Positive feedback sau despre cum se discuta civilizat

Cu totii, bloggeri sau cititori avem idei, avem opinii, oferim recenzii doar mental sau chiar in scris, adresate celui pe care il vizitam. Avem zile bune si proaste si ele ne influenteaza chiar mai mult decat ar fi nevoie. Am mai precizat anterior ca pe net NU suntem atat de anonimi pe cat ne-am dori, ca la orice ora o simpla cautare pe Google aduce la suprafata eventualele chestii reprobabile pe care le-am facut, comentarii care nu ne fac cinste, reactii de care acum ne rusinam.

Cuvantul scris ramane si este proba clara in fata celor cu care vom intra de acum inainte in legatura. Este cartea noastra de vizita, identitatea noastra online. Si acum, daca stim toate chestiile astea, de ce ne purtam atat de urat?

Una dintre metodele prin care ne aratam “clasa” o reprezinta oferirea de site feedback sau eventual, mai pe romaneste, recenzii de site. Uneori parerea ne este ceruta in forumuri de specialitate, in articole sau pur si simplu personal. Alteori ne oferim noi din start cu cate o idee, pe care o presaram in comment, pentru ca autorul sa observe si eventual sa ia aminte.

Hai sa incercam sa gasim cateva solutii pentru un feedback asa cum ar trebui si poate o atitudine mai civilizata:

1. Chiar trebuie sa fie POZITIV.

Unui copil de 5 ani, care a desenat o casuta asa cum s-a priceput nu ii spui: “Mai, da’ ce tampenie ai facut aici. Cine naiba te-a invatat sa faci asa o casa disproportionata? Chiar esti tampit?”.. pentru ca nu ai voie sa folosesti asemenea cuvinte si mai ales pentru ca ala nu este feedback, este jignire si semn de proasta crestere.

Poti incerca insa in alt stil, cu mari sanse de a nu te face de ras si mai ales de a oferi idei educative: “Vai, Gigel, cat de de frumoasa casa ta. Uite ca ai desenat si ferestrele, sunt foarte frumoase, numai ca putin prea sus .. iti dai seama ca oamenii tai din casa vor da cu capul de tavan cand vor incerca sa se uite afara… poc .. au .. Hai sa lasam putin loc aici .. sus .. pana la acoperis .. sa aiba tanti din casa loc sa atarne perdeaua si sa nu mai dea cu capul de tavan”.

Si il faci pe Gigel sa rada, este absolut incantat ca ai gasit casuta lui ca fiind magnifica si l-ai mai invatat ca e bine sa lase spatiul ala intre fereastra si acoperis, ca altfel da tanti cu capul de tavan (normal ca Gigel va rade cu gura pana la urechi, imaginandu-si vanataia de pe capul “doamnei” imaginare din casuta lui).

Vei spune ca un blogger nu este Gigel si nici nu are 5 ani. Este insa si el sensibil pentru ca a muncit atat de bine pe cat a putut. Nu suntem toti Darren Rowse, nici macar Zoso. Nu avem cu totii talent urias la design, nu gasim intotdeauna un subiect interesant, putem oricand sa cream un articol mai bine decat am facut-o.

Dar trebuie sa gasesti ceva POZITIV totusi. Trebuie sa fie ceva bun. Leaga-te de asta si porneste de acolo …

2. Tu chiar stii despre ce vorbesti?

Inca o chestie care ma “racaie” pe mine de mult timp .. este absolut normal ca toti sa avem opinii, mai mult sau mai putin avizate. Dar la fel de important este sa ne stim si valoarea si locul. Nu inseamna sa nu ii dai de pilda o idee lui Zoso (il tot folosesc pe el de exemplu, pentru ca se pare ca e ‘al mai celebru’ din blogosfera), dar trebuie sa te gandesti de asemenea ca baiatul asta a ajuns acolo sus in blogosfera pentru ca totusi face niste chestii bine. Oricat de mult ne place sa ne legam de soarta lui, trebuie sa realizam ca nu are un site idiot si ca stie el ceva, de a avut acest parcurs ascendent.

Un eventual feedback fata de el va tine cont si de asta. Nu inseamna sa ingenunchezi in fata geniului sau, sa te caciulesti sau altele de genul. Inseamna doar sa RESPECTI ce inseamna acest om si proiectul sau si sa pornesti feedback-ul de la starea asta. Cred cu tarie ca si el stie sa aprecieze o idee buna, la fel cum o facem cu totii …

Si totusi ce ma doare? Ma doare cand vine de pilda cineva, care inca nu stie cum sa instaleze wordpress-ul fara sa i se deseneze totul, si incepe sa imi explice cat de “plin de rahat” este un proiect, cum habar nu am despre asta, cat de prost este gandita nu stiu ce prezentare etc.

Este bine sa stii despre ce vorbesti, inainte de a da lectii celor care, in mod normal, se pare ca stiu ce fac. Chestii de genul asta nu mi s-au intamplat in blogging, am o viata prea scurta, dar pe forumurile mele am avut destule “lectii de viata” din parte unora care nu stiau cum sa isi seteze avatarul.

