Acum câteva zile s-a anunțat că Primăria Timișoara va băga din nou (prea mulți) bani în dosul unei echipe de fotbal ce nu s-a remarcat decât prin scandaluri. Culmea, în acest moment, nici măcar suporterii Poli nu prea mai sunt de partea echipei încropite pe „scheletul” uneia ce poartă numele localității celebre prin vin, nu prin fotbal. Dar deh, atât ex-primarul Ciuhandu, cât și primarul Robu, primar peste Palmișoara (după cum își bate joc de noi o țară întreagă), au considerat că nu mai avem absolut nicio problemă de rezolvat în oraș, deci hai să aruncăm milioane fără număr în fotbal. Că ne-au dat pe spate fotbaliștii noștri cu titluri peste titluri, deci e normal să-i susținem.
Ieri am fost din întâmplare prin Centru. Nu mi-am planificat să merg la Festivalul de Jazz, poate pentru că m-a deranjat modul în care acesta a fost planificat (ca un șut în ouă dat organizatorului Festivalului Gărâna, doar pentru că a îndrăznit să-i bată primarului puțin obrazul), exact la o săptămână înainte de data tradiționalului deja eveniment din Poiana Lupului. Deh, un primar echilibrat face din astea, că așa e în România. Un alt motiv (chiar mai aproape de adevăr) este că nu-s totalmente în apele mele, cu grețuri din astea matinale care, norocul naibii, la mine țin toată ziua.
Trecând peste problema cu data, am apreciat totuși faptul că se întâmplă chestii de acest gen în oraș, că tot ne dăm huța pe crenguță că suntem oraș cultural. Un festival de jazz, chiar dacă plătit cu vârf și îndesat din banii noștri (îți permiți să fii grandoman, când ai bugetul unui întreg oraș la dispoziție), m-a bucurat. Dacă tot m-am preumblat cu Mircea prin Unirii (am testat pizza de la Intermezzo – FOARTE BUNĂ), ne-am oprit și prin Centru, să auzim ceva din muzica de la festival.
Nu am prins decât probabil o oră de muzică, dar am avut senzația de eveniment BINE pus la punct, cu muzică serioasă, un eveniment pe care mă bucur că l-au organizat în oraș. Chiar Mircea (mai mult fan de rock decât de jazz), îmi spunea că suntem mai câștigați după un asemenea festival, decât dând milioane de euro unor semi-analfabeți care să alerge ca proștii după o minge în teren.
O idee foarte bună. Oare nu am fi mai câștigați dacă am lăsa echipa asta de fotbal să se descurce pe puterile ei (așa cum se descurcă destui sportivi timișoreni, campioni europeni și mondiali la diferite discipline, finanțați de amărâții lor de părinți) și ne-am ocupa de probleme mai serioase? Poate banii ăia ar mai astupa niște gropi prin oraș, că suntem de râsul curcilor, poate mai punem la punct niște planuri serioase de rezolvare a problemei câinilor fără stăpâni, poate mai scăpăm de cerșetorii care ne terorizează din nou prin intersecții … zic numai, că avem prea multe minusuri pentru nasul nostru ținut sus, că suntem oraș european, deși ducem mai repede spre oraș albanez sau marocan.
Chiar și dacă s-ar „arde” banii ăștia pe diverse festivaluri de acest gen, tot cred că stăm mai bine. Unul de rock, unul de jazz, chiar și de muzică populară (că nu poți să ai pretenția ca tot orașul să asculte muzici foarte serioase. Teatru, Operă etc. Hai că sigur găsim idei de evenimente din care să ieșim mai câștigați decât doar că am mai ars niște ani pe salarii uriașe date unor amețiți care nici poarta adversă nu o prea nimeresc decât rar. Cum ar fi să avem câteva festivaluri din astea serioase pe an? Sau alte evenimente culturale?
