Plugin-uri wordpress – KISS

Keep It Simple, Stupid” este o “regulă” ce se poate aplica de minune şi la bloguri. Am avut ocazia să intru pe câteva zeci de asemenea proiecte în ultimele luni, deci nu doar siturile mele, şi m-a luat cu dureri de cap, când am văzut ce şi-au instalat clienţii sau ce doreau să le instalez. Dacă nu aveau măcar 30 de plugin-uri, nu erau sănătoşi. Am văzut tot felul de prostii, de la Disqus, că nu mai pot avea sistemul wordpress de comentarii, la 20 de butoane de “social bookmarking” pe care nici naiba nu le foloseşte, plus tot felul de acareturi.

E bine să ai un Akismet, un plugin de SEO şi probabil unul de contact

Astea sunt cerinţele MINIMALE şi pentru mine. Akismet este oricum instalat în WordPress şi trebuie doar activat, plus legat de “sistem” cu un API key gratis. Pentru SEO exista All in one SEO pack, ce pare a-şi face treaba destul de bine, plus Contact Form 7, pe care îl folosesc şi eu pentru eventualele mesaje din formularul de contact.

Stau departe de plugin-uri de cache.

Dojoblog e incă micuţ, deşi traficul a crescut constant în ultimii ani. Din fericire încă rulează cu un consum redus de resurse, deci momentan nu simt nevoia de a degreva serverul nimănui. Am păţit una urâtă cu blogul .com, când pluginul de cache se bătea în cap cu altul (nici nu mai ştiu ce minune făcea ăla) şi nu-mi mai afişa blogul, dând o eroare destul de ciudată, ce mă făcea să cred că s-a buşit Firefox-ul, în condiţiile în care pe Chrome se afişa. Plus că, atunci când nu suferea de PMS, se vedea şi pe Firefox.

Am stat ca proasta nişte săptămâni, nereuşind să înţeleg de ce tema mea mişto (aia de pe atunci) a mers perfect 6 luni şi s-a dus pe copcă. Într-o zi, cu mai mult timp şi chef de gugălit, am găsit explicaţia: mariajul între cele 2 pluginuri era cu zurgălăi. După cum bănuiţi, am raşchetat pluginul de cache si momentan suntem bine merci. Consum în continuare resurse mici (imaginile de pe blog sunt toate micşorate, nu se afişează totul din prima pagină etc.), aşa că probabil voi prefera să aloc mai multe resurse din WebHostManager, decât să mă joc cu focul din nou.

Comentarii SIMPLE!

Marea boală pe “internaţional” este să pui comentariile pe Disqus, un “tool” ce va gestiona de acum înainte comentariile de pe blog. Este cunoscut că WordPress nu are căsuţă de comentarii, deci e nevoie de pluginuri de genul ăsta. Citeam deja pe un blog american că nu ştiu ce nenea cu nişte miuţe bune de comentarii era turbat că se “ăsta” ceva şi s-au dus pe copcă. Nu pot înţelege de ce aş lăsa un sistem “extern” să-mi gestioneze mie comunitatea, mai ales că platforma folosită de noi se pare că nu tuşeşte de una singură.

Nu sunt încântată nici de plugin-uri de captcha. S-a întâmplat de multe ori să nu comentez pe un blog, doar pentru că mă scoate din minţi cuvântul “anti-spam”. Nu e efort de mai mult de 5 secunde, dar pur şi simplu mă termină chestia respectivă şi, dacă sunt prost dispusă, prefer să citesc şi să închid fereastra fără comentarii. Aşa cum am mai precizat, gestionez comentariile prin câteva măsuri: 1. Akismet, 2. orice nou comentator este în moderare, 3. verific căsuţa de spam pentru a-i pescui pe cei care au fost greşit marcaţi de Akismet. Punct.

Am prins peste 11.000 de comentarii aici şi nimic nu-mi scapă. Gestionarea comentariilor îmi ia 2 minute max., pentru că majoritatea sunt valabile. Prefer deci să nu mai adaug un plugin.

Folosesc un plugin de paginare a articolelor, top commentators şi next gen gallery, pentru a posta mai multe poze pe blog. Mai nou acestea sunt urcate în masă pe bestworldimages, aşa că nu mai e nevoie să mă încurc prea mult cu plugin-ul de galerie, deşi am fost foarte mulţumită.

Ideea de bază este că nu e indicat să instalaţi 30 de pluginuri doar să fie. Dacă platforma rezolvă anumite probleme fără intervenţii (ex. plugin-ul disqus pentru comentarii), nu are rost să vă încurcaţi cu pluginuri suplimentare. În general orice se instalează în plus poate intra în conflict cu alt “extra” sau nu va fi sprijinit de dezvoltator după o anumită perioadă. Am păţit cu forumurile destule “bucurii”, când o facilitate importantă devenea inutilizabilă pentru că 1. noua versiune de script nu suporta pluginul, 2. intra în conflict cu altul sau 3. dezvoltatorul afla că are chestii mai interesante în viaţă decât să sprijine un plugin moca.

Aveţi cuvântul domnilor şi doamnelor – ce minuni v-aţi mai instalat şi ce a dat cu “virgulă”?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791