Medicul de familie .. inutil?

.. părerea mea adică …

Aşa cum orice câine are coadă, am şi eu medic de familie. Şi familia are medic de familie (culmea că toţi suntem la alţii înscrişi). Să vedem cum a mers treaba până acum.

Avut nevoie de nuş’ ce adeverinţa lui proces verbal. Dus la medicul de familie, stat la coadă. Vreo 2 ore aşa.

Avut nevoie trimitere la nuş’ ce analize. Stat iar vreo 2 ore. Omul a fost super OK, dar aşteptarea mă scoate din sandale.

Avut nevoie analize Mama Ana (ze personal bunică). Dus direct la Grigoraş, făcut analize. 40 de lei, cu taxă de urgenţă (că doream noi să avem rezultatele ieri de preferat). Sărit deci statul la coadă şi condusul prin trafic serios până hăt ălalalt capăt de oraş.

Avut nevoie consult eco pentru io. Dus la Medlife, făcut programare în 30 de secunde, stabilit ce şi cum, urcat în maşină, plecat. Merjem “tumarău” să ne căutăm.

Varianta cu medic de familie inclus însemna iar stat la coadă de să căpiezi. Printre mame cu copii, bătrâni, oameni în “putere”. Bolnavi sau în curs de. Cu ceva noroc, poate şi pleci cu ceva din camera mică de aşteptare. Se stă minim 2 ore, pentru că programul de lucru e de vreo 3. După-masa, că mai are omul o pâine de mâncat şi la un spital “oficial”. Nu mă deranjează faza asta, că doar nu e treaba mea de unde mai face un ban omul, dar mă deranjează enorm să stau la coadă amboulea pentru “gratuităţi”.

Calculând toată tevatura asta, benzina arsă aiurea şi “the billable hours” pe care eu le pierd pe acolo, concluzionăm că e mai bine să fim domni şi să scoatem leul. Sau eventul ar fi varianta eu la medicul de familie, cu laptoapa în braţe, muncind de zor. Poate că aşa ar mai merge.

Ziceţi, dragii mei .. cum vă dă vouă ecuaţia?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

31 Comments

  1. Eu as prefera ca sistemul de sanatate sa functioneze ca si sistemul de asigurari. Te duci unde vrei, deconteaza asiguratorul. In felul asta ar incepe si medici sa vada cum e sa lucrezi in privat, sa nu se mai bazeze pe painea care vine de la stat chiar daca nu fac nimic.

    Eu de exemplu nu mi-am vazut medicul de familie de vreo 3 ani. Doar il sun sa-mi trimita adeverinte. Crezi ca e nevoie ca el sa ia bonus la salariu de pe urma mea? Ce a facut el in astia 3 ani ca sa isi merite banii?

  2. Din fericire, n-a fost nevoie sa apelez vreodata la medicul de familie. Dar daca e asa cum spui tu, evident ca as prefera sa dau un ban, numai sa scap de asteptat 2 ore intr-o camaruta unde aerul e insuportabil vara, pentru ca precis sunt cativa pe care-i “trage curentu'” asa ca toate geamurile sunt inchise.

  3. Din pacate este prea multa birocratie in medicina. Sistemul este departe de a fi perfect, asa ca vom continua sa ii injuram in continuare pe bravii nostri medici de familie.
    Sa nu uitam insa ca au ramas, cel putin in unele sectoare, prea putini medici, care fac fata cu destula dificultate solicitarilor. Daca eu, ca medic, as avea cateva sute de pacienti inscrisi, nu mai mult, sincer le-as sufla si in fund….

  4. Depinde si de medicul de familie! Surprinzător sau nu exista profesionalism si în acesta pătura a medicinei hulita, vad, de către toata lumea

  5. Dani, eu nu prea am ce comenta de om. Este super simpatic, este de maxim bun simt etc. Dar imi ia 2 ore de stat pana sa il vad, aia e problema 😉

  6. Sa nu uitam ca dotarile in sectorul medical sunt de cele mai multe ori… aproape inexistente. Asa ca medicii sunt nevoiti, adesea, sa faca din rahat bici, care sa mai si plesneasca. Asta da… profesionalism.
    In plus, sa nu uitam sa se confrunta si cu reprosuri imense din partea pacientilor nemultumiti, adesea pe buna dreptate din punctul lor de vedere.

