Am început să iubesc Japonia încă de prin adolescenţă, când am dat cu nasul de Shogun-ul lui Clavell. Am practicat arte marţiale japoneze, am fost de acord cu unele dintre ideile lor, nu chiar cu toate, că, deşi nu-s creştin foarte bisericos, unele se cam bat cap în cap cu chestiile în care eu cred. Am însă o eternă fascinaţie faţă de această ţară şi-mi doresc sincer să o vizitez odată. Chiar este o destinaţie pe care nu aş dori să o evit în viaţa asta.
Iubi a urmărit cu interes ce se întâmplă acum la ei şi m-a tot făcut curioasă. Aşa că am mai aruncat un ochi pe CNN.com, să văd ce se mai anunţă pe acolo, iar acum 10 minute un articol mi-a atras în mod special atenţia. Vă dau link către el şi voi traduce pasajele ce mi se par dureros de relevante pentru diferenţa de mentalitate dintre ei şi noi (sau de fapt dintre ei şi restul lumii):
[…] Urmărind însă cum se desfăşoară tragedia umană inimaginabilă, pot vedea deja şi nişte potenţiale aspecte pozitive.
O temă ce s-a desprins din rapoartele de ştiri internaţionale despre dezastru este cât de CALMI, ORDONAŢI şi POLITICOŞI au fost japonezii, chiar în faţa unor greutăţi şi lipsuri inimaginabile. Un raport radio menţionează că victimele tsunami-ului, înghesuite în adăposturi, împărţeau puţinele rezerve de apă şi tăiţei instant FĂRĂ CERTURI SAU PLÂNGERI. Un observator japonez spunea că i-au dat lacrimile văzând un bătrân evacuat aplecându-se adând în semn de apreciere, primind un simplu bol cu orez la venirea în adăpost.
La o săptămână de la dezastru, nu s-a raportat NICIUN FURT şi nu am văzut nici scene de oameni strigând furioşi sau bătând în mese. Anderson Cooper de la CNN observa recent o coloană lungă de maşini stând la rând la o pompă de benzină şi se declara uimit că nimeni nu mormăia şi nici nu încerca să se bage în faţă.
Restul articolului îl găsiţi pe situl CNN.
Cred sincer că, dacă e să fie o ţară ce să-şi revină după o asemenea nenorocire, Japonia conduce detaşat. Încerc să nu-mi amintesc scandalurile de după câte o calamitate de la noi, nemulţumirea unora că nu au primit asta şi aialaltă, ocaziile de furturi şi şmecherii ce sunt folosite de “deştepţii” ce profită de orice ocazie. Partea “pozitivă” e că nu doar noi ne comportăm ca nişte animale ieşite de sub control în asemenea momente şocante, dar nu poţi trece cu vederea cum pot reacţiona nişte oameni ce par scoşi din Musashi sau Shogun.
Revin la ideea că, deşi sunt loviţi atât de crunt, japonezii sunt genul de popor ce va fi în stare să se ridice din propria cenuşă. Au mai făcut-o în trecut şi au educaţia necesară să muncească şi să reconstruiască ce s-a pierdut. E adevărat că nu pierd vremea să sărbătoarească nişte kilometri de autostradă sau o telegondolă.
Să vizitezi, da, e o idee bună. Şi eu plănuiesc să fac chestia asta în următorii ani. Să locuieşti acolo… foarte greu pentru un vestic.
https://www.youtube.com/watch?v=zL7E4HRY_zU
Frumos ai scris, dojo … da, sunt de-acord cu tine. Și eu iubesc Japonia, mereu am considerat că avem ce învăța de la ei. Numai că suntem prea închiși la minte, asta-i problema. Sau nu ”prea”, ci ”foarte”.
https://www.e-nexco.co.jp/pressroom/press_release/kanto/h23/0316f/ cred ca e suficient ca sa vedem puterea lor de munca.
Japonezii ne-au oferit o lectie de viata. Pacat ca nu am invatat, inca, nimic din ea.
