Merita sa lucrezi ca freelancer?

Un nou articol din seria “ce mai caută lumea pe la noi”, o întrebare găsită în lista de termeni căutaţi, de a dat lumea de magnificul blog aici de faţă. Ei bine, la aşa o întrebare, avem mai multe răspunsuri, să mulţumim pe toată lumea:

Nu!

Ca freelancer, nu ai un salariu fix! – oricât de îmbufnaţi suntem pe patronii care sug sângele poporului, există una sau 2 zile pe lună când suntem ceva mai fericiţi. La mine era 4 al fiecărei luni, când “trustul” băga salariile pe card. Ca freelancer, banii ăia nu-ţi mai vin. În loc de 1-2 zile de salariu, ai mai multe, cu “salarii” mai mici (plata de la clienţi) sau, dacă ai chiar o lună nasoală, poate NICIO ZI DE SALARIU. Când merge darabaua, e mişto să ai business-ul tău, dar freelancing poate însemna şi că mori de foame.

Ca freelancer, nu ai un şef – uuuuhhhuuuu! Nu, ai 1000. Pentru că fiecare client este şef. Aşa că, în loc de un singur nebun cu care poate reuşeşti să te obişnuieşti, ai jde şefi, toţi cu sănătosul principiu că trebuie să plătească puţin pentru cât mai multe servicii. Că de aia e business.

Ca freelancer, ai responsabilităţi – nu, nu vorbim de mimat munca, pentru că tocmai a trecut şefu şi aruncat mâţa moartă peste gardul colegului. În acestă situaţie eşti de capul tău. Pe puterea şi pe barba ta. Tâmpenii vei face cu nemiluita, doar că vei lua TU şuturile de acum înainte. Şi le vei lua ca un şef ce eşti.

Ca freelancer, tu faci totul – nu există “departamentul x”, există EU. În general, dacă porneşti singur, tu eşti secretară, director, femeie de servici, şofer, advertiser, HR specialist. TOTUL. Tu centrezi, tu dai cu capul. Vor exista şi momente când te vor speria toate aspectele astea, dar vei trece peste ele. Pentru că nu ai pe nimeni în spate.

Ca freelancer, ai programul pe care ţi-l faci – mda, asta sună teoretic mişto. În realitate programul, mai ales la început, va fi “munceşti până cazi din picioare şi apoi mai munceşti o tură”. Asta dacă nu vrei să ai doar luni în care nu-ţi scoţi nici banii de ţigări. Trebuie să te educi să fii eficient, să ai orar de muncă, să nu arzi “gazul”. Pentru că, dacă nu munceşti, nu papi. Există mereu pericolul să cazi în extreme (freci menta sau intri în spital de atâta muncă), aşa că atenţie cu programul de muncă.

Ca freelancer, ai mereu de învăţat – de data asta nu mai stai cu nasul în cărţi doar în specialitatea ta. Nu, ai plăcerea să înveţi de toate: de la management de timp la advertising, trecând prin probleme de economie şi multe altele pe lângă. Pentru că, aşa cum am mai spus, nu mai ai departamentul de vânzări, să te plângi că merge nasol treaba, nici secretară, nici director. Şi vei sta zeci şi sute de ore făcând planuri, studiind, găsindu-ţi noi lacune şi lunând-o de la capăt.

Ca freelancer, trăieşti mereu cu spaima că vei claca – nu toţi sunt făcuţi pentru asta, nu toţi pot suporta nesiguranţa zilei de mâine. Pentru că despre asta vorbim până la urmă, despre faptul că NIMIC nu e sigur. Poate industria în care lucrezi va “cădea” peste 2 ani, poate tu nu vei mai putea munci, poate …

Da!

Ca freelancer, nu ai un salariu fix! – asta înseamnă că poţi câştiga mai mult. Poţi avea “salariu” dublu sau triplu faţă de cât câştigai ca angajat, poţi avea chiar şi mai mult. Dacă odată 400 de euro păreau un venit decent, vei descoperi că o lună în care ai produs doar 1000 este deja slabă. Dacă munceşti şi eşti serios, poţi ajunge la venituri frumoase, pe care poate nu ţi le oferea niciun angajator.

Ca freelancer, nu ai un şef – te vei bucura de libertatea de a lua decizii. Nu vei mai plânge pe la colţuri că ai un şef idiot ce face prostii. Nu, acum ai şansa de a fi tu omul zilei. Şi, dacă nu faci prostii, vei avea satisfacţia de a-ţi creşte micuţa afacere pe pielea ta. Şi sentimentul de împlinire e “priceless”, vorba reclamei. Dacă ai fost “binecuvântat” în trecut cu şefi agresivi sau incompetenţi, vei savura din plin aceste zile, când nu îţi mai provoacă nimeni un ulcer.

Ca freelancer, ai responsabilităţi – şi vei învăţa repede ce presupune asta. Din nou, dacă îţi vezi serios de treabă, vei înţelege că orice problemă are o rezolvare. Şi o vei găsi.

Ca freelancer, tu faci totul – gata cu prostiile făcute de altul, care trag tot departamentul în jos. Gata cu deciziile neinspirate, ce-ţi sunt impuse de sus. Gata cu colegi care lucrează prea încet sau prost. Nu mai depinzi de nimeni. Tu faci totul şi, dacă te-ai obişnuit să nu-ţi baţi joc de munca ta, tu faci totul BINE. Şi diversitatea asta îţi va prinde bine. Te vei “relaxa” cu bugete, apoi vei gândi strategii, vei executa etc. Şi, oricât de ciudat sună, este o senzaţie plăcută, să ştii că TOTUL este făcut şi gândit de tine.

