Necesar nou-născut

Că tot a venit Maddy cu ideea cea bună. Noi suntem, zic io, destul de înaintați la adunat chestii. Am cumpărat și primit o cârcă de lucruri, dar sigur ne-ar folosi niște detalii suplimentare despre ce am mai uitat probabil (sau încă nu am achiziționat). Sunteți deci invitați să adăugați pe listă și să vă prezentați propria experiență spre ajutorarea viitorilor părinți.

Să pornim lista, zic.

  • landou (car kit + saltea), car seat + suport cap,  cărucior+ plasa tantari, marsupiu (Baby Bjorn) – astea de transportat moștenitoarea.
  • cântar, termometru, creme corp (1) + crema fund (4), sampon (Dus gel), betisoare urechi, prosop baie, alte prosoape, jucării pentru baie, ulei de corp – mai avem de luat cădița (ne-ar plăcea din aia „anatomică”, dar poate e bună una normală …
  • baby monitor – să știm când are a mică program de operă, deși cuget că va știi tot blocul, dacă mă moștenește la puterea plămânilor
  • sterilizator, sticlute (2+2) + biberon (8), suzeta, perna alaptare, pompă de sân, bavetica (4) – pentru hrănirea domnișoarei Jar. Am luat chiar și un set de tacâmuri de călătorie, în caz că mergem anul viitor cu ea la mare (erau la preț redus și arătau bine, deh ..)
  • Pampers 3-6 Kg – 270 buc, Pampers 4-9 Kg – 177  buc, wet wipes – 430+ buc, saltea de înfășat (din aia impermeabilă), păturici de schimbat scutece (din alea de material de Pampers de se pun sub „împricinat”), masă înfășat – pentru primenirea junioarei, după ce mai produce câte un noroc și numărul 1
  • Pat, sac de dormit – e clar pentru ce
  • Astronaut (cosmonaut) sau cum iartă-mă ăl de sus se cheamă – haina aia groasă de iarnă în care intră tot copilul, pulovere (4), body (4), bluze (5), pantaloni (1), șosete (7) – aici probabil ne vor fi de folos sfaturile celor care au avut deja puradei la vârsta asta, să ne putem face o idee cam câte bluze, pantaloni și șmecherii din astea ar trebui să aibă

Ce mai știm noi că ar fi de cumpărat: aștenuturi pat, pături (vreo recomandare de materiale, firmă etc.?), cădiță, căciulițe, sutien alăptare, tampoane sân, mai există ceva areole din silicon prin care poate suge ăl mic, dacă te-a facut deja „o rană”, dar nu știu cum le cheamă etc.

Haine de gravidă nu mi-am luat încă (decât niște pantaloni, care-mi sunt încă mari), intenționez să iau exact ce-mi trebuie și când în condițiile în care încă intru în cele obișnuite (OK, în jumătate din ele). Rotobil, oliță și chestii din astea înaintate zic să luăm mai încolo, că oricum nu va umbla Nadia de la 2 zile.

Ce mai știți că ar fi necesar? Ce alte recomandări ați mai avea?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

51 Comments

  1. Dojo, vănița e -imho- utilă doar 1 lună, pielea lor e mult mai rezistentă decât crezi.

    La primul băiat eram căcați (pardon) de frică și-i făceam baie cu grijă în văniță, de a durat chasta până pe la 6 luni.

    La al doilea, după alea 2 săptămâni de baie sumară până i s-a uscat buricul, i-am făcut baie direct în vana mare, aproape plină. Îi țineam un deget sub ceafă și plutea ca un dop. La urgențe, umpleam chiuveta de la baie și-l spălam acolo

  2. PS: părerea mea și a nevestii e că rotobil nu (desigur, poate fi subiectivă). Nițică joacă pe covor pe la 5-6 luni (depinde de vârstă) și una-două vezi cum umblă!

    bonus:
    – ceai de chimin NEINDULCIT pentru colici
    – supozitoare cu glicerină pentru cazurile rare de constipatie (cel mare a stat odată trei zile, iar când am folosit supozitorul a fost ca Apollo13 la decolare, de m-a pictat peste tot)
    – protecții pentru prize (sunt niste dopuri de plastic)
    – protectii moi la colturile mobilei

    • Protecții îți trebuie eventual la minim 6 luni de la naștere, nu știu dacă e cazul să iei de acum.
      Iar ceaiul e în general frecție la picior de lemn. Merită să ai în casă, dar nu știu dacă are vreun efect la mai mult de unul din 10 copii, așa că nu te baza pe el.

