De ce (nu) îmi port copilul

Sunt FOARTE receptivă la tot ce este mai noi în parenting, îmi place să citesc câte o carte, mai un articol, să discut cu alte mame. Știu că nu suntem perfecte, știu că fac greșeli față de fiica mea, dar am pornit la drum cu planul clar de a face tot ce pot să-i fie cât mai bine. Și asta înseamnă să mă informez pe cât posibil, să discut, să cern sfaturile (mai ales că din astea primesc cu nemiluita, chiar și când nu le solicit).

Una dintre ideile care mi-au plăcut a fost aceea de a fi cât mai aproape de copil, chiar de a-l „purta” (nu ca pe o haină, normal 🙂 ). Culmea este că și viitorul tată (pe când încă ne pregăteam să ne vină urmașa) a fost atras de ideea aceasta, așa că, pe lângă un cărucior bun, a săpat pe net după un „carrier”. Ne-am oprit la un Baby Bjorn, oricât de ne-ergonomic este considerat după cele mai noi standarde.

Aici însă drumurile noastre (al meu și al altor mămici) s-au despărțit. Nadia NU a stat în el toată ziua, așa cum încearcă multe mame, a fost cărată în marsupiu la plimbări și doar când nu reușeam să scoatem gazele – undeva la 2-3 luni. Când se întâmpla să fie balonată, o puneam în Baby Bjorn și ne plimbam câteva minute prin casă. Imediat ce scotea surplusul de gaze, agățam agregatul în cui și ne vedeam de treabă.

L-am folosit însă mult la plimbări, în condițiile în care abia acum începe să stea cuminte în cărucior – normal, nu prea multe minute, că nu ar fi Nadia. Înainte însă era cu urlete, mai ales când încă nu putea să stea în fund. Parcă o jupuiam de vie. După ce s-a ridicat în fund am mai atentat niște ieșiri și am renunțat. Decât să car 10 kile de cărucior și un copil în brațe, mai bine cu marsupiul.

De câteva zile este mai receptivă, așa că l-am luat și pe ta-su la drum. Nu de alta dar, după 5 minute de stat în cărucior, tânăra domnișoară are din nou chef de umblat, deci merg adusă de spate, cu ea de o mână și ținând căruciorul cu cealaltă, în timp ce ea jumulește tufișurile din zonă. Așa că, ori suntem doi, ori o car în brațe, în puținele minute, când are chef să părăsească solul.

De ce nu am ținut-o însă în casă în marsupiu? Abia acum încerc să raționalizez, că pe atunci nu mi-am pus problema.

Este FOARTE activă.

Am un copil care nu stă o secundă. Știu că nu e singura pe lume, dar parcă are constant un ardei între „buculițe”. Nici dacă bea apă sau ronțăie o banană nu e în stare să stea, trebuie să patruleze prin cameră. Așa a fost mereu. La nici 3 luni se trăgea în fund, deși noi știam că e prea devreme. S-a tras în picioare la 5 luni (deși eu încercam să o ajut să se ridice în fund).

La 8 luni s-a ridicat în picioare în pătuț, să poată jumuli un mobil cu niște mățălăi colorați (în special cel albastru – aparent culoarea ei favorită). La 9 luni o țineam de mânuțe să meargă, chiar și afară, pentru că nu mai avea stare. La fel și în casă, toată ziua făcea genoflexiuni în pat sau patrula de mânuțe. La 10 luni și jumătate a făcut primii pași neasistați, merge acum tot mai bine.

Nu zic astea să mă laud, pentru că mi-am primit destule urecheli pline de grijă de la cumnata-pediatru, care-mi spunea că e prea devreme. Știam și noi, dar micul tăuraș nu renunța atât de ușor. Așa că, într-un fel liniștiți și de 2 ortopezi, am decis să nu o forțăm să facă nimic, dar nici să nu o împiedicăm (nu văd cum puteam oricum).

Acesta este deci copilul nostru. NU cred că există vreo modalitate prin care să o pot ține în marsupiu, fără urletele de rigoare. Afară stătea OK, că avea de vazut una-alta, dar nici acolo nu o dădea răbdarea afară din casă.

Sunt neîndemânatică.