Ca freelancer, ai programul pe care ţi-l faci – da, asta înseamnă că, dacă ştii cum să munceşti şi să planifici, mai ai timp ŞI DE VIAŢĂ PERSONALĂ. Sătul de concedii supra-programate? De interminabile săptămâni de muncă şi câte un weekend anemic, când leneveşti pur şi simplu ucis de oboseală? Ce ai spune să pleci 1 lună prin România? Aşa, de nebun, pentru că ţi se năzare. Sau de 2 luni la mare? Sau de câteva zile în care să stai pur şi simplu acasă, pentru că ninge şi nu ai chef de mers la muncă, doar doreşti să te joci cu copilul. Programul de muncă ESTE flexibil. Va trebui să înveţi să munceşti când nu ai alte planuri (plouă afară, nu se “arată” nicio ieşire) şi să compensezi zilele de relaxare. Vei avea zile în care vei fi muncit 16 ore non-stop şi poate săptămâni de umblat cu un aparat foto la gât, trăind viaţă de turist.

Ca freelancer, ai mereu de învăţat – şi e atât de plăcut. Totul se transformă, totul devine mai complex. Şi ai şansa de a fi mereu la curent. De a-ţi alege tu “nişa”, de a te specializa în ce iubeşti cu adevărat. Vei putea ţine “creieraşul” mereu activ, că doar nu ne dorim să se atrofieze.

Ca freelancer, trăieşti mereu cu spaima că vei claca – şi această spaimă te va ţine alert. Eşti ca un animal de pradă, care, dacă nu ucide, nu mănâncă. Vei fi suplu şi puternic, pregătit PENTRU ORICE. Este posibil să te re-specializezi, e posibil să găseşti alte metode a câştiga, e posibil să o iei de la zero din nou. Dar, dacă ai reuşit O DATĂ să te ridici, e greu de crezut că te poate ţine ceva la pământ.

Depinde!

Munca de freelancer nu e pentru oricine. După cum s-a mai discutat pe dojoblog, nu toţi vor reuşi sau vor dori un asemenea aranjament. Sunt oameni care vor prefera siguranţa aceea a angajatului, luxul de a se “rupe” de firmă, de la ora 16 până dimineaţa sau în weekend. Acesta este un lux pe care un freelancer nu şi-l permite. Vei sta cu sarmaua în gură şi vei gândi strategii, vei rămâne în mijlocul unei fraze, în faţa unei familii şocate că ai vreun atac, pentru că ţi-a venit o idee pentru un proiect la care te chinui, vei sta cu un martini în mână pe o plajă superbă şi, exact când să îţi savurezi libertatea mai mult, te va tăia gândul că ai asta şi aia de făcut, cum vii acasă.

Câştigurile sunt diferite de la o lună la alta, ceea ce unii numesc “feast and famine”. Poţi economisi în lunile bune, pentru a te acoperi în această situaţie, poţi găsi noi metode de a face bani. Posibilităţile sunt infinite, totul depinde doar de tine.

Vei pierde nopţi şi weekend-uri muncind, vei fi luat la rost de familie că, freci duda în casă şi nu ai dat măcar cu aspiratorul. Poţi avea parte de o familie care să înţeleagă că nu stai să te joci toată ziua sau poţi avea o soţie sau un soţ care să-ţi urle că nu eşti în stare să-ţi iei un job “normal”. Vei avea vecini ce vor râde pe sub mustăţi sau poate rude ce te vor considera un pierde-vară.

Există freelanceri ce au revenit într-un job “from nine to five”, pentru că s-au săturat de “caruselul” ăsta. Există oameni care şi-au găsit adevărata chemare şi nu au fost vreodată mai fericiţi. Ce funcţionează pentru mine, poate nu merge în cazul altora.

Cred deci că răspunsul perfect este DEPINDE! Dacă doriţi o opinie personală, este cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată. A trecut un an, de când am pornit pe acest drum, şi am CRESCUT enorm. Mai am mult de crescut şi de învăţat, pentru că sunt o furnică în domeniul meu. Dar este o experienţă, pe cât de intensă, pe atât de interesantă. Există riscuri, le cunosc, mi-e teamă de ele. Dar am libertatea de a lua decizii, de a munci şi de a reuşi atât cât pot. Şi e o senzaţie deloc neplăcută.

Şi acum părerea voastră: merită?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

74 Comments

  1. Foarte tare articol, foarte bine documentat 🙂 Si, cu toate astea, ma bucur ca sunt in stare sa-ti demontez regula cu “nu ai un singur sef”, cel putin in cazul meu (poate-s exceptia).

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Andrei Boghiu, Ciobotaru Ionut. Ciobotaru Ionut said: Un nou must read RT @etherfast: Articol excelent. Merita sa lucrezi ca freelancer? https://bit.ly/cbe4R6 […]

  3. Ai uitat să precizezi că este foarte greu pentru cei ce sunt obișnuiți să fie mai… sociabili. Ca freelancer, cel mai la îndemână mod de socializare este mediul online. Probabil vei dezvolta un tic nervos și vei încerca să tastezi în aer când vei vorbi cu cineva față în față 😀

    În rest… Chiar este pentru mine 😀

  4. Da, merita. Din pacate, content writing-ul nu se plateste asa de bine, dar daca esti programator sau designer, cu siguranta ca merita mai degraba sa lucrez ca freelancer decat ca angajat la vreo firma.

