Timothy Ferriss – The 4-Hour Workweek

Am dat de blogul lui Tim Ferris, când un client de pe Elance mi l-a dat ca link de studiu (pentru un design). Nu i-am acordat prea multă atenție, am făcut situl pentru clientul meu și mi-am văzut de ale mele. Acum câteva săptămâni am găsit din nou o referință, de data aceasta spre cartea lui, Săptămâna de lucru de 4 ore (nu știu dacă e tradusă în românește), deci vă dau linkul spre Amazon.

Dacă tot am terminat de citit cartea destul de recent, mă gândesc că nu strică să o recomand cititorilor mei.

The-4-Hour-Work-Week

Pentru cine este cartea?

Teoretic este pentru cei care au o afacere (că sunt freelanceri sau „patroni”), deși multe dintre ideile din carte merg excelent și pentru un „corporatist” sau orice om care lucrează la birou. Sunt idei interesante, studii de caz și multe linkuri utile. Unele resurse sunt deja verificate și de mine (deci le folosesc în munca mea), altele sunt pe listă să le iau la încercat.

Ideea principală a cărții este că pierdem ENORM de mult timp, făcându-ne că muncim (sau ocupându-ne cu chestii irelevante), în loc să învățăm să lucrăm EFICIENT și să ținem la timpul nostru. Am citit cartea și am zâmbit pentru că, inconștient cel puțin, noi doi (eu și „viitorul”) am cam încercat să ajungem aproape de idealul în cauză: să lucrăm potrivit de mult, să călătorim cât mai mult și să ne prețuim timpul. Normal, suntem încă la început de drum, dar noul stil nu ne-a prins deloc rău. Acum, dacă am parcurs „materia” respectivă am realizat și ce greșeli fac eu, deci planific ca în perioada următoare să mai schimb una-alta și să eficientizez chiar mai mult activitatea pe care o prestez.

1. Contează REZULTATELE, nu doar timpul lucrat

Majoritatea ne lăudăm că lucrăm x ore pe săptămână. Și eu am avut recent un weekend de 20 de ore de muncă, mă laud des că, atunci când dau buzna clienții, am zile cu 14 ore muncite etc. Sunt multe companii care țin cu dinții de programul de 8 ore deși știm cu toții că se lucrează poate 3-4 ore max. pe zi. Ideea nu este să stau să mai fac „maratoane” de muncă, ci să lucrez repede și bine, apoi să mă dedau altor chestii mai interesante: citit, plimbat, întâlniri cu prietenii etc.

Majoritatea celor care lucrează pe cont propriu au învățat să-și prețuiască timpul tot mai mult, dar iată că sunt încă destule de făcut pentru a optimiza munca.

2. Nu se scufundă Titanicul încă o dată, dacă nu ești de găsit 27/4

Aici majoritatea facem ochii mari. Cum să nu răspunzi la telefon imediat? Cum să nu fii călare pe clientul de mail toată ziua? Cum să nu stai cu nasul în smatphone non-stop, doar-doar are nevoie careva de tine? Simplu. Nu stai!

Dacă stăm să o spunem așa pe a dreaptă, 99% dintre interacțiunile „urgente” pot aștepta. Știu că se consideră de bun simț să dai imediat reply și profit de ocazie să-mi cer din nou scuze celor care așteaptă cu zilele câte un răspuns de la mine (când sunt iar bine „organizată”). Partea tristă este că, dacă ai 10-20 de oameni cel puțin care așteaptă un răspuns imediat în ziua respectivă, s-a cam dus orice mojo. În momentul în care ai de ales între a fi productiv (deci a elimina orice te distrage) și a fi politicos, vei începe să alegi productivitatea.

Eu sigur nu voi ajunge să intru pe email doar o dată pe săptămână, dar am început să o iau mai moale cu verificatul din 2 în 2 minute. Dacă nu am de conversat cu clientul principal (cu care am uneori schimburi instant și care de fapt mă plătește pentru  a lucra cu el câteva ore pe zi), ignor inbox-ul și încerc să mai și lucrez ceva. Veți găsi fiecare un ritm de verificat ideal, dar ideea rămâne aceeași: nu se rupe Pământul dacă nu dați imediat reply.