Am talentul deosebit de a mă lovi de orice mișcă (sau nu), de a scăpa chestii pe jos etc. Imaginea mea în bucătărie de pildă, cu copil agățat de mine (fii-mea mai ales, care trage orice după ea și mereu încearcă să apuce una-alta), având foc și cuțite în apropiere … hmm, nu prea sună bine.

Pentru că sigur nici un ou nu aș putea fierbe fără emoții sau posibile accidente, mai bine stăm fiecare în treaba noastră. Să o țin la spate iar nu merge .. m-ar cheli pe ceafă, de plictiseală.

Nu prea are nimic de învățat.

De la o anumită vârstă (câteva luni), cred sincer că îi este mai bine să stea să se joace cu diverse minunății, apoi să petreacă timp cu noi. Mă joc cam toată ziua cu ea, stă puțin timp în pătuț (câteva minute când suntem toți cei din casă ocupați cu ceva). Atunci stă în fund și bibilește la jucării sau le aruncă peste „bord”. În rest ne jucăm cu ea.

Mai stă în brațe când face ta-su pâine și apucă să lingă ea uleiul de măsline de pe lingură (clar, genele lu ta-su, că eu nu am plăceri din astea), sau când trece vreun tren și-l admiră). În general însă e mereu în acțiune, de preferat pe alea 2 picioare ale ei, căutând ceva nou de tras peste ea.

Mă gândesc că o mare parte din achizițiile ei se datorează exact faptului că facem un efort de a ne juca mult cu ea și de a o mai lăsa uneori să se joace ea însăși.

Majoritatea sistemelor de „cărat” ar supraîncălzi-o.

Probabil cea mai bună treabă cu Baby Bjorn-ul nostru este că e din „mesh”, deci lasă aerul să treacă. Motiv pentru care fii-mea a stat în el cuminte și pe vară, fără istericale. Mă uit la multe sisteme din acestea la modă acum (wrap, Manduca etc.). Nu „respiră” prin ele. Încerc să-mi imaginez cum ar sta Nadia învelită în așa ceva și deja mă dor urechile doar când îmi imaginez urletele ei de cald.

Avem un copil FOARTE călduros, de ne-a încăierat deja cu toți vecinii și bunicii. Dacă aș încerca să o țin legată într-un sistem de purtat, probabil s-ar supraîncălzi în câteva minute și să te ții circ!

Spatele meu …

Dacă e vreme OK, merg cu ea de 2-3 ori afară (deci 4 etaje jos-sus). Când merge pe picioare, trebuie să mă aplec după ea, când o car în brațe .. o car în brațe. De multe ori vin acasă și mă gândesc să-mi dau spinarea la vânzare, că oricum nu mai e nimic de capul ei. Nu am nicio intenție să mai car 9 kile și ceva în plus, prin casă. Am norocul uriaș că în general doarme fără legănat (nu-i place) și fără ținut în brațe. Deci și aici am un mic avantaj. Clar, nu vreau să-i dau idei 🙂

Până acum, deci, Baby Bjorn ne-a fost FOARTE util afară. Îl voi lua și cu mine în Spania, în special în aeroport, că e mai ușor decât să trag de copil în stânga și în dreapta. În casă însă duduia nu prea are treabă cu el, în afara cazurilor când îl ia la purecat, că-i plac capsele și sistemele de închidere (deci are ce pune în gură).

OLYMPUS DIGITAL CAMERADin vară, când dormea deasupra cetății din Dubrovnik

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

7 Comments

  1. Buna Dojo,

    Felicitari pentru fetita ta!

    Urmaresc blog-ul tau de peste un an, de cand am incercat sa devin freelancer. Si eu sunt o mamaica a 2 baietei. unul de 6 ani si unul de 1,8 ani:). Postarile tale m-au ajutat sa devin un freelancer, sa fiu determinata si sa transform un hobi intr-o afacere profitabila.

    Acum am o problema si am nevoie de sfaturile tale si a celor care sunt mult mai experiemntati ca mine. Lucrez practic de 8 luni pe elance. Am inceput cu $3/h si acum sunt la $30/h, cautata si nefiind capabila -ca si timp- sa fac fata solicitarilor. Eu fac “Market Research” si se pare ca ma pricep:))) Dar nu stiu cum sa dezvolt acest business, cum sa anagajez colaboratori… cum sa evoluez….STAGNEZ SI PIERD CLIENTI!!! Ma poti ajuta cu un sfat?! (P.S. cei apropiati mie nu ma pot ajuat nefiind vorbitori de limba engleza)

    Sper sa ne auzim…. multumesc pentru bolg!

