acolo, imi urmareste sarcina de la 4 saptamani (cand m-am prins io ca nu-i ceva ‘in regula’) etc. Momentan am avut norocul ca totul merge super OK, deci nu sunt chestii problematice, dar ii este mult mai usor sa ia o decizie la nevoie, decat un medic care mai intai trebuie sa-mi citeasca dosarul (asta in caz ca dosarul ala ajunge la clinica in cauza) sau sa-si dea seama pe parcurs ce-i cu mine.
Chiar nu-s genul de gagica ce trebuie sa fie tinuta de mana, dar ma simt in siguranta cu medicul meu si mi se pare ca as avea un avantaj daca ea se ocupa de mine.
Chestia asta cu jena de sunat doctorul noaptea si eu am avut-o. Era 12.30 noaptea, Mi se rupsesera membranele, eram cu mama la telefon si ii spuneam ca nu stiu ce sa fac, cum sa il deranjez pe doctor la ora aia? Acum gindindu-ma retrospectiv, mi se pare o idiotenie, cum sa nu il deranjez, cind el si-a luat angajamentul ca e linga mine si ma ajuta si la urma urmei, ia niste bani frumusei de pe urma mea, si eu tot la o clinica privata am nascut. Asa ca l-am sunat, n-a fost nici o problema, era la clinica, tocmai avusese o alta nastere, m-am dus si in 3 ore am si nascut. Trebuie sa trecem peste ideile astea cu deranjatul. Ei isi asuma chestia asta si nu le naste cite o pacienta in fiecare noapte, sa fim seriosi.
Dupa multa documentare, ma hotarasem sa nasc natural. Ca asa era mai bine pentru bebe, stii argumentele, nu le mai scriu inca odata.
Pana la urma a fost cezariana, programata la 40 de saptamani. Si a fost oricum emotionant si placut pentru mine. Ce poate fi mai placut decat sa iti vezi in sfarsit puiul mult asteptat? Decizia de a face cezariana a fost a medicului, care desi m-a sustinut cu nasterea naturala pana atunci mi-a spus ca bebe se pozitionase putin ciudat, luand brusc in greutate 1 kg in 2 saptamani. Si in timpul operatiei au constatat ca ar fi fost riscanta pentru bebe o nastere naturala. Sa fiu sincera cu mine, nu cred ca eram pregatita pentru o astfel de nastere.
M-am mobilizat foarte repede, a doua zi l-am avut pe bebe in salon cu mine, am alaptat la cateva minute dupa nastere si inca alptez fara probleme 8 luni mai tarziu 🙂
Fa orice iti dicteaza constiinta ta ca e bine si sigur nu vei gresi 🙂
Apropo, centura aia e minunata. Mie imi era mult mai usor sa ma misc cu ea.
mi am amintit de cazurile cu mame care insista sa nasca acasa. La varianta asta te ai gandit?;-) nu mai deranjezi doctorul, nu ti mai faci planuri la ce clinica sa te duci, daca iti deconteaza.. ca in evul mediu..cu prosoape calde ai apa fiarta in lighean. si sotul langa tine care sa te tina de mana si, eventual, in f scurt timp sa lesine:-) am vazut multe cazuri din astea de “traditionaliste” si ma intreb ce naibilui au in cap. si apropo de legatura cu copilul, care chipurile nu se mai formeaza pt ca nu il vezi cum iese- daca faci anestezie rahi, esti doar de la mijloc un jos amortita. il vezi cand apare, poti sa il tii la piept cateva minute si daca ai noroc de un medic intelegator, poate sa il lase pe viitorul tatic sa fie in sala. bineinteles, cat timp nu se transforma in pacient lesinat:) eu totusi sper ca pana voi naste eu, asa cam in 100 de ani, sa se descopere alta cale de nastere, pt ca sunt f fricoasa. eventual prin bluetooth, cum zice jumatatea:)
Daca vreau sa cresc copilul singura, atunci nasterea acasa e cea mai buna solutie. Nu cred ca mi-ar supravietui sotul unui asemenea soc (sa nu zic de mine, ca probabil as da ortu’ popii inainte) 😀
Eu am nascut pe 1 octombrie,natural ,la o maternitate de stat. Sunt la a doua nastere naturala si recuperarea a fost mult mai usoara.Am fost foarte multumita de conditiile din maternitate iar de medicul meu nu mai spun, un om extraordinar, care a stat langa mine tot timpul, m-a ajutat si m-a incurajat.