Tim vine cu tot felul de idei de a evita/scurta/optimiza discuțiile și interacțiunile. Unele vi se vor părea extreme, dar puteți găsi unele soluții pentru a vă face munca mai eficientă, pentru că până la urmă despre asta este vorba: să lucrăm cât mai eficient și să ne scurtăm ziua de lucru. În loc de 12 ore chinuite, procrastinând de zor și fiind întrerupți din 2 în 2 minute, mai bine 3-4 ore în care ești CONCENTRAT și rezolvi ce ai de făcut pe ziua respectivă.

3. Automatizare pe cât se poate

Aici din nou am rezerve față de unele sfaturi. Pentru a eficientiza și mai mult ceea ce faci, e bine să știi să delegi sarcinile nu atât de importante/bănoase. De exemplu, dacă eu iau 100 de dolari pe oră să fac web design, dar am de făcut „data-entry” (copy-paste de informații într-o bază de date/site), decât să pierd eu timpul meu (ăla prețios), mai bine angajez un indian care-mi ia 5-10 dolari pe ora de lucru să facă același job.

Am rezerve în ceea ce privește utilizarea unui virtual assistant (un fel de secretară de peste mări și țări) pentru a-ți rezolva chestii personale, dar până la urmă fiecare își găsește soluțiile care îi convin cel mai mult. Concluzia? Nu trebuie să faci tu totul, găsește oameni capabili să te degreveze de unele sarcini și folosește-i pe ei. Tim ajunge să le permită subordonaților chiar să ia decizii, dacă e vorba de câteva sute de dolari. De exemplu: ai un magazin online și, pentru că nu vei sta tu să faci administrare, ai niște produse aduse înapoi. Sau care nu au ajuns. Dacă valoarea comenzii e de 100 de dolari (sau cât decizi), cel care se ocupă va lua decizia în locul tău. Apoi, la final de lună, primești raportul cu toate aceste decizii și poți vedea cât de eficient sau nu este individul respectiv.

Intenția lui Tim este să scape de toate conversațiile acestea, de mesaje și convorbiri telefonice, dacă nu sunt necesare. Dacă ajunge să discute cu cineva, înseamnă că e chiar serios. Asistenți virtuali, oameni care să răspundă la telefon, sistem de redirectare mesaje, FAQ (întrebări frecvente) bine scrise etc. Totul pentru a avea libertatea să lucreze alea 4 ore pe săptămână și să călătorească după voie.

4. Nu toți clienții sunt egali

Mă bucur să citesc din nou despre un principiu de care am tot dat în ultimii ani: principiul lui Pareto. Acesta spune, așa pe larg, că 80% din rezultate vin cu 20% din efort. Majoritatea banilor vin de obicei de la un număr de clienți, durerile de cap le aveți de la o mână de oameni etc. Procentele pot diferi, dar, dacă stați să studiați un pic situația, veți vedea că principiul acesta are sens. În cazul meu, banii vin din web design, o parte uriașă din banii în cauză vin de la un client etc.

Ce facem acum după ce ne-am jucat de-a procentele?

Simplu: renunțăm la clienții care ne dau dureri de cap (ăia câțiva, îi știți voi). Ne concentrăm pe mâna aia de clienți care ne plătesc 80% din facturi. E idiot de pildă să alergi după tot felul de clienți mărunți, dacă ai 3-4 care aduc mereu comenzi. Dacă oferi mai multe servicii, observă care aduc bani serioși. Decât să oferi 20 de chestii diferite și să te împarți în toate zările, renunți la clienții/joburile care te consumă aiurea și te concentrezi pe ce aduce bani în casă.

Cu ce am rămas după ce am citit cartea?

Nu sunt poate de acord cu tot ce scrie acolo, deși ideile principale (focus, optimizare, automatizare, eliberare de chestii care-ți ard aiurea timpul) îmi plac. Ca orice om care lucrează pentru el și afacerea lui sunt mereu în căutare de metode de a-mi face munca mai eficientă, de a învăța ceva nou, iar The 4-Hour Week mi-a dat un nou imbold, plus niște sfaturi care sigur mă vor ajuta și mai mult. Vă recomand să o citiți și să povestiți aici ce idei vi se par utile, care sunt cele cu care nu sunteți de acord, cum faceți voi pentru a munci mai eficient.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

14 Comments

  1. Pe asta o citesc si eu acum, mai am putin si termin da’ sigur o sa revin la greu pe viitor asupra ei. 🙂 Nu inteleg de ce am tot amanat sa ma apuc de ea, au laudat-o ft multi prieteni in ultimii ani. Of course, solutiile prezentate nu pot fi puse in practica de oricine/oriunde/oricand, dar tot ai ce invata, prelua si adapta din ele.

