Merită să faci situri româneşti?

Primul meu site a fost făcut pentru români. Articole şi forum de arte marţiale. Am văzut apoi ce bun simţ au românii şi am pierdut nopţi întregi încercând să ţin în frâu nişte bezmetici. Următoarele situri pe care le-am deschis au fost în engleză pentru ‘internaţional’. Am avut forum similar cu cel românesc, am avut forum de webmasteri etc. Altă viaţă, alt parfum.

Dacă pe cel românesc eram poliţist şi aşteptam să mă mai ia vreunul la împins vagoane sau să-mi batjocorească forumul pe alte situri, doar pentru că i-am banat (cu motiv, nu din plăcere), pe cele internaţionale lumea era deja altfel. Atenţi, răspundeau cu bun simţ, respectau regulamentul, ajutau şi nu doar cârcoteau.

Am deschis învăţăm.net acum 5 ani jumate’ aproape, la insistenţele unui membru care considera că ar fi frumos să le oferim românilor şansa de a se bucura de materialele noastre de pe forum. Aşa că am pornit forumul cu ajutorul lui şi al prietenei mele. Am avut destule probleme de comunitate, dar, odată ce au dispărut cei care nu se puteau adapta, treaba s-a rezolvat. Acum chiar este un forum uşor de condus, oamenii sunt foarte calmi şi prietenoşi. Greu de crezut, dar se poate şi în România.

Problema, când reuşeşti totuşi să faci un site cât de cât OK, este că şansele de a face bani din el sunt mici. Există agenţii, dar nu ajungi uşor la ele, plus că ignoră forumurile. Şi marea problemă cu majoritatea este că plătesc cu întârziere. Bun, până la urmă vin banii, asta este clar. Adsense pe România este absolut inutil, majoritatea sistemelor de publicitate din afară acceptă mai nou situri româneşti, dar e greu să vinzi publicitate. Alte agenţii de ‘articole sponsorizate’ apărute aici plătesc prost spre deloc, deci, dacă nu prinzi o agenţie serioasă, cam lucrezi de plăcere.

În 1 februarie am deschis un admin forum. Nu l-am făcut pentru România, pentru că 1. am deja pe forumul de webmasteri categorii de blogging şi de forum management şi 2. nu merită efortul, financiar vorbind, pentru că va fi foarte greu să scot bani de pe el. Există şi alte amănunte …

Imediat ce l-am deschis, am bibilit un pic tema de XenForo, am cerut nişte idei pe situl dezvoltatorului, că încă-mi prind urechea. Am avut imediat oameni care au intrat pe forum doar aşa, pentru că le-a plăcut cum arată şi pentru că ştiu că un forum nou are nevoie de ajutor.

Sunt într-o nişă dominată de un forum FOARTE MARE şi în care mai există nişte forumuri. Unul singur mai mare decât învăţăm, restul mici-medii. Foarte probabil, în vreo 6 luni forumul meu ar trebui să cam întreacă multe din ele. Observăm însă o chestie absolut neobişnuită pentru ţara asta: în momentul în care mi-au văzut forumul, TOŢI adminii de la ‘concurenţă’ au intrat pe el, au făcut conturi şi aduc contribuţia lor.

Nu ştiu să am unul dintre ‘competitorii’ forumului românesc în comunitatea mea, să contribuie la un nou forum. Adminii ăştia, care au forumuri mai mari decât al  meu şi clar niciun interes să intre într-un rahat de forum cu 600 de mesaje (chiar 100, când a intrat primul), AJUTĂ un competitor cu conţinut. Normal că au link în semnătură, dar un link de la un site cu 100 de vizite pe zi e un mare rahat.

Dar există atitudinea asta de întrajutorare pe care NU o vei găsi în România. Suntem concurenţi, intenţia mea este să mă înfig în nişă şi, dacă mă ţine creierul, să ajung locul 2. Că pe locul întâi nu ajungi atât de uşor, dar 2 sau 3 sunt posibil de atins. Cu toate acestea adminii de acolo sunt prezenţi la mine. Scriu mesaje deştepte, deschid subiecte interesante. Mă ajută să trec cu bine de primele săptămâni de forum şi e extrem de posibil ca în 3-4 zile să trecem de mia de mesaje. Nu foarte rău pentru un forum care începe acum.

Posibilităţile de dezvoltare sunt altele. Există o întreagă industrie de conţinut (dacă ai nevoie de el), există şanse de schimb de mesaje etc. Există şanse de a face bani repede de pe forum. Odată ce prinde un pic de trafic, poţi încerca din zeci de ad networks, până dai de una decentă. Intenţionez să-l pun cât mai repede ‘la produs’ şi asta probabil se va întâmpla în max. 3 luni de la deschidere.

Diferenţa cred între piaţa românească şi cea de afară este că şansele de a creşte repede o comunitate sunt mult mai mari pe internaţional. Ai acces la mai mulţi oameni şi chiar competitorii, oricât de mari, vor veni să te sprijine, chiar dacă de fapt ajută ‘duşmanul’. Şansele de a ‘monetiza’ sunt clare, ai acces la ad networks, ai acces la clienţi privaţi care au mai mulţi bani şi o atitudine mai OK decât românii.

Stau să mă gândesc la a-listerii noştri şi la cât muncesc pentru siturile lor. Cuget că, dacă ar face asta pe un site în engleză, ceea ce câştigă acum ar fi bani de ţigări.

Deci pentru mine este clar: păstrăm siturile care există acum, dar nu ne aşteptăm la minuni. Şi batem fierul pe un site nou, care în 6 luni probabil va realiza ce n-am realizat în România în ultimii 5 ani.

Voi ce ziceţi? Aţi avut mai mare succes pe ‘afară’? Mai merită să faci situri pentru Ro?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791