Din propria experienta, pentru femeile care nu sunt rezistente la durere, care se tavalesc in pat de la durerile menstruale, e mai bine sa nasca prin cezariana, e mai comod, mai sigur…
Salut Dojo,
Ai pomenit de Athena si atunci mi s-a aprins un bec. Iti urmaresc blogul, dar nu stiam ca locuiesti in Timisoara. Si eu locuiesc in Tm si de aceea am decis sa las si eu un comentariu.
Eu am 2 copii. Primul, baiat, are aproape 11 ani si am nascut natural la Spitalul Bega..exceptand medicul in care am avut o deosebita incredere si nu m-a dezamagit, nu am cuvinte de lauda..dar asta precis nu e ceva nou pentru tine.
Al doilea copil, fetita, are 2 ani si jumatate si am nascut-o prin cezariana la Athena. As fi nascut tot natural dar datorita unei operatii de fibrom suferita in 2009, nasterea naturala nu a fost o optiune pentru mine.
Asa ca am trecut prin ambele experiente. Nu te voi bombarda cu chestii pro sau contra unui anumit tip de nastere, si nici pentru un anumit spital.
Ce pot sa iti spun este ca decizia iti apartine in totalitate. Cel mai bine este sa procedezi asa cum iti dicteaza inima si nu altfel. Din cate vad esti suficient de bine informata cu privire la ambele proceduri medicale, asa ca nu ar trebui sa iti fie foarte greu sa te hotarasti.
In rest, nu pot decat sa iti urez sa ai o sarcina usoara in continuare, o nastere si mai usoara si un bebe sanatos pe care sa il iubiti si sa il rasfatati asa cum stiti voi mai bine.
Multa sanatate, Carla
partea buna este ca in Romania (inca) se accepta cezariene practic … la cerere. Ca prin alte zari, ori te costa de te usuca daca platesti din mina, ori asigurarile nu acopera asa ceva decit in cazuri extreme.
3luni jumate deci! 🙂
Dupa cum stii, eu am doua cezariene la activ, si n-am avut baby blues dupa niciuna din ele. Recunosc, eu fac parte din categoria de femei care ar fi preferat sa incerce nasterea naturala, dar n-am avut de ales. Si la cat esti tu de micuta, 3200 inseamna mult! Ca sa-l citez pe medicul meu roman: “ok, vrei nastere naturala, sunt foarte incantat! Doar sa-mi explici si mie pe unde ai vrea sa scoti copilul!” Daca ai bazinul mic, o nastere naturala este mai riscanta ca o cezariana.
Eu dupa operatie am avut dureri si n-am vrut sa iau nimic, pentru ca orice as fi luat, ar fi trecut in lapte si nu am vrut asta. Am preferat sa strang din dinti o zi-doua, si pe urma a fost mai usor. A treia zi la pranz eram deja acasa, iar la fix 2 saptamani dupa ce l-am nascut pe pufulete, ne-am mutat. Deci am impachetat, carat diverse de colo-colo, apoi am descarcat si am aranjat o casa intreaga. Inclusiv tras-impins corpuri de biblioteca prin casa, pana cand totul a fost asezat la locul lui. Ca sa nu mai spun de iesit din casa in fiecare zi cu carutul si impins la deal!
Nu spun ca tu ar trebui sa fii la fel de nebuna ca mine 🙂 spun doar ca recuperarea dupa cezariana poate fi mai usoara decat dupa o nastere normala. Sor-mea a nascut natural la 6 luni dupa mine, si a stat acasa cu picioarele in sus vreo 3 luni dupa aia. Abia reusea sa se tarasca pana la baie, deci e chestie de noroc cu nasterea naturala. Mai ales ca fiica-sa avea sub 3 kg la nastere.
