Nu promova lucruri in care nu crezi ..

S-a terminat de ceva timp studiul făcut de Standout în ceea ce privește cititorii blogurilor noastre. Există un aspect care spune foarte mult despre câtă încredere au oamenii în ceea ce scriem noi:

Astfel, 70,6% dintre cititori si-au schimbat sau si-au intarit cel putin o data părerea despre un produs, un serviciu, sau o companie in urma citirii unor pareri ale bloggerilor despre acestea, iar mai mult de jumatate dintre ei (63,1%) au si cumparat/ folosit produse/ servicii/ aplicatii in urma recomandarii unui blogger.

Nu știu cum vi se par vouă procentele acestea, dar eu cel puțin sunt impresionată de cât putem influența niște străini (pentru că nu ne cunoaștem personal chiar toți cititorii).

Vorba românului, „from great power comes great responsibility”. Avem ceva influență asupra cititorilor noștri, este clar că trebuie să fim atenți ce scriem și cu ce „brand-uri” ne aliem.

Am prins multe campanii pentru produse sau servicii care-mi plac personal. E extrem de plăcut să primești bani pentru a promova ceva în care chiar crezi. Am iubit campaniile pentru Dove (și acum sunt mare fan al noii lor linii pentru geluri de duș – mi-am cumpărat chiar și aici produsele pe care le-am promovat într-o campanie anterioară, deși prețul de aici e destul de mare și găseam ceva mai ieftin), pentru Unica, Rexona, chiar și BCR (conturile mele sunt la ei și sunt în general mulțumită).

Nu am promovat multe campanii pe blog, dar am vorbit despre produse/servicii care-mi plac sau pe care le folosesc. Am ales în iarnă să renunț la niște bani frumoși (50%+ față de prețul normal), doar pentru că însemna să promovez un credit „de Sărbători”, bani luați doar pentru a-i arunca pe fereastră cheltui pe tâmpenii. Asta când încerc de luni bune să promovez ideea că nu contează ce cred x și y, că Sărbătorile nu trebuie să te aducă la apoplexie ci să fie așa cât îți permiți, că trebuie să fim mai cumpătați cu banii, să ne plătim datoriile (dacă le mai avem), să economisim.

Am intuit exact atunci, că probabil, și dacă aș promova un asemenea mod iresponsabil de a termina anul, m-ar fi linșat cititorii mei, pentru că ar fi fost clar că mă „vând” pe o prostie. Când scrii o droaie de articole despre cum trebuie să caști ochii, înainte să caști punga, un asemenea „advertorial” ar fi picat prost și probabil că făceam mai mult rău campaniei decât neacceptând jobul respectiv.

Pe la BlogWorld cam toți erau de părere că aceste articole plătite sunt la limita prostituției (unii erau clar împotrivă „no matter what”), deși, cu puțin bun simț și ceva responsabilitate se poate face o campanie decentă la care, iată, oamenii răspund.

Pentru asta însă trebuie ca toți să nu uităm PENTRU CINE SCRIEM și mai ales să alegem să nu ne vindem pe 2 cenți. În momentul în care scrii pe o pereche de chiloți sau pentru 2 euro, este imposibil să mai ai măcar o urmă de coloană vertebrală. Când trebuie să scrii zeci de articole să primești în total cât iau alții PE UN ARTICOL, e cam greu să vii cu idei de genul „nu cred în acest produs/serviciu, refuz să-l promovez”.

Să nu mai vorbim de faptul că fiecare „advertorial” este un apel la înțelegerea oamenilor care te citesc. Oricât de tare m-am inflamat când mi s-a spus că unii preferă să nu vadă nicio reclamă, că-i deranjează, adevărul este că nu-ți poți bate joc de cititorii tăi și să mai ai pretenția să te viziteze zilnic. Când ai 2-3% „posturi plătite”, cred că nimeni nu e atât de zărghit încât să aibă o asemenea problemă. Dar când ai zile la rând doar campanii și articole sponsorizate, este ușor pentru cititor să nu mai regăsească farmecul ce l-a atras iniția spre blog.

Sunt pentru a face bani din blog, chiar dacă piața de publicitate din România este atât de proastă și aștepți cu lunile (chiar cu anul) să primeși banii pe campanii deja încheiate), pentru că acești bani te țin motivat. Când ai de ales între a arde gazul pe net așa de pasiune și a petrece niște ore la un job suplimentar de pildă, să mai plătești din datorii, situl care nu face bani va pierde mereu. Am închis situri când nu am mai avut niciun minut pentru ele, pentru că doar consumau timp, iar eu aveam nevoie de bani.

Dar treaba asta trebuie făcută cu delicatețe. Mai bine spui nu unei campanii care chiar nu te atrage, decât să ai un blog plin de „reclame” și prea puțin conținut. Iar produsele/serviciile pe care le promovăm în blogurile noastre trebuie să fie pe lista noastră de preferințe. Trebuie să crezi în ele, pentru că alții cred în tine. Nu-ți bate joc de oamenii care te citesc, pentru că, în ultima instanță, îți bați joc de tine.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

16 Comments

  1. Ai mare dreptate! Am refuzat cateva reclame si advertoriale din cauza ca nu se potriveau cu mine si cu cititorii mei. Sunt “celebra” pentru faptul ca, oricat de bine s-ar plati, nu promovez decat lucrurile in care cred cu adevarat. Iar despre acestea scriu cu drag si cu emotie.

