Draga mea prietenă însărcinată

Îți mulțumesc că m-ai sunat ieri, sa-mi dai vestea cea bună. Mă bucur că mă faci parte la bucuria ta și sper ca și de acum înainte să mă ții la curent. Așa cum ți-am spus deja, deși inexplicabil, m-ai bucurat enorm. Nu știu .. poate-mi amintesc eu însămi de niște momente senzaționale, poate pur și simplu m-au dat hormonii peste cap, am fost atât de încântată de veste, de parcă aș mai fi trăit o dată acea zi de iunie, când mi se confirma sarcina.

Începe cea mai specială parte a vieții tale. De acum viața ta se va împărți între „înainte” și „după”. Crede-mă că, oricât de fericită ai fost înainte, este nimic față de avalanșa de emoții pe care le vei simți de acum înainte.

Știu că ești încă puțin confuză, că te întrebi dacă vei fi o mamă bună, poate regreți unele planuri date peste cap, nu te simți extraordinar de bine etc. Este normal, organismul tău deja trece prin niște schimbări majore, hormonii „dansează” și încă ești nesigură.

Vei fi o mamă minunată. Chiar dacă acum nu simți fluturi în stomac, vor veni clipe care te vor face sa-ți dai seama că ești „mother material”. Când vei pune prima dată mâna pe un spate lipicios și murdar de vernix și sânge (scârbos ai spune acum), vei simți cum îți coboară inima în călcâie și crește, de cuprinde tot Universul. Vei știi atunci că iubești cum nu ai iubit vreodată și vei știi instinctual ce să faci.

Vei face bine, draga mea, chiar și când vei greși. Nu există părinte perfect și nici metode de parenting infailibile. Dacă iei doi neonatologi sau pediatri și-i descoși, vei primi răspunsuri diferite. Să nu mai zic de ăia mai bătrâni, care știu bine, doar au crescut copii înaintea ta. Primește sfaturile cu un „fir” de sare, vorba englezului, informează-te și ascultă-ți copilul. El, așa mic și prostuț (după cum ne place să credem) îți dă toate semnele necesare, știe mai bine decât tine dacă îi este foame sau sete, cald sau somn.

Nu lăsa pe nimeni să decidă pentru tine în ceea ce privește nașterea. Știu că, dacă alegi cezariana, se vor ridica voci care să te facă în toate felurile. De la inconștientă la fițoasă și alte cuvinte tari. Dacă pentru tine aceasta este metoda dorită, așa să naști. Dacă tu și medicul tău doriți o naștere „normală”, pe aia să o alegi. Nu ești mai puțin mamă, dacă naști „chirurgical”, nu ești eroină dacă te chinui 48 de ore. Nașterea este doar un moment în viața ta de mamă, alege pentru tine și copil, nu alege pentru vecina de la 3 sau pentru cine știe ce nechemat, care știe mai bine decât tine cum să decizi.

După cum știi, eu am ales metoda „fițoasă” și am avut o experiență senzațională. Am avut o echipă minunată de medici, am născut unde am dorit și cum mi-a plăcut. După aproape 11 luni, îți pot spune fără să mă laud că sunt o mamă bună. Iar fiica mea este dovada vie că nu mi-am bătut joc de destinul ei.

Bucură-te de momentele frumoase ale sarcinii (vor exista și ele), treci peste neplăceri (că nu vei fi gravidă o eternitate) și, mai ales, ai grijă de tine. Nu neapărat pentru că ai fi o egoistă (deși e un moment excelent să începi să-ți vezi interesele), ci pentru că de acum trupul tău găzduiește un miracol, iar acest miracol depinde de tine. Odihnește-te mult, râzi cu poftă, mănâncă așa cum dorești.

Nu te speria de momentul venirii pe lume a copilului, nu te speria de viața în 3. Nu vor fi doar momente frumoase (că asta este viața), dar majoritatea vor fi senzaționale. Vei descoperi în soțul tău un tată minunat, vei descoperi că ai resurse inimaginabile de dragoste și de energie.

Oh, și ce bucurii vei avea. Când copilul tău îți va zâmbi prima dată conștient, vei simți că plutești. Sau când îl vei auzi râzând cu hohote, doamne cât de dulci sunt. Sau primul „mama” sau „tata”. Primii pași, somnul lipit de tine, priviri drăgălașe, joaca împreună. Te așteaptă o viață de bucurii și de împliniri, vei avea parte de ele pas cu pas.

Și vei știi ce să faci la orice oră, pentru că ai informațiile necesare și un instinct care nu dă greș. Chiar dacă nu ai ținut niciodată un bebeluș în mână, vei știi cum să-l ții pe al tău, vei știi cum să-l ajuți să facă „guții”, cum să-l adormi, cu puțin ajutor și îndrumare chiar și alăptatul va merge bine.

Așa cum m-ai sunat să-mi dai vestea, sper să mă suni și dacă ai nelămuriri sau întrebări. Nu sunt specialistă în puericultură, sunt doar prietena ta cu un dram de experiență proaspătă. Cel mai important: îmi pasă și-mi doresc să-ți fiu alături în această călătorie atât de frumoasă.

Îți doresc o sarcină de „manual”, o naștere frumoasă și o viață lungă și fericită ca mamă. Vei fi una senzațională, asta o știu!

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

6 Comments

  1. Multumesc, Ramona! Ai scris un articol minunat {n-am apucat inca sa o felicit pe Andreea), care m-a facut si pe mine sa resimt un pic din bucuria aia a inceputului. Sunt momente pe care nu le-am mai trait de 15 ani, dar care sunt acolo undeva si uite ca ma bucur de amintirea lor acum datorita voua. Viata frumoasa, copil vesel si sanatos si un 2015 minunat sa ai!

    • Multumesc, draga mea, la fel. 15 ani? Asta da varsta frumoasa. Ai deja doua domnisoare in toata regula. Sa fiti sanatosi si sa va mearga totul struna 🙂

  2. Imi amintesc sentimentele pe care l-am trait atunci cand am ramas insarcinata… eram putin speriata…, nu stiam la ce sa ma astept, la fel ma intrebam:voi fi o mama buna? Acum, baietelul meu are 4 ani si 6 luni si pot sa afirm ca viata mea s-a schimbat. Exact cum spuneai si tu Dojo, exista o viata inainte de a deveni mama si o cu totul alta viata dupa ce ai devenit mama. Si eu am ales sa nasc prin metoda “fitoasa” si intr-adevar am observat cum cei din jur, in special femeile… te judeca pentru ca ai ales aceasta metoda si nu pe cea naturala. Dar am ales metoda sigura: copilul risca sa se sufoce in timpul expulziei. Doctorii mi-au spus: putem incerca si il resuscitam in cazul in care apar probleme. Atunci mi-am spus: de ce sa risc sanatatea pruncului, cand pot naste prin cezariana?

Comments are closed.