    • Nicio solutie nu e perfecta pentru toti, dar macar aduce niste chestii interesante in discutie si ofera destule resurse decente. Clar ca ma intorc si eu la ea, ca am de vizitat o carca de situri si de studiat tot felul de tools 🙂

  2. Asta trebuie sa o citesc si eu!
    Teoretic stiu cum pot sa eficientizez munca doar ca practic stau mai rau! Uneori nu imi vine sa imi las numele pe mana asistentului virtual 🙂 desi de multe ori e foarte practic si eficient sa te folosesti de el!
    Apoi cu munca, daca m-as concentra sa fac ce am de facut si sa le fac intr-o ordine gen bifate pe o lista ar fi mirifc! Dar eu nu, ma apuc de 10 lucruri, dupa 2 ore sunt zombi de cap, ma doare si “creierul” :)) Ma las de toate si plec la plimbare! Asta e pierdere de timp totala! 🙂 sau cand ma apuc sa citesc articole si mai un ochi pe facebook in timp ce lucrez ceva! Pur si simplu imi pierd tot exercitiul format si nici nu castig nimic, nici nu ma relaxeaza 🙂
    Am sa citesc cartea!

    • Am aceeasi problema ca si tine si nu-i chiar mereu usor sa ma concentrez doar pe o chestie. Dar am inteles ca nu sunt buna la multi-tasking, asa ca incerc si eu sa ma mai controlez 😀

  3. Este tradusa si in romana si e vreo 25 de lei, ma batea gandul sa o cumpar dar momentan am ajuns la limita maxima a cartilor de dezvoltare personala pe care le pot citi. Poate dupa ce se mai integreaza cele dinainte in obisnuinte o atac si pe ea, cu atat mai mult cu cat in ce ai spicuit are dreptate

    • 25 de lei mi se pare un pret destul de OK. Sper sa o citesti si mai ales sper sa-ti fie utila, ca altfel ma injuri ca te-am pus s-o cumperi 😀

  4. @Mihaela:imi poti spune, te rog, unde ai gasit-o in romana? In format PDF o are cineva care e dispus s-o “share-uiasca”?
    Tot din apx aceeasi categorie, stie cineva unde as putea gasi, in engleza sau romana, cartea “Fura ca un artist”, de Austin Kleon? Le prefer in format PDFca sa le pot citi pe comp, de aceea intreb.
    Multumesc.

  5. Cartea a produs ceea ce si-a dorit autorul nume/renume/bani, in rest e ca si sfatul “daca vrei sa cresti in inaltime stai spanzurat de picioare 1-2-3 luni” mai putin ca dupa 2 ore de stat in cap iti pleznesc arterele cerebrale, deci e o teorie frumoasa dar foarte nepractica.

    Incepand cu titlul : 4 ore pe saptamana inseamana 45 min pe zi care nu iti ajung nici sa te pui la curent cu ce sa intamplat in firma ta, sau ca freelancer solo inseamna ca faci prostitutie superlux altfel pt. 4 ore de munca nu iti plateste nimeni destul sa traiesti respectabil o saptamana.

    1. Conteza rezultatele(mai ales pt client) dar pt tine conteaza si drumul pracurs pana la rezultate, un pic de documentare din care inveti, smaltalk cu colegii etc. chestii care sunt exact opusul alergatului dupa rezultate 🙂

    2. Nu se scufunda Titanicul, mai putin 1/100 cazuri cand pt client chiar se pare ca e chestie de viata si moarte, plus ca le place sa raspunzi repejor/in timp optim(in conceptul lor 🙂 ) asa ca daca nu ai anuntat out of office prin autoresponder mai bine iti faci timp pt raspunsuri … ca principiu de baza : pune-te in situatia lor si vezi in cat timp te-ai astepta tu sa primesti raspuns

    3. automatizeaza pana la nivelul unde inca tu detii controlul la ce se intampla in sistemul automatizat

    4. Procentul 80-20 e adevarat dar riscant sa incerci sa maximizezi profitul, pierzi prea mult cu ceea ce arunci ca si neprofitabil, cei 20% care iti aduc 80% din $ probabil sunt din max. 1-2 domenii deci te limitezi, iti pierzi legatura cu restul pietii, la primul hiccup in domeniul clientilor esti adio mai rau decat ei (nu as comenta cu atata ardoare deca nu as fi patit, si sa ramai cu 3-5% din cu ce erai obisnuit doare 😀 )

    • Bune idei, uite cum le vad eu:

      1. daca pot lucra 4 ore si sa iau mii de dolari, nu ma supar. Nu-s in situatia asta, dar pretul meu orar este sensibil peste al multor freelanceri. Invata sa te vinzi cat mai bine si vei putea lucra efectiv mai putin (poate nu 4 ore pe saptamana) pe bani mai multi. Studiul individual si perfectionarea sunt extrem de importante, absolut de acord. Eu nu le bag la sectorul de ‘billable hours’ oricum, ca-mi face placere sa pierd timp cu ele.

