Optimizare SEO – Studiu de caz (2)

Acum câteva zile am început să vă prezint un studiu de caz de SEO. Optimizarea pentru motoarele de căutare este un proces complex și de durată prin care încercăm să pregătim un site cât se poate de bine, pentru ca, atunci când cineva caută o anumită informație pe Google (sau pe alt motor de căutare), situl nostru să fie cât mai sus în prima pagină.

În lumea SEO există o glumă destul de cunoscută „cel mai bun loc de a ascunde un cadavru este pe pagina a doua a căutărilor”, în condițiile în care oamenii în general, dacă au nevoie de o informație, vor da click pe primele rezultate și prea puțini se vor obosi să vină și pe pagina a doua.

Deși nicio agenție de SEO care se respectă nu vă poate promite locul 1 în Google (și stați departe de ăia care promit așa ceva), cu ceva muncă și planificare este posibil să aduci clientul pe prima pagină.

Normal, nu mergi doar pe un keyword (cuvânt cheie), se merge pe zeci sau sute.

Eu am 3 planuri de SEO pentru clienții mei, în cel mai mic fac optimizare / tracking pe 50 de cuvinte cheie, pe cel mediu merg pe 100 și pe cel mare pe 200.

Asta este pentru a reuși să am un pic de logică și mai ales să pot prezenta niște rapoate (în mod normal un site va avea rankings pentru sute de keywords).

Eu fac tracking pe SEMrush și doar cuvintele cheie pentru care optimizez intenționat le urmăresc, pentru a putea și raporta clientului progresul (sau regresul, că ăsta e SEO-ul, nu ai numai „succesuri”).

Clientul pe care-l urmărim în acest studiu de caz dorește să construiască un portal medical despre boli autoimune. În primul episod al studiului nostru de caz am prezentat ce fac inițial: caut PRIMELE cuvinte cheie, arunc un ochi pe competiție și pregătesc un plan pentru clientul nostru).

Competitorii clientului sunt foarte mari: webmd, zocdoc, wikipedia etc. Va fi aproape imposibil să-l aduc pe locul 1 în Google pentru „autoimmune disease”, „autoimmune disorders” și cuvintele cheie care descriu exact bolile: „lupus”, „fibromyalgia” etc.

Dar pe noi ne interesează să ajungem OK cu ele și să aducem trafic pe site, plus că vom promova doctorii care tratează așa ceva, iar acolo sunt mai mari șansele de ranking. „Dermatologist New York” are mai mari șanse de a ajunge pe prima poziție în Google, decât „multiple sclerosis”, iar pe noi ne interesează și rankings pentru doctori, în ideea că acest client dorește să facă bani și din sponsored listings.

Pentru boli, mergem și pe ceea ce în SEO se cheamă „long tail keywords”, cuvinte cheie mai lungi, cu mai puține căutări (dar și competiție moderată), ce se pot optimiza mai ușor și „împing” apoi paginile principale pentru cuvintele lor cheie mai dificile.

Asta se face prin conținut (de obicei scriu 4-5 articole „suport” cu keywords secundare și pun link către „money-maker” – pagina pe care doresc eu de fapt să o optimizez mai puternic). Aceste linkuri interne sunt și ele suficient de puternice și, coroborate cu câteva link-uri externe, pot aduce rezultate rezonabile.

De asta le și spun clienților mei că, oricât urăsc ei ideea de „blogging”, nu am cum să le optimizez situl pentru niște cuvinte cheie, dacă ele nu apar și ei nu scriu despre așa ceva.

300 de cuvinte despre cât de sexy este firma noastră nu înseamnă optimizare. Unul la mână pentru că NIMĂNUI nu-i pasă de tine, ci de cum le rezolvi problema, și, doi la mână, dacă nu ai cuvintele cheie în conținut, de unde mama zmeilor să le găsească tovarășul Google?

Mai e încă un secret: dacă eu prezint niște studii de caz de SEO (că asta fac acum, nu?), arăt ce strategii folosesc, pe ce „scule” dau bani în fiecare lună (că nu fac SEO cu tools gratis) etc., potențialul client, văzând că nu fac vrăji, ci există un proces bine pus la punct, se gândește că poate nu-s atât de tută și, cine știe, poate-i ridic și lui situl pe Google.