      Îți vor trebui în schimb mult mai multe body-uri, alea sunt baza. Și nu cred că vrei, mai ales în prima lună după naștere, să pui zilnic la spălat.
      Și încă un sfat aici, cumpără body-uri care au capse de sus până jos, nu doar la fund (nu mă pricep să explic, dar sper să se înțeleagă). Diferența la cât te chinui sa îmbraci copilul e uriașă

  3. Cred ca ar fi util sa ai deja si necesarul farmaceutic, ca sa zic asa:-) aici intra:bepanthen, betadina pt buric in primele zile,plus pudra baneocin,spirt, betisoare urechi cu opritor, un ulei de migdale bun daca face cojite de lapte,comprese sterile deja impartite pe bucati,sa nu mai stai tu sa le tai cu foarfeca, set de forfecuta,unghiera pt nou nascuti…hm,cam astea cred,a trecut un an si ceva,am mai uitat,lista se ajusteaza anyway.
    Legat de cadita,daaa noua ne-a fost utila si una normala dar la ce speriati eram poate era mai buna una anatomica sa nu mai o tinem tot timpul speriati..prosoape mari,mici pt ea ai luat?o sa iti fie ft utile si prosopelele mici mici dar si panza de finet,un fel de bumbac.bebelusii mai vomita,regurgiteaza etc,le puneam peste tot unde o asezam.detergent sensitive am mai luat,nu stiu daca e necesar dar pt pielea Lor extreeem de sensibila si fara prea multe straturi(ca a noastra) e indicat.plus splarea hainutelor in apa 90grade si extra-clatire.plus calcat:-)
    Haine..cred ca ai suficiente,pe parcurs iti dai seama si mai poti lua,ei cresc repede oricum.sterilizator de biberoane?ala e cel mai util si ft important,e bine sa il ai chiar de la inceput.oricum te poti baza pe alaptat dar e bine sa il ai.mai ales daca cumperi biberoane.
    Ai timp stai linistita,nu vreau sa te sperii.sper ca ti-a fost util rasp meu.
    O zi frumoasa!

    • Nu ma sperii, stai linistita. Saru’mana de detalii. Betisoare de urechi avem, set de manichiura (roz, of course) avem deja. Bagam pe lista restul 🙂

  4. Și încă o chestie. Dacă nu ați luat/primit deja baby-monitor, nu e cazul să dați banii pe el. Puteți folosi liniștiți o aplicație de smartphone, se găsesc pentru toate platformele și nu va trebuie mai mult de atât.

    • N-avem smartphone, baby-monitor am luat deja de pe ebay. A iesit foarte ieftin.
      Saru’mana de sfaturi, stiu despre ce body zici .. deci tre’ mai multe …

  5. eu iti recomand sa ai o cutie de lapte praf pentru bebe, asta in cazul in care …stii tu, nu se stie niciodata cand sau daca vine laptele

    eu mai foloseam pentru curatarea ochilor tampoane sterile (niste patratele de tifon sterile, sigilate in plicuri de la farmacie) cu ser fiziologic

    dar despre kit-ul medical, fii fara grija ca vei primi informatiile de la neonatolog la nastere..despre vitamina D(vigantol), gel pt dinti si multe altele..daca nasti la Athena, ei te vor chema sa asisti si la baita bebelusului si la programul de curatare al ochisorilor, urechilor (inclusiv dupa urechi) dupa baita, zona de la subbrat (vei vedea cat de important e sa stergi cu grija tot)

    cosmonautul se numeste overall, iar despre hainute, eu foloseam cam 2 schimburi intregi pe zi, unul pt zi si altul pentru noapte. Iar pt bebe care se naste in perioada rece, un echipament complet la mine era format din pampers, body, izmanute sau ciorap cu chilot si strampi (costumasul acela complet de bluza cu pantalon cu capse la spate.

    • Merci de sfaturi. Inca se decide daca la Athena sau President se va intampla minunea, oricum la una din astea doua. E bine daca iti arata si explica, sa nu fac prostii cu asta mica 😀

  6. Eu am primit toate hainele si am cumparat foarte putine. Ce e foarte util este sacul de dormit, eventual un pic mai mare (are capse ca sa ajustezi dimensiunea). Hainutele cele mai utile sunt bodyurile si pijamalele, in franceza le zice grenouillere, cu capse de sus pana jos si inchise la picioare, as in here https://www.eco-sapiens.com/images/produits_big/Cadeaux-et-jouets/147649.jpg Am bodyuri si pijamale d-astea cu nemiluita, mai sunt si unele care se inchid la spate si cand il schimbi in timpul zilei sau al noptii, doar deschizi doua capse la spate si ai acces rapid la comoara.

    Bodyurile de care zicea cineva mai sus se inchid cumva parte peste parte, sunt utile pentru ca nu le treci peste capul bebelului, ca nu ii place f tare, dar nu e musai. Oricum, cand ii schimbi pampersul nu vei deschide decat la fund, doar cand o schimbi de hainute desfaci tot si asta se intampla de 2 ori pe zic, dar schimbat de pampersi….8 e minim

    Necesarul de farmacie eu iti recomand sa astepti pana dupa ce nasti, sa vezi ce folosesc la maternitate, ce iti recomanda si doctorul si apoi trimiti sotul si iti ia el ce trebuie.

    Nu te aventura pe pampersi inca, cauta promotii dar daca nu stii cu siguranta cate kile va avea nu are rost, al nostru a avut 2,77 kile si am folosit deci marimea 1 o perioada.

    Sapun si sampon pentru bebe iti recomand sa nu folosesti chiar la inceput pentru ca in ciuda a ce a zis cineva mai devreme, au pielea foarte sensibila. Al nostru s-a nascut cu cateva zile mai tarziu si avea pielea f uscata, a trebuit sa luam vaselina speciala de bebe si un ulei de baie ii zice Linola, acum nu stiu ce iti recomanda in Ro. Sapunul cel mai bun dpdv al francezilor e cel de marsilia fara nimic in el.