Eu iti tin pumnii, sa mearga totul bine cu grasuta mica si frumoasa si tu sa te recuperezi cat mai repede! Iar taticul sa faca bine sa pozeze mandretea, sa vedem si noi 🙂
Am doi copii, născuți în două feluri: unul natural, „pe jos”, celălalt prin cezariană. Cred, deci, că pot face o comparație avizată.
Nașterea spontană e destul de dureroasă și se poate lăsa cu epiziotomie, care va fi urmată de o cicatrice deranjantă uneori. Cea prin cezariană este, în afară de riscul operator de care nu putem face abstracție, mult mai ușor de suportat de către mămică, dar adaptarea copilului la viața extrauterină e mai brutală pentru el. Nici cu lactația nu stăm mai bine după cezariană…
Pe scurt: dacă aș fi pusă acum să aleg între cele două variante, aș alege-o pe prima fără îndoială, cu toate durerile ei.
Aici vorbim de sarcinile la femeile sănătoase, să fie clar, fiindcă există anumite stări patologice care indică fără niciun dubiu cezariana: cardiacele, cele cu miopie forte sau alte defecte de vedere ce s-ar putea agrava în timpul parturiției, placenta praevia, travaliul oprit în evoluție, cu semne de suferință fetale etc.
Dupa ce am citit toate comentariile am zis sa tac, ai deja multe sfaturi. Si nici nu vreau sa vorbesc din punct de vedere profesional ci doar ca femeie si mama. Tot prin cezariana am nascut si eu, e drept ca acum 26 de ani (alte vremuri!) , n-am ales eu ci a decis doctorul desi sunt convinsa ca daca as fi cunoscut toate datele pe care le stiu acum as fi nascut natural fara probleme. Mie mi-a fost foarte bine, copilului la fel, cicatricea nici nu se mai vede deci totul a fost ok. Dar asistand in timp la atatea cezariene si comparandu-le cu nasterile normale am certitudinea ca cezariana e doar o optiune de urgenta, nu o alegere programata. Nu condamn femeile care o aleg din start, fiecare isi cunoaste limitele si cunosc destule care s-au tavalit pe jos de la primele semne ale travaliului. Daca e sa ai ghinion , ai ghinion oricum deci nu vreau sa discut despre ce incidente sau accidente pot sa apara. Dar e un lucru foarte important pentru mine, ca neonatolog: sa nu se grabeasca nasterea! Fiecare copil vine pe lume cand e pe deplin pregatit si o saptamana in minus conteaza. ASa ca te-as sfatui sa-ti programezi cezariana cat mai aproape de momentul probabil al nasterii. Esti la prima nastere, probabil ca ea va surveni oricum cu cateva zile mai devreme dar in nici un caz nu se va intampla hocus-pocus cat sa nu poti sa-ti chemi medicul. Si mai e ceva(poate parea caraghios sau condamnabil dar eu cred in chestia asta): alegand data cand se va naste copilul ii alegi sau ii schimbi soarta! Asa ca n-o indeparta prea tare de ce-i e predestinat.Doamne, am vorbit ca o mamaie de la tara!:)La multi ani, sanatate si intelepciune!
Apropo de asta, de doua ori am avut tentativa de-a merge la ginecolog in Romania. Ca o mare constiincioasa, mi-am facut frumos programare din timp la o clinica privata. In cazul ambelor programari m-au sunat de la spital, cu cateva ore inainte, sa imi spuna ca programarea mea trebuie anulata din cauza ca doctora are o pacienta care naste. Asa ca, din punctul asta de vedere, zic Kudos pentru cezariana!