PS: dacă tot ne-am făcut încălzirea la Timișoara, săptămâna asta începe Festivalul de la Gărâna. Numa’ zic …
Statistic vorbind, cine este mai probabil să meargă la vot? Melomanii sau microbiștii?
Cred că ăsta este motivul pentru care nu se investește în cultură.
Laurentiu,eu sunt din Sibiu. Cum iti explici atunci ca primarul nostru de 12 ani cu scoruri foarte mari, desi nu nici un ban in fotbal? In schimb avem festivaluri din mai pana in octombrie, in fiecare saptamana se petrece ceva aici. Jazz, rock, teatru, medieval, opereta, film si muuulte altele. Va asteptam la Sibiu!
Sigur că da, să facem haiducie. Să luăm de la prost, să dăm la dăștept. Prostul e ăla care dă cu piciorul în minge, dășteptul e ăla care ascultă jazz. Nu pot să nu mă întreb, știe careva pe aici ce înseamnă bugetele la nivel local? Știe cineva ai cui sunt banii, cui îi revin și după ce criterii? Nu de alta, dar poate nu poți repera drumuri din banii pentru fotbal.
Acum mai contează și poporul. Eu nu militez pentru ceva în mod special, dar poate că fotbalul atrage și leagă mai mulți oameni. De fapt tind să cred că așa e, de vreme ce campaniile electorale de asta se folosesc.
OK, ma gandesc ca nu exista buget DOAR pentru fotbal. Hai sa punem 6 milioane de euro la dispozitie altor sporturi (care merita). Sa zic rugby, am inteles ca avem echipa buna. Eventual pentru natatie (ca tot numeri pe degete bazinele de inot din oras). Karate, unde avem campioni peste campioni, dar total ne-sustinuti de ‘autoritati’. Ca nu-i cool ca fotbalul, dom’le 😀
Și cum stabilești care sport merită? Legat de rugby, știu de unde ai înțeles. Mă abțin de la a face alte comentarii legate de astfel de pișcotăreli.
Ca să investești într-un sport la nivel local, trebuie să ai competiții la nivel național. Competițiile alea de nivel național duc la competiții internaționale. Teoretic, nici un sport nu e la fel de cool ca fotbalul – asta e, statistica is a bitch.
În rest, sporturile mai trebuie să atragă și sponsori, nu doar primării și consilii județene. Problema e că nimeni nici un sponsor nu e atras de karate, că vorba aia, e sport de nișă.
Nu am fost la ‘piscotareala’ in cauza, in caz ca ma acuzi voalat 🙂
Din ce am inteles copiii nu-s chiar in coada clasamentului, ceea ce nu pot spune despre Poli sau cum dracu’ se mai cheama chestia asta de fotbal de la noi. Mi se pare normal sa dai bani cand este si performanta, nu cand o echipa dovedeste de ani buni ca nu-i buna de nimic. Asta in conditiile in care ai avea chiar echipa.
Stiu ca toata lumea crede ca doar fotbalul conteaza, dar mi se pare de rahat ca un sport ‘falit’ in oras (absolut niciun rezultat notabil in ani buni, daca nu pui la socoteala scandalurile), sa primeasca de ani buni milioane de euro, in timp ce alte sporturi, cu rezultate mai bune sa fie totalmente ignorate.
Vorbesc de trupetii de la karate,ca m-am antrenat cu unii dintre ei si instructorii lor. Astia belesc tot ce prind peste tot pe unde merg (nu doar in Romania), de-s satuli sa se tot bata intre ei pentru podium. Avem niste copii incredibil de talentati si de buni in ceea ce fac. Iar onor Primaria ii ignora complet, asa cum ignora alte sporturi, doar ca nu-s fotbal.
Nu am nus’ ce afinitati, dar ma cam irita faptul ca se baga bani in fundul fotbalistilor, cand alte sporturi, cu 1% din banii aia ar aduce si mai multa performanta. Ca sunt enspe sportivi care nu vad nicio finantare, decat din buzunarul parintilor, buni de plata pentru absolut orice.
