Timișoara, încă șifonată după prima zăpadă …

.. care sincer sper să fie ultima pe anul acesta.

Nu neaparat pentru ca-mi displace frigul, dar pentru că mi s-a dovedit incă o dată că niște zile poetic de frumoase, înseamnă o paralizie de toată frumusețea pentru cei care mai au de umblat prin oraș.

Am tot făcut naveta dintr-o parte în alta a orașului, pentru că mi-am planificat prost turele de laser pentru meniscul cel „lezat”. Partea proastă este că tratamentul se pare că nici nu mi-a făcut nuș’ cât de bine, deși am mai fost cu un umăr bușit acum o decadă, ce făcea nazuri după primul cincinal. Și a mers de minune, nu m-a mai durut „aripa” de atunci. Genunchiul se pare că-i mai fițos de felul lui, așa că tot acolo sunt, adică … nimic.

Nu pot spune că m-au deranjat chiar tare plimbările, că doctorița e o simpatică și jumătate, iar dojomobilul era condus de „soare”, că eu probabil îl înfigeam în primul stâlp, asta dacă îl scoteam din parcare. Oricum însă ne-am preumblat ceva pe drumurile orașului și ne-am putut da seama cât de bine s-a făcut deszăpezirea căreia el primaro îi dădea nota 8.5.

Nu știu cum stă sistemul de notare la Poli (parcă acolo era omul mare conducător), dar 8.5 într-o lume normală înseamnă să poți umbla aprox. OK prin oraș. Ceea ce nu prea se poate nici acum, la mai mult de o săptămână de la „nefericitul” eveniment.

Marile artere acum sunt curate. Să-i mulțumim Celui de Sus de temperaturi, că noi se pare că am uitat totalmente de materiale anti-derapante, pluguri si alte parascovenii. Pe străzile secundare … durere. Nu a călcat șenilă, șoferii făcând și acum raliu ca la Colin McRae. Am ieșit de pe Brâncoveanu, bine circulabilă acum, și pe câte o stradă perpendiculară m-am rugat cerului să nu rămân înțepenită. Că de acolo nu mă mai scotea șoferul, rămas acasă.

Cel mai de răsu-plânsu rămân mașinile blocate de munții de zăpadă. Am învățat noi la geografie că stăm cică pe o câmpie mare și lată, dar s-au născut și alte forme de relief, dealuri și munți de-a dreptul. Cum pe unele străzi utilajele de dat zăpada din cale au apucat în cele din urmă să se preumble, parcările de lângă șosea sunt blocate de zăpada dată din drum. Că era prea mult lucru să vină niște basculante după și să ia grosul.

Chiar și mai grav a fost că trotuarele au fost complet uitate. Și nu vorbim despre cele de lângă case sau blocuri, că acolo au ieșit oamenii la muncă, dar sunt trotuare pe lângă zone nelocuite. De exemplu spre Gara de Nord sau pe podul unde odată era Fabrica de Țigări. Acolo oamenii se plimbau cu atenție printre mașini, că mai bine căscam cu toții ochii, decât să înoate în zăpadă până la genunchi.

Nu ne așteptăm la minuni, dar sunt chestii care te aștepți să nu facă probleme unui oraș cu pretenții, într-o zonă geografică obișnuită și cu zăpada. Că nu suntem în Africa, să facem cu herțul că a venit zăpada. Există ÎNCĂ opritoare montate (dacă-i pasă cuiva eu le-am sărit pe Lalescu – lângă Universitate și pe stradă cu Clinicile Noi – Gheorghe Dima îi zice), străzile mai puțin circulate sunt încă înzăpezite iar munții de nea așteaptă probabil primăvara, că altfel așa rămân.

Vă ofer câteva poze făcute în primele 2 zile, când orașul arăta feeric. Naiba se aștepta că feeria asta ne va înțepeni o săptămână întreagă. Și mai bine .. că încă nu e totul OK.