    • Gresit, vorbesti doar din experienta proprie. Eu sunt un asa-numit scriitor la o companie din US (nu pot da numele) unde produc continut pentru unele din cele mai mari situri din lume (eHow spre ex). Momentan, pe 500 cuvinte sunt platit $18, dar sunt si intr-un proiect special (recunosc, selectia e, cel putin, dificila) unde sunt platit $40 pe 500 de cuvinte. Cu un venit de $3000-4000 pe luna nu as numi pozitia de senior content writer un job prost platit.

  5. Merita daca ai personalitatea care trebuie (sau vointa sa iti schimbi personalitatea). Eu nu le am, asa ca freelancingul ramane doar o optiune in caz ca nu mai merge cu serviciul ‘la patron’.

    Inca o chestie care trebuie mentionata este ca freelancingul nu merge in orice domeniu, sau cel putin nu merge prea usor. Daca as vrea sa ma apuc de asta pe domeniul ‘meu’, ar trebui sa ma apuc serios de invatat gramatica si sintaxa limbii engleze, deci ar trebui o investitie initiala de timp destul de mare.

  6. Depinde si de ce educatie ai primit pe acasa… Eu de exemplu am fost invatata ca esti cu atat mai valoros/frumos/destept cu cat faci fata mai bine responsabilitatilor. Drept urmare am tendinta sa-mi iau o gramada in spate. Din cauza asta frilensingu e pentru mine, de asta nu am fost niciodata angajata… Daca as fi angajata pe un job “normal” nu cred ca as suporta monotonia si lipsa de emotii pe care o implica…

  7. In urma cu ceva timp am lucrat ca freelancer pe design, iar pe acest domeniu eu as spune da, cu toate ca iti faci sute de mii de nervi cu tot felul de clienti.
    Ca si programator, nu as lucra ca freelancer, prefer sa lucrez pentru mine, sa dezvolt proiecte competitive.

  8. si as mai adauga: ca freelancer iti platesti somajul si asigurarile medicale si pensia “din mina”; ca freelancer cind iti iei concediu nu-ti mai vine nici un ban. Si desi ambele sunt la capitolul “NU”, sunt de acord ca raspunsul cel mai bun este “depinde!”.

    @ JEN: foarte buna precizarea! 🙂

  9. poti fi freelancer desi esti angajat undeva? nu ma refer la o chestie gen extra job ci sa fii freelancer in cadrum firmei, companiei.

    de ex eu am lucrat undeva unde pot spune ca eram freelancer cu carte de munca. ma lasau sa fac ce vreau si cum vreau, important era sa ating punctele de-mi erau date pana la o zi data, ce era peste era al meu! 🙂

    si puteam face in fiecare zi cate putin ca un om normal, sau in ultimele 2 zile munceam 18 ore pe zi, pentru ei, iar pana atunci munceam pentru mine! 😀

    • Da, poti lucra ca freelancer si in cadrul firmei, dar am impresia ca ai nevoie de PFA ca sa poata sa justifice banii iesiti din firma. Vezi sa nu se transforme munca ta de “freelancer” in “te rog sa faci si asta si discuti cu managerul” 🙂

  10. Sunt freelancer de putina vreme si chiar ieri povesteam cu cineva ca nu e chiar cel mai simplu mod de a-ti castiga existenta. Noptile nedormite, stress-ul, agitatia si dorinta de a fi cel mai bun te pot seca de puteri foarte repede, daca nu-ti gasesti un echilibru.
    De muncit am mai muncit cate 12-14 ore pe zi, chiar si week-end-ul, insa stiam ca de doua ori pe luna imi primesc salariul si totul era perfect. Acum…nu sunt sigura ca imi primesc intotdeauna banii la timp, trebuie sa invat sa imi revizuiesc finantele in asa fel incat, daca un client nu plateste, sa fiu la adapost financiar.
    E greu, dar frumos, pentru ca, daca am ales calea asta, am ales-o pentru satisfactia pe care mi-o ofera.

    • Fataaa, pai ai de povestit, ca mi-s in urma cu noutatile 😀

      Bafta. Nu e usor, dar e al naibii de frumos

  11. Daca Romania ar fi o tara de freelanceri, ne-am bate de la egal la egal cu marile puteri. Munca la patron l-a transformat pe roman intr-un puturos notoriu. Eu votez PENTRU freelanceri, indiferent de domeniu. Satisfactiile sunt maxime cand lucrezi pentru tine

  12. ca freelancer e greu sa te mentii pe linia de plutire(cel putin la inceput) pentru ca nimeni nu te intelege, nimeni nu crede ca vei reusi(poate nici tu si atunci e o problema). Acum 6 luni eram neincrezator dar destul de entuziasmat, am avut luni fericite si luni mai putin fericite insa de un lucru sunt sigur: ai mei cred ca eu ma joc cand stau la birou cu laptop-ul in fata si totusi de unde ii vin banii lui baiatul asta? :))

  13. Cu siguranta se merita sa lucrezi ca freelancer. Am mai bine de un an de cand am inceput sa lucrez mai intens, iar de 2 luni de cand am terminat si facultatea, e cat se poate de bine, avand timp mai mult pentru munca. Daca nu esti serios, vei claca. Daca esti serios, vei gasi clienti care te vor cauta si mai tarziu pentru un job, iar asta asigura un venit constant oarecum. Daca esti neserios si iti faci programul cum vrei tu, adica 10 ore liber, 2-3 ore munca… Da cu virgula cand se primeste plata 🙂

    • Ionut, bun venit pe blog 😉

      Am inceput sa fac situri (initial de “distractie”) in martie 2002. Am luat-o de la zero si am invatat de pe net, citind tutoriale si mai ales rupandu-mi gatul cu tot felul de probleme inerente inceputului.