La fel funcționează și siturile de companie.

Dacă unul care face renovări de case scrie despre procesul lui, cum începe un proiect, ce măsuri de siguranță ia, cum arată niște proiecte deja terminate etc., potențialul client intră pe site, dă pe spate de la atâta informație interesantă și-l contactează pentru o renovare.

Chiar dacă nu o face acum, pentru că are casa acceptabil de aranjată, există șansele ca în viitor să-i trebuiască un asemenea serviciu. Sau unui prieten, cumnatului, soacrei.

Când x îți spune, „am nevoie de y serviciu, îmi poți recomanda pe cineva?”, sunt mari șanse să-ți amintești de un specialist pe care-l urmărești online și să poți da o referință.

Pe când eram încă în România, majoritatea clienților de web design veneau de aici, pentru că îmi citeau articolele și se gândeau că probabil mă pricep cât de cât, deci îi pot ajuta. Un bun content marketing (pentru că asta este) și email marketing (folosirea isteață de liste de abonați) te poate aduce în fața multor potențiali cumpărători care, chiar dacă acum nu sunt „calificați” să cumpere, te vor contacta, atunci când e nevoie.

Normal, prin munca de SEO, aduci pe site oameni care caută ACUM serviciile tale, ei studiază oferta mai multor companii din domeniu și apoi iau o decizie.

Când e vorba de asta, au de ales între companii cu portfololiu, studii de caz, articole super-informative, transparență în ceea ce privește procesele lor și companii care au 2-3 pagini în care-și ridică osanale și cam atât.

Dacă eu, acum, am de ales între 2 specialiști, voi merge spre cel care apare a fi mai specializat, care oferă mai multe detalii despre cum mă va servi, o listă mai largă de testimoniale etc.

Bun, să revenim la clientul nostru și problema lui: are de realizat un portal medical despre boli autoimune.

În episodul anterior v-am arătat cum am făcut keyword research la început, găsirea unor cuvinte cheie de la care să pornim. Vom face munca aceasta de mai multe ori, de fiecare dată când scriem ceva, apoi, după ce apar niște rezultate pe Google Console, vom optimiza pentru cuvintele cheie care par a avea ce mai bun potențial.

Pentru că nu vreau să o iau razna, făcând tracking pe sute de cuvinte cheie (rezultate din Google Console, după niște săptămâni, scanarea completă cu ScreamingFrog etc.), voi seta acele cuvinte și în SEMrush și le voi urmări exact acolo. Orice apare ulterior, noi keywords cu potențial, se vor adăuga mai apoi.

Nume de domeniu – ce tipuri sunt și cum le aleg?

Notă: pentru că e mai rapid, voi scrie domeniu în loc de nume de domeniu, așa cum pe bloaga americănească scriu domain și nu domain name.

Domeniile se pot căuta după anumite calități: conține sau nu keyword-ul principal și are istoric sau nu.

Cuvinte cheie sau nu

De niște ani Google a început să dea la „gioale” celor cu domenii EMD (Exact Match Domain), cei care aveau cuvintele cheie bine înfipte în numele de domeniu.

Așa că, atunci când aveau un link „normal” (deci nu cu principalul keyword), tot cu el erau de fapt. Dacă tu dai link către CreditCardPaymentsNow.com de pildă și scrii la anchor „credit card payments now”, că așa se cheamă situl, de fapt tocmai ai dat un link către cuvântul cheie principal care este, ai ghicit, „credit card payments”.

Specialiștii în SEO zic că încă se poate lucra cu EMD-uri, mai ales dacă pui conținut decent și nu faci spam.

Mai există varianta „brand name” cum este The Medically de pildă, numele „agenției” mele de SEO în New York. Firma se cheamă Embers Media LLC, de fapt, dar am sub umbrelă mai multe proiecte așa că pe medical SEO (ceea ce fac în special) am dezvoltat acest site. Nu se cheamă MedicalSEONuȘtiuCum.com, am ales un brand name care mi s-a părut cool acum câțiva ani.

Deși nu am cuvântul cheie în numele de domeniu, rankez bine merci pentru medical SEO în zona mea, deci nu sunt legată de mâini și de picioare.