Japonezii sunt un munte de decenta,educatie si respect. Da, si faptul ca sunt pregatiti constant pentru astfel de catastrofe, e un plus. Insa, stii cum se spune, nu iti poti imagina niciodata cum vei reactiona in astfel de situatii. Ei au facut o demonstratie de demnitate si forta absolut incredibile, motiv pentru care le port tot respectul. Reprezinta una din civilizatiile care vor ramane drepte in orice situatie.
Desi nu sunt fascinata de cultura si civilizatia japoneza, desi nimic din partea aceea de lume nu ma atrage in mod deosebit, am tot respectul si o admiratie sincera pentru acest popor atat de incercat de-a lungul timpului.
Sun oameni cu traditi si principe ferme….de mult mi-am dorit asa ajun si eu in Japonia…poate ca daca va vrea- D-zeu voi ajunge si ei o data imi pare rau nespus pt ce crisa lor nucleara…si sa multumim ca nu e la noi!
O pălărie europeană coborâtă până-n pământ în onoarea lor: Chapeau, Japan!
Am deja doi oameni care au iubit Japonia de la distanta si dupa 3-4 ani de stat acolo, s-au intors cu greata. Perspectiva turistica nu e neaparat cea mai fericita.
As zice sa nu mai acordam atat de mult credit unei natiuni care datoreaza enorm altora (inclusiv..sau mai ales China si SUA) si sa vedem daca ”proverbialul lor caracter” se dovedeste suficient spre a-i aduce deasupra liniei de plutire (la propriu si la figurat).
N-am nimic cu iubitorii tarii sau poporului, dar in ultima vreme am auzit sute de ridicari in slavi si de compatimiri dubioase. Hai sa vedem ce se intampla in 6 luni – 1 an.
Is intr-un fel de acord cu tine ca au primit si ajutor. Si Germania a primit dupa ce si-au luat-o peste nas in ’40 si ceva. Si noi primim de peste 20 de ani tot felul de ajutoare, tot felul de fonduri de “reconstructie”.
Diferenta intre ce au facut japonezii si nemtii cu banii si ce facem noi de 20 de ani spune insa totul. Putem primi si catraliarde de dolari, ca tot ii spargem ca prostanii si dupa aia ne batem in piept ca noi suntem natie incercata.
De asta ii admir eu pe nbunii astia, ca probabil, pentru vestici, nu sunt cu toate tiglele pe casa. Ca MUNCESC si se dedica datoriei, nu ard gazul si cer de la stat.
krossfire: da, sa vedem! Am niste lipsuri: nu stiu ce datoreaza Japonia Chinei. Referitor la SUA nu cred ca te referi la Niroshima si Nagasaki, nu?
Dojo: De acord, nu le contest capacitatea de a se ridica, numai ca de-aici pana la a asculta ”lectii de viata” de la niste oameni care au fost inchisi in ecluza lor un mileniu, e cam mult. De acord, sunt fascinanti, dar sunt complet alta cultura.
coolnews: Cam 3/4 din bagajul cultural, aia datoreaza 🙂
Apropo de ce spunea Me Again: Cu mici exceptii (zone unde sunt straini), europenii si americanii sunt foarte nasol priviti in Japonia (baka gaijin anyone?). Xenofobia atinge cote alarmante in unele zone si la fel si nostalgia dupa imperii pierdute (vezi WW2). Oricum, la cat de incapatanati sunt, e foarte posibil sa-si revina in mai putin de 5 ani.
Japonia, oricine ar vrea sa ajunga acolo dar multi nu au posibilitatea asta. Si eu mi-as dori sa vizitez macar o data in viata asta de roman, sa vad ce viata duc si cum se comporta. Eu am tot respectul pentru ei deoarece au educatie, nu ca noi.
uite două linkuri utile, care ar putea lămuri mai bine lucrurile, cel puţin mai bine decât o face Anderson Cooper
Stop, Thief! Thank You.
Why so little looting in Japan? It’s not just about honesty.
https://www.slate.com/id/2288514/pagenum/all/
“No word for looting”?
https://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/?p=3031
Japonezii sunt intr’adevar un popor de la care avem multe de invatat si pe care e imposibil sa nu’i admiri, mai ales ca in asemenea conditii limita isi dezvaluie oamenii adevarata natura…
E ”imposibil sa nu-l admiri”. Nu e deloc imposibil pentru ca nu e o situatie in care sa avem termen de comparatie (nu vorbim de Haiti aici totusi).