PS: avem deja niște gropane nou-nouțe în asfalt, de mai mare dragul. Se pare că suntem una dintre puținele țări care nu are drumari destul de capabili să facă un asfalt ce să țină mai mult de o ninsoare .. sau poate că nici nu e interes …

[nggallery id=19]

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

29 Comments

  1. Imi pare rau pentru genunchiul tau. Daca terapia clasica nu da rezultate, de ce nu apelezi la un bioenergetician ? Din cate stiu, Timisoara este avantajata de serviciile lui Tiberiu Molnar, cel mai in voga bioenergetician din Romania.

    Incearca… nu ai ce pierde.

  2. Eu mai peste tot in Europa am vazut ca la dezapeziri se folosesc majoritar frezele, acele masinarii care aduna zapada si apoi o arunca in ceva remorca, doar la noi majoritare sunt masinariile cu lama, de fapt ce ma mai mir, asa facem cu toate in general , impingem mizeria mai incolo decat sa o adunam
    Pacat ca dupa acele imagini frumoase cu zapada alba vine o mare mizerie si ceva mormane cenusii

  3. Sa vezi cum arata Bucurestiul mai exact sectorul 5 ..ca nu avem contract cu fima de dezapezire ..cred ca este singurul sector din Bucuresti care nu are!

    • Nu am eu multe cunostinte foto insa din ce stiu filtrul de polarizare nu se foloseste noaptea, nuanta galbena cred ca se putea regla din balansul de alb, dar poate intra vreun fotograf profesionist pe aici si ne lumineaza.
      Pozele sunt exact ce trebuie si au transmis perfect atmosfera, asta era scopul lor.

  4. Legat de drumuri, problema nu e calitatea asfaltului, ci punerea lui în operă. Orice drum trebuie să aibă o fundație (la noi mai rar), iar asfaltul se toarnă în anumite condiții, fără peticeli cu asfalt răcit și fără intemperii. Noi încă ne păcălim și tragem un strat de asfalt pe pământ, că a zis primarul.

    Pozele nu sunt rele, dar sunt făcute cam târziu. Nu-mi dau seama de timpul de expunere, dar îmi pare cam lung. Din păcate luminile astea galbene de la noi nu ajută și cadrele par neclare. Nu-mi dau seama nici dacă ai folosit filtru de polarizare, uneori ajută.

    • “My photos may not be the best but they represents a part of my life to share with those who care to look!”-acest dicton ar trebui sa ne insoteasca.

      • De ce?…Ce?! Pentru ca un artist nu trebuie sa se ingradeasca in niste canoane si sa nu fie obsedat de detalii tehnice care am vazut ca sunt obsedante(mai ales in domeniul foto).The Beatles cantau cu instrumente usor dezacordate,Janis Joplin a avut o voce nici intr-un caz frumoasa,nenumarati pictori acum celebrii care nu au vrut sa tina cont de curentul vremii lor;Steve McCurry care si acum fotografiaza pe film;asculta Nirvana…si spune-mi unde ii incadrezi tehnic? La un concurs foto recent la nivel global(Fuji MyFinePix) un participant britanic care a luat locul doi a recunoscut ca a obtinut un efect “spooky” printr-o focalizare finalizata partial.Cred ca prea suntem obsedati de detaliile tehnice in defavoarea creatiei personale si mai cred ca niciodata un bun tehnician va fi obligatoriu si un valoros artist.Oricum iti doresc “cadre frumoase!”

    • Saru’mana de idei. Is facute cu obiectivul de kit, care e un rahat. Nu am niciun fel de filtru din asta fancy, doar 2 obiective (ala cu care a venit aparatul si un zoom. Timpul de expunere .. cred 1/20, 1/30 din secunda, nu mi-s sigura. Am facut unele pe trepied, dar imi inghetau deja cotoaiele sa tot frec aparatul si trepiedul, asa ca o parte serioasa is facute din mana. De aici probabil si problema de neclaritate. Oricum detest sa fac poze iarna, probabil prea repede nu mai ies la temperaturi din astea sa fac poze 😀

      • Obiectivul de kit nu-i chiar atit de rau. Mi-a placut fotografia cu urmele pe zapada (dsc035) si cea cu brazii (dsc040). Sigur, e dominanta aceea galbena de la lampile cu sodiu, dar pe mine nu ma deranjeaza prea tare. La lumina aceea, din mina, claritate buna – cu oameni mergind pe strada – la timpii de expunere relativ lungi (1/6s…1/2,5s)folositi, nu poti obtine decit intimplator. Nici cu 1/20…1/30 nu era mare diferenta (la focala folosita). Cred ca te puteai aventura la 1600 la ISO, poate si mai sus.