    Pentru masa de infasat eu folosesc un prosop mare indoit peste care pun tot felul de aleze (?) pe care le schimb cand e cazul. Am unele de calatorie si am cumparat de la DM.

    Protectiilea alea de san sunt foarte bune, eu asta folosesc pentru ca avem o pb de mufare ii zic nipple shield parca in engleza, dar la fel, asteapta poate au in maternitate (aici au avut) pentru ca sunt pe marimi.

    Pompa de san electrica mi-a salvat viata eu am de la Avent, deci Philips, o marca buna mai e Medela, vezi si pe Leche League ce recomanda. Biberoane si astea ia-ti doar la nevoie, nu da banii aiurea, vezi ca sterilizatorul este o inselatorie, daca ai microunde sau o oala in care sa le fierbi e de ajuns. Tetine cu debitul cel mai mic, mai ales la inceput.

    Pentru colici, vezi ce zice doctorul, noua ne-a recomandat espumisan, dar eu nu cred in colici, ii dau totusi picaturile. Vigantol, cred ca ai nevoie de reteta sau cel putin aici.

    Ai grija cu servetelele umede! Sa nu aibe conservatori, parfumuri, etc, etc, foarte bune sunt baby love de la DM. Dar chiar si asa, cel mai bine si mai bine e sa o speli la fund cu apa si sapun (simplu, fara parfum, etc) si sa aplici un strat serios de bepanten sau similar.

    Nu stiu daca si la noi se face asta, dar in Cehia, la DM poti sa iti faci un card special bebe si primesti un carnet cu o gramada de cupoane de reduceri.

    Despre cadita, cumpara una simpla, fara spatar si prostii, poti sa cumperi un spatar special daca vrei, care se adauga. Nu e bine totusi sa o speli in cada in care va spalati si voi ca oricat de bine o cureti si la inceput nu vei avea timp, tot nu e 100 % si au pielea sensibila. Vezi daca gasesti cada cu scurgere, e mai practic.

    Prosop baie cu gluga. Cantarul e inutil, te duci la doctor, iti cantareste. Eu eram stresata ca nu stiam cat mananca ptr ca nu aveam cantar, rezultat, 200gr pe sapt ceea ce e f bine.

    Ptr carucior eu am Bebe confort/Maxi cosi Loola cu un cosi creatis si o nacela/ landou, nu e geniala la dalele cehesti dar e usoara, se pliaza si intra perfect si rapid in Aygo. cosi ul e genial pentru ca Andrei adoarme in masina, il scot cu cosi cu tot, il bag in casa sau il pun pe carucior.

    Daca ma mai gandesc iti mai zic, in Cehia, in maternitate te fac doctor in puericultura, daca as fi inteles mai multe, poate puteam sa iti zic mai multe 🙂 Dar vezi ca multi vor vrea sa va faca cadouri, da-le idei ce ai avea nevoie 🙂

  7. pentru tine, sutiene de alaptat, mai multe, ca se murdaresc repede de lapte, camasi de noapte, pijamale care se deschid in fata. In spital pb vei avea nevoie de chiloti de unica folosinta si nu stiu daca iti dau absorbante acolo (in cazul meu aveam un chilot de la ei si absorbante la discretie, dar am stat 5 zile asa ca mi-am folosit eu chilotii gen boxer, cumparati parca tot de la DM) si apoi chiloti care sa stea peste linia bikinilor, ca sa nu stea pe operatie, deci chiloti de baba. Absorbante, nu tampax ci externe.

    Masa de infasat sunt bani dati aiurea, foloseste o comoda, ca asta e la urma urmei. Dar vezi sa ii pui ceva colorat deasupra, sa ii atraga privirea si sa ai lumina si acces la apa. Eu il schimb pe blatul din bucatarie sub un velux (open space, partea aia nu e fol la bucatarie si acces rapib la baie) sau pe o comoda Malm. L-am schimbat deja in toalete de restaurant sau mall (dotate cu mese de infasat), pe pat, pe canapea, pe jos, nu masa e importanta, protectia si ceva dedesupt ca un prosop sau cearsafuri.

    Pompita de nasuc (seringa cu bulb) si betisoare de bumbac, e ok sa ai dar mai rarut pentru ca toate mucozitatile alea au un rost, nu e bine sa ii indepartezi tot. Si betisoare, fie din alea de bebe, mai groase, fie folosesti vata. Termometru de baie.

    Unghiera sau forfecuta de unghii ptr bebe.

    A trebuit sa caut rotobil, eu stiam ca ii zice premergator. Nu ai nevoie acum ca si alte chestii gen covoras cu jucarii deasupra sau mobil, pune pe lista de cadouri daca il vrei neaparat, prin occident se zice ca nu mai e recomandat, ca strica mersul plozilor, in fine, vezi tu.

    In maternitatea mea au folosit o gramada de carpe de bumbac tetra (tetra asta e un material, un fel de tifon mai gros si mai teapan), pe post de bavetica, de sters la fund, pentru plasa de tantari, e bun la toate.

    ia-i un balansoar, eu am de la chicco, in franceza ii zice transat, leagani copilul si cand incepe sa vada are si jucarii deasupra, il amuza, ca ei se plictisesc tare.

