Dubrovnik – apă cristalină și multă istorie

Am ajuns prima dată în Croația în vara lui 2008, după mai multe discuții de genul „la noi nu mergem nici arși, deci ce litoral mișto ar fi?”. Am discutat cu prietenii noștri, cu colegi de la muncă și am descoperit că mersul cu mașina din Timișoara în Croația nu-i chiar atât de periculos cum credeam, că în Bosnia nu ne așteaptă „rackeții” cu mitralierele, că drumurile sunt în general bune și litoralul croat superb.

Chestie verificată serios, că doar de-aia avem net. După ce ne-am tot trambalat pe situri de specialitate și am mai primit recomandări, ne-am înfipt cu degetul pe Dubrovnik, cetate veche și semeață, care ne stingea și dorul de a vedea ceva, nu doar să stăm cu „aia” la soare. Pentru că nu folosim agenții de turism în general, ne-am pus speranțele în Booking.com, a setat „soarele” o distanță de 20-30km de Dubrovnik (că oricum eram cu mașina) și așa am ajuns la Cavtat.

Un sătuc vechi și liniștit, departe de isteria unui litoral aglomerat (cum ar fi Budva, o idee mai „jos” pe hartă). Un loc ideal pentru doi indivizi care doresc LINIȘTE, care au trecut de vârsta discotecilor (nu că am fi fost vreunul dintre noi party-animal) și doresc niscaiva soare și o mare de preferat cât mai puțin infectă.

Am dat de o tipa ce inchiria un apartament la buza apei, atât de simpatică, încât am mai mers la ea de două ori.

Cum ultimele veri le-am petrecut peste ocean, anul acesta am decis să revenim la vechea noastră iubire și să vedem dacă mai sunt locuri. Pe booking.com nu mai era nimic la gazda noastră, am trimis însă un email și ne-a răspuns că are disponibil chiar apartamentul-studio în care am stat noi. Perioada 11-28 mai ni s-a părut mai atractivă (ca și preț), deci ne-am planificat atunci o revenire într-o zonă atât de dragă nouă.

Ruta este cea obișnuită: Timișoara, Belgrad, Podgorica, Cavtat. Vom face tot posibilul să ocolim puțin spre Slansko Jezero, un lac pe care l-am nimerit ca orbul Brăila la ultima vizită în Croația, când am decis să o luăm „peste munte” spre Kotor. Veți scuza pozele proaste, nu-l aveam pe Niki atunci, așa că promit că în mai vin cu poze serioase 🙂

slansko-jezero

Cam așa arată „iezerul” în cauză. Pozat cu o săpunieră, dar frumos, zic eu. Anul acesta vom face încă o dată ocol să-l vedem. Și iată de ce merită să arzi aiurea benzina …

kotor-bay

Acesta este Kotor Bay văzut de pe munte, cum cobori spre el. Chiar mai frumos decât traseul obișnuit.

kotor-bay-2

DSCN0229

Dar, pentru că articolul nu are treabă cu acest superb loc, hai să mergem mai departe, să ajungem și noi spre Cavtat, apoi în Dubrovnik.

croatia_cavtat_0535

Un sătuc liniștit, cu clădiri din piatră, fără „țigănisme”, de o curățenie absolut uimitoare. Un loc în care, culmea, românii încă nu sunt cunoscuți pentru că fură și cerșesc. Sper sincer că nu au apucat „conlocuitorii” să ne ducă faima și pe acolo, în 2009 încă eram văzuți extrem de bine de către localnici.

dubrovnik-1

Iar aceasta este cetatea magică din Dubrovnik. Nu știu alții cum o văd, dar nouă cel puțin ne place foarte mult. A se observa cât de frumoasă și de curată este marea. Are și malul stâncos avantajul lui.

dubrovnik-2

Străduțe de piatră și turiști cât cuprinde. Gândiți-vă că pe timpul războiului, cetatea a fost puternic bombardată. Găsiți pe youtube clipuri cu Dubrovnik-ul puternic mutilat. Le-a luat câțiva ani, dar și-au readus orașul la un asemenea nivel, că nu poți crede că s-ar fi întâmplat așa ceva.

DSCF1164

Fântâna lui Onofrio, magnet pentru turiștii însetați. De acolo pornește și unul dintre traseele de pe ziduri. E păcat să ajungi în Dubrovnik și să nu urci pe ziduri.

DSCF1337

dubrovnik-3

Alte vederi de pe zid. Celebrul Stradun văzut de la cucurigu.

dubrovnik-4

O străduță liniștită.