      • Am mers pe ISO de 200. Io si incapatanarile mele 😀

        F-ul mi-era la 5.6, asa ca am avut timpul o idee mai mare. PLus ca-s chioara de felul meu si nu ma prind mereu de cum e treaba pe ecranul ala mic (sa nu zic ca nu l-am avut setat la ‘zero’ luni bune, deci eu vedeam OK pe el si acasa ma trezeam ca-s pozele arse). Deh, asta se intampla cand lasi femeile cu aparate foto 😀

  5. Din pacate prognoza meteo spune ninsoare de Craciun si Anul Nou , ca atare nu cred ca va fi ultima zapada din acest an.
    Am vazut ca , pe strazile importante , zapada este luata cu masinile ce au cupe mari,incarcate in basculante si duse…In cartiere e jale mare! Din pacate!

  6. Nu am inteles de ce mi-a fost sters mesajul;sau poate ca este circuit inchis.
    Bine atunci:”Sarbatori Fericite!”

    • Nu ti-a sters nimeni mesajul. Pe motiv ca metodele anti-spam nu sunt mereu perfecte, PRIMUL comentariu pe care-l lasi aici intra in ‘moderare’. Este aprobat, cand intru eu in admin si-l vad. Dupa asta, orice alt comentariu (daca nu are link in el) intra liber 🙂

      Bun venit pe blog 😉

      • De ceva vreme colindand pe mai multe site-uri si blog-uri am ramas placut impresionat de calitatea “dojoblog”.Articole atractive,subiecte interesante si de realitate.
        Vreau sa cred ca voi ramane un cititor fidel;mai ales acum dupa ce am vazut ca aici se poate purta un dialog civilizat si cu bun simt(chiar daca exista contradictii de idei)cu ceilalti colaboratori.
        Tuturor le adresez “Salut!”

      • Multumesc pentru apreciere. Ideea de baza este ca, atat timp cat suntem civilizati, putem discuta in contradictoriu, ca nu rasare soarele dintre urechile mele, deci e clar ca nu am mereu dreptate 🙂

  7. @Ion: Dă-ți jos ochelarii de cal. Nimeni nu spune că o fotografie reușită se naște din procedee tehnice extraordinare. Nu înțeleg treaba cu fotografia pe film, aici evident nu te pricepi. Nu compara un om care a fotografiat zeci de ani pe film și continuă pentru simplul fapt că își permite, cu noi restul, care fotografiem ce și cum putem.

    Faci o confuzie aici. E una să apreciezi lucrări simple pentru că pur și simplu îți plac și alta e să aduci critici constructive. Nu, o fotografie nu trebuie lăudată doar așa, pentru că există. Sunt sigur că prietenii ne apreciază pozele pentru simplul fapt că ne sunt prieteni, dar asta nu le face bune. E plin facebook de creații personale, dar nu prea multă lume e impresionată. Ideea e că poți aprecia fără să lauzi aiurea și poți învăța din greșeli.