  8. te sfatuiesc sa citesti aici: https://alexcreste.blogspot.ro/2012/09/lista-de-cumparaturi-pentru-bebe-si.html are 7 parti, le gasesi in josul paginii pe restul.
    Marsupiu nu lua Baby Bjorn, poate face displazie de sold bebele. uite citeste aici: https://alexcreste.blogspot.ro/2013/01/purtarea-nou-nascutului-port-bebe-uri.html
    Sunt mai scumpe cele ergonomice, dar gasesti si facute in Romania la pret acceptabil. De la nastere poti lua wrapul, care este foarte comod pentur bebe.
    Alt link: https://alexcreste.blogspot.ro/2013/05/purtatul-bebelusului-2-6-luni.html

    https://kiddyshopblog.blogspot.ro/p/babywearing.html

    https://kiddyshopblog.blogspot.ro/2011/05/beneficiile-purtatului-bebelusilor.html

    Nastere usoara, asa cum ti-o doresti tu1 Sa fiti sanatosi!

  9. Hello.
    Mi se pare, din pozele de pe site-ul lor, ca BabyBjorn nu e sanatos. Sunt inscrisa pe un grup de purtare copii si acolo toata lumea zice ca picioarele copilului trebuie sa stea in “M”, nu sa atarne asa cum mi se pare mie ca atarna la Baby Bjorn, ca face displazie de sold. Aici un link: https://www.poarta-ma.ro/Recomandari_ep_66.html https://www.facebook.com/alina.simona.bratu?fref=ts ea e o tipa din Timisoara care in fiecare luni are ceva prezentare+testare sisteme sanatoase de purtat bebe, pe str.Cluj la Scoala Mamei. Scrie-i un mesaj pe FB ca sigur raspunde. Daca vrei sa te inscriu pe grupul de purtat, spune-mi (cred ca e doar cu invitatie/recomandare).
    O lista fff completa cu “necesare”: https://alexcreste.blogspot.ro/2012/09/lista-de-cumparaturi-pentru-bebe-si.html asta e partea 1, sunt vreo 6, la finalul paginii ai link catre urmatoarele parti. Eu dupa asa m-am luat, in sensul ca am citit si m-am gandit mie ce-mi trebe de acolo si ce nu, mi-am pregatit lista ca vrem sa mergem la Szeged sa cumparam. Eu nu-s asa hippie ca tipa asta, dar pe mine de ex. m-a convins sa nu folosesc wet wipes si nici uleiuri/creme de corp pe copil, tocmai ce am luat ulei de cocos pur pt. dat pe piele, o sa ma dau eu pe burta si apoi il dau pe bebe in loc de lotiune.
    Am vazut ca ti-ai luat ustensile pt. alaptat… https://alapteaza.wordpress.com/ asta e scris de o asociatie de alaptare, au si medici si consultanti in alaptare, inclusiv din Tm. E de folos, eu am aflat multe, inclusiv despre miturile “nu am lapte”/”nu e bun laptele”. Exista si un grup pe FB unde se ofera suport in domeniu, sunt inscrisa si pe ala, daca vrei detalii scrie-mi pe mail. Si eu astept o fetita, si acum am mult timp liber pt. documentat, m-am inscris pe grupuri si citesc de zor 🙂
    Bafta!

  10. o chestie ce mi s-a parut mie f. utila si la care nu cred ca se gandesc multi am citit in lista aia ce ti-am dat-o: protectie impermeabila pt salteaua ta (am vazut la Auchan la departamentul de scutece adulti) in cazul in care ti se rupe apa pe neasteptate (stiu ca nasti cu cezariana dar am auzit de cazuri cand bebe s-a grabit). Astea-s bune si de pus in masina sub tine pana la maternitate, daca s-a rupt apa. Si ce mai scriau mamicile pe grup: neaparat protectie impermeabila pt salteaua copilului, atat pt accidentele de Pampers cat si pt. regurgitari, cica laptele intrat in saltea si “acrit” miroase groaznic…Am citit mai sus de baneocin pudra…cica nu-i ok, nici pudra de dat pe fund, ca o inspira, fiind f. mica distanta de la buric la nas.Iar cea data la fund cica poate ajunge in ovare…nu stiu daca e adevarat, scria tot pe blogul ce ti l-am dat, in lista aceea de cumparaturi.

  11. Cântarul pentru ce? Ca să pui bebele zilnic să vezi dacă a luat 50 de grame în greutate? Lucru mai obsesiv-compulsiv decât cântarul pentru un părinte şi aşa stresat n-am văzut. Deci nu. N-am avut baveţică şi n-am avut căciuliţe în casă. NICIODATĂ. Dacă îi pui bebelinei căciuliţă să-ţi pui şi ţie 😀 N-am avut sterilizator, dar presupun că poate fi util ca să nu-ţi baţi capul cu fiertul… Eu una am preferat că nu cad în capcana marketingului pentru bebeluşi.
    Cel mai important: să nu care-cumva să sensibilizezi bebelina, s-o înfofoleşti şi s-o protejezi excesiv. Dacă tu eşti în tricou şi ea trebuie să fie în tricou etc… 🙂

    • Doamna, se naste in februarie, ceva pe capatana tre’ sa aiba, macar cand iese la plimbare 😀

      Is absolut de acord in rest ca fara caciula, ca si sotzu’ zice exact ca tine, sa nu o vada cu din astea pe cap. Cantarul nu se va folosi zilnic, dar din cand in cand nu strica sa-mi cantaresc ‘odoara’. Oricum si ala e cumparat, asa ca nu prea mai am ce face 🙂