Total deacord ,Japonia merită vizitată,dar după ce vizitez Maroc şi Egipt:d
Japonezii au o educatie aleasa si ma inclin in fata lor pana la pamant. Stiati ca au mobilizat armata ca sa ii opreasca pe cei care se duceau la…munca ?! Oamenii nu au acceptat ideea sa stea acasa degeaba si au pornit pe jos, ca furnicile, catre locurile lor de munca. Unele nici nu mai existau…
Ramona, te invit pe blogul meu, unde te aşteaptă un interviu.
https://www.lecturirecenzate.ro/2011/03/19/blogosfera-interviu-despre-blog/
Aş fi foarte onorată dacă ai răspunde.Weekend plăcut ! 🙂
Faptul ca Japonia are un adevarat cult (respect) pentru munca o salveaza. 🙂
Aia scot aur din nimic acolo.
Bravo lor.
Si despre noi oti spune ca suntem o natie aparte…..de hoti sarlatani si banditi:)
Fain e ca deschide omul un topic si in loc de comentarii primeste generalizari si stereotipuri.
ca sa cresc si eu nivelul generalizarilor si stereotipiilor: Mi se pare normal ca o natie de oi robotizate sa se miste in formatie dupa un eveniment nasol.
“Si noi primim de peste 20 de ani tot felul de ajutoare, tot felul de fonduri de “reconstructie”. ”
tot felul nu este identic cu ce s-a petrecut in japonia si germania. Clar, nu avem aceeasi structura fata de doua tari puternic militarizate (la nivel educational), dar hai sa nu exageram
@krossfire
ok, ti-am inteles punctul de vedere, iti place sa arunci cu noroi, sa contesti tot.
Cum spuneam e in regula, tipic romanesc de altfel.
Dar sa spui ca datoreaza 2/3 din bagajul cultural Chinei e deja prea mult.
Asta nu e rautate, e ignoranta.
Cu tot respectul, nu vreau sa te jignesc, dar inainte de a emite teorii imbecile, citeste.
Ca o paranteza, Japonia nu a beneficiat de un plan Marshall precum Germania. Calitatile lor sunt multe si profunde… nu le insir acum aici.
Ca au si defecte, este subinteles, rasismul este un minus al lor, fara indoiala, dar gandeste-te cum priveste un european comun un asiatic si o sa-ti dai seama ca oamenii in general nu prea suporta pe cei care nu sunt ca ei. Gasesc o multime de motive sa fie rasisti. Niciunul logic, insa.
e in regula, tipic romanesc de altfel. – Ma bucur ca tu nu generalizezi, ca esti un om deschis 😛
Calitatile lor sunt multe si profunde – Cu fraza asta m-ai emotionat pana la lacrimi. Hai te rog, insira-le si argumenteaza-le, sa le afle si romanii prosti.
Nu contest ca au calitati care lipsesc popoarelor balcanice, dar de-aici pana a ridica in slavi o natie autarhica dezvoltata in total alte conditii (si , cu exceptia invaziei mongole si a contactelor portugheze, cu mult mai putina presiune externa), mi se pare un pas mare.
2/3 e o cifra din burta…dar de la religie, la scriitura (kanji), de la primele forme de organizare pana la denominari si in mai toata perioada pre-medievala, China a avut o influenta uriasa asupra Japoniei. Asta trecand peste anecdotele cu viermii de matase. La ce bazaconii am auzit mai sus, ai spune ca-i Japonia e floarea Asiei, cea mai cea cultura, cand alte culturi (precum cea chineza si coreeana) o preced cu mult si au influentat-o masiv.
Nu spun ca japonezii sunt ”naspa”, ci ca ar trebui sa temperam admiratia asta netarmuita fata de popoare care n-au nicio legatura cu cel roman, dar niciuna. E ca si cand ai compara elefantii cu rinocerii si ai spune ”Elefantii sunt mult mai buni, pentru ca au o trompa lunga!”.