  7. Candva era nevoie de adeverinta si la angajare, asta e oarecum musai de luat de acolo, in rest, oricum nu prea mai prinzi fonduri la analize si celelalte. De iti permiti, solutia e sa zici pas la familiarul medic si sa-ti vezi linistit(a) de restul treburilor ce le mai ai.

  8. Pai ecuatia,Dojo….da cam pa peste toata lumea la fel ca la tine….stat la coada ce nu se mai termina,capatat si alti cocostroci in fara de cei cu care te duci,de acolo din sala de asteptare,intrat intr-un final,spus ce te doare primit si iesit ….in 5 minute,dupa 2-3 ore de asteptare de ai senzatia ca ti se atrofiaza creieru’ si legi pretenii necerute cu ceilalti erased din sala…
    Asa ca….prefer sa dau un ban si sa stau in fata…si multam’ lu’ Al de Sus ca suntem bolnavi atat de rar….Al meu ca bradul nici macar nu e inscris la vreun medic de familie…

  9. eu nu prea vad utilitatea medicului de familie. pentru o raceala ma tratez singura iar pentru ceva mai complicat merg la specialist.
    oricum ma apuca pandaliile de cate ori imi vad fluturasul de salari si realizez cati bani se duc dracului fara ca eu sa am vreodata folos de ei. pentru o suma aproximativ egala pe luna mi-as putea face un abonament la o clinica privata unde sa am certitudinea ca nu voi iesi cu mai multe probleme decat am intrat, unde esti tratat ca un om si nu ca si ultimul cersetor. oricum imi doresc sa am cat de putin de-a face cu ei, fie privati fie de stat:D

  10. Da, si pt mine a devenit complet inutil. Pana acum vreo 2-3 ani mai mergeam la medicul de familie si trebuia sa astept o gramada. Acum ma duc prin Bucuresti la clinica privata si gata. Nu mai astept dupa toti aia pe acolo prin sala de asteptare. Imi fac programara dinainte, ma duc cu 10 min inainte si gata.

  11. Problema e simpla: timpul.
    Pentru un diagnostic corect, omul trebuie consultat corect. Adaugam hartogaraia, explicatiile, timpul cu un ekg, eco si eventual altceva facut pe loc… si uite 35-30 minute / pacient.

    Asta ca sa nu-ti bati joc de om.
    Zilnic ai program de 7 ore. Sa spunem ca stii in mare pacientii si lucrezi mai iute. 3 pacienti / ora, nu 2.

    Zilnic poti sa te ocupi de 15-20 pacienti. Considerand ca lucrezi ca apucatul.
    Dar afara sunt 50. Unii urgente, femei gravide, copii….. Ce faci atunci ? Cum te imparti ?

    Si, da, exista programari.
    Dar medicul de familie este prima linie. Astazi esti ok, maine dimineata ai o viroza. Azi nu stiai ca maine trebuie sa ai programare…. ce te faci ?

    Nu apar pe nimeni, doar arat cate ceva din interiorul sistemului.
    Un sistem prost, in care omul e ultimul aspect care conteaza (pentru sistem). Noroc ca mai exista medici care isi aduc aminte de oameni. Dar acesti medici sunt tot mai putini. Asa ca sfatul meu este unul simplu: ramaneti sanatosi !

  12. Ideal ar fi ca un medic sa poata avea inscrisi doar un numar relativ redus de pacienti; asa ar avea mai mult timp de fiecare.
    Chestia cu hartogaraia este extrem de reala; orice manevra facuta, orice act medical, este scris de “n” ori, in “n” locuri diferite, si asta pana innebunesti si incepi sa te gandesti daca ai scris totul. In plus sunt raportari peste raportari, toate facute din prisme diferite…

  13. Medicul meu de familie, care este o ea, e super-simpatica si, referitor la aspectele mentionate de tine, este si foarte organizata:

    – gravidele si copiii mici au zi speciala de lucru, odata pe saptamana, zi in care celorlalti pacienti li se recomanda, printr-un afis, sa se “abtina” de a veni la consultatii, tocmai pentru a evita timpul de asteptare.

    – la fel, in restul zilelor, gravidelor si mamelor cu copii li se recomanda sa respecte ziua lor de prioritate, pentru a nu aglomera consultatiile.

