Freelancing nu înseamnă videochat și nici clonare de carduri

Prin 2004, când am făcut eu primul site pentru un client (cumnatu’), dacă spuneam cuiva că lucrez pe net, instant vedeam niște sprâncene ridicate. Pe la televizor și alte surse de prostire în masă apărea tot mai des știri cu „hecări” români care au spart x server și au făcut y prostii pe net.

Chiar și ai mei, când mai venea un ban de pe partea asta (deși am fost suficient de proastă să stau pe salariu, că venea sigur, decât să-mi pun creierii la muncă și să câștig serios), mă întrebau măcar din când în când dacă ce fac eu acolo e legal.

Da, e legal și e muncă serioasă.

Am ajuns la faza că-i aduceam în camera mea la calculator și le arătam câte un design, apoi le explicam că acum îl „tai” și va avea tot felul de chestii? imagini, butoane (la vremea aia erau în vogă), text. Și dacă apești pe butonul ăsta te duce aici etc.

Stăteau bieții bunici să se mire ce deșteaptă au crescut, că înțelegeau și ei câte ceva. Cel mai important era că vedeau că munca mea nu însemna să fur ceva și nici nu mă dezbrăcam în fața camerei de luat vederi.

Au mai trecut niște ani și am primit cel mai nasol șut în fund / pas înainte.

În iulie 2009 am rămas fără loc de muncă și aveam leasing + taxe de SRL de vreo 2000 de lei. Cel mai mare salariu ce mi se putea oferi era  de 900 de lei. Deci și … și cu banii luați.

Așa că am făcut cont pe fostul Elance (acum Upwork), am lăsat mândria la o parte și am redus drastic prețurile.

Muncind ca animalul și 16 ore pe zi, am reușit în câteva săptămâni să-mi pun treaba pe roate. Cu mult sprijin familial și încrederea lor că voi reuși.

Din fericire, în anii care au urmat, să lucrezi „de acasă” a încetat să fie așa o chestie șocantă.

Tot mai mulți români sunt deschiși la idee de a oferi diverse servicii pentru care să fie plătiți.

Unii se „joacă” de-a freelancing-ul dupăce vin de la muncă, alții fac doar asta, fiecare după cum își stabilește prioritățile și după cum câștigă.

Munca pe net este serioasă, dacă alegi să faci chestii serioase

Încă sunt începători în ale interneților care pierd vremea cu click pe reclame, completat sondaje sau cine știe ce altă muncă prost plătită.

Am avut norocul să nu pierd vremea cu ele, pe timpul ăla țineam o herghelie de situri și dădeam informație gratis. Acu’ drept este că am reușit și să conving destui oameni să lucreze cu mine pe proiectele lor, deci nu e timp complet pierdut.

Dar sunt încă freelanceri la început care cred că e OK să câștige 20 de dolari pe lună.

Sigur că orice ban câștigat e bun, atât timp cât e în plus, nu în minus, dar există potențial de a câștiga MULT peste 20 de dolari pe lună.

Asta înseamnă să oferi un serviciu necesar unui client și să te promovezi al naibii de bine.

Dacă tot m-am apucat de scris pe tema asta, hai să vedem ce pași sunt de făcut pentru a aduce un venit cât de cât decent:

TREBUIE să înveți engleza

Da, știu, se fac bani și în România. Sunt clienți cu dare de mână, sunt campanii bine plătite (pentru cei care fac și reclamă). Banii adevărați NU sunt aici. Clienți cu bugete serioase veți găsi o idee mai mulți în țările unde salariul nu este de 300 de dolari.

Deci puneți-vă la punct cu engleza. Citiți chestii, vizonați filme și puneți subtitrări pe engleză (citiți și auziți în aceeași limbă – pe mine și acum mă ajută chestia asta să fiu mai fluentă), faceți eforturile necesare. E plin internetul de cursuri gratis, de informație, articole etc.