      S-au facut peste 8 ani de cand continuu sa invat, chiar daca nu mai stau 6-8 ore pe zi pentru asta. Aveam un job lejer (3-4 ore de munca) si am avut si timp.

  14. Mda, subscriu si la NU-uri si la DA-uri. In Romania in momentul asta – cel putin pe parte de jurnalism – freelance = a lucra gratis. Sau aproape. O fi ceva cu particula „free” din cuvantul asta. Apoi conceptia generala continua sa se agate incredibil de mult de treaba cu cartea de munca, reminiscenta comunista de care n-au scapat nici astia nascuti dupa 89. Mama de exemplu nu pricepe in ruptul capului de ce am dat eu cu piciorul unui job bun full time, pentru … „cai verzi pe pereti”. Asta cu „valoarea timpului petrecut pentru tine” nu se preda nicaieri la scoala.

  15. Da, merita! Si da, @Jen, ai perfecta dreptate, trebuie sa iti pui nitel ordine in cunostinte la inceput, dar dupa aceea descoperi cat de incantata te simti auzind de la un pusti: “Eu de la dvs. nu mai plec, am trecut pe la 6 profe si nu am inteles nimic pana acum!” M-am topit de drag 🙂

    Material, este prima luna in care salariul jumatatii mele a ramas pe card, ne-am descurcat (mini-vacanta included) din ce am castigat eu. Iupiiiiii! 🙂

  16. Sa ai un job si pe langa sa fii si freelancer se poate?

    Nu prea ma pricep pe subiectul freelancer…

    • Nu iti ajunge timpul, plus e prea mult pentru o persoana sa lucreze 8 ore pe zi dupa care vine acasa si se apuca la manevrat proiecte. parerea mea.

    • Se poate, dar e obositor. Eu am lucrat o perioada in paralel si la serviciul “normal” (de la 9 la 6), si ca “freelancer” – adica redactor colaborator la o editura. Dupa cateva luni in care n-am avut weekenduri am lasat-o mai usor si mai iau doar ~o carte pe luna.

    • Da, se poate 🙂 Eu sunt un exemplu. Am job de zi – tehnoredactare (program gen 15:00 -> 21:30, 22:00, 24:00 in functie de …), dupa care vin acasa si in majoritatea cazurilor am ceva de lucru, fie la siteurile proprii, fie pentru clienti.

      Deci, se poate 🙂

      • DA, merita! Vorbeam deunazi si cu sotia despre cum ar fi daca as ramane fara job. Eu sunt aproape convins ca as face cu mult peste cat castig acum la jobul de zi, ea nu prea crede 🙂

        In prezent problema mea mare este ca n-am timp sa atrag clienti (sau sa bidez pentru joburi) sau sa dezvolt o idee de site. Timpul este singurul meu “inamic”.

        Probabil ca daca Dojonela n-ar fi ramas fara job n-ar fi ajuns acum fulltime freelancer si-ar fi ramas la stadiul meu.

        Hm, sa-i cer sefului sa ma dea afara? =))

  17. @Ionut: se pare ca nu esti singurul. Si eu lucrez ca freelancer, dar doar pentru o firma. Lucrez cat doresc si cum doresc.

    Si da, si eu consider ca raspunsul e DEPINDE! Cat sunt inca tanar si pot sa-mi pierd noptile lucrand cu americanii, e ok, si munca e rasplatita mai mult decat as fi sperat. Dar sunt sigur ca va veni vremea cand va trebui fie sa renunt, fie sa merg acolo. In orice caz nu imi doresc sa programez toata viata, asa ca fac si voi face tot posibilul ca peste 10 ani sa las pe altii sa lucreze pentru mine, iar eu sa fiu doar manager.

  18. Poate că depinde și de tipul de freelancing desfășurat, adică pentru bani, fără job, sau pe lângă un job, din plăcere, iar un exemplu aici ar fi scrisul pentru diverse reviste sau editatul unor cărți – mie asta mi se pare o plăcere, nu ar fi un chin pentru mine, cu sau fără stres. Mă rog, cel puțin teoretic. :))

    • Redactatul e placut, mai ales daca iti place. Problema este ca, daca lucrezi pt edituri din Romania, nu stii niciodata cand vin urmatorii bani. Contractul zice una, contul gol zice alta. Asa ca, desi aveam o existenta ideala pe hartie (bani destui, program de voie), am renuntat dupa un an pentru ca banii virtuali nu se materializau atunci cand aveam nevoie de ei.

      • Sa nu uitam ca asa-numitul “content-editing” presupune o anumita familiaritate cu subiectul. Interactionez zilnic cu editorii mei din US si trebuie sa recunosc, cu parere de rau, ca unii din ei nu inteleg ceea ce editeaza. Deci placerea de zi cu zi depinde mult de ceea ce editezi, dupa parerea mea

  19. Eu zic ca depinde. Nu cred ca toata lumea are stofa de freelancer, ca sa zic asa. Eu momentan sunt foarte multumita de programul meu de la 9-17:30. E drept ca in fiecare dimineata ii “urasc” pe aia care pot dormi mai tarziu de ora 8, dar pretuiesc mult timpul care imi ramane in fiecare zi pentru mine. Poate, candva, o sa incerc si freelancing-ul. Sau poate nu.
    Marele minus in a fi angajat e ca in anumite domenii, uiti aproape tot ce nu folosesti la lucru. Si asta e cam naspa.

