Frontline: Football High

Așa cum noi, românii, transpirăm la meciurile de fotbal (soccer, după cum îi spun americanii), dincolo de ocean fotbalul (american) este evenimentul sportiv care face mereu furori. Pentru un tânăr atlet, posibilitatea de a juca în NFL (National Football League) este șansa vieții. Bani, faimă, carieră, toate vin cu o selecție într-o echipă de fotbal profesionist.

Pentru că studiile universitare vin la prețuri uriașe (zeci de mii de dolari până peste 100 de mii) și nu toți sunt geniali să intre cu bursă de studii sau au banii respectivi (ori șansa de a lua un „student loan” – un credit pentru a plăti școlarizarea), unii tineri mai atletici au șansa de a primi bursă și apoi șansa unei selecții în NFL prin fotbal.

Cu toate că fotbalul în liceu nu este „profesionist”, se joacă deja la un nivel aproape la fel de dur ca în NFL. Părinții și copiii știu că probabil este singura șansă reală a unui viitor decent, așa că se investește muncă, timp și .. sănătate.

Documentarul realizat de PBS, Football High ne aduce în prim plan munca titanică pe care o depune un adolescent în ultimii ani de liceu, traumele pe care le suferă în meciurile incredibil de dure și sfârșitul tragic al unora, când trupul lor încă în dezvoltare nu mai face față regimului de antrenament spartan.

Investigațiile pornesc când, în statul Arkansas, într-o vară, 2 tineri cad lați pe teren din cauza căldurii. Deși în mod normal s-ar antrena doar în timpul școlii, supra-competitivitatea din cadrul diverselor turnee inter-licee și dorința de a fi remarcați de „selecționeri” face ca antrenamentele să se desfășoare pe tot cursul anului, fără să conteze că este vacanță, că este prea frig sau, cazul de față, ucigător de cald.

Unul dintre băieți își pierde viața, celălalt se pune cu greu pe picioare, după 3 luni de spitalizare. Chiar dacă această problemă ar putea fi eliminată de către antrenori (prin găsirea altor locații de antrenament, pentru a nu ține tinerii la peste 40 de grade afară, aceeași investigație dezvăluie o altă problemă șocantă: aproape toți tinerii suferă de leziuni ale creierului, chiar dacă nu și-au pierdut conștiența pe teren. Exact ca la hockey, box sau wrestling, tinerii suferă leziuni serioase, care le afectează activitatea cerebrală încă de la o vârstă la care creierul este încă în formare.

Odată intrați mai serios în „materie” aflăm că mulți antrenori își încurajează sportivii să „intre” foarte dur la minge, încât adversarul să iasă bine bătut și speriat. Partea proastă este că și echipa adversă transformă terenul într-un octogon în care lupta se desfășoară fără prea multe reguli, astfel încât, deși sportul în sine este suficient de dur, în acest moment devine destructiv.

Echipele devin mici organizații „paramilitare”, tinerii sunt încurajați să fie bărbați adevărați, să lovească dur, să suporte durerea, chiar și când ar trebui să ceară îngrijiri medicale sau să se protejeze. Rezultatul: tineri cu sănătetea distrusă, dintre care doar puțini reușesc să-și împlinească visul.

Documentarul poate fi vizionat pe situl lor oficial. Zic că merită.

 

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

5 Comments

  1. Asta plus substante ceva interzise… nu? Ma gandesc ca dau totul pentru echipa si alte asemena doar pentru a fi remarcati de scouteri…

  2. Pai nu poti face sport fara ‘substante’ 😀

    Oricum, trist este ca-si frig creierii inainte sa apuce sa-i si foloseasca. Si nu toti sunt genul de ‘handralai’ care sa faca doar sport. Si, daca nu intra mai departe, si-au busit si capul si oasele.

  3. Frontline- Football High – Blog…

    Câteva vorbe despre sportul “profesionist” şi riscurile lui asupra tinerilor….

  4. Foarte interesant articolul , intradevar pentru multi tineri americani sportul reprezinta singura sansa de as continua studiile avand in federe costurile foarte marii din colegiile si universitaliile americane , si cum nu toti sunt geni sau niste elevi exemplari sa primeasca bursa sportul este o varianta foarte buna . Din fericire au de ales dintre foarte multe sporturi in afara de cele trei sporturi foarte populare in sua : baschet , fotbal american , baseball.

Comments are closed.