      2. nu spune nimeni sa nu raspunzi cu anii, majoritatea intrebarilor sunt rezolvate de FAQ si de asistenti. La tine vin chestiile cu adevarat grave. Chiar mi-ar placea sa rezolv faza asta, pierd aiurea zeci de ore cu emailuri si raspunsuri pe care as putea sa le automatizez (ceea ce voi face probabil in timp). Momentan stau cuminte la personal assistant, ca nu am inca nevoie si nici incredere.

      3. absolut de acord.

      4. Stai calare pe situatia pietei prin proiecte personale si studiu individual. Iar plecarea unui client nu ar trebui sa fie o problema uriasa, de asta economisesti banii, nu ii arunci pe geam cand sunt multi (mai greu cu economia, stiu, ca si la mine e la fel). Ideea este sa te degrevezi de chestiile care te consuma aiurea pentru a avea mai mult timp pentru tine. Asta deci inseamna sa ‘prioritizezi’ in draci si sa renunti la clientii care nu prea ‘produc’.

      • Hai ca ma voluntariez sa fiu Distrugatorul De Vise (un fel de MythBuster 😀 ) pt cei care cred ca povestea tipului e adevarata.

        Singura posibilitate sa lucrezi 4 ore/saptamana e sa-ti fi facut deja avere si deja banii tai produc bani, iar pe tine te doare in pix de munca, dar atunci mai poti sa zici ca “muncesti” ?

        Paranteza : odata cu venitul marit iti cresc si pretentiile intr-un cerc aproape vicios si pana nu ajungi sa ai casa prea mare, masina prea rapida, yaht si alte nebunii, e firea umana, inseamna ca e autoimpusa limitarea cu “atat imi ajunge”, asa ca suma/venitul care “iti ajunge” e aproape de cerul istelat.

        Luat logic:
        In cazul teoretic cand te multumesti cu un venit bun si suma aia e cu mult peste medie, ceva pt care ai nevoie de o multime de pitici care trag la jug pt tine, ca sa ii jumulesti.

        A vazut cineva afacere care sa nu necesite conducere, supraveghere si planificare continua ? eu nu inca 🙂 deci e nevoie de un cap care raspunde pt toate si tine afacerea in picioare si aia sigur nu faci in 4 ore/saptamana, mai repede cu 100 ore/sapt.

        Acum in speta joburi care asigura venituri babene :
        – avocat de succes – poate incheie el cazuri/contracte de succes, dar “munca lui” reprezinta prestatia a zeci de angajati care fac billable hours-urile, mai poti sa afirmi ca el “lucreaza” cand vine cu numele si semnatura? si fara piticii care trag la greu afacerea lui ar fi inexistenta
        – prostituata de lux – daca aia se multumeste cu 4 ore muncite pe saptamana inseamna ca e proasta la cate fete dispuse la orice isi serbeaza majoratul zilnic, plus ca in 3-5 ani “expira” la categoria vandabila lux
        – orice altceva, de la arhitecti, inventatori etc. cam cad intre astea doua exemple extreme

        Sumarizand : o afacere care iti produce un venit mult peste medie nu e feelancing/solo, e cu caruta de angajati si cere supraveghere continua, iar in 4 ore saptamanal nu poti face asta, practic ai facut outsourcing si la condusul afacerii 🙂

        In stadiul in care tu mai verifici sumar ca cifrele arata bine poti sa zici ca lucrezi ??? dupa mine mai mult iti faci prezenta prin firma si atat.

        De asta e gogoasa cartea, chiar daca are ceva sfaturi practice si posibil utile.

