Nici cu englezii nu mi-e rusine

Pentru cei care au întârziat la serial, sunt GEEK. Genul de individă ochelaristă, amatoare de tot felul de chestii de tocilari, plus mare consumatoare de seriale documentare “dăştepte”, recte How It’s Made, Scrapheap Challenge, While You Were Out etc.

De ceva zile m-am intoxicat de pasiune faţă de un altul de pe Discovery, Grand Designs. Ce se intamplă acolo? Păi e un nenea ce filmează cum se “naşte” câte o casă, de la fundaţie până la final. Urmăreşte toate etapele şi pune destule întrebări, aşa că îţi poţi face uşor o idee despre cum e să îţi faci casă “in the coutryside”, să refaci un castel, să cumperi o casă “ready made” din profile etc.

Ce mă inspiră să vă povestesc despre Grand Designs este până la urmă toată tevatura asta cu ratele de la banca atât de mari, despre faptul că unii s-au îndatorat mai mult decât era sănătos pentru o casă (nu vorbim de idioţii care acum nu au bani să plătească ratele de LCD), pentru visul de a sta cu picioarele sub masa lor, vorba românului. Normal că mulţi i-au acuzat de prostie clară, nu doar “bad management”, pe cei care s-au băgat la rată mare şi avansul l-au plătit din altă rată. Sună cunoscut, nu?

Fără a încerca să readuc discuţia pe tapet sau să mai arunc şi eu paie pe foc, observ însă (cu o anumită plăcere perversă) că nu doar românii au şanse de a nu avea toate ţiglele pe casă, dacă îmi permiteţi. Că un management idiot de resurse personale, mândrie peste limită, întins până şi peste plapuma vecinului se găsesc şi la alţii.

Şi acum să revenim la motivele pentru care nici englezii nu sunt mai breji 😀

  • un procent URIAŞ din căsoaie au fost construite de oameni care puteau subzista şi fără. Unii în chirie, dar absolut mulţumiţi, alţii aveau deja un “coteţ”, poate nu “Hollywood mansion”, dar tot casă bună era;
  • număr pe degete “eroii” serialului care au construit din economii sau au vândut bine casa anterioară încât să scape de datorii. FOARTE PUŢINI. Majoritatea au intrat la mortgage şi nu de şagă.
  • au fost indivizi care foarte clar au ţintit al naibii de sus. Care au rămas fără BANI DE PÂINE, cu construcţia sistată şi cu traiul zilnic acoperit din credit cards, deci tot pe dobândă (şi nu în favoarea lor)
  • cu toate că mulţi vor plăti pentru 100 de ani de acum înainte, şi-au permis din banii pe care nu îi au să cumpere robinet de 1000 de lire bucata sau dumnezeu ştie ce alte aberaţii;
  • au fost indivizi care au pornit o ipotecă, s-au pus la construit şi la jumătate din construcţie au realizat că nu le ajung banii. Aşa că au mers din nou la bancă (după ce au muncit chiar şi ei la câte un finisaj) pentru a le fi re-evaluată casa şi eliberată o ipotecă mai mare. Nu putem deci plăti pentru un rahat, ne băgăm într-unul şi mai mare;
  • s-au refăcut castele din ipotecă, s-au construit case gen “Familia Adams”, s-a pornit chiar şi o casă pe o barjă (fără aprobare de “parcat” la mal), deci nasol;
  • ştiu că salariile din UK nu sunt de 200 de lire pe lună, dar nu cred că sunt atât de mari încât să îţi permiţi o ipotecă de 500 – 900.000 de lire. Mda, toţi mergeau pe faza “think big”, deşi nu aveau banii în cauză
  • mulţi au oprit lucrările pentru a mai câştiga un “leu”, au făcut “project management” singuri (pentru economii), au muncit în draci la construcţie. Doi sau trei pentru că aveau talent şi erau oricum la dracu în praznic în pădure, majoritatea pentru că nu mai puteau plăti constructorii şi aveau şanse de a nu termina niciodată.
  • majoritatea au intrat în datorii pe zeci de ani, pe mortgage uriaş şi bani de dat prietenilor şi rudelor, doar pentru a avea o casă în stilul “grand designs”.
  • au fost cazuri în care nu şi-au planificat cum trebuie proiectul, nu au avut “planning permission” sau s-au trezit cu tot felul de prostii pe cap. Pentru că au fost cu ochii după cai verzi şi au vrut doar să rupă gura târgului. Şi au plătit mult şi bine.

Am rămas cu multe informaţii după zeci de episoade vizionate, ştiu cum arată o casă din bârne, din placaj, chiar şi o casă cu pereţi de paie, am văzut niste designuri de case ameţitor de frumoase, nişte peisaje superbe şi am aflat că până la urmă alegerile proaste nu le luăm pentru că suntem români, ci OAMENI.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792