Plugin-uri WordPress necesare blogului tău

Se pare că la momentul actual platforma WordPress este cea mai populară platformă de blogging, drept dovadă stau cele ~ 64 de milioane de bloguri cu hosting propriu, plus cele hostate gratuit pe wordpress.com.

Pentru un începător (dar nu numai) în ale WordPress-ului, poate părea puțin derutant atunci când se dorește instalarea unui plugin. De ce? Am făcut o căutare pentru un plugin pentru un formular de contact, rezultatul, 849 de plugin-uri, deci pe care îl alegem?

În principiu sunt două mari criterii (urmărite de mine) în alegerea unui plugin: de câte ori a fost descărcat și ratingul oferit de utilizatori.

Mai jos aveți o listă cu cele mai populare plugin-uri din aria lor de utilizare:

1. Statistici vizitatori

plugin analytics
Pentru că toți vrem să știm câți vizitoatori ne “calcă pragul” blogului, primul plugin ce trebuie instalat este Google Analytics for WordPress. Oferă foarte multe opțiuni și poate fi puțin derutant la început, dar dacă studiați cu atenție forumul plugin-ului veți vedea că este un plugin foarte util.

2. Imagini

Plugin FancyBox
Am văzut și văd, în continuare, foarte multe bloguri care nu au puse la punct galeriile de imagini, dar și imaginile din interiorul posturilor. Rezolvați afișarea imaginilor cu ajutorul plugin-ului Easy Fancy Box. Îl puteți folosi pentru a reda imagini, galerii WordPress, pdf-uri, swf-uri, videoclipuri de pe Youtube și Vimeo.

3. Posturi asemănătoare

Plugin Nrelate
La sfârșitul fiecărui articol puteți afișa linkuri către câteva posturi asemănătoare din aceeași categorie. În felul acesta
facilitati vizitatorului accesul la alte posturi interesante de pe blogurile voastre. Un plugin complex cu multe opțiuni este nrelate Related Content. Pe lângă posturile interne puteți afișa posturi de pe bloguri externe cât și reclame.

4. SEO

Plugin SEO
Acest aspect trebuie să fie în atenția tuturor ce au un blog/site. Este important, atât pentru vizitatori, cât și pentru motoarele de căutare, ca optimizarea on-page să fie realizată.

Personal prefer plugin-ul All in One Seo Pack, dar mai popular este WordPress SEO by Yoast. Acesta din urmă oferă și posibilitatea creări unui XML Sitemap.

5. Formular de contact

Plugin Contact From
Orice blog respectabil 🙂 are și o pagină de contact. Cu ajutorul plugin-ului Contact Form 7 în mai puțin de un minut puteți crea un formular de contact simplu, dar în același timp oferă toate opțiunile necesare unui formular de contact complex, inclusiv trimiterea de fișiere.

O listă mai lungă cu plugin-uri cam pentru tot ceea ce ați avea nevoie gasiți aici, dar, cum spunea și Ramona, trebuie avute în vedere resursele necesare rulării blogului.

Cu toate că Blogger este o platformă care în ultimul timp a pierdut teren în fața WordPress-ului, cei interesați pot găsi știri și tutoriale pe blogul Blog-Help.net.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

25 Comments

  1. 1. Eu zic ca n-are rost Analytics atat timp cat verifici Analytics de la Google..fara sa mai incarci si acest plugin.

    2. Easy Fancy Box – iti multumesc ca ai pomenit de el. Am vrut sa te intreb acum ceva zile, cand am facut acel articol despre turul Flandrei, dar am zis ca..hai totusi sa instalez NextGEN Gallery. Nu prea imi place..dar ma rog.

    3. Si eu am All in one Seo

    Imi place foarte mult Jetpack.. cam papa resurse..dar e o suita destul de buna de pluginuri.