PS: daca vine pe lume in Athena, inseamna ca micuta va primi cetatenia de acolo? 😀
Doamna, Athena e un spital privat in Timisoara, nu ca ma deranja sa vad ‘ze real thing’. OK, poate nu acum, ca sunt aproape cat sifonierul 😀
Eu am avut o singura data ‘problema’ sa merg la consultul programat si sa mai am de asteptat ceva timp, ca nastea alta pacienta. Chestie care nu ma deranjeaza, pana la urma prefer un medic care merge la urgentele pacientelor sale, decat una care sa-mi spuna, daca mi s-o rupe apa, ‘cucoana, dar am paciente la clinica, sorry’
Ah! Se vede ca n-am fost nicidoata in Timisoara. Ma jur ca am citit de doua ori primele 2 paragrafe si m-am mirat de ce intr-un loc vorbesti de Timisoara si in altul de Athena. Deja imi imaginam ca ai convins-o cumva pe doctora ta sa mearga cu voi in Grecia pentru cateva zile… 😀
nu e vorba de comoditate. sunt niste tesuturi acolo care vor fi taiate, muschi etc.
Niciodata conformatia ta nu va mai fi la fel, iti spun pentu ca stiu
nu iti fa cezariana decat daca e necesar.
Saluti,
In primul rand, un sincer “La multi ani!”, cu intarziere… dar mai intotdeauna citesc blogurile din feeder de pe mobil, la saptamani sau luni distanta de data publicarii posturilor, iar de comentat nu ajung aproape niciodata… Iti doresc sincer sa fii fericita si implinita mereu, sa ai parte de o bebe Nadia sanatoasa, care sa-ti umple viata asa cum numai copiii o pot face!
In al doilea rand, mi-e cumva peste mana sa-ti las un comentariu fix aici, dupa un potop de ovatii pro-cezariana si un potop de idei mainstream despre nastere si implicatiile sale… dar o fac, special, tocmai pentru ca esti o persoana atat de open-minded si echilibrata si apreciez enorm dorinta ta de a fi informata inainte de a lua o decizie de acest fel.
Voiam doar sa vin cu o completare la tot ceea ce s-a scris mai sus: nasterea despre care si tu si toata lumea de aici vorbeste nu este nici pe departe “nasterea naturala”. Este o confuzie de termeni pe care cu precadere noi, romanii, o facem, deoarece informatia despre nasterea naturala ne e aproape straina si consideram a fi “normal” ceea ce se practica in mod curent in maternitatile noastre, fie ele de stat sau private. In fapt, ceea ce noua ni se intampla in maternitatile noastre este o nastere care oriunde in Europa se numeste nastere vaginala, respectiv nastere medicalizata – atunci cand se folosesc proceduri medicale invazive si substante chimice (medicamente) care influenteaza procesul firesc al nasterii.
O singura recomandare doresc sa iti fac, inainte de a lua o decizie finala vis-a-vis de nasterea Nadiei: fa-ti timp si citeste “Cezariana” lui Michel Odent.
Odent este unul dintre cei mai mari medici obstetricieni ai lumii si aceasta carte a sa, “Cezariana” (o cartulie de citit intr-o dupa-amiaza, deci nu te trimit sa citesti cu dex-ul :D), a facut inconjurul lumii si este una din cele mai bune lucrari din care te poti informa cu privire la avantajele si riscurile cezarienei, respectiv ale nasterii vaginale (sau naturale, in mod ideal). Odent nu este nici pro, nici contra cezarienei, cartea sa este pur descriptiva, analitica… iar opinia acestui medic are, cred eu, o mai mare valoare decat a noastra, a “muritorilor de rand”, care ne dam cu parerea in stanga si in dreapta pe acest subiect. Cel putin asa o considera atat lumea medicala “de elita”, cat si milioanele de cititori din intreaga lume.