      Sterilizatorul e si el luat, asa cum zici, sa nu stau sa fac supa de biberoane toata ziua. Incerc sa nu cad total in plasa ‘marketingului’, asa cum zici, daca te iei dupa magazinele astea, ai putea lua 1000 de rahaturi

      • Da, clar dacă se naşte în februarie pe afară trebuie căciulă. Şi eu port căciulă pe afară în februarie. Dar în casă în februarie să nu-i pui fetii căciulă decât dacă îţi pui şi ţie. Ascultă de o mamă al cărui copil n-a răcit NICIODATĂ până la 2 ani. N-a avut muci, n-am avut batista bebeluşului, n-a tuşit etc…

        A răcit în primii 2 ani de colectivitate şi l-am tratat NUMAI cu miere şi propolis. Fără supozitoare de niciun fel, fără antitermice (doar comprese cu oţet), fără nimic. Şi nici după primii 2 ani de colectivitate (că na, impactul e masiv când intră în contact cu mii de tipuri de viruşi) n-a mai răcit semnificativ şi nici atunci nu i-am dat alopate de niciun fel şi a mâncat inclusiv zăpadă şi tuşea. Pentru tuse sirop din muguri de brad făcut în casă şi pentru imunitate propolis cu miere. Dar – mă repet – până la 2 ani NIMIC. I swear 🙂 Şi să nu te apuce să cântăreşti fata zilnic şi să intri în depresie că n-a pus 10 grame cum scrie la carte …

      • La cat is io de slabanoaga, nici nu ma astept sa fie prea ‘plina’, ca probabil va avea pe cine sa semene. Vorba aia, daca-i vioaie si haleste, poa’ sa fie si mai supla 😀

        Clar ca nu o tin cu caciula in casa, exact asta zicea si ta-su: ca le arunca la gunoi, daca ii vine cuiva ideea sa puna caciula copilului in casa

  12. Gizas … ce de treburi si trebsoare.

    Asa a purces la drum si nevasta din dotare numa’ ca am temperat-o inainte de a redecora intreg spatiul conjugal.

    Nu-ti muta farmacia in casa:
    – alcool alb pentru buric (max 20ml ajung) – vorbesti cu nenea Pinta pentru asta.
    – crema / unguent pentru iritatii – sfatul e sa pornesti cu cel pe care-l primesti la spital si te adaptezi ulterior in functie de necesitati.
    – ulei de masline (pentru masaj si pentru diverse alte cele inclusiv coji)
    – sapun lichid + sampon.

    Hainele de baza sunt:
    – scutece de unica folosinta (cca 5 / zi in primele luni)
    – body-urile cat mai simple
    – sacul pentru dormit
    – costumul de cosmonaut (pentru iarna)
    – ciorapei
    – caciulite

    Mobilier extrem de util:
    – masa de infasat / examinat / facut baie (preferabil sa fie usor pliabila).
    – carut pliabil care sa aiba: scoica, landou, scaun sport. (In primele luni scoica e extrem de importanta).
    – patul s-ar putea sa nu fie util (fct de bebe Nadia).

    Pe masura ce creste apar alte necesitati.

    Un neonatolog si medicul de familie pe speed dial.

    Pentru ceilalti cu displazia de sold and varia: please stop. Induceti panica aiurea.

    • Displazie sau nu (doamne’feri), marsupiul e deja cumparat si va fi trimis zilele astea spre Romania. Deci s-a cam comis 😀

      Saru’mana de sfaturi. Nici nu intentionam sa ne umplem casa de bulendre farmaceutice inca. Voi avea la spital tot ce trebuie in primele zile, plus sfaturile de la medici. Avem pediatru in familie (vom primi sfaturi vitale si de acolo), plus medicul la care va merge junioarea. Daca is chestii de luat, le gasim, zic, cand e necesar.

    • Paul mie mi-a zis un medic ce tine cursuri pt gravide de chestia cu pozitia corecta a picioarelor. tu pe ce te bazezi?

  13. Noi suntem pe ultimii 200 de metri(2 luni). Patut si hainute avem din plin. La carucior inca nu ne-am decis. E greu cu atatea modele, preturi etc. Oricum, nu cred ca putem fi pregatiti total :))

    • N-ai cum, dar tot ce ai luat de pe acum, nu trebuie cautat la nastere, cand oricum veti fi amandoi un pachet de nervi. Tinem pumnii cu sarcina sotiei 🙂

    • Tat din experienta graiesc: Espiro.
      Noi avem un Vector de 3 ani (si deja a rezistat temeinic la 2 puiutzi).

  14. In cazul tampoanelor pt sini, mie cele mai eficiente mi s-au parut cele de unica folosinta. Alea bio/organice care se spala si refolosesc sint praf in ochi, trece prin ele. Ce nu cred ca am vaZut pe lista ta sint pungutele pt pastrarea laptelui. Eu am tot tinut pina s-a umplut congelatorul de ele, dar in final nu le-am mai folosit. Dar nu se stie niciodata cind ai plecari neprogramate si e nevoie pt bebe. Pt prima faza baza la mine au fost body-urile si salopetele. In caz de colici, cel mai eficient a fost colief, infiorator de scump, dar e singurul care a functionat.

