Revenim in forță cu câteva zile înainte de Crăciun, ăh, mă scuzați, de Paște, cu un subiect mereu la modă printre părinți: ce să le mai punem la dispoziție puradeilor, să avem în ce să ne rupem picioarele în fiecare seară chestii noi care să-i țină ocupați.
Cum moștenitoarea imperiului online Dojo a ajuns la venerabila vârstă de 4 ani, uitându-mă în haosul din cameră, încerc să selecționez câteva jucării/jocuri care îi plac la nebunie și poate li se potrivesc și micuților voștri:
Kugelrennbahn
Așa scrie pe cutie, așa scriu și eu, că tot ce știu în germană se rezumă la Ja, Nein și Do you speak English.
Este un joc cu un traseu de bile, ABSOLUT GENIAL.
Când am fost internată cu Nadia la final de octombrie anul trecut pentru o pneumonie, ta-su i-a adus în a treia zi de spitalizare o cutie din asta. Ne-am distrat vreo 2 ore și apoi multe altele acasă. În afară de câine toți suntem înnebuniți după joc, l-a jucat cu mine, cu ta-su, până și cu bunică-sa.
Atât de senzațional ni s-a părut, că i-a luat consortul încă unul, să avem cum să facem trasee mai șmechere.
Noi l-am luat de la Kaufland, cu aprox. 50 de lei; nu știu dacă mai este. Dacă dați de el, le veți face pruncilor o bucurie. Și vouă, că veți sta să construiți trasee toată ziua.
Jenga
Știu că scrie că e bun de la 6 ani, dar nu vă lăsați păcăliți. De multe ori recomandările de vârstă sunt doar .. recomandări. Noi am jucat chestii mai devreme decât se zicea pe cutie și i-au plăcut enorm fetei.
I-am luat Jenga de ziua ei, a fost vreo 30 de lei, cred, la Jumbo. Este încântată de el, facem mișto una de alta, le dărâmăm și o luăm de la capăt.
Hidden Treasures de la Trefl, cu Anna si Elsa
De departe favoritul Nadiei, jucăm de vreo jumătate de an minunea asta și nu se mai satură. Nadia câștigă cam 70% din jocuri (are puștoaica noroc la zaruri), e un joc simplu și plăcut.
Ai patru „jetoane” de câștigat, pentru a-ți completa profilul. Mai există și câte un monstru de gheață, care le fură, dar și Olaf care te salvează. Noi l-am luat de la Lidl anul trecut, cred că până în 40 de lei a costat. Nu știu de unde se poate găsi acum, dar, dacă dați de el, luați-l imediat. Eu mă uit acum după ceva similar, că tot ne-a plăcut, anunț când găsesc.
Monopoly Junior
L-am luat de Crăciun l-a primit de la Moș Crăciun, asta după ce l-am văzut în vară la buna ei prietenă Ioana. S-au jucat atunci puțin și, deși Nadia nu părea prea entuziasmată, am observat că este totuși interesată.
Nu m-am înșelat, îl jucăm destul de des și este unul dintre favoritele ei.
A învățat deja strategia și, pentru că are noroc la zaruri de zici că trebuie să o duc în Las Vegas, să chelească de bani cazinourile, se descurcă bine de tot. Câștigă destul de des, ceea ce o și bucură.
Memory game – jocuri de memorie
Tot la prietenii de la Lidl am găsit niște jocuri de memorie. Cu Frozen, Minnie și Nemo. Nadia le adoră pe toate și se descurcă de minune. Are o memorie vizuală de temut, așa că mă umple periodic de rușine, când câștigă jocurile. Asta este, măcar am satisfacția că o duce procesorul și că-l mai antrenează cu ele.
Bingo
L-am văzut la prietena ei și a doua zi l-am luat din Auchan. Era ultimul, la 50 de lei. (Poate mai sunt acum, că a trecut ceva timp de când l-am cumpărat).
Este și acesta unul dintre preferatele Nadiei, avantajul este că 1. mă bate de mă usucă (are noroc) și 2. a învățat numerele cu zeci (OK, deci sunt două avantaje :)).
Simplu de tot și super-distractiv.
Puzzle
Dacă vrei să ai liniște în casă, îi dai Nadiei să facă puzzle. De la un an jumate este fascinată de ele, acum trebuie să donăm cele cu 35-70 de piese și să încep să-i iau de 150-200. Cele de peste 100 le face acum singură, alea mai mari (200+ piese) le facem împreună, că-s piesele mici și nu are mereu chef de sortat.
A avut într-o perioadă vreo 80-90 de planșe, dar acum îi rămân „mici”. Avem și un puzzle de 1000 de piese de la prietena noastră Adi, ne-om apuca de el într-o zi, la moșie, că trebuie și loc să ne desfășurăm.
Cred că anul ăsta de Paște, dacă nu mi se lipește altceva de degete, tot cu puzzle ne cadorisim.
Alias Junior
Acum un an și jumătate eram aproape disperați că tânăra speranță, aproape de 3 ani, nu vorbea decât puțin și refuza orice încercare de a o învăța un cuvânt nou. Prietena noastră Adi ne-a arătat atunci jocul ei Alias Junior și am început să îi arătăm Nadiei cărțile și să spunem cuvintele.
A început să-i placă ideea și s-a apucat de pronunțat, așa cum se pricepea, iar noi o lăudam.
După 3 ani a început să-și dea drumul la vorbă, iar acum sunt momente când, sincer, cam regret vremurile de odinioară, că nici eu nu sunt atât de suferindă de limbariță ca ea.
Acum avem jocul împrumutat de la vecina și încerc să o învăț cuvinte în engleză, pentru că și în cazul ei se încăpățânează să-mi ignore eforturile pedagogice. Așa, cu jocul, începe să spună niște cuvinte și se poate lucra mai ușor cu ea.
Astea ar fi în topul nostru în acest moment, pe lângă plastilină (pe care am sughiunit-o toată la sat, să nu mai culeagă ta-su bucățile uscate din covor), jocurile de construit (Duplo, Lego) și enșpe miile de fișe sau cărți de activități, că m-a zăpăcit cu ele mica tocilară.
Voi ce preferințe ați observat pe la urmașii voștri de 4-5 ani?
Recomand si eu Jenga atat pentru cei mici cat si pentru cei mari. Am jucat si noi la greu, iar acum asta mic continua traditia :))
Multumesc mult pentru sugestii! Chiar cautam de ceva timp niste jocuri cu Frozen pentru cea mica care m-a zapacit la cap de cand a vazut filmul. Astea vad ca sunt ceva mai accesibile ca si pret. Iti raman datoare!