Rest 1 cent

Că tot a stârnit amicul “coşmar” rânza în mine

Deci nu insist asupra jde’ poveştilor similare petrecute la noi. Cu gumă de mestecat, aspirine şi altele primite “rest”, pentru că, nu ştiu cum se face că, deşi există BANI nu doar LEI, din prima categorie nu prea vedem la faţă decât la hyper-market (de ăştia nu pot zice de rău, că mi-au dat şi 1 ban rest, deci din punctul ăsta de vedere jos pălaria).

Avem însă deja “obişnuinţe” de pe la magazinele de cartier şi farmacii (da, am avut şi io algocalmin prin casă ori “band aid” cu acest prilej), unde nu ştii cu ce bani să mai mergi, să nu se holbeze vânzătoarele la tine ca la un infractor, venit să le dea peste cap monetarul.

Şi, cu obişnuinţele astea (plus ne-darea de bon fiscal) m-am dus şi io ca românul peste graniţă. Iniţial la neşte hăt bine sute de km de “mica Vienă” (mamă ce idee de articol mi-a venit, las’ că-i atac şi pe ăştia), mai exact pe la Berlinul cel nemţesc. Şi, lăsată de omul meu să mă descurc pe barba engleza mea (“da, nu ştii germană, hai să te văd”), mă proptesc în faţa unor Hanşi şi Helge să cer gogoşi (cred că aia era maxima cumpărătură pe care crăpam dacă n-o făceam). Am “şprehuit” pe limba lui Shakespeare fără probleme şi am zis doar “aufvidărzen”, că erau oamenii amabili. Şi, ca Băsescu, dau banul şi dau să plec, că doar n-o să aştept după 3 euro-cenţi. Că are tata monetărie în budă şi nu contează restul.

Ei bine, de fiecare dată Hans sau Helga se uitau ca la poarta nouă şi îmi aminteau să iau restul. Şi bonul.

La fel s-a întâmplat în Obamaland. Io, cu lecţia de economie de acasă, cugetam că, dacă tot se găsesc cenţi PE JOS (am cules deje nişte dolari în cenţii respectivi, mai ales “soarele”, că are un radar pentru monede de se sparie gândul), şi americanul poate lăsa (şi lasă) bacşişuri de bun simţ, naiba stă să-ţi caute 1 cent ca rest.

Ei bine, naiba stă. Şi naiba asta îs ei. Că m-am dus la Trader Joe’s să iau pâine şi iaurt de 8,99 washingtoni, că am cumpărat ceva de 99,99 (observaţi vă rog plăcerea perversă şi a lor pentru preţuri din astea frumoase, cu multe cifre), am primit toţi cenţii. Şi cred că ar pica de pe scaun, dacă le-aş lăsa restul. Zic şi io, că n-am încercat. Am “sărbătorit” faptul că am primit banii respectivi şi, normal, m-am mirat (că la unele magazine mici de cartier, nu mă aşteptam. Sau la ăla de vinde hot-dog la colţ de stradă).

E ceva obişnuit să uit bonul, în ultimele săptămâni m-am mai dat pe brazdă, că, dacă şi un câine saliva la “comandă”, am prins şi io reflexe, după ce s-a strigat după mine de câteva ori “ma’m, don’t forget your receipt”.

Acu’ am şi io o mare nedumerire. Deci la noi scuza este că banul e vai de soarele lui şi oricum nici dracu’ nu stă după el. Da’ nici centul nu e mai breaz (să nu uităm că ăştia au salarii de MII de dolari nu SUTE ca noi) şi, dacă americanul îl scapă pe jos, NU SE OBOSEŞTE să-l ridice. Deci nu valorează atât de mult, încât să faci scandal că nu primeşti 1 cent rest. Şi totuşi orice coteţ cu pretenţii de a vinde ceva îţi dă rahatul ăla de cent, că ai cheltuit 4 dolari sau 400 de dolari acolo. Şi BONUL, fir’ar el de bon.

De ce ăştia pot? Ce reguli or fi, de nu mişcă nimeni în front? Hai, cei care staţi prin Obamaland de ceva mai mult timp .. poate ştiţi ceva. Poate îi învăţăm şi pe ai noştri trucurile astea.