    Mai recomand: 404 Simple Redirect, Akismet, Better WP Security, Google XML Sitemaps, Anti-XSS attack, Breadcrumb NavXT, Quick Adsense (doar cine are nevoie), WP-Optimize.

    In rest, fiecare dupa nevoi.

    De retinut: cat mai putine, cu atat mai bine.

  2. Multumesc de articol, Cristian. Frumos lucrat 🙂

    Eu fara Akismet as fi moarta, deci e pe lista mea. Analytics am direct in codul din head (tema), deci nu mai tin si un plugin pentru asta. Related posts nu mai pun, ca tot incerc sa tin blogul mai ‘usor’, dar e un plugin misto, mai scade din bounce rate.

  3. Pentru toți cei care preferă să pună analytics manual, nu printr-un plugin:

    Majoritatea plugins nu fac decât să injecteze codul de analytics în wp_head. Nu există vreo diferență (vizibilă) de performanță sau altceva de genul ăsta. În plus, chiar e recomandat ca tot ce ține de JS și CSS să nu fie introdus manual ci injectat fie în wp_head fie în wp_footer.

    Acum, de ce e recomandat un plugin (sau măcar un plugin „forțat”)? În momentul în care schimbi tema este destul de posibil să uiți să adaugi codul de tracking. Da, știu că nimeni nu e atât de sărit de pe fix să schimbe tema zilnic, dar, cu toate astea, se mai întâmplă să uiți mici detalii 🙂

    • Saru’mana de detalii. Deci nu e chiar amboulea pluginul. Io imi amintesc mai nou sa pun codul de analytics, ca is mai atenta cu tracking-ul 🙂

      • Oricât de atent(ă) ai fi, îți scapă ceva. Că e analytics, că e error_reporting(E_ALL), că e altceva, îți scapă. Mai ales dacă te și bâzâie clientul aiurea 🙂

  4. Din cate stiu, Akismet vine direct cu WordPress. Sau s-au mai schimbat treburile si nu am aflat 😛 (n-am mai instalat demult un WordPress ‘nou’)
    Eu mai am subscribe to comments pentru ca 1. aminteste comentatorilor de site din cand in cand si 2. il bifez si eu de fiecare data la altii, in special daca se incing niste discutii interesante 😉

    • Vorbim aici de host si CMS si host individual. Pe wordpress.com nu mai poti instala plugin-uri.

      • Exact 🙂 De host si CMS individual ziceam. Mai inainte am dat jos ultimul Wp, de pe wp.org (ultima versiune). Akismet este inclus (impreuna cu Hello Dolly).
        Unii il sterg intentionat dar eu una il gasesc FOARTE util.

  5. Mersi. Sunt cateva de care nu am stiut. Aia cu formularul de contact, chiar nu stiam ca pot adauga asa ceva la site.

  6. Poate analizati si Livefyre, ca alternativa la comentarii (de mare ajutor la site-urile interactive).

  7. Eu folosesc JetPack.
    Foloseste destul de multe resurse, dar contine cam tot ce ai nevoie intr-un singur plugin. – (gen butoane de share, publicare automata pe twitter, galerie si altele).
    Iar la cati vizitatori am eu chiar nu sunt probleme de performanta.

    • Bun venit pe dojoblog 😉

      L-am tot vazut pe unele situri … probabil ar trebui sa ii acord ceva atentie …

  8. eu am facut blogul free, nu am dowlaland-at programul
    nu-mi apare sectiunea plugins. vreau sa pun un audio player, cum fac?

  9. N-ar strica si un plugin pentru o incarcare mai rapida a site-ului, un W3 Cache. Mai folosesc broken link checker si diverse pluginuri de usabiliate/social media.

  10. Parerea mea este ca daca ai un pik de experienta in seo si in php nu ai nevoie de pluginuri cu gramada, eu folosesc 3 pluginuri,contact form 7 ,captcha,sitemap xml atat , daca instalezi pluginuri fara numar ingreunezi baza de date.

Comments are closed.