Se poate să vă exprimați și ca un indian care a sărit peste orele de engleză, dar clienții cu bani serioși de dat doresc să se și înțeleagă cu voi.

Cont de PayPal

Fărp discuție, majoritatea siturilor de specialitate cer PayPal. Cred că orice bancă românească dă acum un card cu plăți online și se poate lega de PayPal. Faci verificările și drum bun.

Un site-portofoliu

Aici intrăm în detaliile la care eu personal țin mult. Și pe cursanții mei îi voi toca mărunt pe chestia asta.

Știu că poți să pui lucrări pe tot felul de situri (Behance, Upwork, Guru etc.), dar cel mai bine este să ai tu personal un hub de informație pe care o controlezi complet. Acolo pui totul. Pagina despre tine, servicii, lucrări etc. Și folosești alte situri să aduci trafic la tine, nu le faci trafic altora.

Au fost ani buni în care mi-am cam ignorat portofoliul (mereu nu am timp de el, chiar și acum incă e pe butuci) și am plătit nasol (pierdute multe oportunități, că nu puteam da și eu un link ca lumea către o prezentare făcută cu cap).

Deci de asta nu scapă nimeni: pune un site decent sus și ai ce arăta.

Blog

Eu zic că mai mult din întâmplare (să nu zic prostie) am folosit una dintre cele mai serioase strategii de marketing online: un blog citit.

Am avut în decursul anilor multe situri de conținut (forum de webmasteri, situri de arte marțiale, ortodonție, freelancing, plus bloaga aici de față) și am pus conținut cât de bun m-am priceput eu. Și am prins MUUULTE proiecte de web design doar pentru că oamenii mă citeau, aveau încredere că știu cu ce se mănâncă treaba și că nu fac prostii pe banii lor.

Un blog bine pus la punct, cu articole care să REZOLVE problemele potențialilor voștri clienți va fi unul dintre cei mai puternici piloni pentru promovarea micii voastre afaceri.

Strategii de prețuri

Uff, câți bani aș fi putut câștiga, dacă nu mă aruncam pe orice proiect ieftin, doar pentru că nu credeam că pot câștiga decent.

Și câți freelanceri nu muncesc pe 2 dolari pe oră și sunt mulțumiți?

Aici e cel mai mult de lucru. Să calculezi corect un preț orar (pe baza căruia să începi să calculezi prețuri pe proiecte, luând în vedere experiența, beneficiile clientului etc.). Să știi să convingi un client că meriți niște bani și că un preț mic nu ar trebui să fie prioritatea lui, când angajează.

Sigur că oricine dorește să facă economii, dar un om care muncește de niște ani pe o anumită specialitate nu lucrează pe 2 lei.

Un plan de bătaie

Am detestat toată viața ideea de business plan (chiar nu sunt încântată de unele aspecte ale micii mele afaceri). Și am lucrat la întâmplare.

Pentru că mi-am dat doar 3 luni să pun la cale un curs de freelancing (pe lângă proiectele clienților și viața de mamă-eroină), am observat că un plan de afaceri (unul mic de tot, dar bine structurat) m-a ajutat să-mi gândesc niște strategii și să fac multe chestii la care am lucrat săptămâni bune fără rezultat.

Ce doresc să obțin? Ce fac pentru asta? Ce fac ACUM? Ce fac peste o saptămână, ce fac peste o lună?

Mi-ar plăcea să spun că am îndeplinit absolut toate sarcinile pe care mi le-am trasat, dar mai sunt chestii care nu sunt terminate (din fericire mărunțișuri care nu mi-au pus bețe în roate și am putut totuși lansa cursul la 1 martie, așa cum mi-am propus și am promis).

O jumătate de oră petrecută cu mine însămi și încercând să-mi gândesc următorii pași m-a ajutat să pun la cale proiectul și să am deja cursanți care fac teme de zor din prima zi (vă mulțumesc tuturor celor care ați avut încredere și v-ați înregistrat atât de repede).