    • Nici nu intentionez sa stau sa spal absorbante, oriunde s-ar pune, deci e clar ca voi cauta din cele de unica folosinta. Nu stiam de pungutele in cauza, cuget ca se gasesc in farmacii. Sau?
      Bine de stiut de Colief-ul asta, saru’mana de sfaturi 😉

      • Da, subscriu la Collief, e cel mai bun de pe piata. Scumpicel: 70 de lei 10 ml. Colicile nu prea trec de la Espumisan sau Infacol (care au acelasi lucru: simeticona, si asta e buna doar in caz de balonare). Sa nu te lasi influentata de prostiile astea ca vai copiii purtati in brate, alaptati nu fac colici. Stiu copii hraniti cu biberonul care nu a avut nicio colica in viata lor sau copii alaptati care pana la 2 luni nu au scapat de ele. Asta e o exagerare fara margini. La fel cu mitul ca daca mananci fructe o sa aiba colici, sau iti vine laptele mai repede daca mananci ficat, oua, lapte, adica proteine (nu o sa faci decat sa te constipi si sa nu ai energie). Vezi ce zice si Dr Menci despre treaba, asta a tot fost invitat prin emisiuni de curand.

  15. Oaw, eu nu stiu ce sfaturi sa-ti dau dar ma bucura elanul tau (se simte din postare ca-l ai) si cred ca vei fi o mamica foarte pregatita chiar daca ti-ar lipsi ceva material de prin casa 🙂

    • Sa speram. Stiu ca in mod normal copiii au nevoie de dragoste mai mult decat de ‘bulendre’, dar vrem sa avem in mare chestiile care sa ne faca tuturor viata mai usoara. Vom lasa pentru dupa nastere inca o serie de cumparaturi, dar macar chestiile mari sa fie rezolvate pana atunci, ca probabil in primele zile oricum vom fi coplesiti de eveniment 🙂

  16. Ce-mi place să te citesc 🙂 Eşti aşa de relaxată şi scrii atât de simplu şi frumos 🙂
    Am citit / auzit că bebe e cu atât mai calm cu cât mama e mai destinsă. Şi-am avut ocazia să mă conving de asta la cumnata mea – a fost o gravidă calmă, e o mamă liniştită şi încrezătoare, dincolo de sfaturi & recomandări, în instinctul propriu şi în semnalele transmise de copilul ei – rezultat: un bebeluş absolut adorabil, cuminte, care plânge doar de foame şi râde la toată lumea… un vis 🙂

    Scuze de off topic 🙂 Dar tare-mi place cum scrii despre Nadia şi aşteptarea ei!

    • Saru’mana de apreciere. Incerc sa fiu cat mai relaxata, e drept ca am si io tot felul de ganduri si tot fac planuri, dar sincer nu prea ma pot plange. Am avut cateva saptamani mai ‘naspa’, cand nu mi-a mirosit bine mancarea, dar dupa ce am intrat in trimestrul al doilea chiar s-au asezat lucrurile. Mananc foarte bine, ma simt OK, ma amuza ca asta mica deja face kickboxing cu matzele mele etc.

      Ne-am rezolvat si o mare parte din nevoile materiale pentru venirea ei (ca asa suntem noi planuitori), am un medic exceptional, chiar ma simt in siguranta si sper sa mearga totul OK. Plus ca ne-am dorit-o si uite ca, in vreo 3 luni, o si avem 🙂

  17. Draga mea, eşti superorganizată. Eu nu am fost aşa, pe atunci. Şi am şi uitat destule, că repede mai uită omul. Am văzut că ai primit toate sfaturile posibile şi toţi au scris cu drag. Despre masa de înfăşat aş fi vrut să-ţi spun şi eu. Nu cred că este inutilă, cam toate mobilele din casă sunt mai joase. Eu nu am avut, dar mă durea mult spatele când îl schimbam. Plus, că rămăsesem cu o durere la şold şi mă sâcâia şi aia.
    Nu ştiu cât mai este de actuală, dar noi după “Mama şi copilul” de Emil şi Herta Căpraru, l-am crescut pe Mihnea. Cel puţin în primul an, nu era zi să nu fiu cu cartea aceea în braţe, deşi nici atunci nu era o noutate. Aveam o ediţie mai nouă, actualizată, şi mi-a părut o carte de mult bun simţ. Autorii sunt printre clasicii noştri, să spun aşa, în materie de creşterea copiilor. Am mai avut şi alte cărţi, dar pe aceasta am folosit-o cel mai mult.
    Îmi place mult Nadia, deşi nu are importanţă ce-mi place mie, ci vouă!