Alegi un domeniu cu keywords sau nu? Depinde. Am în portfololiu chestii ca: Orthodontic-Braces.com, ClassicMovieTreasures.com, Croatia-Wave.com dar și nume în care nu mi se regăsesc cuvintele cheie (sau doar parțial): elitethemes.net, themedically.com, dojoblog.net etc.

Clientul nostru nu va avea un nume de domeniu autoimmunedisordersNuȘtiuCum.com (consensul este că, dacă folosești un keyword în domeniu să fie la început), ci mergem pe un brand name (deci nu are nicio referire în domeniu către keyword-urile principale).

De ce am ales asta?

Urmează pasul 2: alegem un nume de domeniu de la zero sau cu ceva istoric?

Așa arată un domain name „curat”, fără niciun istoric. Pe astea de obicei le iau de pe expireddomains.net, sortez doar domeniile disponibile și caut pur și simplu după cuvintele cheie sau poate-mi pică vreun brand name sub nas. Așa am ales TheMedically, pur și simplu mi-a plăcut cum sună și părea al naibii de cool.

Clientul acesta despre care vorbim intră pe o nișă criminal de competitivă, așa că, după ce am săpat bine-merci prin sute de domenii cu ceva istoric, i-am găsit unul care, deși nu are specificații mirobolante, este totuși mai bun decât nimic.

Acest domeniu premium nu a costat 10 dolari (clientul a dat 750 de dolari pe el), dar avem backlinks decente și vom putea avea rezultate ceva mai repede.

Atunci când ești pus în fața alegerii unui domeniu premium sau „normal”, chiar dacă unul premium este scump, trebuie să te gândești cât te-ar costa să replici acele backlinks sau să ai rezultatele respective.

Pentru că domeniul ales de noi are link-uri puternice, ne-ar fi costat mii de dolari să le avem de la zero, așa că 750 de dolari nu mai pare așa o investiție șocantă.

Istoricul unui domeniu este important, nu contează doar că are autoritate și linkuri, e important să nu fi fost folosit pentru spam, situri chinezești etc. Informațiile astea se pot afla ușor din archive.org și prin rankingu-urile istorice pe care mi le arată SEMrush.

Dacă văd kanji-uri pe variantele ce apar în cache in archive.org sau keywords suspecte în trecut, nu mai iau domeniul respectiv.

Domeniul pe care se va dezvolta situl are istoric medical, nu pe autoimmune disorders, dar tot medical. A fost al unei fundatii, fără spam, link-uri suspecte sau conținut care ar putea să ne dăuneze ca listare pe viitor.

Hosting

Americanii au niște reguli foarte stricte în ceea ce privește hosting-ul, siturile medicale, care lucrează cu datele pacienților, trebuie să fie HIPAA Compliant. Pentru că noi nu vom posta datele pacienților (clientul nu stochează asta pe server oricum), ci doar prezentăm niște boli autoimune și promovăm medicii care se ocupă de tratarea lor, le-am oferit hosting pe contul meu de pe HostGator.

Dacă aveți de hostat ceva pentru piața europeană, recomand cu mare drag Hangar.Hosting. Lucrez cu Gupi de 6-7 ani deja, dojoblog-ul e pe serverele lui și i-am adus în timp și alți clienți, sictiriți de servicii proaste de hosting. Toți sunt încântați și nu ar schimba serverele Hangar pe nimic.

Săptămâna viitoare scriu despre cum pregătim situl, ce sisteme de tracking folosesc și cum arată planul cincinal pentru client.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

5 Comments

  1. Stai asa ca astept sa vina si niste casti / microfon, ca m-am pus pe videoblogging. Vreau sa arat cum fac keyword research, setari etc. Am trimis comanda acum 10 zile pe amazon si inca nu au trimis, asa ca azi mi-am bagat picioarele, am anulat comanda si am pus comanda pe Target. Daca se misca decent, in cateva zile ma apuc de videochat 😀

    https://www.youtube.com/channel/UCb79YkYpUBAbESdx–ZSw9Q – asta e canalul, momentan is singura cu 8 subscribers, dar acolo o sa bag chestii interesante. Si updates aici.

Comments are closed.