DSCF1707 (Medium)

Și o mâță comunitară, făcând economie de vedere. Sunt ceva obișnuit pe acolo, încă o atracție pentru turiștii iubitori de animale.

dubrovnik-5

dubrovnik-6

Și o poză de „adio” de pe un vas care oferă mici croaziere zilnice. Merită efortul, vezi și alte locuri frumoase de prin apropiere.

DSCN1724

Cam acestea sunt doar câteva dintre pozele multe și proaste pe care le avem în acest moment cu un loc atât de drag nouă. Mergem în mai pregătiți cum se cuvine și sperăm ca experiența recentă și aparatele bune să ne ajute să surprindem mai bine frumusețea acestor locuri.

Dacă este să avem un vis pentru viitor, să locuim pe aici ar fi pe loc fruntaș. Din păcate, la ce prețuri sunt pe imobiliare în această zonă, doar un câștig la Loto ne-ar ajuta. Acu’ e drept că ar trebui probabil și să jucăm 😀

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

11 Comments

  1. Am vazut Dubrovnikul in Iunie 1990 si de atunci am mai trecut de vreo doua ori pe acolo si intotdeauna mi-a placut. Ultima data am fost in Muntenegru,la Herceg Novi, undeva intre Budva si granita cu Croatia si de acolo am dat o fuga pana in Dubrovnik.

  2. Abia asteptam sa vedem noi fotografii si impresii despre zona si , deocamdata , se pare ca locatia are atuuri puternice sa stea in cap de lista a viitoarelor noastre descinderi prin Europa.
    Multumim si asteptam cat mai multe detalii.

  3. Great Places to Retire Abroad
    Second place: Dubrovnik, Croatia

    Population: 42,615

    Climate: Seasonal. Temperatures range from the mid 40s in January and February to the low 80s in June and July.

    Proximity to major airport: Dubrovnik Airport is about ten miles from the city center in Cilipi. Expect to make one or two connections (possibly in Zagreb and then in a major European city) to reach the U.S.

    Access to health care: General Hospital Dubrovnik, a full-service hospital, is located in the center of the city.

    Cost of living: An American couple could live comfortably on $2,700 a month. Croatia wasn’t ranked in the Global Retirement Index.

    The draw: Old World charm. Sandwiched between mountains and sea, Dubrovnik’s geography is breathtaking. Those in search of culture, history, and architecture will find it in abundance in this medieval walled old town, which is home to a 14th-century monastery. Not only can retirees soak up all the history and attend cultural events such as the Dubrovnik Film Festival, they can also enjoy beaches and island-hop along the coast. A steady influx of tourists means you’ll find at least some English spoken at shops and restaurants. Known as the “Pearl of the Adriatic,” Dubrovnik is one of the pricier locales in Croatia, but it’s affordable compared with better-known Mediterranean hot spots.

  4. Nu am fost niciodata acolo insa, din cate observ, locatia este una mai mult decat spectaculoasa. Nu as vrea sa par carcotas, insa avem locuri mult mai frumoase in tara 😛

    • Laurentiu, nu avem locuri mult mai frumoase. Compara litoralul nostru cu marea cea gri si nimic spectaculos, cu o cetate construita in buza marii, cu o apa verde-albastra incredibil de CURATA etc. Avem si noi locuri frumoase, dar hai sa avem curajul sa recunoastem ca nu avem un asemenea litoral. Si nu discut aici despre tigania de la noi, pe care NU o regasesti in Dubrovnik, discut pur si simplu despre chestii legate de natura, relief etc. Mergi pe litoralul croat si apoi mai discutam 🙂

  5. ce nu mi-a placut acolo a fost faptul ca nu prea poti vedea “nemarginirea” marii de cite insule si golfuri sunt.
    Cetatea este insa … nu am cuvinte!

    • Asta cam asa e, dar parca tot imi pica taaare bine sa stau pe acolo. Daca as avea bani, acolo m-as muta. Imediat ce gasesc vreo 500 de mii de euro, ma mut 😀

  6. Buna! Ati fost vreodata iarna in zona aia? ‘Ok am vrea sa mergem de revelion, si nu stim
    La ce sa ne asteptam. Multumesc!

    • Buna Diana.

      Am fost de Revel (2008-2009). 16 grade cu plus ziua, ceva mai frig noaptea. SUPER OK. Preturile sunt mai mici, vremea este destul de decenta (oricum mai bine decat -x grade cate sunt la noi :)).

Comments are closed.