Este încă o treabă care sper să fie bine înțeleasă de cei care doresc să muncească de acasă: trebuie să te gândești un pic în perspectivă, să-ți stabilești niște țeluri și niște repere pentru a ajunge la ele. Apoi e foarte ușor să gândești pașii (site de promovare, conținut, promovare etc.).

Abia aștept să ajungem la „lecția” asta și să vedem niște planuri realizabile și bine puse la punct.

Priorități

Am ajuns la concluzia că fac în 2 ore de muncă pe seară mai mult decât altă dată în aproape o zi de muncă. Și sunt obosită după ore întregi de „mămicenie”.

Dar se poate. Studiezi clar ce merge cel mai bine și te axezi pe asta. Ce nu merge și-ți pierde timpul – adio.

De unde vine cel mai de calitate trafic? Aha, acolo insistăm. Ce gen de proiecte îți aduc cei mai mulți bani cu efort cât mai mic? Pe alea mergi puternic.

Doar un pic de organizare face minuni. În loc să pierzi timp cu ceva ce aduce niște rezultate îndoielnice, mergi exclusiv pe ce funcționează perfect.

Cam ăștia ar fi câțiva din pașii pe care-i faci pentru a câștiga bani de acasă.

Este muncă serioasă, nimeni nu-ți dă bani pentru ochii tăi frumoși, dar se pot obține rezultate remarcabile.

Asta sper să obțină și cei care deja s-au înscris la micul meu curs de freelancing. Săptămâna asta costă doar 50 de dolari înscrierea (200 de lei, dacă nu aveți PayPal). Săptămâna viitoare va fi 100 de dolari, apoi 150 etc.

Se oferă acces nelimitat (pe viață), sunt peste 40 de lecții în acest moment (plus tot ce scriu continuu acolo). Forum privat, lecții de făcut .. ca la școală 🙂 ).

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

2 Comments

  1. Adevarul e ca inca mai exista conceptia aceea ca trebui sa lucrezi in companii, fabrici, uzine, sa urmezi un set de reguli si instructiuni precise. Niciodata sa gandim pe cont propriu, sa avem initiativa, sa lucram pentru visele noastre si nu pentru ale altora. Iar cei care indraznesc sa gandeasca out of the box sunt priviti inca cu suspiciune si neincredere…

  2. “Cont de PayPal
    Fărp discuție” (`Fara` in loc de `Farp`)

    In cazul prioritatilor, ca freelancer, TREBUIE sa ai un blog (in engleza), daca vrei sa iti maresti clientela. Chiar daca o sa fi pe minus, cu blogul (de unul singur), tot merita. Fiindca atrage atentia asupra ta. Iar daca de pe blog se ajunge usor unde “te vinzi”, cu atat mai bine. Dar fie si doar asocierea unui blog cu o persoana ajuta. Poate nu pe termen scurt (fiindca incepi pierzand bani, probabil cateva luni bune), pe termen lung vei fi castigat de cateva ori mai mult decat ai investit, doar din cauza faptului ca ai avut acel blog. Deasemenea, si sa comentezi pe alte bloguri ajuta, dar mai putin, insa, in schimb, nu iesi pe minus cu banii atat de mult.

    In cazul in care esti developer/designer, sa ai cateva produse gratuite (3 sunt suficiente), care prestabilit sa iti faca reclama tie (gen o tema de wordpress cu link spre site-ul tau, sau link spre profilul de pe site-ul unde iti vinzi produsele) ajuta foarte mult, iarasi, pe termen lung.

    Aici apare si ideea de Karma. In cazul tau, spre exemplu, iti permiti sa “produci” karma neutra tocmai fiindca ai produs karma pozitiva, in trecut (acele 40 de site-uri, spre exemplu, din care speram sa pastrezi invatam.net; putei sa ai cursul de freelancing pe acel domeniu, fiindca suna mai bine, in opinia mea, plus ca avea deja “autoritate”, in schimb el a devenit blog despre gatit… in engleza…).

Comments are closed.