Nook-ul meu de 2 ani se pare ca va avea cât de curând concurență. O tabletă nouă, un Samsung Galaxy Tab 3 Lite, primit la concursul organizat de Jocuri-Friv.ro. Evenimentul fericit îmi readuce în minte o discuție serioasă avută cu Mr.Dojo, în ceea ce privește viitorul tehnologic al micuței Nadia. Normal, la nici 4 luni, nu se pune problema de tablete, televizor și alte minunății, dar, odată ce crește, vom avea și această dilemă.
Ca de obicei există două gândiri extreme: cei care sunt total anti-tehnologie pentru copiii până la o anumită vârstă (cât mai mare din punctul lor de vedere), care consideră desenele animate ca fiind total inutile, tabletele aduc doar dependență, iar jocurile cam tot pe acolo. Să nu mai vorbim despre televizor, de unde nu înveți nimic decent. La polul opus se situează părinții care-și cadorisesc copilul de 1 an cu tabletă și-l lasă cu orele la televizor.
În ceea ce privește beneficiile televizorului, eu sincer nu le mai văd nici măcar pentru mine. Există puține emisiuni decente (iar calitatea informație scade de la an la an), cu desenele animate „moderne”, m-am lămurit buștean când pe Cartoon Network, la un episod un „răufăcător” urla „cretinilor!”, frumos cuvânt adresat unor colaboratori în ale răului. Este foarte probabil că junioarea va pupa mai puțin „teleu” decât noi și singurele desene pe care le va vedea vor fi alea oldies but goldies (Tom și Jerry, Road Runner etc.). Măcar acolo nu aude invective.
Cu jocurile e mai complicat. Ne plac și nouă, adulților, și lăsând la o parte factorul de adicție (un pericol când sunt lăsați de capul lor), există destule jocuri prin care învață mai ușor. Una-i să aibă un caiet de „mate” pe care-l tocește zilnic cu exerciții și alta-i să se joace pe o aplicație care face cam același lucru. Nu, caietul de mate nu dispare din context și nici rolul nostru în educația ei nu se diminuează. Este important să-i fim alături, să ne jucăm împreună, să-și însușească multe informații necesare. Dar câte un joc pe tabletă (mă gândesc că asta va avea înainte de laptop), din când în când, nu i-ar face rău.
Probabil cuvântul de ordine este „echilibrul”. Nu o vom putea ține departe de tehnologie (mai ales că nici nu-mi doresc asta), dar trebuie să aibă și o viață de copil „normal”, cu jucării, alergat și toate activitățile care-i vor dezvolta forța, reflexele etc.
Acum stăm bine .. are câteva jucării pe care le molfăie de zor și cele 2 mari jucării umane: mama și tata. Până când ne batem iar capul cu tehnologia pentru ea, mai este ceva timp. Nu mult, asta e clar ..
Felicitari, mai rar se si obtin premiile pe site-uri de genu asta, de obicei sunt create concursurile, iar premiile se lasa asteptate.
gemenele mele tot 4 luni au si observ ca manifesta interes fata de televizor, cand le mai plimbam prin casa in brate isi intorc capul spre TV. presupun ca nu e chiar OK sa lasi bebelusi asa mici sa se uite la TV asa ca le`am canalizat atentia spre carti si reviste, le tin in brate pe mine ca pe un fotoliu si le arat imagini in timp ce le descriu.
mai am o carte draguta de copii care are pagini texturate si le pun mainile sa atinga paginile, pare ca le place.
Io tot nu-mi pot imagina cum e sa ai doi copii de aceeasi varsta. Cred ca as capia. E clar ca e ‘double the fun’, dar nici usor nu-ti e 😉
pai imagineaza`ti inca un bebe pe langa al tau si tot ce faci se intampla in dublu (hranit, schimbat, somn, etc) si de multe ori somnul ziua e defazat, acuma de ex. una doarme si pe cealalta o tin in brate si o distrez.
probabil daca acuma as avea un singur bebe mi s`ar parea floare la ureche, de aia am tendinta sa dau ochii peste cap daca aud parinti cu un copil care se plang.
Cu desenele animate din ziua de azi iti dau dreptate 100%, consider ca e mai in regula sa descarcam animatiile pe care le consideram potrivite si sa ne alegem cateva zile pe saptamana in care sa ne strangem cu totii sa ne uitam.
Legat de jocuri, unele chiar le vad utile si educative, pentru ca ii invata intr-un mod placut si distractiv si asa micutii retin mult mai repede informatia.
Nu prea am ce comenta în discuţiile despre copii, dar vorba asta chiar mi s-a părut faină:
Dacă dozezi corect timpul petrecut făcând alte chestii, nu trebuie să-ţi faci griji cu timpul petrecut în faţa unui ecran. Copilul dus în parc să se joace, la grădiniţă, la chestii extra-curriculare oricum n-are timp să facă dependenţă de Candy Crush.
Şi cum te ştiu echilibrată în viaţa personală, mă gândesc că şi fata ta va merge la diverse chestii cum ar fi înot, judo, alte cluburi .. nu cred că va tehnologia pentru voi o problemă foarte mare 🙂
Asa, e Alex, acolo cred ca e secretul – sa aiba fata ocupatie, incat sa nu ajunga sa stea prea mult cu nasul in ecran. la inot va merge peste cateva luni, probabil dupa ce venim din concediu, ca va avea aprox. 7 luni. Merg la ‘baby class’ cu ea. Cand mai creste vom mai incerca si altceva, daca isi doreste, dar cu inotul nu exista scuza, chiar dorim amandoi sa-l faca.
Dojo, pentru “educatie tehnologică” recomand GCompris: https://gcompris.net/index-en.html
E excelent pentru pana pe la 5 – 6 ani.
Nu cred since sa fie vro problema cine castiga, uneori ar trebuii sa ne multumesc doar spiritul competitiei,… bineinteles asta inseamna ca trebuie sa stim cu toti cand se castiga si cine:).
Cu 450 ron ajungi sa iti faci reclama pe cinste in ziua de azi… Numai zic pe facebook.
Uite, eu pot să îți spun că Puștiul preferă oricând un joc cu mine sau cu taică-su, decât o porție de desene animate. O tură cu bicicletele, decât o tură de joc pe tabletă. Și le are pe toate, și le folosește pe toate, încercăm să o facem cât mai echilibrat pentru că… deh, sunt de acord cu ce spui.
Mie-mi pare clar că factorul uman e cel care contează, care face diferența… o joacă cu părinții, sau cu un copil în parc, e preferată. Și cred că nu doar de Puștiul meu… 🙂
Dojo iti recomand si eu jocuri educative aici: https://www.jocurieducative.net/