3. E de rahat, esti un idiot, lasa-te ma de meserie

Daca ai inceput munca de “recenzie” cu acest sistem de idei, mai bine inchide situl si fa nani. Niciodata un feedback nu se face cu expresii de ghetto, nici cu invitatii de mers la scaraotchi, la naiba sau de lasat de meserie. Omul care si-a creat situl pentru a invata si a-l dezvolta, nu pentru ca tu sa apari si sa il trimiti la naiba, numai pentru ca atat poti. In momentul in care postezi asa ceva, trebuie sa te gandesti clar ca te-ai compromis. Un asemenea limbaj si asemenea “sfaturi” ii vor invita pe toti sa iti stearga comentariu, sa te baneze si sa incerce sa nu te mai vada in ochi..

4. Nu e nimeni obligat sa te asculte

Stiu ca asta te calca rau pe monturi, dar zau asa … din feedback-ul primit fiecare ia ce ii convine. Este clar ca ideile tale au fost citite, s-au studiat propunerile si s-a decis implementarea lor sau nu. Faptul ca autorul sitului nu implementeaza (toate) ideile tale nu inseamna ca este cretin sau ca nu sunt utile. Inseamna doar ca in momentul acela pentru el aceste implementari nu sunt o idee buna .. sau poate nu are timp in acel moment si vor ramane pe lista lui de prioritati, cand va avea timp de modificari .. este clar neavenit un mesaj de genul “auzi ma’, tu esti chior? Nu vezi ce ti-am scris aici?” pentru a-i aminti ca ai dat niste idei 🙂

Stiu ca par a fi comice unele dintre aceste idei, dar din pacate este prea mare obisnuinta de a “desfiinta” din prima orice. De a face cu ou si cu otet orice nu este in conformitate cu standardele noastre, de a judeca dupa 2 secunde petrecute pe site, de a jigni gratuit.

Hai sa vedem daca putem si altfel 😉

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

6 Comments

  1. Misto tare tema. Vezi ca sunt cam mici casutele pentru nume, mail si website.
    ” read the of this entry » ” e cam de aiurea in pagina cu postul, deja sunt in pagina unde am tot contentul la vedere :). Modifica-l intr-un #top ca sa duca spre inceputul articolului.

    Asta se incadreaza la feedback pozitiv ? 🙂

    Acum in legatura cu subiectul: majoritatea celor care nu stiu sa dea un feeback nu prea au contact cu internetul, ei “sunt pe net” si nu au idee ca exista si aici niste reguli. Educarea userului se face doar prin experienta ce o capata de-a lungul anilor ( ma refer strict la internet ).

    Totusi trebuie sa recunosti ca exista si cazuri unde poti zice ” da ba, e praf! “. Ia spre exemplu site-urile facute pe piczo, template-urile partial editate cu creditele spre autor scoase, paginile vandute pe 50-100 de euro de catre copii ce au tras doua template-uri warez si si-au trecut numele acolo , samd.

  2. Sunt si alte metode prin care sa “protestezi” daca ceva nu iti place pe un blog:
    -daca nu ti-a placut un anume blog in sine, nu ai decat sa nu mai intri acolo si gata. Nu e cazul sa contribui la marirea numarului de vizitatori si sa mai si tipi ca nu iti place;
    -daca nu ti-a placut un comentariu mai agresiv, ar trebui tinut cont ca sunt posibilitati fie de banare a scandalagiului respectiv, fie de punere la punct intr-un mod ferm si civilizat. In acest ultim caz,nu vei mai avea de-a face cu individul respectiv.

  3. Parerea mea este ca cei care dau un feedback “copilaresc” (pentru ca doar asa poate fi numit un feedback plin de injurii si atacuri la persoana, facut de unul care e total pe din afara) o fac doar ca sa capete atentie.
    Probabil au incercat si ei la un moment dat “sa faca ceva”, nu au reusit si acum isi “revarsa furia” pe toti care-i prind in cale si poate cred ca prin acest mod ii va baga cineva in seama.

    ..parerea mea 😀

  4. Dupa acest post cred ca daca ar fi sa aleg intre bloggerii mai mari ca mine si dispusi pentru un feedback la adresa blogului meu, sigur te-as alege pe tine:)!

  5. Zoso are un blog foarte prost, chiar nu ştiu de ce îl dai ca exemplu. Avantajul lui este că blogul are vechime şi că s-a format şi un fel de comunitate în jurul lui, dar în rest majoritatea însemnărilor ar putea fi foarte bine scrise şi de un licean de 15 ani. Peste un an de zile nimeni nu va mai şti de Zoso pentru că dacă pînă acum nu a avut concurenţă, în mod sigur de la anul ea va apare. Practic Zoso are un fel de “Valleywag + Dvorak” autohton, însă prost realizat şi cu puţin conţinut. Oricine e dotat cu ceva talent scriitoricesc şi poate aplica reţeta celor două bloguri pomenite mai sus la mediul internetului românesc (să aibă deci şi nişte “surse de informaţii” în domeniu) îl poate face uitat pe Zoso în cîteva luni.

  6. Ramona, n-ar strica sa privesti mai de aproape ce anume i-a facut pe unii mai “celebri”, cand ii alaturi notiunii de valoare. Si sa consideri si chestiile mai dubioase, nu doar meritele (care exista si ele, eu nu le neg). Altfel, hai sa preamarim la fel elemente ca Becali, Britney Spears sau actrita aceea de pr0n, care se afla in top la cautarile pe Google 😉
    Cu pozitivismul …de acord cu tine. Doar ca e mai indicat un echilibru decent intre critica si lauda. Altfel …se-ajunge ca la Cantarea Romaniei, modelul clasic al pozitivismului la romani 😉

Comments are closed.