  18. Şi mai ceva: fără antibiotice. I could kill a parent care dă antibiotice unui copil pentru cauze de natură virală. Serios, când pediatrul îţi spune că “are roşu-n gât” şi-ţi prescrie antibiotice, schimbă pediatrul. Antibioticele se dau în cazuri rare de tot, pentru cauze de natură bacteriană şi numai după ce s-a făcut antibiograma. În niciun caz nu se dau ptr “răceli”. Never ever.
    La fel şi vitaminele/fierul. Nu se dau doar pentru că “pare” că are nevoie şi nici preventiv 🙂

    Eu aşa în 7 ani de maternitate mi-am făcut un fel de “crez” în a lupta cu părinţii care dau antibiotice copiilor. Am convins 2 şi bine-a fost după ce au renunţat la ele. La fel şi cu Nurofenul la primele semne de febră. La 38 nu dai antitermice alopate, lasi copilul sa lupte cu febra, i-o scazi usor cu comprese cu otet. Etc… Rezultatul prostiilor ăstora (plus a panicii inerente prin care trec orice părinţi) e că toţi copiii pe care-i văd sunt veşnic răciţi, veşnic aspiraţi, veşnic prea îmbrăcaţi, veşnic prea cocolişiţi, iar părinţii a bundle of nerves ready to explode…

    • Oh, cu antibioticele si noi avem o problema. Am luat extrem de rar (si doar la chestii super-serioase), e clar ca vom tine puradeica departe de ele 😉

    • Cumparaturile au fost in jur de 800 de dolari. Am primit landou + car-seat, pat, perna alaptare etc. Deci chestii mai si scumpe ne-au fost oferite, probabil era mult mai scump cu ele cumparate. Multe sunt luate de pe ebay (deci preturi MULT sub ce exista in Europa). Vom mai da probabil vreo 200 de dolari sa vina in tara. Cheltuieli medicale anul asta (pre si in timpul ‘gravidiei’, plus chestii farmaceutice) undeva la 1600-1800 de dolari si inca nu am terminat. Nasterea va fi ceva de genul 1500+ euro, depinde de clinica. Deci nu chiar ieftin 😉

  19. Draga mea felicitari pentru sarcina. Sa ai o sarcina usoara si o nastere la fel. Eu sunt proaspat mamica si iti spun ce nu iti trebuie: cantar pentru bebe nu, multe samponuri si gel de dus nu , perna de alaptat, pompa de san mai bine nu iti iei. pentru ca ajungi sa descoperi ca bebe desfunda singur canalele cu cat il pui mai des la san.Asa cum baby monitor s-ar putea sa iei degeaba. Restrange lista pana nasti.Eu sincer imi facusem la fel o lista lunga doar ca mi-am simplificat-o in maternitate.Nu te apuca de cumparat multe haine pana nu nasti…ca sa nu te trezesti ca ii sunt hainele mici.

  20. Eu i-am schimbat pe amandoi copiii pe pat. Puneam o aleza pe pat, si schimbam copilul. Care uneori se mai intampla sa si adoarma in timpul procesului :))
    La lista n-as mai adauga nimic. Poate doar o pernuta cu samburi de cirese sau de struguri. Sunt foarte bune in perioada colicilor. Se incalzesc si se pun pe burtica bebelusului, dar numai peste un prosop mai gros, sau un scutec textil impaturit, pentru ca altfel se pot arde. Samburii trebuie sa fie fierbinti, atunci cand pui pernuta pe burtica.
    Iar cand o sa faci rani la sani (si o sa faci, e inevitabil), cea mai sanatoasa si mai rapida metoda de refacere este sa NU speli sanul dupa ce suge copilul, si sa-l lasi la aer, pana se usuca mamelonul. Apoi daca ai rani mari, poti pune o picatura de miere. Se vindeca incredibil de repede, si nici nu mai suge copilul mizeriile alea de creme. Mie mi-au recomandat asta in maternitate aici, ca in Ro mi-au zis sa-mi dau cu Bepanthene parca. Si inainte de fiecare supt trebuia sa alerg sa spal bine sanul cu apa si sapun. Iti dai seama ce gust avea pumpkina in gurita cand incepea sa suga, pentru ca oricat ai spala, sapunul tot se mai simte pe piele. Dar nah, eram la primul copil si habar n-aveam ce sa fac.
    Ah, si inca o chestie foarte importanta, ti-o zic sa nu uit, desi mai e timp pana vine junioarea: daca in maternitate exista pompa electrica, foloseste-o ca sa iti stimulezi lactatia. Dupa cezariana, daca nu intri in travaliu inainte de operatie, n-o sa ai lapte.
    Cand o sa-ti vina laptele, o sa vina kile, or sa ti se umfle sanii si or sa te doara. Pune doar comprese foarte reci intre supturi. Nu intrerupe alaptarea, nu lua pastile. In o zi-doua iti va trece.

    Mie chestiile astea nu mi le-a spus nimeni la primul copil, si mi se par mult mai importante decat numarul de pampersi pe care vei avea bucuria sa-i schimbi pe zi. Sper sa-ti fie de folos sfaturile.

    Ah, si inca o chestie: tinand cont ca vei suferi o operatie, cel mai usor o sa-ti fie sa alaptezi stand intinsa, cu puiuca langa tine. Ai mei au avut amandoi patuturile lipite de patul meu, si fara grilaj intre noi, ca sa ii pot recupera noaptea sa le dau sa suga. Eu am fost si sunt adepta dormitului cu copiii, pentru ca oricat eram de obosita, ma trezeam imediat in clipa in care li se modifica respiratia. Sau cand erau mici si vomau in somn. Nu vreau sa te sperii, dar pe monitor nu se aude nimic atunci cand copilul se intoarce pe spate si vomita, si nu mai poate respira.

