Un blog mai bun (II) – măsuri anti-spam eficiente

Am început să administrez situri prin martie 2002, pe când aveam doar dojo.ro, deci începuturile au fost ca admin de forumuri, nu blogger (nici nu ştiu dacă erau din astea). A fost o perioadă frumoasă, în care stăteai să te gândeşti dacă este sau nu util un plugin de anti-spam, când mesajele de genul respectiv se numărau pe degetele de la o mână.

Odată cu “maturizarea” internetului au apărut şi loserii respectivi, care simt nevoia să-şi lase gunoaiele peste tot. Şi, atât timp cât încă există prostani care să dea click pe orice, înainte de a cugeta că poate nu e OK, vor avea şi succes.

Anii au trecut, am ajuns să folosesc diverse plaforme de forum şi chiar să le aleg după modul în care se poate lupta cu “ciuma” respectivă. Cu toate setările şi munca, viaţa de administrator de forum şi-a pierdut farmecul respectiv, pentru că 99% din munca depusă are legătură cu ţinerea spammer-ilor departe de situri.

În blogging pericolul există oricum, aşa că trecerea pe platforma aceasta a făcut necesară găsirea de soluţii care să funcţioneze corect şi mai ales să nu încarce atât de mult comentatorul cu tot felul de chichiţe, că se satură şi pleacă. După 3 ani de ţinut minunea asta de blog, peste 10.000 de comentarii publicate şi vreo 53.000 blocate de Akismet, am ajuns la un sistem ce se păstrează de nişte luni bune şi funcţionează fără greş, cel puţin în cazul meu. Iată cum “sună” setările mele:

1. Akismet

Bun, fără pluginul ăsta mă dădeam cu capul de pereţi demult. E oricum instalat în WordPress, deci tre’ doar activat. Luaţi un API gratis de la wordpress.com şi sunteţi gata de bal. Chiar dacă nu este infailibil, cu Akismet activ am reuşit să ţin majoritatea “gunoiului” departe de paginile blogului.

2. Comentatorul trebuie să completeze nume şi email

E setare implicită, dar e bine să nu se modifice pe acolo. Prin asta ajut Akismet să miroase dacă e ceva ciudat cu “el comentator”. Setarea se găseşte pe pagina de DISCUSSION din admin panel. Mai exact SETTINGS :: DISCUSSION. Pe acolo mai sunt nişte setări, aşa că păstrăm pagina deschisă.

3. Comentatorul trebuie să aibă un comentariu aprobat.

Absolut orice nou comentator intră în moderare. Dacă Akismet dă gherle şi e posibil să scape ceva ciudat, prin această măsură mă asigur că NIMIC nu trece de ochiul meu de vultur. Pentru mândria mea personală nu contează dacă şterg o promovare de viagră repede, contează SĂ NU APARĂ deloc. Că sunt sătulă de curăţat prin forumuri. Aşa că prefer acest sistem – Comment author must have a previously approved comment.

Există voci împotriva acestei setări, în ideea că omul trebuie să aştepte până intră dumnezeul blogului pe site să aprobe comentariul. Cum în general sunt activă şi intru măcar zilnic, dacă nu de mai multe ori, nu cred că este o mare problemă. Plus că nici eu nu am vreo problemă când văd că un comentariu de-al meu intră în moderare. Cel puţin nu la prima postare, după aia mi se pare ciudat, dar am avut şi eu cazuri când un comentator vechi era marcat ca spam sau trecut în moderare, aşa că pun mereu o “defecţiune” înaintea ideii că are careva treabă cu mine.

Din momentul în care primul comentariu a fost aprobat, cititorul respectiv nu va mai fi “reţinut”.

4. Orice comentariu cu link intră în moderare

Hold a comment in the queue if it contains x or more links“, încă o setare ce mi-a fost utilă. În general se setează pe 2 links sau mai multe, în condiţiile în care în general un spammer lasă mai multe links. Este la fel de adevărat că am avut treabă şi cu indivizi ce dădeau doar un link, de asta am pus setarea mai “dură”.

Când textul meu se pretează la răspunsuri cu links, sunt mai atentă la comentarii. Oricum scanez ORICE comentariu postat, deci nu e greu să văd în lista de “pending” ce comentarii merită să se publice.

Există şi spam fără links, cu comentarii idioate gen “great post”, puse doar pentru a lăsa link-ul de comentator. Am probleme serioase pe blogul în engleză, de asta măsura favorită este cu moderarea noilor comentatori fără discuţie. Aşa nu se publică rahaturile alea fără sens şi valoare, iar, dacă se pune şi link, este blocat.

5. Pentru altele, setăm wordpress-ul să pună lacăt

Există încă o setare utilă, pentru un comentator devenit abuziv sau un IP ce deranjează, poate o adresă de email de la care te cam aştepţi la ciudăţenii. “When a comment contains any of these words in its content, name, URL, e-mail, or IP, it will be held in the moderation queue.” Nu am multe în lista respectivă, dar este şi ea utilă în unele cazuri.

Rutina de verificare e cam aşa:

  • intrat pe lista de SPAM. Întotdeauna o verific, pentru că s-a întâmplat ca eu însămi să intru în spam, pentru domeniu .info, chestie rezolvată cu un email către Akismet, explicând oamenilor că nu mi-s spambot. Pentru că am avut “plăcuta” surpriză să dau şi de comentarii absolut OK marcate ca spam de Akismet, nu las totul doar pe mâna lui. Verific deci tot ce e acolo (din fericire puţine mesaje) şi marchez ca “not spam” ce e OK.
  • pending – aici sunt comentariile puse la moderare de sistem sau de mine. Citesc ce este acolo şi dau “approve”.

Nu folosesc captcha deloc la formularele de comentariu, pentru că pe mine mă scot pur şi simplu din papuci şi sunt multe şanse să evit un comentariu, doar pentru că mi-e “târş” să citesc şi literele alea ciudate. Prefer deci să nu mă protejez în acest mod, deşi are clarele sale avantaje.

Pentru mine aceste măsuri funcţionează excelent. Pot controla absolut orice se postează, nu apar reclame la cialis pe blog şi nici nu sunt luată prin surprindere. Oricum am mania de a scana orice se scrie aici şi de a citi comentariile, aşa că nu este nici timp pierdut.

Voi cum ţineţi “roboţeii” departe de blog? Ce combinaţii anti-spam folosiţi?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793