  20. Problema este ca trebuie sa avansezi intr-un fel sau altul, sa iti dezvolti afacerea, sa ai o strategie de viitor, o firma, viitori angajati, un plan de afaceri si asa mai departe. Peste varsta de 35-40 de ani nu mai ai entuziasmul tineretii, poate ai o familie careia trebuie sa ii dedici timp sau alte responsabilitati. Nu poti fi la infinit si director si angajat, responsabilitatea trebuie impartita cu altii in timp. Iar asta este un alt “check point” al carierei tale, pentru ca poti fii un profesionist de nota 10 dar un manager execrabil (si asta se intampla in domeniul meu mai tot timpul). Ideea este ca in domeniul asta evolutia nu este liniara, ci prezinta o serie de “puncte de reevaluare” in momentele in care abordezi domenii noi sau faci schimbari importante in cariera / firma pe care ti-o dezvolti. Intrebarea principala este: vei putea face acest lucru zi de zi, pana la varsta cand vei considera ca te poti retrage din activitate?

    • Iti spun sincer ca ma sperie ideea de a “dezvolta” sereleul, desi as putea in viitorul apropiat sa fac asta. Mi-as pierde insa libertatea. Cu un birou si angajati, nu-ti mai pui coada pe spate sa o iei de nebun la plimbari prin lume. Atunci chiar ar trebui sa fiu la 9 la birou, ca nu duci un business la acel nivel trezindu-te la 11. Deci as fi din nou .. la stapan 😀

  21. Hmmmm, apoi ce zici de work flexibil (9-5) de cand te trezesti pana dupa 8 ore de munca apoi iesi 2 ore afara sa te aerisesti apoi vii inapoi in casa si te ocupi de site-urile clinetilor :D. Care dintre voi are job stabil cu carte de munca si lucreaza in freelancing in spare time?…culmea sa ai job de designer si sa fii si freelancer 😀

  22. Ca freelancer nu poti sa iti bagi picioarele si sa ii zici sefului sa plece la plimbare si apoi sa il impaci la o bere 🙂
    …lasand gluma la o parte, pe de o parte e cam nasoala perioada de a lua aceasta cale, avand in vedere situatia din piata. Pe de alta parte, avand in vedere salariile ‘decente’ de la angajatori, as recomanda oricui sa lucreze pe cont propiu daca are un pic de curaj 😉

  23. Ma batea gandul sa ma apuc de o afacere insa nu se merita… nu te ajuta statul neam. Ma bucur ca reusesti sa echilibrezi toate cele enumerate de tine si sa ai o viata buna desi munca e cam multa dupa cate am citit.

    • Munca in primele 3-4 luni a fost nesanatoasa. Hai sa ne gandim ca ma trezeam pe la 10 si pana la 2-3 noaptea eram pe comp. Cu pauza de dus/pipi si mancat de multe ori la comp. Mai ieseam cu cainii la plimbare sau ma scotea “soarele”, ca probabil capiam. Dupa dracii aia, a fost mai OK. In jumatea asta de an de preumblat, n-am prea rupt tastele muncind, dar a fost OK. Voi reveni in tara si voi reincepe munca mai serioasa. Nu 16 ore pe zi, dar oricum ceva mai sustinuta. Ca tot va fi vreme naspa 😀

  24. E foarte interesanta ideea de a lucra ca freelancer. Dar trebuie luat in vedere urmatorul principiu: daca omului ii place serviciul prestata, poate te lauda la vreo cativa prieteni, daca nu i-a placut asteapta-te sa se planga peste tot. Si nu ai mereu sansa sa faci totul pe cum vrea clientul…

  25. Freelancer inseamna in primul rand free. Asa ca dincolo de orice greutati si obstacole e cel mai bine. Este foarte adevarat ca nu ai un sef ci 1000. Dar esti free sa-i alegi! Daca ai posibilitatea sa-ti selectezi clientii, stii cum si esti in stare sa o faci nu mai ai nici o bataie de cap nici cu seful.

  26. Un articol inextremis, dar foarte bun. Tocmai ce mi-am luat 2 saptamani de concediu sa testez beneficiile freelancing-ului. Sunt multumit momentan, si imi ofera si destul suport financiar. Numai ca, tot de 2 saptamani, visez numai tastaturi si fete hidoase. 🙂

  27. Cu siguranta nu ai atacat nisa care trebuie ca sa-ti dai seama de avantaje.

    Facand o analogie cu zicala: “Banii nu aduc fericirea” , exista si un raspuns pe masura : “Cine spune ca banii nu aduc fericirea cu siguranta nu a stiut de unde sa o cumpere”.

    Eu ma simt foarte bine in piele mea fara sa muncesc la patron, si asta tine de vre’o 7 ani. Cat eram la patron stam cu chirie in oras, acum nu mai stau cu chirie, am reusit sa’mi fac o casa, sa am masina, etc … si fara stresul de care zici in articol.

    Poate si pentru ca eu am ales sa lucrez exclusiv pentru mine si numai pentru mine.

  28. Problema se pune daca poti lucra ca freelancer in conditiile in care ai deja o slujba, un soi de munca freelancer part-time, ca un al doilea job, cand salariul primit pana acum sau/si de acum inainte, mai ales de acum inainte, parca nu-ti mai ajunge, oricat l-ai intinde. Si uneori se merita, chiar daca la inceput, pana inveti cum sta treaba si pana reusesti sa-ti intri in ritm cu munca si cu gasirea de cat mai multi clienti platitori engros, iti iese sufletul si ochii din cap muncind, aparent fara nici un rezultat. Dar cred ca se merita pentru cei care reusesc s-o faca si nu au alta sansa ca muncitori la stapan.