PS: voi pe unde aţi avut plăcuta surpriză de a primi bomboane sau chibrituri pe post de rest? Pe la alţii aţi dat de problema asta? Soluţii?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

24 Comments

  1. In state, cand te ia la ochi fiscul, ai bagat-o pe maneca… La noi, cand te ia la ochi fiscul, il iei la spritz…

    Mai are rost sa mai amintesc ca la ei e incurajata munca onesta, indiferent cat de josnica social ar parea? La noi toti vor sa fie manageri de internationala…

    Am avea cu ce, da’ din pacate n-avem cu cine, atata timp cat lucrurile se misca la noi pe manareli si locurile de munca-s ocupate de cine trebuie, nu de cine e nevoie…

    Noi, din nefericire, referindu-ma la grosul lotului statistic, suntem un popor de oameni tristi… 🙁

  2. Se mai intampla si pe la noi. Nu inseamna ca nu m-am ales si eu cu pachete de servetele de la farmacie sau cu un covrigel mic ca n-a avut sa-mi dea 30 bani rest la inghetata (si atunci chiar m-am enervat, pentru ca dupa ce mi-a dat covrigelul am observat ca avea castronul cu monede). Dar se intampla si pe la noi sa dea restul sau sa imi ceara suma rotunjita in jos. Dar asta am constatat-o doar prin hipermarketuri. Aaa… ok, nici nu cumpar eu nimic de prin alte parti in afara de cosmetice, animale de plus, inghetata si uneori haine.

    Pe la jumatatea lui iulie am fost la miezul noptii in real. Mi-a dat restul pana la ultimul ban. Da, in monede d-alea micute de 1 ban. Cateva zile mai tarziu mi s-a intamplat aceeasi chestie in cora. In ultima vreme am constatat ca in hipermarketuri mi s-a cerut de cateva ori suma rotunjita in jos. Tin minte ca luasem acum ceva vreme ceva ce se termina in 86 de bani si mi-a cerut si 80 de bani. Eu i-am dat o moneda de 50, trei de zece, am mai gasit una de 5 si ma scotoceam dupa alte monede cand mi-a intins bonul cu aia 5 bani.

  3. Pana sa inceap iar facultatea, am lucrat vara asta la casieria unui magazin si, crede-ma, daca registrul meu nu era corect pana la ultimul cent dupa cum arata in calculator tranzactiile mele in cash, aveam fie sanctionare verbala, fie in scris, in functie de suma. De regula eram right on, pana la ultimul cent, dar mi s-a intamplat sa fiu si off de vreo cateva ori (din neatentie, caci aveam obiceiul sa port conversatii cu clientii si ma lasam dusa de val). Si aici nu conteaza daca registrul era in minus sau in plus, tot primeai santionare. La 3 santionari in scris se concediaza. Plus ca te roade principiul corectitudinii in sine, care te determina sa dai rest chiar si un cent.

    • Da, Ionela, DAR CUM POTI? Ai o banca sub tejghea, primesti fisicurile dimineata, faci bani tu? Ca de aia nu inteleg de ce unii pot si altii nu 😀

      Ah, sanctionare … asta tre’ bagata si la noi 🙂

      • Cand intram in tura mi se dadea un registru cu $200 si de fiecare data erau 6 bancnote de 10 dolari, 12 bancnote de 5 dolari, 52 de bancnote de 1 dolar, 2 fisicuri cu quarters, 1 cu dimes, 1 cu nickles, si 2 fisicuri cu centi. Plus ca aveam macar un manager pe fiecare tura, si daca ramaneam fara marunt ni se dadea fisicuri.

  4. Ui, am fost la un magazin de colț din Roman. Am luat ce am luat și mai trebuia să-mi dea 50 de bani rest. Duduia a dorit să-mi dea două celebre Orbit, ăsta-i restul la românio, clar. Eu am zis că nu ronțăi gumă, deci, doresc restul. Și ca să se răzbune duduia pe mine că i-am refuzat marfa îmi dă tot restul în mărunțis de 5 bani, și chiar de 1 un ban.

    Așa că la noi se pare că vrei nu vrei, guma orbit rămâne restul.

