Merita sa faci situri in romaneste?

De câte ori scornesc o idee de site (am luat-o mai lejer în ultima perioadă, dar încă produc diverse) îmi pun problema: în româneşte sau în engleză? Chiar dacă pe a noastră limbă ca o comoară e teoretic mai simplu să trocereşti diverse (mai ales când eşti pe o nişă specializată), dacă foloseşti decent şi limba lu’ Shakespeare, chiar ai o decizie de luat.

Trafic şi expunere

Un site nou trebuie şi promovat. Pentru piaţa noastră încă mică (spre deosebire de cea internaţională), să-ţi înfigi situl e destul de uşor, dacă ai conţinut de bun simţ şi eşti cât de cât prietenos. Am prins links şi recomandări dinspre oameni mult mai vechi (gen Bobby Voicu sau Alex Negrea) la vreo 2 săptămâni după ce am deschis dojoblogul de pildă. Am intrat în contact (pe net doar sau şi în faţă) cu Arhi, Zoso sau Visurât, nu mă pot plânge de asta.

Pe internaţional e mult mai complicat să atragi vizitatorii “corecţi” şi să te promovezi. Este o diaree de sploguri, deci cauţi ceva până dai de nişte bloguri pe nişa ta, pe care să te promovezi prin comentarii, pe forumuri depui niscaiva efort. E o piaţă uriaşă, deci e ceva de muncă, până să devii “cineva”.

Vizitatori – comentatori

În general românii se cred cu mai multe pereche de “bile” decât alţii, chestie ce se traduce prin comentarii “superioare” şi în general agresivitate online. Despre gestionarea unui forum am mai scris acum aproape 4 ani. Deşi sunt multe chestii mai complicate în acest sector, cea mai mare problemă o reprezintă atitudinea unor membri. Da, am fost amenintaţă cu bătaia, am fost ameninţată că voi fi dată în judecată, s-au construit diverse alte forumuri “clonă”, doar să-mi mi se demonstreze ceva. Încă nu am înţeles ce, dar e altă discuţie.

Pentru siturile în engleză din reţea problemele au fost mai puţine. În majoritatea lor oamenii sunt politicoşi si simpatici, spammerii îi scoţi prin pluginuri specializate sau diverse limitări la înregistrare.

Bani

Da, orice muncă trebuie remunerată cumva. Chiar şi un hobby e indicat să “producă” măcar nişte bănuţi de îngheţată. Munca depusă pe un site NU este deloc uşoară şi nici de scurtă durată, deci mi se pare normal să ai şi banii în vedere. Chiar şi faptul că o reţea de situri costă aprox. 40 de dolari pe lună (domenii şi hosting) susţine ideea de a produce măcar nişte bani, încât să nu doar munceşti şi să aduci bani de acasă.

Interesant este că din reţeaua mea cele mai mari situri în acest moment ca trafic sunt cele româneşti. Dau exemplu doar dojoblogul şi forumul de webmasteri. Pe internaţional am Wtricks, Orthodontics Today şi Martial Art Links, să dau doar 3 exemple. La fel de interesant este că situl de ortodonţie face mai mulţi bani din adsense decât TOATE siturile româneşti la un loc.

Ştiu că adsense e aiurea, teoretic cel puţin. Lucrez cu un client ce produce bani în special cu adsense şi face destule mii de dolari pe lună. Hai să spunem că al doilea site din reţeaua lui face cam 300-400 de dolari PE ZI. “Mamutul” din reţea face sigur de 3-4 ori mai mult. Ca orice om care nu are tot timpul chef să tot caute advertiseri, pun şi câte un banner adsense, că nu strică un leu nici de acolo. Siturile cu conţinut în engleză, chiar dacă sunt mai slabe ca trafic de câteva ori, fac mai mulţi bani din Adsense. Pe lângă asta poţi folosi un textlinkads, buysellads, linkworth etc. Sunt destule sisteme care nu acceptă situri ce nu sunt în engleză, deci ţi-ai limitat deja ocaziile de a face bani doar prin alegerea de conţinut “naţional”.

Normal, orice om doreşte să aibă advertiserii săi, aşa că scapi de comisioane şi de bătăi de cap. Da, advertiserii străini AU MAI MULŢI BANI şi sunt mai interesaţi să-i cheltuie pe situl tău.

O altă metodă este să lucrezi cu agenţiile. Am lucrat până acum pe diverse proiecte. Preţurile sunt decente pentru un blog mic-mediu, partea proastă este că plăţile se fac cu întârzieri şi de 6 luni. Da, bani pe care teoretic trebuia să-i primeşti de hăt bine se încăpăţânează să apară. Nu, bloggerii mari NU au problema asta. Din ce discutam cu Sebi, ei sunt plătiţi în general la “secundă”, ferească ăl de sus să troznească un articol “binevoitor”. Restul prostimii nu contează, să aştepte, că pot trăi din aer şi dragoste de scris.

Momentan opţiunile de muncă prin agenţii sunt încă limitate, nu sunt aşa de mulţi, asta este şi trebuie lucrat la punctualitatea plăţilor. Dacă şi dezideratele astea se rezolvă, parcă începe să arate mai bine viitorul.

Despre cât de lucrativi sunt blogmoney şi profitshare am scris deja. Pierdere de timp şi de nervi.

Pentru mine cel puţin siturile româneşti sunt muncă patriotică. Blogul aduce nişte bani, dar, comparativ cu banii pe care îi pretind de la clienţi pe ora mea de lucru, încă lucrez voluntar o parte din lună. La fel de ciudat este că forumul de webmasteri nu este interesant pentru nicio agenţie, deşi are traficul şi expunere necesare. Nu este cel mai “traficat” mai ales din cauza regulamentului draconic impus, dar este destulă informaţie de calitate. Se pare că lumea ştie doar să lucreze cu bloguri, mai e până aflăm şi despre forumuri ceva.

Concluzia este că momentan mi-a dat cu virgulă activitatea pe piaţa de situri româneşti. Păstrez siturile din pasiune pentru ele şi un fel de încăpăţânare, dar este frustrant să vezi că munceşti de 5-10 ori mai mult decât pentru un site în engleză iar rezultatele financiare sunt slabe, comparativ cu ce s-ar putea întâmpla pe internaţional. De asta probabil cel mai nou site din reţea este în engleză.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810