P.S: Japonia a beneficiat ENORM de ajutorul american. Americanii au fost principala lor piata de export timp de decenii bune. Firmele americane au investit MASIV in institutii si co-dependente japoneze. Daca nu erau aceeasi americani care le-au dat bomba, nu e atat de sigur ca Japonia se ridica dupa razboi!
A
what4: faptul ca au fost folositi ca baza americana in coreea si vietnam nu ti se pare un ajutor financiar puternic?
@krossfire
culturile japoneza, chineza, coreeana au pana la un punct radacini comune. Lucru logic de altfel. Dar enormitatea ca 2/3 din cultura japoneza provine din cea chineza ma revolta. Nu mi-ai adus argumente in acest sens. Ai dat 2 exemple, superficiale de altfel.
Dar si daca as accepta punctul tau de vedere, nu mi-ar estompa admiratia fata de acest popor. Nu il ridic pe un piedestal, din experientele mele rezida aceasta admiratie. Si din istorie. Sa nu se inteleaga ca nu sunt fascinat de chinezi sau coreeni. Am aproape aceeasi admiratie. Nevermind… imi vine in minte comportarea americanilor din New Orleans la dezastrul provocat de Kathrina si compar cu situatia din Japonia…
@animaloo
sigur ca este o forma de ajutor (sau exploatare, depinde cum vezi situatia)…
singura hiba din argumentatia ta este ca pot sa-ti dau multe alte exemple unde americanii au contribuit financiar, dar respectivele tari sunt mult in urma Japoniei. Eu nu contesc contributia USA la dezvoltarea Japoniei, eu vreau sa evidentiez taria de caracter si ambitia poporului japonez. Este totusi jenant ca de ex. firmele de automobile japoneze au reusit sa ajunga dominante pe piata americana in timp ce GM aproape a falimentat, tinand cont de unde a pornit fiecare. Asta ca sa vorbim doar de diferentele dintre lumea occidentala si japonezi.
Ca o concluzie personala, nu trebuie hiperbolizata taria japonezilor, dar nici sa cadem in extrema de a-i considera niste “pagani”:)
Totusi, comparam un popor unit ideologic si etnic cu o natiune de imigranti, unde pana la criza, sindicatele stergeau pe jos cu proprietarii. Sa nu uitam ca in Japonia lasarea scaunului de CEO mostenire nu e un comportament de neintalnit.
Diversitatea extrema si creuzetul de mentalitati s-au vazut si in fata dezastrelor de tip Katrina. Mai mult, nivelul de pregatire in fata unor potentiale dezastre difera.
Nu ii considera nimeni pagani, numai ca si aici si in alte zone am auzit numai comentarii de tip ”Bai, ce super natiune sunt astia, iar romanii sunt niste rahati in comparatie cu ei”. Pur si simplu nu inteleg comparatia. Ce legatura au? Mai inteleg chestii de gen ”Ungurii au construit X km de autostrada” sau ”Bulgarii ne fac praf pe turism”…dar Romania vs. Japonia? Maine ne vom bucura ca ii rupem pe somalezii aia nenorociti!
Revin fortuit si fugitiv dupa o lunga absenta (nu mai am indeajuns – disponibile pt ceea ce nu imi este neaparat necesar – timp si energie, deci nici dispozitie) – bine v-am regasit.
Pe alaturi de subiect:
what4: “…nici sa cadem in extrema de a-i considera niste “pagani”…”
krossfire: “Nu ii considera nimeni pagani…”
Poate ca stiu eu gresit intelesul termenului “pagan”: EU stiam ca este cineva care n-a primit botezul pt a deveni crestin. VOI ce stiati ca inseamna? (Sau – dupa cate stiti voi – ei reprezinta o natie majoritar crestina, botezata?) (SAU – IN CE SENS ati folosit termenul?)