    • @dam167:Daca am lasat impresia unei incrancenari(inversunari) imi cer scuze si am sa-ti explic si de unde a pornit totul.De ceva vreme intru pe site-uri cu expuneri de fotografii(amatori si profesionisti) dar in care scriu sau prezinta doar cei apartinatori acelui stat(tari din Europa,Asia,America de Nord si Sud).Te rog sa ma crezi ca daca au ceva de spus pozitiv spun daca nu,nu.Pe site-urile noastre laudele sunt foarte putine dar in schimb critici non-stop.Nu scapa din aceasta balacareala nici cei mai buni expozanti,chiar si cei profi sau superprofi.Oare nu putem si noi sa ne abtinem putin…? si sa apreciem efortul celui care ne prezinta ceva;iar daca va vrea sa se perfectioneze atunci sa studieze sau sa ceara sfatul doar celor mai buni(poate informatiile transmise de catre noi il vor duce intr-o directie gresita).
      Ceva frumos…sesiunea de lucru a lui McCurry pentru calendarul Pirrelli 2013.Se gaseste destul de usor si este actual;filmarea a fost facuta in Brazilia.

      • Uită-te la cine și ce anume critică la noi. Sunt unii care critică pe toată lumea – aici e clar, nu cunosc dar se plictisesc; sunt puști care îi critică pe fotografii consacrați – nici ei nu se pricep – și sunt cei ca mine care critică atunci când au ceva de spus. Noi românii nu avem o cultură fotografică sau artistică (pe internet cel puțin) așa că sunt reacțiile care sunt.

        Dacă te uiți în schimb pe bloguri, ai să vezi că laudele predomină. De exemplu aici, eu cred că sunt singurul care am adus critici pozelor. Criticile mele nu le fac urâte, nu înseamnă că autorul sau alții trebuie să le aprecieze mai puțin și nici nu înseamnă că eu dețin adevărul absolut.

        ”Oare nu putem si noi sa ne abtinem putin…? si sa apreciem efortul celui care ne prezinta ceva;iar daca va vrea sa se perfectioneze atunci sa studieze sau sa ceara sfatul doar celor mai buni(poate informatiile transmise de catre noi il vor duce intr-o directie gresita).” – asta e penibil.

        1. dacă ai ceva articulat de spus, de ce să te abții?
        2. dacă toți îți spun că pozele sunt rupte din rai, de ce să studiezi?
        3. care sunt cei mai buni? îi tragi pe Mihai Moiceanu sau pe Dinu Lazăr de mânecă? Nu, vei lua o carte, scrisă probabil de unul care nu e printre cei mai buni – lucru valabil în cazul tuturor profesorilor.

        Chiar și atunci când critici poți manifesta respectul. Pentru că nu te chinui să găsești formulări sau explicații pentru o persoană de a cărei muncă te doare-n cot.

      • Revin cu informatii suplimentare despre site-urile respective,la care prima conditie pentru inscriere este:
        “Please do be nice!
        We’re a diverse community of many types of people, who all have the right to share images, thoughts and ideas. Other members may not think what you think, believe what you believe or see what you see. These differences are what make the place so interesting so please do be polite and respectful in your interactions with other members.”
        Poti sa te inscrii in fiecare zi cu o fotografie de max.8Mb;care va participa prin votul direct al membrilor la categoriile:”cele mai recente”,”cele mai vizionate”,”cele mai comentate” si “cele mai votate”.Crede-ma ca dupa mai multe expuneri in care nu prea ai obtinut voturi iti dai seama si singur fara sa mai fi apostrofat(criticat) ca locul tau nu este acolo.Categoric nu sunt de acord cu laudele false,parsive,fara sustinere(cum bine ai spus in comentariul anterior).
        Critica o vad ca o agresiune si cred ca este utila doar daca se refera la ceva pentru viitor-gen”ai facut foarte bine acest lucru,dar pentru viitor incearca si cu aceste recomandari!”
        Fa un exercitiu de imaginatie cu un copil care vrea sa creeze ceva si se vine si-i se spune ca creatia lui este cu defecte.E pierdut!
        Chiar daca poate nu am dreptate,iti voi citi cu atentie parerea.

  8. sa nu-ti explic ca la capatul firobuzului 18, la solventul, au descarcat munti de zapada neagra! dupa ce era oricum noroiul cat casa, de acum va fi necesara o barca sa trecem. e splendid!
    imi plac pozele, au o lumina frumoasa si o stralucire a zapezii tare departe de mizeria ce-i acum in oras…

  9. @ion – nu ma deranjeaza criticile constructive, chiar sunt incepatoare in ale pozatului. Am de un an si ceva un aparat mai decent, dar inca mii de chestii de invatat. Nu am pornit de pe film, ca majoritatea, deci oricum is in urma nasol cu ‘materia’.