Nasterea in Romania (vaginala sau prin cezariana, la stat sau la privat) e un abuz total asupra femeii si a nou-nascutului ei. Nu ramane nimic natural in a naste ca o vita, pe banda rulanta, furandu-ti-se timpul de travaliu asa cum ar trebui el sa se scurga – in intimitate, tu cu tine, calma, concentrata, increzatoare in tine, conectata la bebe… cu medici si moase urland in jurul tau, apasandu-te pe burta pentru a grabi expulzia, taindu-te atunci cand nu e cazul, separand copilul de tine dupa nastere si compromitand – astfel – mare parte din succesul alaptarii ca act natural (fara dureri, fara mastita, fara sani angorjati etc.), taind cordonul ombilical la cateva secunde dupa nastere si anuland astfel toate beneficiile transferului de celule stem si alte “nestemate” intre mama si copil, pompand in tine oxitocina si alti hormoni artificiali – atunci cand in corpul tau se produce o explozie de hormoni naturali… nu e nimic natural in a naste imobilizata, cu picioarele in sus – ca sa-i fie comod medicului… Si asa mai departe.
Ramo, dincolo de tot acest val de articole si sfaturi pro-cezariana, pro-medicalizare, pro-“civilizatie si confort”, exista un intreg univers paralel de bloguri si site-uri unde sunt prezentate si promovate beneficiile reale ale nasterii naturale, laolalta cu solutii de bun-simt pentru a-ti usura travaliul si nasterea, sau macar pentru a lua o decizie cu adevarat informata. Nu trebuie sa fii “hippie”, “ciudata”, “nebuna” sau alte apelative, ca sa arunci un ochi si in “tabara” aceasta. Dar fii sincera cu tine, acorda-ti sansa de a intelege exact “cu ce se mananca” nasterea, inainte de a lua o decizie finala. Si-ti spun asta, intr-un mod atat de imperativ (si-mi cer scuze pentru asta, nu e cu rea intentie), tocmai pentru ca stiu ce inseamna ca, dupa cezariana, sa ai regretul ca nu te-ai informat suficient… sa nu fi impacata cu decizia ta. Si e o decizie cu care ramai sa traiesti o viata.
Eu sunt una din mamele cu cezariana (impusa medical… si, ah!, cat m-am mai bucurat ca mi s-a luat de pe umeri povara acestei decizii!), sunt una din persoanele care nu suporta durerea de niciun fel (plang la dentist, plang daca ma doare burta etc.), sunt una din femeile cele mai ingrozite de conditiile din spitalele romanesti… si, totusi, regretul de a nu ma fi informat cu adevarat corect, inaitne de a naste, este enorm. Si ma va urmari, probabil, toata viata, laolalta cu cel de a nu ma fi informat corect cu privire la alaptare. Nu doresc nimenui sa faca greseala mea si sa aiba regretele mele.
Ah, dupa tot cearsaful de mai sus, am uitat totusi ceva…
Apropos de mitul cu “copilul mare” si cu “gaura mica”, uite o povestioara a nasterii Mariei, fetita unei cunostinte a mele.https://www.isis-med.ro/forum/viewtopic.php?f=10&t=213&start=40#p64929
(Exista si o varianta filmata a nasterii, in arhiva clinicii Isis, insa nu mi-am permis sa o postez aici. Anyway,e una din cele mai silentioase si usoare nasteri pe care eu am vazut-o ever…).
Codruta, mama, este cea mai mica femeie pe care o cunosc eu. Are pana in 1,50m inaltime si mai putin de 40 de kg. Ca si povestea ei mai am o multime in tolba. 😀
My two cents.
Nu stiu daca ai nascut sau nu inca, eu am doua nasteri naturale si o cezariana de nevoie, toate la Athena, eu t e sfatuiesc sa nasti natural, dar pana la urma tu decizi.
Despre nascutul la privat, clar, dar in nici un caz Athena, au probleme mari de igiena, s-a degradat spitalul enorm in ultimii ani, baile de la saloane sunt de-a dreptul jegoase, si au probleme si cu sterilizarea, bebelusul meu a luat de acolo o bacterie nasoala, cunosc si alte mamici cu aceeasi problema. Atentie mamici Athena face economie la orice inclusiv la mijloacele de sterilizare, nu zic ca la stat e mai bine, dar poate la alt privat… Sa platesti atatia bani si sa iti infecteze copilul, e criminal