  29. Lucrez ca freelancer de vreo 3-4 ani. Am ajuns sa muncesc cam 6-7 ore pe luna si castig in jur de 700$/luna. 800$ cand am noroc. Plata prin PayPal, tax free. Sincer sa fiu, cea mai mare problema a mea in perioada asta e ca ma plictisesc. Asa ca da, cand imi aduc aminte cum era pe vremea cand aveam carte de munca, da – e mai bine ca freelancer. Cat despre clientii care alcatuiesc 1000 de sefi, tin sa te contrazic: nu-ti place unul, il faci sa zboare. Vin altii dupa el. Daca stii cum sa discuti cu ei, dictezi tu regulile, nu invers.
    In opinia mea, cel mai mare merit al freelancing-ului online e ca strainii nu sunt romani. Nu incearca sa-ti gtraga tepe, nu se vaita ca n-au bani, nu te platesc in rate.

    • nici odata nu am comentat nimic numai citeam articolele dar acum nu pot sa ma abtin si trebuie sa zic ca ai perfecta dreptate

  30. Recomand freelancer celor care vor sa-si autoevalueze singuri timpul si care sunt dispusi sa invete non-stop. Nu recomand sub nici o forma freelancer celor care nu sunt capabili sa-si gestioneze singuri proiectele.

    In calitate de prestator si de consumator, afirm ca acord un bonus de incredere freelancer-ilor sau firmelor mici in care administratorul se poate cobori la nivelul celui mai de jos post pe care il are in subordine. Unele firme au un trafic foarte mare de personal, cu un nivel de pregatire fluctuant. Eu nu permit ca angajatul lor sa invete pe timpul si pe aparatura mea. Brandul unui prestator de servicii se pierde rapid daca pr-ul nu isi face treaba.

    Pentru mine freelancer a devenit o afacere de familie.

  31. Merita sa lucrezi ca freelancer? | Dojo Blog…

    Adevarul despre munca de freelancer cu bune si rele….

  32. Din octombrie o sa incep si eu cu un prieten(sper) sa ne bagam in afacerea asta cu freelancer! El stie grafica, 3d, animatie, programare, eu stiu web design, programare, linux(adimnistrare, setare etc). Ce spuneti e de bine sau domeniile sunt super competitive?

  33. Lucrez ca freelancer de vreo…5 ani (locul 3.500 din 300.000 pe vWorker.com: https://www.vworker.com/RentACoder/DotNet/SoftwareCoders/ShowBioInfo.aspx?lngAuthorId=6288498)
    1. NU ai sef: Daca stii cumsa discuti cu clientul atunci orice discutie se poate purta de la egal la egal.
    2. La fiecare proiect ai ceva nou de invatat(doar daca nu faci ceva cum ar fi data entry)
    3. Raportul castig/munca este mai bun decat marea majoritate a joburilor la care te poti angaja in Romania. Eu castig aproximativ 500$ pe luna lucrand cate 3-4 ore pe zi
    4. TU faci totul: Asta nu e neaparat un lucru rau. gandeste-te ca in loc sa faci totul de unul singur ai putea sa lucrezi intr-o echipa(unde ceilalti membrii sunt..de pe alte planete). Acest fap reprezinta un dezavantaj numai daca il privesti ca pe un dezavantaj. Eu personal il consider un avantaj.
    5. “…cu spaima ca vei claca”: Wow! asta e cam iesita din context 🙂 Daca stii ce faci nu ai de ce sa te temi. Daca nu stii exact ce faci atunci nu licita la proiect.
    LEGEA FREELANCERILOR: Da-i clientului exact ce-ti cere in timul la care ati cazut de acord si nu ai cum sa dai gresi !

  34. PS: Am castigat pana acum pe vWorker.com: ~3500$. Daca ar fi sa o calculez la un program de munca 8 ore pe zi am obtinut acesti bani cam in …3 luni.

  35. Initial am scris cred ca peste 8000 de cuvinte … Ctrl+A & delete …

    Tot ce pot sa zic este ca ai dreptate … insa nu in legatura cu cei 1000 de sefi.

    Ca freelancer consacrat (review-uri multe si pozititve ), buyerii care te freaca la icre si te iau la pertu din primele conversatii trebuie evitati, pentru ca ii dau un ulcer de toata frumusetea. Eu merg foarte mult pe lucur bine facut si buyer-ul multumit ca sigur mai are si alte proiecte sau prieteni cu proiecte.

    Si da poti sa traiesti din freelancing daca “clachezi” macar odata … eu am clacat si m-am redresat.

    Sfat pentru cei care sunt tentati sa se apuce de freelancing … NU FUMATI si orar strict de munca … va zic prieteneste … asta daca nu vreti sa va ardeti banii … sau ii dati pe la doctori …

    @dojo .. recomand cu mare caldura elance.com e destul de ok ca si preturi iar buyerii sunt oameni care stiu ce sa ceara si cat sa plateasca …

    PS: Ca de freelancer critic la freelancer … vezi ca nu ai h1-taguri si prea multe h2 … parerea mea 🙂