    Daca arunci un ochi pe dam167.wordpress.com, vei vedea ca dam, pe langa ca iubeste blogarii in mod deosebit, arde si niste poze de sta matza in mustati. Deci are ce sa comenteze, ca se pricepe 🙂

    Oricum, ma bucur ca in general pozele is vizibile, ca nu-s fotograf la National Geographic, asa ca is si ele cum pot eu sa le fac. La cat de nasoala e vremea, pana nu iese soarele ca lumea, probabil ca Niki al meu nu va mai produce nimic notabil 😀

  10. @ion: ”ai facut foarte bine acest lucru,dar pentru viitor incearca si cu aceste recomandari!” nu este o critică. Cum poate începe o critică cu ”ai făcut foarte bine”?! Oricum ai lua-o cu creația, eu nu vorbesc cu copii care trebuie să învețe fără să fie descurjați. Eu mă adresez adulților și o fac sub forma unui sfat sau o părere. E alegerea celui vizat să aibă reacția aferentă. Nu am pretenția să-mi fie urmate sfaturile sau să-mi fie împărtășite părerile.

    Oricum ai lua-o, părere personală sau nu, nu e normal ca un adult să nu suporte criticile. Nu suntem perfecți și mai grșim. Uneori suntem sancționați, alte ori e trecut cu vederea. Asta e, unele greșeli te fac să dai cu fundul de ceva tare. Toți critică și, uneori fără să vrem, vorbim ușor despre munca altora, justificat. Un volum mare de muncă nu înseamnă neapărat atragerea de laude.

    Legat de acele comunități, din ce spui tu deduc că sunt niște reguli de bun simț, menite să evite scandalurile ca la ușa cortului. Depinde totul și de media de acolo, pentru că dacă toată lumea pune poze mai slabe, n-o să vină nimeni să îi ia la rost că nu au calculat bine balansul de alb.

    • @dam167-Cred ca am insistat prea mult pentru cazul de fata,oricum este minor(mi s-a dus bateria la masina,asta-i tragedie) si Dojo s-ar parea ca a supravietuit(sincera recomandare sa nu puna aparatul in cui pana cand va fi vremea frumoasa si sa-si completeze articolele cu poze personale).
      Of-ul meu vine din cotidian si am sa dau un exemplu,sper bun:
      -dupa multa munca,alergatura,acte,vizionari de produs,rugaminti,amenintari isi cumpara omul nostru o masina(un bun oarecare,chiar o lucrare foto,etc).Cu izbanda in suflet si fericire in piept isi invita rude,vecini,prieteni,cunostinte sa-si arate roadele muncii lui,pentru ca sincer e multumit de ceea ce a facut.Ei,ce fac oamenii nostrii:”Da bine ma,dar chiar marca asta ti-ai cumparat?…Si de ce nu e diesel?…Si,mai e si culoarea rosie?…Cam mic portbagajul,iti spun eu…Si ai mai dat si atatia bani pe ea!!!”
      Cred ca este o mentalitate enervanta,greu de suportat.Nu au fost deloc implicati in realizarea obiectivului si totusi critica cand ar putea doar sa-i ureze omului “toate bune”.
      Pe acele site-uri am vazut si o alta mentalitate pe care initial nu am inteles-o si clar,la inceput am facut si eu observatii (cred eu pertinente);nu mi-au raspuns ci m-au ignorat.Privind cu atentie,am vazut ca nimeni nu mai facea observatii negative…nu acordau “like”-ul si atat.Ei,considera ca in functie de numarul de voturi pe care-l primeste un participant isi poate da seama daca e bun sau nu.
      Din dialogul vostru am inteles ca voi va cunoasteti foarte bine si a fost oportuna,binevenita critica.
      Cadre frumoase si toate cele bune!

Comments are closed.