Si ceva mai aproape de subiect:
Una din principalele diferente intre culturile noastre (cea occidentala vs cea orientala), consta – din cate stiu si inteleg eu – in faptul ca NOI cautam in primul rand progresul tehnologic si cautam sa ne adaptam mediul inconjurator necesitatilor noastre, pe cand pt EI mult mai importanta este dezvoltarea personala (cea “interioara” – psihica, de moralitate, etc), ei preferand sa se adapteze EI exigentelor mediului.
O alta mare diferenta: NOI preferam sistemul electoral, si suntem (in principiu, ca o caracteristica medie generalizanta) niste “vesnic revoltati”, pe cand EI prefera sistemul ereditar, si sunt maimereu obedienti.
In plus (caracteristica despre care EU stiu ca este specific nipona, nu general extrem-orientala, dar e posibil sa ma insel cu aceasta ultima afirmatie) japonezii au si cultul fidelitatii si devotamentului (duse pana la extrem) fata de seniorul lor imediat (indiferent ca ere vorba – inainte – despre superiorul lor din clasa nobiliara, sau ca este vorba – acum – despre superiorul lor ierarhic in cadrul companiei), si principiul lor este pe de o parte de depunere a tuturor eforturilor (de catre subordonat) pt realizarea scopurilor SUPERIORULUI sau, nu ale sale proprii, si pe de alta parte (de catre superior) de “tinere a echilibrului” (oarecum) intre subordonati, si de corecta recompensare a acestora. (Din ACEST pdv ei par sa fie SINGURA natie – alaturi de evrei, cu kibbutz-urile lor – la care pare sa aiba succes APLICAREA IN PRACTICA a principiului cumunismului: “de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi” (…si – as adauga eu – si merite). Ciudat, nu? Japonezi / evrei si comunism…)
what: toate tarile galbene au o ideologie de furnicute mici. In prima faza ma gandeam la oi, dar alea nu construiesc nimic.
“Da sefu” este la baza acestor cresteri
Japonia a crescut pentru ca au reusit sa adapteze inventiile occidentului la cerinta lor principala: lipsa de resurse. De acolo, ei s-au dus in sus. Da. Sunt muncitori. Pe langa asta sunt si bolnavi (oameni care 5 ani nu au concediu).
Exact cum zice kross: nu are rost sa ne comparam cu ei. suntem sisteme diferite, crescute in conditii diferite.
nu cred ca sunt bolnavi. Pur si simplu sunt diferiti.
Pt ca pomenea “proprietara” blogului de Shogun, gandeste-te cat de socati erau europenii cand ii vedeau pe asiatici ca se bucurau de deliciile baii. In Europa, dupa cum spune James Clavel, oamenii se imbaiau de 3 ori in viata: la nastere, cand se casatoreau si cand mureau.
Asa ca suntem, cred eu, in aceeasi situatie, nu-i intelegem, ne minunam de ei sau ii facem oi, bolnavi etc.
presupun ca stii ca Shogunul este o telenovela.
Si da. Europa a trait o perioada aiurea. Dar baile erau ceva comun la romani. Tot in Europa.
O lume in care exista sotii virgine, iar barbatii merg la curve nu este o lume sanatoasa. Macar dupa standardele noastre. O lume care inventeaza manga (ala cu tentacule) are si ea problemele ei.
Ar fi superb sa putem lua de la ei numai partile bune: Ordinea, disciplina, respectul fara a ne robotiza. Din pacate nu cred ca se poate asa ceva. Undeva trebuie sa si gresesti ceva.
animaloo:
“…baile erau ceva comun la romani. Tot in Europa.”
Hai sa n-o comparam cu prefectura! Nu prea are nimic perioada Evului Mediu, de la jumatatea celui de al doilea mileniu, cu cea a imperiului roman, de la inceputul primului mileniu.
Daca TOT voiai sa dai un exemplu pertinent si concludent, mai bine “te legai” (TOT din Europa, dar medievala) de tarile scandinave (cu saunele lor).
(what4: )
Da’-‘n Anglia acelor vremuri, cea de a treia baie (la nunta) nu o faceau decat progresistii, ceilalti afirmand ca sunt suficiente doua: scufundarea in cristelnita la botez si “grijania” dupa moarte.