  36. Dojo, tin sa te contrazic la cateva chestii. Atata timp cat stii ce faci (programare,design), crede-ma ca niciodata nu vei fi un muritor de foame. Eu sunt de ceva timp pe http://www.freelancer.com si imi merge binisor, dar tin sa precizez ca nu am foarte mutla experienta,la inceput mi-a fost greu pana am strans cateva feedback-uri.. am invatat pe parcurs,pentru ca cea mai buna modalitate de a invata, dupa parerea mea este din practica. Ok, pensie nu o sa ai..dar eu zic ca, cu timpu ai multe ocazii sa te angajezi intr-o companie mare atata timp cat ceea ce faci..o faci perfect. Deci nu exclude pensia din discutie, si ok, poate vei sta o viata pe un singur site,sau poate pe mai multe,dar chestia asta nu cred ca o sa moara vreodata, lumea mereu isi deschide site-uri, etc (speram ca nu se aproba ACTA), deci care v-a fi problema ca la 50-55 de ani sa stai cu o cafea in fata si sa faci ce ai invatat o viata intreaga? Nu cred ca v-a fi o problema.
    Si in legatura..”faci totu singur”..nu crezi ca e ceva de bine?adica extrem de multe persoane nu se acomodeaza intr-o companie..si le este mai bine asa. Un freelancer nu este un hacker..doar hackerii sunt izolati de lume, retrasi. Deci nu cred ca ar fi vreo problema in a fi social(deoarece cred ca se pune si problema asta).
    Ok,deci ca si concluzie..daca v-a atrage acest lucru,si sunteti pregatiti sa o dati in bara de cateva ori pana incepeti sa v-a intrati in mana, sfatul meu este sa va apucati acum. Cateva tutoriale,carti, faceti singur teste ( ce vreti voi) si dupaia incepeti sa v-a cautati ceva de munca, de preferabil putini $ si pe un termen mai lung de zile..si nu v-a lasati pana nu v-a iese.
    Deci, multa bafta tuturor si sper sa ne mai auzim.

    P.S: Dojo, toata stima pentru blog.

  37. Si da, iarba nu prea e recomandabila atata timp cat ai mult de lucru :))
    Dupa ce termini, merge un stun :)).

  38. Sunt programator cu 6 ani de experienta intr-o multime de domenii. Lucrez de 2 luni ca freelancer, am lucrat deja in 20 de proiecte mai mici si cred ca e pentru mine. Acum am trei clienti pentru care voi lucra pentru urmatorul an, deci am lucrul asigurat, numai sanatate si vointa sa am. Si de ce nu, cand facturile apar sub usa in fiecare zi?

  39. Deci probabil tu esti nemultumit de banii care iti vin, probabil ar trebui sa te gandesti mai bine pe ce “skill-uri” lucrezi.
    Ce specializari ai?

  40. Clientii sunt foarte multumiti de serviciul prestat, deocamdata. Problema e ca, dupa ce am lucrat la patron timp de 4 ani, acomodarea in lumea freelance, sau mai bine zis, demarajul, e ca orice inceput. Una din primele nevoi pe care le-am simtit e organizarea timpului. Esti dezorganizat, te trezesti ca trec saptamanile fara sa fi facut nimic, sau ca ai lucrat in proiecte care nu meritau timpul irosit.

    O alta problema pe care o am e ca incep sa am mai multe proiecte decat pot duce si trebuie sa trag tare. Simt nevoia de a crea o microintreprindere sau ceva ca sa pot angaja pe cineva dar am si aici temeri. Nu sunt inca experimentat in domeniul acesta, plus ca in Romania e cosmar sa intri in lumea afacerilor. In al doilea rand nu prea gasesti programatori in ziua de azi. Pe de alta parte ma gandesc sa ma intorc in Europa Occidentala, unde oamenii sunt sprijiniti de Stat cand vor sa faca ceva din care sa aduca bani in tara, spre diferenta de jungla asta a noastra unde birocratia si pesimismul social te condamna la abandonare, frica si saracie. In tarile civilizare prin care am fost oamenii care vor sa faca sunt sprijiniti, aici sunt spirjinite putorile si cei care stau numai si se vaita toata ziua.

    Tehnologiile pe care lucrez sunt dezvoltare web (LAMP), dezvoltare aplicatii desktop (C++) si aplicatii pentru dispozitive mobile (Java).

  41. Poti la orice ora sa lucrezi project based cu alti freelanceri. Nu mai platesti ‘benefits’ pentru ei si nu platesti timpii morti, ca atunci cand ai angajati 🙂

  42. Da, profilele pe care lucrezi sunt unele destul de grele,nu prea ai concurenta. Eu ocupandu-ma de partea de Webdevelopment (HTML,CSS,JavaScript,PHP,MySQL,JQuerry,CMS), in primele 2 luni am stat efectiv si tot nu mi-am gasit nimic de lucru, fiind foarte mare concurenta.Dar odata cu feedbacku adunat (desi proiecte mici, de 30-100$) au inceput sa se adune si proiectele mai repede.
    In legatura cu proiectele prea multe, asta tine doar de putina organizare.Adica eu deobicei nu incep sa re-bidez pana nu stiam ca mai am decat foarte putin de munca la proiectul pe care il aveam in desfasurare.
    Pentru a-ti deschide aici, in Romania o firma care sa se ocupe de programare, e pur si simplu ‘business suicide’:)).Nu are rost, mai ales in Romania , si mai ales daca nu ai niste contracte prestabilite cu firme mari din afara tarii.
    Oricum, eu raman tot la parerea mea, http://www.freelancer.com este perfect si pentru incepatori si pentru cei care au si 20-30 de ani experienta in domeniu.Sunt proiecte de cateva mii de $, si unele de cativa $.
    Cu tepele, foarte rar intalnesti, adica sincer din vreo 200 de proiecte , vreo 3-4 au fost tepe in cazul meu, adica dupa parerea mea o rata foarte mica de ‘tepari’.
    Dojo, fiind veterana in domeniu, probabil are cateva contracte serioase de munca, chestia asta chiar nu o stiu.

