Exact când mă plângeam că nu mai există un sitcom decent, la ce prostii insipide se scot acum, comparativ cu anii trecuţi, am dat şi de Modern Family. Care, deşi nu este chiar cea mai strălucită stea în galaxie, a reuşit să-mi smulgă deja destule zâmbete, chiar câte un râs în gura mare.
Pentru cei care nu sunt atât de bătrâni, încât să nu-şi amintească de Married with Children (Familia Bundy la noi), prezenţa lui Ed O’Neill ar trebui să ofere deja nişte semnale. Ca şi în Familia Bundy, e tot “tată de familie”, la fel de cinic şi ciudat ca şi în celălat serial.
Ed este Jay Pritchett, un tip cu bani, în vârstă de vreo 60 şi ceva de ani (63, dacă ne luăm după penultimul episod din prima serie), însurat cu o “spanioloaică” foarte sexy, ce poate să-i fie probabil chiar nepoată. Hai să fim oameni mişto şi să zicem că poate să-i fie fiică. Columbiana lui nevastă, Gloria (Sofía Vergara), vine în mariaj cu buzunarele goale, ca orice damă ce se mărită cu bunicul, şi cu un mic “pacheţel” uman, micuţul şi uşor obezul Manny, născut din dragoste sinceră şi dezinteresată cu Javier Delgado.
Cum dragostea nu ţine de foame şi nici Javier nu era chiar “father material”, îşi mută copilul şi silicoanele în casa lui Jay.
Avem deja o familie modernă, aşa că e timpul să dăm de ceva mai “tradiţional”. Fiica lui Jay (cam de vârsta nevesticii columbiene), Claire Dunphy (Julie Bowen) este măritată cu Phil Dunphy (Ty Burrell), cu un business în imobiliare şi maturitate cam la jumate’ faţă de copiii săi: Haley Dunphy – fiica cea mare, frumoasă şi cam atât, prinsă în puternică amorezare cu un puşti la fel de intelectual, Alex Dunphy – deşteapta familiei şi Luke Dunphy – frăţiorul cel mic şi ciuca bătăii de joc.
Pentru că avem totuşi o familie modernă, fratele lui Claire şi fiul lui Jay, Mitchell Pritchett, locuieşte împreună cu partenerul său Cameron “Cam” Tucker şi tocmai au adoptat un bebe din Vietnam, pe nume Lily.
Cam aşa arată arborele genealogic, complicat şi ciudat în acelaşi timp. Comicul filmului apare din toate situaţiile ce se nasc din asemenea “combinaţii”, plus “calităţile” fiecărui erou. Avem isterii mai mult sau mai puţin colective, tot felul de necazuri, rezolvate în cele mai ciudate feluri, plus replici deloc insipide.
Acţiunea e construită şi ca un fel de “documentar”, cum era de pildă “Jon and Kate plus 8” – cu acelaşi gen de mărturisiri urmate de secvenţele de “acţiune”. Dacă e să cităm din clasici, filmul intră în categoria “mockumentary”, iar 2010 le-a adus deja şi nişte premii Emmy: Outstanding Comedy Series, Outstanding Supporting Actor in Comedy Series pentru Eric Stonestreet şi Outstanding Writing for a Comedy Series pentru cei doi creatori Steven Levitan şi Christopher Lloyd.
Am terminat prima serie doar (din cele 2 disponibile) şi mărturisesc că este un serial absolut agreabil. Aşa că, dacă sunteţi în căutare de ceva relaxant pentru o sâmbătă seara, puteţi viziona “Modern Family“. S-ar putea să vă placă.