    Dana

  2. Acum depinde si de copil, daca prefera sau nu sa fie tinut in Baby Bjorn, al tau e mai special, fiecare e special in felul lui. Sa iti traiasca si sa va faca fericiti in continuare!

  3. Buna!
    Am citit si articolul anterior referitor la purtatul in Baby Bjorn si voiam sa-ti spun ca nu mi se pare in regula sa prezinti lucrurile atat de simplu si sa te arati atat de relaxata in privinta unor idei pe care alte persoane (mamici) care iti citesc articolele le-ar putea lua de bune…
    Acum stiu ca fiecare face asa cum vrea, insa desi spui ca te-ai informat cu privire la purtatul sanatos, totusi promovezi oarecum purtatul nesanatos al copilului; iar avand in vedere ca esti formator de opinii, cei care iti citesc articolele si sunt mai putin informati ar putea lua de bune ideile tale, perceptia ta asupra sistemelor de purtare, idei care mi se par inadmisibile pentru ca Baby Bjorn nu este ergonomic din motive evidente.

    • Amalia, iti inteleg punctul de vedere, dar sunt relaxata. Pentru ca purtarea in cauza NU ESTE MOARTEA, mai ales daca fata nu a stat cu orele in sistemul respectiv (decat poate de 2-3 ori in aproape un an).

      Cand am luat noi chestia in cauza, prin iarna lu’ 2013, cand eram gravida, nu era furia asta impotriva respectivelor produse. L-am luat dupa ce am facut noi, pe vremea aia, un research serios pe net. Nu este un rahat de sistem, este unul dintre producatorii de top. Stiu ca au aparut si la ei sisteme ‘ergonomice’, dar nici asta nu a fost un rebut.

      Despre fii-mea pot sa iti spun sincer ca merge de rupe, se catara peste tot (si are doar un an si 3 luni – azi s-a catarat pe SCARA, pe masa ei de mancat etc. -normal, cu supraveghere). Motric este bine inaintea varstei ei, nu are niciun picior stramb sau busit de la purtarea in cauza.

      Mai zic o data .. nu a stat in chestia aia atat de mult, asa ca, desi spun noile studii ca sistemele in cauza nu-s chiar senzationale, nu au afectat-o cu nimic.

      In alta ordine de idei eu inca nu am gasit la noi, la sistemele promovate asiduu pe majoritatea bloagelor de parenting, ceva ce as fi eu dispusa sa folosesc. Pentru ca foarte multe optiuni sunt incredibil de ‘grosolane’ (si ca prindere, dar mai ales ca si materiale, sunt MULT prea ‘dense’) si as avea doar crize de istericale din partea fetei. Este foarte calduroasa si cu Baby Bjorn-ul am putut sa o tin si in miez de vara (la mare).

      Nu cred ca exista printre sistemele astea la moda in Romania prea multe pe care sa le pot folosi fara sa transpire si sa urle o ora de cald. Asa ca, decat sa o sufoc de cald, mai bine am tinut-o in minunea aia.

      Nu fac reclama celor de la Baby Bjorn, nu stiu daca se gasesc in Romania si mai ales daca isi permit multi dintre cititori sa le cumpere (noi am luat unul second-hand de fapt, ca nou era mult mai scump decat eram dispusi sa platim).

      Noi l-am folosit si a fost exceptional.

      Chiar intentionez sa-l imprumut Tomatei, dupa ce i se naste fata, sa-l aiba si pe asta in teste. Daca are chef sa-l foloseasca, e OK, daca nu, il donez, ca si asa am dat multe 🙂

      Nu va indemn sa folositi Baby Bjorn (cel putin nu sistemul asta), dar nici nu-mi torn cenusa in cap pentru o chestie pe care noi (si fata) am iubit-o si ne-a fost utila. Daca nu citeam bloage de parenting si nu ma trageau la raspundere cititorii ca mi-am nenorocit fata pe viata, nici nu stiam ca-s Necuratu’ si ca trebuie evitate 😀

Comments are closed.