  5. in ceea ce priveste restu’ in natura, numa la frizer nu mi’o spus: hai sa iti tund si mustata ca nu am sa iti dau rest … ca altfel, pestet tot cred ca amprimit semninte, guma, agocalmin …
    In ceea ce priveste chitanta … e aici e o oalta poveste, am ajuns la concluzia ca Romanii, au mai dezvoltat inca o caracteristica, si anume, intelegera legislatiei dincolo de limitele pe care ea le exprima … adica, am ajuns la un asa nivel intelectual, incat pentru noi, legea, reprezinta un fel de “guideline” … :-))

  6. treaba cu 99 e psihologica. adica o chestie nu costa peste pragul cu 2 sau 3 cifre, deci e mai iefin … si te simti ok.

    auzi … o paine e 0.99 … hai ma ca nu e mult, nici macar un dolar. dar cand vezi 1.30 .. deja se schimba situatia! 🙂

    la toate magazine dau rest … chiar si din aia aurii mici de-s vechii 5 mii … nu stiu valoarea lor .. 5 bani, asa! asta doar la magazinele mari, la astea de cartier nu pentr ca nici nu cred ca au … tot timpu. de cele mai multe ori au, dar nu dau.

    aveam nevoie odata de 15 ron ca avea doar hartii de 100 si nu aveau aia la spalatorie sa-mi dea restu. ma duc la magazin nu langa …

    -nu aveam!
    -ok, vreau o guma orbit!

    s-a uitat aia la mine … nu stia ce sa faca! :)) pana la urma a zambit fals si cica .. ah, s-ar putea sa am … SI MI-A DAT O GUMA ORBIT SI RESTU LA 100 RON. Iti dai seama ce nenorocita? o guma care e 30 bani sau cat dracu e. Si am strans tot maruntu, dar stii ce inseamna tot? tot tot … ies din magazin si pan ala 1 leu ca aveam doar de 10 bani si 5 bani i-am dat unui tiganusi care a intrat si el in magazin sa-si ia ceva … probabil tigari! :))

    Ce oameni nenorociti .. pe bune! Am mai trecut pe acolo ca-i aproape de casa si ghici ce, o duc rau cu criza asta. Sper sa moara .. economic vorbind! 🙂

    Lumea de la noi incepe sa fie ca in strainatate … cel putin aia de la tv. Se duc la billa sau penny sau plus odata pe luna si cumpara tot. Oricum au mai multe si sensibil mai ieftine ca magazinele astea mici de unde crezi ca se aprovizioneaza? 🙂

  7. Bun, asta cu restul “mic” are vesnica scuza cum ca “nu au rest”. Cum de in US au intotdeauna rest si aici nu … habar nu am. Dar si mai tare este un program facut parca de Bank of America ce zicea cam asa: platesti 23.46 $ la casa cu cardul: restul pina la 24 $ ti-i pune intr-un cont de … economii! Asta chiar m-a dat pe spate! Un fel de … restul ala pe care in Ro nu ti-l da la casa vreme de vreun an, se preface in ceva pe care poti pune mina!

  8. La noi daca s-ar da bon de fiecare data, in fata magazinelor ar fi o gramada de bonuri aruncate… ca doar suntem romani. 😀

  9. la magazinul din fata blocului primesc cate o bomboana cand e vorda de rest 10 bani, dar eu nu mai stau sa iau restul, in plus niciodata nu am vazut sa dea bon.

  10. Noi avem de obicei si metal si hartii de 1 leu. Chit ca pentru asta alearga ingrijitoarea pe la posta si la toate sucursalele de banci din jurul nostru. Cand am si 5 bani constat ca multi lasa metalul pe restiera, luand eventual doar fisele de 50 de bani. Daca nu am prefer sa dau restul mai mult: “Lasati, ca-mi aduceti data viitoare”. La care destul de multi se strofoaca de mama focului: “Aoleu, da’ nu vreau sa raman dator la dvs.!!”. Mai, lasa-ma, 10 bani? Nu mai dormi noaptea de grija lor?

