Andrei Crivăţ – despre reputaţia online
Reputaţia lucrează pentru noi şi când dormim.În bine şi în rău. În SM şi offline în majoritatea cazurilor reputaţia e cel mai preţios capital pe care îl avem. Trebuie creată, întreţinută şi apărată.
Avantajul SM este contactul direct pe care îl ai cu lumea şi poţi gestiona opiniile aruncate despre tine. Efortul este mai mic decât în realitate.
Companiile încearcă să fie ‘umane’.
Omul resposabil de comunicare pe SM să fie atent, pentru că discută cu oameni, fără poveşti din comunicate etc.
Să ai grijă ca, atunci când intri în SM să nu ai deja un nume rău. Urban de pildă ar avea probabil un şoc pe SM, la ce reputaţie are deja. Mai uşor să creezi o reputaţie bună, decât să repari prostiile făcute.
Implică-te în ceva ce te reprezintă. Nu te juca niciodată cu reputaţia ta.
Cum menţii reputaţia?
Monitorizează-ţi mereu imaginea. Valabil pentru persoanele fizice şi companii. Orice problemă ţi se poate sparge în cap. Exemplu bun: Vodafone, implicaţi mereu pe forumuri.
Spune mereu adevărul. Nu declara oficial un conflict, chiar dacă există. Spune adevărul cât este relevant şi potrivit. Când reprezinţi o companie pe SM, trebuie să oferi respect, chiar dacă nu ţi se oferă.
Cazul Gimmy. Chiar dacă ai dreptate, se putea fără. Reputaţia se poate ştirbi. Dacă vorbea cu un respect pe care nu l-a primit, putea rezolva problema mai uşor.
Opiniile nu se iau în mod personal. Cea mai bună apărare nu este atacul, în SM, ci DIPLOMAŢIA.
De reputaţie trebuie să avem grijă ca de o prietenă. Nu eşti niciodată ‘sigur’, mereu se găseşte cineva să aibă o problemă cu tine.