    Un ultim sfat: nu cumpara foarte multe hainute pentru nou-nascuti, pentru ca junioarea o sa creasca ca din apa, le poarta de cateva ori, si gata, ii ajung manecile pana la cot. Cele mai multe body-uri ar trebui sa cumperi pentru perioada dintre 3-6 luni. Atunci cresc si ei mai omeneste, dar se murdaresc ca niste purcelusi. Cu bale, lapte, voma, suc, you name it 🙂

    Abia astept sa vad poze cu pufosenia Nadia! 🙂

  21. Asa trebuie sa te gandesti cand sta sa vina pruncu? La mine parea mai roz treaba, vroiam vreo trei…hmm, pai e cam dificil intri in faliment.

  22. Recunosc că n-am avut răbdare să citesc chiar toate comentariile, așa că s-ar putea să repet vreunul din sfaturi.
    Cu șervețelele umede aș lăsa-o mai moale. E mult mai bine să fie spălată bebelușa cu apă simplă, sau cu săpun, când o schimbi, pentru că s-ar putea s-o irite. Oricum, de probat cum reacționează la ele, tot ar trebui s-o faci pentru că vor exista situații în care va trebui să le folosești (știu eu… sunteți plecate în vizită, sau la medic, sau nu este apă la îndemână…)
    Un accesoriu absolut indispensabil pentru igiena ei este și aspiratorul nazal. I se mai zice „batista sugarului” sau „a bebelușului” și constă în niște tuburi ca alea de perfuzie, prevăzute cu un capăt care se bagă în fosele nazale ale copilului și o mufă care se montează la aspirator. Există și varianta în care mufa aia se bagă în gura mamei, care aspiră ea. Fii fără grijă, că nu ajung la tine secrețiile pentru că există niște filtre unde se opresc. Chiar nu merită să iei pompițele alea de tip pară, care nu sunt bune de nimic.
    Dacă-mi mai amintesc ceva care mi se pare important, revin.

  23. Eu am intrat pe-aici sa-ti urez, inca o data, sarcina usoara pana la final. N-as putea sa-ti (mai) dau sfaturi despre ce si cum, copiii mei sunt adulti, acum, si nimic nu mai e la fel ca pe vremea cand erau ei bebelusi. Nici macar lista de lucruri necesare pentru iesirea din maternitate aproape ca nu mai e aceeasi! 🙂

  24. […] ajutat mult. De la recomandări de plugin-uri, optimizări, sfaturi pentru freelanceri până la îngrijirea copiilor. La fel ca la Cristian, nici pe blogul ei nu prea dau cu comentariul foarte des, nu am un cuvânt […]

  25. […] Mi-am permis să fiu suficient de prăpăstioasă, încât să nu mă apuc de cumpărături, până nu treceam de prima parte a sarcinii, știind că, dacă e să se întâmple ceva nasol, cam pe atunci se întâmplă în general. Imediat ce am trecut cu brio și măsurătorile de 12 săptămâni (pentru Down și altele asemenea) – un rezultat prost ar fi însemnat stop-joc – am venit acasă și am anunțat omul că din acest moment trecem la făcut necesarul. […]

  26. acum, cand pitica mea are aproape 5 ani, privind la rece toate cele cumparate, liste, etc, cred ca 80% din cele de sus nu trebuie.
    Un carut pt plimbare, ok. Cu fiica mea am iesit mult timp in brate.
    Ai masina, ok, scoica. Eu nu am avut.
    Body-uri – da. iarna insa au fost magnifice costuumele intregi, cu picioarele inchise jos, cu capse de sus pana jos pe fatza.
    Cosmetice si chimicale? Si eu am luat. Puteam sa nu folosesc nimic – uleiul de masline la masaj a fost suficient.
    Cadita am folosit primele 2luni,a poi a intrat cu ea in cada mare, unde ii faceam masaj si exercitii, o puneam pe genunghii mei flexati si putea sa galopeze. (Azi are instincte de innotat si nu stiu cum le-a invatat.). Cadita o foloseam ca o puneam langa cada mare, prosop in ea, puneam copilul acolo pana ieseam eu sa imi pun halatul si sa ne ducem in dormitor.

    Scutece de unica folosinta am avut si eu, astazi insa as apela si la scutecele refolosibile.

    Masa de infasat nu am simtit lipsa,o schimbam in pat. La patutul ei insa nu as renunta, ca o puneam acolo, ca avea 1 sapt sau avea 10 luni, fie ca dormea sau urla, si puteam sa ma duc la un pipi linistita ca e copilul in siguranta.

    Sterilizatorul mi-a fost inutil. Ca tzatzele nu mi le sterilizam.

    Scutece de finet, au fost un maaaare ajutor!! Deseori nu aveam aleze pe care sa o schimb, asa ca scutecele indeplineau si functia asta, apoi intrau la masina la spalat. Si dupa baie, tot in scutele de finet o stergeam, erau fine, moi, acopereau pliuri etc.

    Sampon /sapun de baie – inutil. O perioada ii faceam dusuletz simplu.

    Servetele umede- utile doar in parc. Acasa dupa un kk, o bagam la dus/chiuveta.

    Dar ce am regretat ca nu am luat a fost… perna de alaptat. Ca statea pitica la san si cate o ora, si eu cu cealalta mana citeam. Cu o perna as fi putut si tricota in acelasi timp :)))

  27. Trebuie multe lucruri pentru un nou-nascut si cred ca in acest articol a fost mentionat cam tot ce trebuie. Felicitari pentru articol.

Comments are closed.