PARCA nu m-ar prea tenta sa-mi duc nasul in excursie in acea societate…
De fapt, baile erau ceva absolut comun si in Evul Mediu:
https://listverse.com/2009/01/07/top-10-myths-about-the-middle-ages/
Socul lui Blackthorne & Co tinea de modul in care japonezii tratau imbaierea (nu era doar o scapare de jeg), mod care nu e unic Japoniei, ci poate fi usor gasit si prin alte parti.
Cati cititori de Shogun:)
bre, Japonia e altă lume. asta au spus-o mai mulţi.
şi e una din destinaţiile în care vreau să ajung într-o bună zi neapărat
Shogun-ul mi s-a părut de cacao.
[…] de la comentariile de-aici am decis sa ma alatur minoritatii vocale care refuza invazia japoneza din media . E de remarcat ca […]
No, dara, cred ca s-ar putea scrie tratate intregi de ce japonezii sunt asa cum sunt. Nu trebuie sa-i punem insa pe un piedestal. Cum spune si Krossfire, asta este o natiune care a stat inchisa ermetic sute de ani pana la 1868 cand imparatul a ordonat preluarea expres a tehnologiei occidentale. Nu a obiceiurilor, ci a tehnologiei, atentie !
Pentru ca este o prostie sa-i compari pe japonezi pe romani, cum de asemenea e o prostie sa-i compari cu orice alta natie. Daca as fi neamt si as gandi ca multi de pe acest blog sau de aiurea, as spune ca germanii sunt o natie de burtosi bautori de bere, o natie de o puturosenie iesita din comun. Mai ales aia din Est.
Am fost in Japonia si intr-adevar este fascinant. Nu am vazut nicaieri o societate la fel de stressata si obsedata cu munca ca in Japonia. Nu am vazut nicaieri in lume, oameni ai muncii (celebrii salarymen, un soi de Mr. Smith multiplicati la milioane) care sa doarma in restaurant intre felurile 1 si 2 de la pranz pentru ca uneori mai au nevoie si de somn. Nu am vazut nicaieri ca metrourile sa fie dormitoare ambulante pentru oameni care par sa fie platiti bine (ceilalti fie citesc volume de anime, trimit sms-uri sau se fardeaza). Pentru mine a fost o vizita pe o planeta fascinanta, dar inspaimantatoare. Intr-un loc in care jobul tine loc de viata, colegii de serviciu tin loc de familie, laptopul de copii, iar internet cafe-ul de dormitor pentru ca ai pierdut ultimul tren spre casa si poti sa dormi fie in McDonald’s, fie in hotelurile-capsula, fie in internet cafe-urile dotate cu fotolii care se pot intinde.
Nu poti sa nu remarci refularile extreme gen fetisurile sexuale (pana in 1993, comertul cu chilotii folositi de fetele de liceu ajunsese la sume de miliarde de dolari pe an… a scazut mult de cand automatele care vindeau asa ceva prin metrouri au fost scoase in afara legii), oamenii care se refuleaza prin pachinko-uri sau sa nu mai spun de Harajuku. In metroul din Tokyo si Osaka exista vagoane speciale pentru femei la ore de varf…. De ce oare ?
Da, totul este organizat – robotizat, iar oamenii se comporta altfel decat oricare indivizi de pe suprafata pamantului (credeti ca nemtii cand mureau de foame dupa razboi isi asteptau randul la coada ? No way !). Si pentru a explica aceste lucruri, trebuie sa intri mult prea in adancul istoriei, religiei, obiceiurilor create de-a lungul secolelor de o societate complet diferita.
Desigur, exista trasaturi comune cu vecinii coreeni si chinezi – respectul total si fara comentarii fata de autoritate (care poate fi imparatul, ministru mediului, seful de la serviciu sau administratorul de scara de bloc), dar japonezii sunt cu totul altfel.
Da, japonezii isi vor reconstrui tara in 5 ani, poate chiar in 3 daca le cere guvernul (in ultima instanta sa muncesti 10 – 12 ore pe zi imi suna a vacanta, pot sa bage si 16 ca doar a fost o catastrofa, ce naiba !), dar este oare o societate in fata careia sa ne prosternam ?
