Dacă v-ați cam săturat de mașina americană de produs sitcom-uri în serie, Little Mosque on the Prairie oferă o alternativă. Serialul este produs de canadieni, și are acțiunea plasată într-o comunitate islamică din Mercy, un orășel de vreo 14 mii de suflete, din Canada. Pentru că nimeni nu dorea să le ofere un loc în care să se roage, preotul anglican din comunitate le-a sub-închiriat o locație chiar în biserica lor.
Vă imaginați cât de încântați sunt unii locuitori, care nu văd în musulmani decât teroriști mai mult sau mai puțin dovediți. Cel mai virulent este un om de radio, Fred, care nu scapă niciun moment să vorbească urât despre minoritatea religioasă din localitate.
Dacă am povestit, așa pe scurt, despre „intriga” serialului, hai să cunoaștem personajele:
Amaar Rashid este noul lor imam. Proaspăt venit din Toronto, de unde a lăsat în urmă niște părinți foarte „controlling” și o carieră nu chiar rea de avocat, Amaar dorește să aibă parte de un nou început, în mica lui „congregație”. Este un imam tânăr, fără barbă (așa cum ar fi normal), mult mai liberal ca idei decât și-ar dori unii musulmani mai conservatori.
Baber Siddiqui a fost imam până la venirea lui Amaar în Mercy. Pe lângă eterna lui gelozie, nu prea poate înghiți stilul „non-conformist” al tânărului imam. Baber este profesor de economie și tatăl unei adolescente, pe care dorește să o crească în tradițiile islamice.
Layla Siddiqui este fiica lui Baber. Este o adolescentă care trebuie să fie „a good muslim” și în același timp să aibă o viață socială potrivită pentru această vârstă. Este crescută de Baber, soția lui fiind plecată peste mări și țări. La cât este de conservator Baber și cât și-ar dori Layla mai multă libertate … vă puteți imagina ce se întâmplă de obicei în casa lor.
Yasir Hamoudi este căsătorit cu o „necredincioasă”, Sarah. El deține o mică afacere, cu biroul exact în moscheea improvizată și este musulman când îi convine și mai ales când fiica lui Rayyan îi mai aduce aminte. Sarah s-a convertit, dar este încă extrem de liberală, singura din familie care chiar ia tradițiile în serios fiind Rayyan.
Rayyan lucrează ca doctor în Mercy, poartă hijab și este de obicei cea care-și aduce părinții cu picioarele pe pământ, când aceștia se înstrăinează prin acțiunile lor de islam. Este, culmea, feministă convinsă, deși nu încalcă nici tradițiile strămoșești.
Fatima Dinssa deține un mic „diner” în localitate și oferă diverse tratamente tradiționale nigeriene celor care au nevoie de ajutor. Ideile sale se mai dau cap în cap cu ale lui Rayyan (doctor „adevărat”), dar, chiar dacă uneori tratamentele nu sunt mereu perfecte, mâncarea Fatimei o face să fie prima pe listă de câte ori se planifică o sindrofie.
Ann Popowicz este primar în Mercy, iar Sarah lucrează pentru ea. Ca orice funcționar public ce se respectă, Ann este mai interesată de confortul ei personal decât de oraș. Acceptă comunitatea musulmană din oraș pentru că reprezintă niște voturi. Având-o pe Sarah în echipă, se poate deci asigura că această minoritate religioasă îi este favorabilă.
Fred Tupper este celebritate locală. Are o emisiune la radio și nu pierde ocazia de a ataca „teroriștii” din Mercy. Foarte interesant este că, deși teoretic are mereu un os împotriva comunității islamice, de multe ori se nimerește de aceeași parte a baricadei.
Duncan Magee conduce comunitatea creștină din Mercy, ca pastor anglican. Este cel care le oferă un loc de adunare musulmanilor din Mercy, mereu interesat să discute cu Amaar. Cei doi lideri spirituali se sfătuiesc, chiar dacă religiile lor nu sunt aceleași. Nu scapă nicio ocazie de a fi alături de „chiriașii” lui, mai ales când se pune și problema să existe mâncarea divină, gătită de Fatima.
Avem o întreagă „menajerie” de personaje, ideologii și religii. Avem liberali, conservatori, creștini și musulmani, care conviețuiesc în mica localitate. Este un serial extrem de relaxant și chiar amuzant, pe care chiar îl recomand.
Destul de complicat in ziua de azi sa faci comedii avand musulmani in miezul scenariului. Dar daca in Mercy, toata lumea se intelege cu toata lumea pana la urma, de ce nu? 🙂 🙂 🙂
Sunt convinsa ca serialul e bun, am mai citit cateva recenzii favorabile la ”Little Mosque on the Prairie”.
Vreun link spre o variantă subtitrată în românește?
Doamna draga, zau daca stiu. eventual sa cauti subtitrare Little Mosque. Vezi daca merge ceva de aici:
https://www.google.com/search?q=subtitrare+little+mosque