    – urgentele sunt prioritare oricand: adica daca apare unul ce nu se tine pe picioare de racit, va fi consultat imediat dupa sosire, pentru a evita imbolnavirea celorlalti pacienti in timpul in care ar astepta, alaturi de ei…

    Asa se creeaza o oarecare ordine si e mai simplu sa ajungi in cabinetul ei. Binenteles, am prins si momente in care am asteptat poate mai bine de o ora, insa in majoritatea datilor n-am avut in fata mai mult de 2-3 persoane.

    Pentru siguranta proprie, nu plec niciodata la medic fara o carte de citit, in geanta.

  14. Să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic cu persoanele în vârstă, mai ales dacă acestea suferă de diferite afecţiuni (hipertensiune şi altele tipice). Da mă enervează la culme când ajung la medicul de familie, că întâlnesc o coadă infernală de octogenari ipohondri. N-ai nicio şansă. Dacă programul e de la 10 ei se încolonează de la 8, iar dacă tu mergi de la 8 făr’ un minut, tot stai două ore, deci n-ai rezolvat nimic. Cred că la pensie, când ai mult prea mult timp liber, pe lângă cele naturale se mai instalează şi paranoia, ipohondria etc.

    Încearcă să asculţi discuţiile dintr-un tramvai, dimineaţa, când e plin de bătrâni. Eu am făcut-o. Toţi merg la medic sau la bancă. Misterul cu banca încă nu l-am desluşit însă.

  15. Buna, Dojo ! Cum m-ai primit foarte frumos la matale pe blog, iaca si eu din nou ! In medicina de familie sunt multe probleme datorate sistemului. dar cele la care te referi tu tin doar de latura umana si de modul in care medicul isi organizeaza activitatea si isi respecta pacientii de pe urma carora este el platit. Si imi permit sa dau un exemplu. Am avut, multi ani, ca medic de familie, fostul pediatru al copilului meu. Un Dumnezeu de femeie ce-si iubea profesia, care venea acasa zi sau noapte daca era musai. Nu te vedea soarele asteptand la ea la usa, trimiterile pentru bolnavii cronici (cum este bunica ta) le elibera asistenta. Cum, din fericire pentru noi, n-am mai avut cativa ani nevoie de serviciile sale, am descoperind, cu durere, ca dulceata mea de medic de familie, care a avut grija de atatia oameni, nu a avut timp si pentru ea, si, din cauza unui cancer depistat foarte tarziu, murise ! De atunci ne-am tot schimbat medicul de familie, dar, se pare ca soiul asta nu mai exista ! Daca il gasesc, promit sa-i aduc de clienti nu doar toata familia ci si colegii si prietenii, ca toata lumea se vaita !

  16. Uff, trist ce scrii tu 🙁

    Eu il pot recomanda pe al meu, ca e un om super OK, dar se pare ca is destui care cred asta si stau la rand .. o organizare si mai buna este clar necesara la multe cabinete, mai ales ca sunt se pare destui bolnavi …

  17. Este util din punctul meu de vedere. Desi o spun putin fortat. Anumite sectii din spital, sau ma rog, anumiti medici
    din spital nu te primesc fara trimitere de la medicul de familie. Inutil ? Da. Ma duc la medicul de familie sa ma consulte
    si oricum nu stie ce am pentru ca nu are tot echipamentul necesar. E ca la loto … “ia sa iti dau tie
    diagnosticul X si vedem mai departe ce spun specialistii”

  18. Oarecum offtopic, dar incearca sa eviti laboratorul de la Grigoras. Sint cam renumiti pentru rezultate gresite and such. Pe mine m-au gasit de vreo doua-trei ori cu niste infectii pe care nu le aveam.

    On topic: nici nu ma mai leg la cap cu medicul de familie. Scot banul si merg la programare. Asta cand nu pot merge la un medic acoperit de asigurarea medicala a firmei la care lucrez.