    In plus, sunt foarte dezamagita de bloggeri (mai pe nisa mea, asa, din travel) care au 95% din site doar cu reclame: plec la Nisa cu Taromul, plec la Miami cu KLM, etc. Cine naiba ii mai crede? Insa acestia fac bani cu carul si sunt foarte, foarte promovati.

    Nu sunt invidioasa. Doar dezamagita de gustul unora pt lipsa de talent si de credinta altora in nonvaloare.

  2. Am refuzat deja multe propuneri. Ori cred cu convingere că produsul/serviciul îmi foloseşte şi e folositor şi altora, ori adio, pe niciodată!
    Pe moment, cred că singurele reclame pe care cred că le voi afişa, sunt pentru domenii şi hosting. În rest, voi mai vedea. Poate bloguri ale unor oameni care realmente m-au ajutat.
    Pe moment, monetizarea o fac vânzându-mi produsele şi serviciile proprii. E mult mai greu, dar e o strategie pe termen lung.

  3. Mai trist e ca au aparut bloguri a caror continut este 90% adventoriale, reclame peste reclame la produse si servicii banale, cuvinte aruncate fara rost doar pentru a arunca un link acolo.

  4. Banii si respectul pentru vizitatori trebuie sa oscileze in masuri egale… nici una din ele nu trebuie ignorate dar nici sa se faca abuz de reclame.

  5. Daca ar mai exista “blogging” si “bloggeri” ar fi intr-adevar ceva. Mie imi pare ca e pur si simplu un studiu al influentei opiniilor si mediului online in general 🙂

  6. E adevarat, piata reclamelor mai are mult pana a deveni rentabila pe net. Pe bloguri in special. Poate ca prea putina lume intra pe multe dintre ele, poate pentru ca si potentialii platitori de reclame ofera prea putin si prea greu.
    “Nu promova lucruri in care nu crezi”? De acord. Si totusi uneori mai trebuie sa mai tii cont si de preferintele celorlalti. E greu sa faci promovarea doar a produselor in care crezi, pentru ca vei avea un ecou doar asupra unui numar redus de cititori, doar cei care se afla pe aceeasi lungime de unda cu tine.

  7. Eu de exemplu am facut un blog unde poti gasi informatii despre taxa auto si unul unde gasesti modele de cv-uri. Totul a plecat din faptul ca nu gaseam nicaieri informatii utile. De castigat nu am ce cu ele.

  8. Piata reclamelor, cum zice Cristina mai sus, eu zic ca este rentabila si in Romania insa mai ales pe nisa de turism sau sanatate. Eu urasc site-urile pline de reclame sau de pop-uri, acest lucru eu zic ca indeparteaza cititorii. De exemplu nu mai vizitez site-ul sport.ro de anul trecut 🙂

    • Depinde cat de agresive sunt reclamele postate. Sunt cazuri in care efectiv te incurca sa citesti ceea ce vrei de pe site-ul respectiv. Asta cred ca alunga in mare parte cititorii.
      Nu stiu daca reclamele sunt rentabile doar pe turism sau sanatate. Pot fi si alte domenii la care sa renteze reclama. Cred ca un mod in care sa “fortezi” castigul din reclame poate fi diversificarea materialelor prezentate pe blog(uri), in asa fel incat sa atragi un numar cat mai mare de cititori, potential aducatori de bani din publicitate, si sa oferi, prin reclame, o gama de produse cat mai diversa.

  9. De acord cu Dojo, si imi exprim aici parerea ca cititor. Eu unul asta caut in social media, daca vreau o parere despre un produs sau serviciu, caut pe blogguri pana gasesc niste opinii care mi se par sincere, evaluari pro si contra pe forum-uri, etc. Acel rol de persoana ce recomanda care ii revine blogger-ului nu are sens daca recomanda orice aduce bani. Ajungem la reclamele platite din ziar sau TV. Promovare prin blogging inseamna experienta personala, inseamna incercare si recomandare. In momentul in care un blogger publica un advertorial, asta si spune: eu sustin produsul sau serviciul x.

  10. Adevarat ..blogerii de valoare…nu promoveaza ceea ce nu cunosc …asta este patita pe pielea mea…am cerut unui bloger ..advertorial…si m-a refuzat pe motiv ca el nu face …decat la ceea ce el crede….nu-mi venea sa cred…am ramas blocat!…si mi-a spus ca blogul lui nu este pt advertoriale…chiar daca platesc….el face doar la cei pe care ii stie….sa va luminez este vorba de Robin…si la final a accepta…si banii ma pus sa-i bagt intr-un cont pt copii orfani…!

  11. si ce te faci cu bloggerii care fac review-uri la tot felul de site-uri sau produse, contra unor sume modice? practic, pt cativa lei gasesti suficienti bloggeri care sa scrie review despre orice produs/site vrei… macar bloggerii cu autoritate sa nu fac asta 🙂

  12. E pertinentă concluzia. Pe de altă parte, nu oamenii care te citesc îţi plătesc facturile, iar în condiţiile unei pieţe de publicitate anemice, selectivitatea poate fi sinonimă cu falimentul. Şi în majoritatea cazurilor, chiar este.

    E un cerc vicios. Calitatea, constanţa, originalitatea şi obiectivitatea sunt dezirabile, dar costă. Toată lumea le vrea, dar puţini sunt cei dispuşi să plătească pentru a le avea.

  13. Nu stiu cat se castiga la noi din blogging, insa cunosc bloggeri din afara care castiga si 60000 de dolari pe an (de ex Matthew Woodward)

Comments are closed.