        @dojo
        1. Nici eu nu am nimic impotriva scorurilor mari dar piata limiteaza binisor excesele, sunt multi care fac ceea ce faci tu (la cazul general)
        Studiul “de caz” e billable altfel nu prea justifici calitatea plus ca face parte din timpul dedicat projectului, mai ales daca faci cat de cat cutting edge unde sunt banii 🙂

        2. Clientilor le place “personal” nu link catre FAQ si vin la tine intre altele si pt personal tuch-ul ala ceea ce asigura un freelancer in loc de corporate, numai vezi forumul firmuletelor care tin moderatori specializati pe subiecte

        4. Hai sa individualizam (ca sa pot sa te contrazic 😀 ):
        – studiu individual fara aplicatie practica e frectie la picior de lemn, teoretizare
        – nu iti faci munca de zi cu zi open source si nici freebies 🙂
        – pet projects sunt nice dar cate poti adopta pana incep sa te copleseasca ? as paria pe mai putine decat clienti mana a doua

        Asa ca tot proiecte “mai aiurea” sunt solutia ca sa mentii contactul cu lumea larga.

        Patania mea a fost un pic mai complicata decat un client pierdut si fara bani la pusculita 🙂 4 din cei mai buni 5 clienti constanti, din aceeasi domeniu (ca ei aveau cele mai bune scoruri) si exact ca in sfat m-am axat/bazat pe ei, au fost loviti de o schimbare de legislatie aiurea pe care nimeni nu a crezut ca va trece/nu l-a luat in serios. Dar si cand a picat a picat urat, asa ca nu-ti tine toate oule in acelasi cos 😀

      • Nu esti distrugator de vise, chiar imi place faptul ca ai ideile tale, chiar daca usor diferite de ale mele. Sunt de acord ca nu poti face treaba asta cu un startup, pana si nenea asta spunea in carte ca, pana faci tu distractii de cateva ore pe saptamana, ai ceva de tras sa aduci afacerea mai sus.

        Am avut si eu cateva luni de 14-16 ore lucrate pe zi, pana am scos un pic nasul in freelancing si acum programul meu este ceva mai lejer (bun, nu chiar in zilele astea, ca-s in concediu, dar tot apuc sa intru minimal, sa discut cu vreun clienti si sa-l aman pe finalul lunii). Daca m-as organiza mai bine (ceea ce la mine inca e problema), nu as lucra mai mult de 6 ore efectiv pe zi, ceea ce suna deja mai OK decat 8, 10 sau mai mult.

        Nu tii toate ouale intr-un cos, ai punctat asta excelent. De asta e bine sa ai si ceva ‘residual income’ din chestii care se pot vinde de mai multe ori (carti, templates) sau care nu necesita multa munca din partea ta (hosting de pilda). Eu sunt in faza in care incerc sa-mi ridic si reteaua (pentru a creste castigurile din advertising), plus sa-mi consolidez niste mici chestii de vandut, care sa mearga si cand eu sunt in concediu si nu pot munci efectiv.

        Cam asta este pasul urmator pentru un freelancer, din partea mea. Nu sa aduni angajati (eu sigur nu voi face asta prea repede), ci sa ai produse ce se vand si cand tu nu lucrezi. Deci nu mai vinzi ‘timp’, vinzi ceva ce este accesibil si cand dormi.

        Nu voi angaja prea repede si visul meu nu este sa am nus’ ce compania lu’ peste. Angajatii sunt 99% bataie de cap (de la probleme legislative/taxe pana la faptul ca in multe cazuri au o puternica durere in dos). Decat sa-mi ard singura timpul, mai bine angajez cate un freelancer pe sistemul ‘project based’, platesc si la revedere. Nu doresc birou in oras (sunt cam 2 ani de cand imi permit un asemenea ‘overhead’, plus un angajat cel putin), nu doresc sa angajez.

        Vreau doar sa lucrez cand am io chef, sa fac bani destui cat sa traim decent si sa calatorim, daca ni se arata. Dar acel venit rezidual este foarte important si trebuie sa ma adun in urmatoarele luni sa imi pun la punct sistemul respectiv.

        Zice baiatul asta si destule paranghelii prin carte, de asta spuneam ca nu toate ideile sunt compatibile cu stilul nostru de viata, dar ideea cea mai valoroasa din carte este ca poti realiza destule si fara sa te ingropi in munca la birou.

        Eu mi-am schimbat enorm stilul de munca (bun, am fost si obligata, fiind plecata mult prin ‘concedii’) si am observat ca, daca sunt mai eficienta, nu imi scad veniturile, chiar daca timpul alocat muncii nu este atat de mare pe cat era (sau lucrez ‘atipic’: 3 zile 10 ore pe zi, apoi 3 zile ard gazul).

  6. […] a citi The 4-Hour Workweek de Timothy […]

Comments are closed.