  19. Update: Macar eu nu sunt nevoit sa conduc in conditii de “bara la bara” sau “jumatate de ora sa ajung in locul X”

  20. doamna doctor a lu’ subsemnatu’ presteaza la o policlinica particulara si ultima data cand am fost m-a “tras” de urechi ca la dosar aveam o adeverinta de salariat “espirata”. M-a consultat frumos si profesional, mi-a dat reteta compensata si am fugit la farmacie. Era inca pe vremea cand compensatele erau o mica … problema. Evident ca nu mai aveau fonduri. Asa ca de atunci merg la aceeasi policlinica (e nonstop) pe la ore de alea turbate 1800-1900-2100 de vreo doi ani. Am renuntat sa mai merg la medicul de familie ca nu pot sa stau la coada 4 ore (maximul meu personal) ca sa … . Asa ca banu’, ma vede un medic in “urgenta”, reteta, ura si … sanatate.
    PS: Am grija din 6 in 6 luni sa cer si sa depun adeverinta de salariat. 😀

  21. Mai rar se mai gasesc medici de familie super devotati. Si asta nu neaparat din vina lor, ci si din cauza sistemului care este total aiurea, in sensul aglomerarii infernale a programului cu tot felul de activitati care, cel putin aparent si la prima vedere, nu-si gasesc locul. In plus sunt si sectoare cu un puternic deficit de personal medical, care duce la aglomerarea si suprasolicitarea medicilor (inca) existenti.

  22. Hmm… Nu prea am treabă cu medicii. De mulţi ani nu a trebuit să mă duc la medic pentru “greutăţi”. De ani buni nu am problemă nici măcar cu dinţii. Când îmi trebuie o adeverinţă medicală mă duc fix la ora la care încep consultaţiile sau mai rapid. Pentru altceva nu mă duc niciodată la medici.

    PS: cred că am exagerat puţin. În viaţa mea de trei ora am fost să mi se pună cizmă pe acelaşi picior. Prima dată un genunchi luxat, apoi un deget de la picior fisurat, apoi glezna luxată. Toate astea pe piciorul drept. Acum simt toate schimbările de vreme care se pot produce … şi e nasooool. Că doare.

    Cheers! 😀

  23. corect … cel mai bine ar fi sa nu avem niciodata nevoie de doctoru ala de familie dar, asta e, cum ti’o fi scris in gena ;).

    Un lucru care insa nu’l iau in seama burtosii de la guvernare este ca TIMPUL costa BANI fie el si timpul unui pierde vara, pensionar sau bolnav. Intr’un fel sau altul statul la coada nu am auzit sa aduca bani 😉 decat daca stai la coada la banca sa ridici $ 😀 !

    Romania, tara mea de glorii tara mea de hoti ! (acum parca’mi vine sa zic vadim presedinte)

  24. Mdah, eu pe respectivul vraci il gasesc totalmente degeaba… aici e ultima mea experienta cu el:
    https://florinvtm.blogspot.com/2009/07/si-am-patit-o-si-pe-asta.html
    Idee e ca am uitat in respectivul post sa spun ca am asteptat cam o ora la coada ca sa imi vizez concediul medical la el… dupa care m-a intrebat ca numai asta voiam… ca daca stia ma chema sa imi puna stampila imediat.
    Sa nu mai spun ca in nu stiu cati ani de cand practica samanismul pe familia mea nu am primit nici noi (sotia si eu) si nici copiii decat o data sau de doua ori cate o reteta compensata. Si aia daca se poate la 15 % sau cat naiba o fi minim

  25. Singurul folos al medicului de familie este “buna ziua…. o mica atentie din partea nostra” deci cam atat si dupa aia e rutina…scutiri….concediu… dastea:X

  26. Nici eu nu vad utilitatea medicului de familie. Bine, eu sunt si minor si am acces gratuit direct la facilitatile spitalului de copil fara orice fel de hartie sau trimitere de la medicul de familie.

    Dar de obicei, cand racesc sau ceva…ma duc la medicul de familie pentru prescriere tratament si pentru scutiri medicale. Si innebunesc stand la rand. E nasol rau.

    Cand sunt chestii mai grave ma duc direct la spitalul de copii din Iasi. Am mers mereu fara trimitere si am avut parte de tratament bun(am fost si fara insotitor), am fost internat si mi-au fost facute analize, am facut radiografii, mi-am pus ghips, atele, etc.

    Deci, medicul de familie mi se pare oarecum inutil.

  27. 1: Daca e vorba despre o tomografie (cum e cazul acum la mine) merita asteptarea. Costul e undeva la 6-900 de lei din ce mi s-a spus. Prin medicul de familie => ceva reducere, daca nu chiar gratuitate.

    2: Concediu medical. Cand ai nevoie de el si n-ai nici pe dracu’ … medic de familie rulz.

  28. Eu prefer sa merg direct la un cabinet particular, cand costurile unui control sunt acceptabile, numai in cazuri extreme apelez la medicul de familie

Comments are closed.