Iar faza cu fotbalul care nu-i de nisa … odata ce incepi sa promovezi ACTIV si alte sporturi, va aparea si interesul. Dar, daca doar ne manelizam cu balonul cel rotund, de unde sa stie lumea ca exista si alte optiuni?
O alta chestie la care cugetam acum … daca tot se face bugete separate (si ai dreptate aici), nu se poate schimba procentajul o data pe an? Sa vedem .. sport: avem fotbal – deci nimic. Restul de sporturi nu ne intereseaza. PAi atunci hai sa injumatatim procentul pentru sport (daca tot f… bani aiurea) si sa crestem bugetul pentru parcari. Sau pentru asfaltari. Daca in bugetul unei tari se poate interveni, sa mai schimbi una-alta, de ce nu s-ar face si intr-un oras. As vota sa se rada din bugetul (supradimensionat) pentru fotbal (ca atat stiu unii ca inseamna sportul) si sa se curete orasul de cersetori si de animale fara stapan. Oare ce adapost (si campanie de sterilizare/promovare adoptii etc.) se pot face cu 6 milioane de ‘coco’? Ma gandesc ca ar fi ceva rezultate 🙂
mie personal imi place tenisul, este un sport mult mai “civilizat” decat fotbalul
In acest an am renuntat la jazz si am ales rock-ul : https://www.d-petre.ro/generalitati/locale/west-romanian-bike-week/
Eu consider că ar trebui sponsorizată mai mult cultura, dar și sportul (și prin sport mă refer la tot ce înseamnă sport nu doar fotbal)
Bun mesajul cu aruncatul banilor publici pe cluburi private. Eu astept sedinta de consiliu local de joi, de la Targu-Mures, in care un jegos de pedelist vrea sa cheltuiasca 2,7 milioane de euro pe un club privat, de fotbal, pe unul de futsal si pe unul de baschet, apartinand, desigur, unor fosti puscariasi si actuali pedelisti.
Hai c-am mai aflat una azi, la tine: că fotablul e “cool”. La care dintre sensurile astea -https://www.thefreedictionary.com/cool- s-o fi referind comentatorul tău numerotat!?
Trec peste faptul că nu ai fost atent și ai lăsat un comentariu care nu aduce absolut nimic în plus discuției. Trec și peste faptul că greșești. Știi de ce? Pentru că eu sunt bun la suflet așa, de felul meu, deci prin urmare dispus să-ți explic.
Mi-a plăcut link-ul pe care l-ai lăsat și sper că ai citit măcar 60% din ce e acolo. Nu se aplică aici, dar mă bucur că l-ai lăsat. În cazul de față sensul cuvântului cool aparține argoului și înseamnă fain, tare, popular, la modă – într-o traducere brutală. Deși nu agreez acest cuvânt și/sau exprimările din jurul lui, ca în multe alte cazuri, acest cuvânt reprezintă o stare. În loc să spui la modă, popular, fain și altele de genul, rezumi totul prin cool.
Un exemplu în acest sens sunt spoturile publicitare și tendințele din ultimii ani pentru bere. Berea nu mai e acea băutură de masă, servită într-un anumit context și/sau specifică unor activități. Berea a devenit atât băutura celor în pantaloni scurți care se răcoresc împreună cu prietenii cât și a celui în costum care merge la o petrecere – Cel puțin asta ni se vinde. Dacă ținem cont și de combinațiile în care se vinde mai nou berea, putem spune că – deși nu-mi place cum sună – e o băutură cool.
În încheierea acestei analogii și în contextul de față, nu avea nici un rost să mă leg de folosirea cuvântului, mai ales că descria cel mai bine situația: fotbalul e la modă, acolo sunt banii, acolo e publicitatea, acolo e publicul.