    Iar de bon nu mai vorbesc. Nu stiu cati realizeaza ca rostul bonului este de a-ti arata ca tot ce-ai cumparat face intr-adevar atat cat ai platit (respectiv ca magazinul s-a inregistrat cu vanzarea respectiva, pe care va plati taxe) si ca daca ai vreo reclamatie de facut el serveste ca dovada ca ai cumparat din acel loc. Unii se feresc de bon de zici ca le dai otrava, vesnicul “Da’ nu decontez!” e la ordinea zilei. N-ai idee cum m-a luat unul la trei: “Ia mai lasati-ma, doamna, cu bonul, scrie undeva ca EU am obligatia sa iau bonul?? In ce lege?? Si ce-mi pasa mie ca luati amenda?!?”, de m-am intrebat daca nu trebuia sa-i pun cumva in punga si-un Distonocalm si-o Zyprexa.

  11. eu primesc bon aproape peste tot. stiu sigur ca primesc pentru ca le pastrez. 🙂 in agenda unde imi notez cheltuielile (da, stiu, sunt d-aia ciudata care isi noteaza si o legatura de marar; mi se trege de cand luam salar mic si in 3 zile se topea mai mult de jumate). cand se fac tantile ca uita de bon, doar stau si astept. nu-mi misc fizicu’ de la casa nici cu tancu’. vrea sa treaca la urmatoru’ client, imi da bonu’. merge, pe cuvant.
    doar la piata sau la magazinu’de apartament de la parter nu primesc bon, dar in rest cred ca si la toneta de inghetata primesc.

  12. Interesant e ca preturile .99 nu “s-au inventat” initial din ideea de pret psihologic ci fix pentru lucrul care zici ca se respecta in US, A DA REST.
    Se zice ca devenise o moda in randul casierilor din a mai baga si in buzunar incasari aleatoare iar managerii au venit cu ideea preturilor .99 pentru a forta casierul sa deschida casa de marcat la fiecare tranzactie (ma rog, aproape…or fi mai fost si nebuni care veneau cu 99 de centi la ei 🙂 )

    Se pare ca la ei a mers, la noi cu mintea noastra “inventiva” (nush cum numai la din astea suntem genii) ar fi intrat casierul in tura cu buzunarele pline de centi 🙂

  13. Eu obisnuiam sa las mai mereu vanzatoarelor maruntisul sub 50 de bani, dar de cateva luni am facut un experiment. Am adunat fiecare moneda primita intr-un sertar, iar dupa o luna, mare mi-a fost mirarea cand la numaratoare mi-au iesit 30 si ceva de lei. De atunci, fiecare ban care il primesc rest, il iau. Si cand vanzatoarea de la magazinul din colt se fastaceste ca nu are monede pentru rest ii zic “Se rezolva in 5 minute”, si dupa 5 minute apar cu punga cu maruntisul la schimbat :d

  14. In baruri e de prost gust sa iei restul. In rest, cam peste tot exista o farfuriuta unde stau niste monezi, din care te poti servi (in limite rezonabile) ca sa platesti ceva, si-n care lasi ce-ti vine. Unele locuri au borcane mai specializate, care de obicei se doneaza in vre-un scop (de la bere si pizza pentru vanzatoare pana la copii orfani scl).

    Dar pe de cealalta parte omul american isi intelege meseria, si gandeste ca daca nu poate da rest nu-i apt sa tina magazinul deschis. Ca atare, poate da intotdeauna rest, si-un cent.

  15. Nu, sincer să fiu. Nicăieri. Dar poate n-a,m umblat eu destul (Asia, Africa, America de Sud). =))

  16. In Germania striga dupa tine sa-ti iei centul si se uita foarte nedumeriti daca dai din mana a lehamite, asa cum faceai in Ro.
    Altfel, daca vrei neaparat sa le lasi un tips, exista peste tot purcelusi pe tejghele, pe care scrie ca acolo se aduna banii de cafea pentru angajati.
    N-am prea vazut sa bage lumea monede de 1 cent acolo, ci de la 1 euro in sus.

  17. Bo,mboane, chibrituri, pastile, ca rest le primesti doar in zona mioritica,. La nemti pe langa amaratul de cent iti mai baga pe gat si promo si punga si servetele, plus ca faza cu bonul e sfanta.
    Si la vecinii unguri a inceput sa se procedeze asa.

Comments are closed.