Frumos. Cap coada
acum depinde ce iti doresti de la o societate. Daca iti place manelismul si lipsa oricarui reper atunci sa ne traiesti rromanie… ideea de la care am plecat eu era ca poate reusim sa imprumutam din obiceiurile lor si poate ne va fi tuturor mai bine.
P.S. la mine la firma angajatul munceste atat cat e nevoie. Daca asta inseamna 16 ore, atunci atat munceste. Firma mea este o “mica Japonie”:)
e o tampenie asta. alea 8 ore nu sunt scoase din burta.
16 ore inseamna 2 lucruri
1. management prost
2. angajati prosti
@animaloo
asta este pur si simplu o gandire socialista.
Vezi dezastrul lumii de azi, lume condusa de socialisti… peste tot, inclusiv (sau mai ales) USA.
Lacomia este buna… mai ales in afaceri!
@what4: tu esti unul din aia care pe la 1800 puneau copiii sa lucreze in mina pentru ca era mai ieftin si faceau munca mai eficient pt. ca trebuiau sapate canale mai inguste.
@andrei
lucreaza tu 8 ore/zi, da salarii de sute/mii euro, plateste concedii de odihna, medicale etc. si dupa aceea vino si spune-mi ca esti competitiv.
S-a sfarsit epoca asta in care toti avem drepturi si am consumat fara sa stim de noi sau mai bine zis mai mult decat ne-am permis.
Astazi trebuie sa concurezi cu India, China, Taiwan etc.
Vrei sa ai produse/servicii competitive? Cu angajati platiti la nivel occidental?
Keep dreaming…
“Vrei sa ai produse/servicii competitive? Cu angajati platiti la nivel occidental?”
…si cu dotari / tehnologie / strategie / etc “ca la noi”?
(Ca n-am prea bagat de seama vreo mare ingrijorare – spre exemplu – la nemti, ca vor “pierde teren” in fata asiaticilor mentionati…)
Toate evolutiile lumii de prin 2008 pana in prezent si alti 50 ani (zic eu) de acum inainte, nu-ti spun nimic?
Nemtii au un avantaj competitiv pe anumite segmente (deocamdata), dar nu as paria ca vor reusi sa mentina in 50 ani trendul. Oricum, inceputul a fost deja facut. Un autoturism german e produs intr-o pondere mai mare in afara Germaniei decat in interior… si trendul va continua…
Mai sincer sa fiu admir pe Japonezi…..fara discutie ..dar si nemtii…inca sunt de invidiat….poate in curand vom ajunge si noi la jumatate din ce sunt ei:)
“…poate in curand vom ajunge si noi la jumatate din ce sunt ei…”
Iti face cumva impresia ca RITMUL nostru de dezvoltare (NU nivelul) macar se apropie de ritmul in care SE DEZVOLTA ei (NU cu nivelul la care au ajuns DEJA)?
Iar daca iti face impresia si dumitale, asa cum imi face mie, ca ei nu numai ca sunt “inaintea noastra” dar mai SI au o “viteza de dezvoltare”, de progres, mai mare decat cea pe care o avem noi, PE CE se bazeaza parerea ca i-am putea ajunge (!) intr-un viitor previzibil? Nu-ti face impresia si dumitale ca ar fi foarte pertinent de facut comparatia cu cea intre doua masini dintr-o cursa, in care situatie masina ramasa mai in urma – desi CONSTATA ca nu numai ca are pozitie dezavantajoasa, dar mai are SI viteza mai mica decat a celeilalte masini – se lauda ca in curand o va depasi pe cealalta (sau ca MACAR se va apropia de ea)?
P.S. Corectare: ACUM mi-am dat seama ca te refereai la JUMATATE din ce sunt ei… Scuze – crezi cumva ca inca nu sunt “la dublul nostru”, ci ca abia se pregates sa depaseasca aceasta proportie? In acest caz, s-ar justifica speranta dumitale: abia URMEAZA la fim la jumatatea lor, deocamdata fiind (inca) putin “mai in fata” de aceasta proportie…