În rest, dam ăsta e de fapt măsurat, nu numerotat. A numerota ține de ordine, a măsura ține de o anumită dimensiune. Trebuie totuși să-ți mulțumesc, datorită celor ca tine (care comentează prost și în afara subiectului, cu toate astea greșit), uneori, mă simt mai deștept decât media – deși nu sunt.
Cluburile de fotbal sunt ale unor neni particulari si nu ale statului. Sa oferi bani unei societati comerciale ca sa o scoti din rahat mie imi pute a discriminare de la zece poste. De ce trebuie sa plateasca contribuabilul faptul ca niste particulari nu au fost in stare sa gestioneze o societate comerciala? Apoi este si performanta. Pai in Liga lui Mititica, nu am mai auzit de succese rasunatoare nu stiu de cand, sa nu mai vorbim ca echipa nationala este ciuca batailor. Ce motive decente as avea sa sustin o astfel de structura? Daca mqai vorbim si de cati bani invart fotbalistii…..
Am prins intr-un an festivalul de jazz de la Gărâna, tocmai plecasem după o săptămână cu cortul. A fost… pfff nebunie.
Cât despre echipa de fotbal, don’t give a f¤ck. Mi-ar place însă, o singură chestie. Dacă Timişoreana tot organizează vestita cupă, măcar să o câştige Poli ca să rămână cupa acasă. Dar…. da!
Pai pentru fotbal si pentru bautura..intotdeauna se gasesc bani ! :))
Dacă s-ar aduna o mână de anchetatori hotărâți și puși pe treabă, într-un timp relativ scurt ar reuși să demonstreze ceea ce dealtfel multă lume bănuiește : fotbalul este cea mai eficientă mașină de spălat bani ! Acesta, și nu altul este răspunsul la întrebarea ta.
Cât despre comentariile ce susțin că fotbalul este un sport de masă, atrag atenția că este vorba despre o imagine anacronică. „Masa” de care se vorbește mai e compusă din niște moșulici nostalgici. Prin școli și licee sporturi de masă mai sunt doar cele jucate pe smartphone, tabletă sau laptop iar noi cei între două vârste ( I-a și a III-a :lol:), zău că avem treburi mai serioase. Dealtfel fenomenul de masă al fotbalului se poate observa cu ușurință adunând numărul de spectatori de pe toate stadioanele într-o etapă în care nu sunt programate derby-uri. În rest, uitați-vă ce hahalere se-nvârt ca muștele la „miere” în jurul competiției interne. Numai penali, unul și unul.
Voi 2, Romeo și Julieta ați citit articolul? E vorba strict de administrația locală, nu de cei care spală bani. Să fie prinși sau să spele în continuare, din punctul meu de vedere.
Fiind vorba de planul local, și moșulicii și babele sunt locuitori ai orașului. Dacă o mare parte a populației e atrasă de fotbal, ăsta e un bun argument de a aloca mai mulți bani acestui sport. Era vorba de fotbal în general, nu de ce vezi tu la știrile Antena 1. Așa e, sunt mai mulți spectatori la haltere decât la fotbal. Ai lăsat un comentariu prost, afectat de doctrina comunistă, unde toți sunt vinovați și proști, iar tu n-ai urmă de rațiune sau deschidere. Vorba aia, măcar niște trafic să faci.
„Masa” de care se vorbește mai e compusă din niște moșulici nostalgici
say wa’????
Deci asta atinge linistit o zona a umorului involuntar greu de administrat
Fara nici o gluma, mie imi place berea timisoareana, as veni cu drag in Timisoara la un festival de folk.
Referitot la fotbal, poate ca ar trebuie sa incepe si noi sa ne concetram pe fotbalul american,nu?
as alege festivalurile intotdeauna 🙂
Greu subiect, tare greu. Eu sunt intre ciocan si nicovala…microbist pana-n maduva oaselor si mare amator de muzica. Cu toate astea, tind sa cred ca sunt lucruri total diferit si ambele merita atentia cuvenita.
Intr-un final oricum o sa mizeze fotbalul pentru ca sunt subiectiv!