  43. A, n-am auzit pana acum de project-based, in echipa, desi mi-a trecut prin cap ca ar fi minunat. Mersi! Eu sunt inregistrat pe vre-o trei site-uri pentru freelanceri, precum freelancer.com, care mai nou s-a contopit cu scriptlance.com, pe care aveam cont. L-a inceput am bagat licitatii la tot ce-mi iesea in calea si cand au inceput sa mi se accepte am intrat intr-o stare de extaz+panica. Acum incep sa mai scap de unele din ele ca sa ma pot concentra pe cate un proiect odata dar e naspa sa respingi un client si un proiect bun pentru ca n-ai timp. Prefere sa-l impart cu altii si cel putin mai pot adauga ceva la portofoliu si la feedback.

  44. Project-based nu prea gasesti oriunde, adica pe freelancer.com nu vad aceasta optiune,si oricum, exista si anumite riscuri lucrului in echipa, cum ar fi ca unu sa munceasca pe sfertul tau, si sa ia aceeasi bani.Nu prea vad chestia asta fair-play.

  45. Apropo de tepe, sa vedeti ce mi se intampla. Am luat un proiect de $400 pe oDesk. Abia am inceput sa-i fac macheta site-ului in PSD. Vazand ca clientul nu are mare activitate i-am cautat numele pe “Gugle”, sa vad cine-i. De la nume am ajuns la domeniile pe care le detine, iar unul din acestea este [mssystem.biz]. Am intrat in site si SURPRIZA! Se pare ca cineva care a lucrat pentru el nu a fost platit asa ca s-a gandit sa se razbune prin a-l demasca. Deocamdata nu sunt sigur, dar am pus pe pauza proiectul. Am vorbit cu cei de la oDesk. Sistemul lor este foarte vulnerabil cand faci contracte pentru care esti platit pe ce faci si nu pe ora. Nu au implementatt ca la vWorker(RAC), escrow si penalitati. Singura solutie este sa-i propun sa segmentam plata. Ii fac design-ul, plata, programarea, plata, SEO, plata, etc. Omul e american, dar are nume strain. Sper sa nu fie ceva latino sau iberic ca am avut numai probleme cu ei, si-i inchid contractul pe loc. Trebuie sa fii cu ochii in patru si aici, ca nu numai romanii fura.

  46. Sincer, eu fug de indieni ca de dracu(ma scuzati-mi expresia) dar chiar asa e. Ei sunt cei mai mari tepari, te platesc cel mai putin, si nu sunt absolut deloc de incredere.Parerea mea e ca de indieni trebuie sa fugi cel mai tare.:))

  47. Ei sunt cunoscuti in lumea intreaga din punctul asta de vedere si felul lor “tiganesc” de a face lucrurile (www.youtube.com/watch?v=AOWH-hyNkQ0). Toate site-urile pentru freelanceri sunt pline de “firmele” lor. Mai mult decat atat, unii se inscriu sub nume false si pretind ca sunt din tari precum Australia sau S.U.A. Nu numai ca platesc putin dar si coboara preturile. Daca 10 persoane liciteaza pentru o pagina web $800 (pentru ca asta, sa zicem, e pretul normal) vine un indian si propune sa o faca pentru $100. Dupa ce clientul, care crede ca a dat de noroc, ia teapa, isi pierde increderea si nu mai foloseste acest sistem pentru a-si face treaba.

  48. Exact. Si din acest motiv , eu unu personal evit sa lucrez cu indieni.Am avut odata un proiect de la un indian, ma apucasem de lucru (erau in jur de 12 pagini PSD–>HTML+CSS+Java) si era un proiect hourly. Facusem un pret de 8 $ pe ora (dar vorbisem cu el, si era 8$ pe pagina).Dupa ce am terminat primele 3 pagini, i-am cerut primii 24$ si el a ramas uimit, ca el imi da doar 8$ pentru toate paginile. Am ramas…”you’re seriously:O” :))… de atunci..gata cu indienii.

  49. Buna dojo. Am descoperit blogul tau recent, din intamplare din dorinta de a castiga ceva banuti ca freelancer. De aceea te rog daca m-ai putea ajuta sa intru pe aceasta nisa si sa imi spui de unde sa incep ti-as fi recunoscator. Mentionez ca nu am cunostinte de web design advertise etc. Mi-am facut cont pe elance si freelancer.com….dar totul e nou pentru mine. Te rog sa ma ajuti cu cateva informatii. Multumesc anticipat.

    • Andrei, exista o groaza de alte chestii care se pot face acolo. Daca stii limba engleza bine, poti scrie articole, poti face traduceri. Daca nu, poti face ‘data entry’, adica in general copy-paste intr-o baza de date pe care o necesita clientul. Mai poti urmari si alte categorii si sa vezi ce joburi crezi ca poti face. dupa aia e usor sa te dezvolti.

      Sa ma tii la curent. Si BAFTA 🙂

    • Pai platesti 50 de centi pe un bid. Nu licitezi daca nu consideri ca esti o alegere potrivita, deci eventual faci max 5-6 bid-uri pana sa prinzi un job. Sau chiar si 10, daca faci, sunt 5 dolari. Depinde cu cat vinzi serviciile, dar in mod normal iesi bine pe plus. Mai pune so 9% comisionul Elance (aprox). Restul sunt banii tai.

  50. Tare articolul. Cred ca aveam nevoie sa imi amintesc de ce mi-am dorit freelancing…

  51. Eu cred ca pe langa tot ce ai spus mai sus, lucruri foarte adevarate, cel mai mult conteaza cum te simti la finalul zilei. Sunt freelancer de cateva luni si am avut zile in care am muncit si 12 – 14 ore si, cu toate astea, la finalul zilei mai simtit mult mai implinita decat eram dupa 8 ore la un job normal.

    Imi place cum scrii 🙂

Comments are closed.