Un blog mai bun (III) – cum folosesti articolul altuia pe blogul tau?

Inspiraţia e o chestie destul de complicată. Cum muzele nu stau legate de patul nostru să “producă” idei geniale  de fiecare dată când trebuie să scriem, majoritatea bloggerilor (sau scriitorilor de conţinut până la urmă, vorbind aşa mai pe general) se confruntă uneori cu ceea ce se cheamă “writer’s block”, o chestie nasoală ce nu ne permite să fim laureaţii de Pulitzer ce merităm să fim.

Şi, exact când te dai mai tare cu capul de pereţi, ieşi la “plimbare” pe alte bloguri şi BAM! Unul scrie ceva atât de intelectual că simţi că s-a dus blocajul renal de inspiraţie şi că moare pisica dacă nu scrii exact pe ideea aia. Ce faci? Ignori totalmente ideea respectivului şi pierzi ocazia? Foloseşti ideea? Dar cum?

Faci un copy-paste frumos

Am început să scriu articole în martie 2002. Am până acum publicate sfântul ştie câte, că am scris despre arte marţiale, muzică, filme, ortodonţie, gaming etc. Am scris despre ce experimentez personal, am scris tutoriale de la php-nuke la vbulletin, Photoshop sau WordPress. Am scris în engleză sau română, aşa cum s-a potrivit.

Nu există ceva ce să mă scoată mai nasol din pepeni, decât să mi se fure articolele. Pentru că acel copy-paste asta înseamnă. Şi am făcut nasol de fiecare dată. Am petrecut în anii ăştia mii de ore citind manuale şi tot felul de rahaturi, încercând şi apoi scriind poate le e şi altora util ce am aflat. Am renunţat la sute de weekend-uri, am petrecut Revelioane la calculator să mai bibilesc ceva. Şi toate aceste eforturi au fost pentru ca nişte situri să aibă un anumit trafic şi poate să am de o măslină.

Aşa că NU FURAŢI. Copierea unui articol, CU TOT CU LINK CĂTRE AUTOR, tot rahatul ăla este. Pur şi simplu faci ceva în munca omului. Pot să primesc 100 de linkuri de pe articolul furat, NU MĂ INTERESEAZĂ. Articolul este scris de mine pentru situl meu nu pentru toate putorile analfabete care vor sa faca bani pe munca altuia.

Ca sfat din partea aialaltă, nu acceptaţi asemenea mizerii. Este conţinutul vostru şi talentul vostru. Prindeţi pe unul în offside, executaţi-l fără iertare. Cine nu e în stare să scrie, să facă bani în alte domenii.

Copiezi nişte fraze din articol şi apoi construieşti ceva nou pe lângă

Clar, nu mai este vorba de furt de conţinut, mai ales că legea permite un anumit număr de “semne”. Există destule situaţii când autorul iniţial spune ceva cu atât de mult farmec, încât respectivul citat este esenţial pentru “culoarea” articolului. Am recurs personal destul de rar la această metodă, dar, aşa cum am mai spus, uneori cel de la care am pornit cu ideea o scrie atât de bine, că e păcat să nu îi menţionez punctul de vedere.

Iei ideea, pui link şi discuţi

Cred că e metoda cea mai des uzitată şi de mine, când mă roade o chestie. Încep articolul cu menţionarea sursei şi cu link către articolul respectiv şi apoi încep poveştile mele de adormit copiii. Au fost cazuri când am simţit că bloggerul respectiv nu a atins chiar toate aspectele, când am avut eu în plus o experienţă similară şi am simţit nevoia să povestesc pe blog despre ea, chiar şi când opinia mea era diferită.

Este o metodă excelentă de a construi un articol, mai ales dacă nu simţi prea mare inspiraţie sau dacă te râcâie ceva în mod exagerat. Nu este obligatoriu să îi cânţi “sursei” în strună, poţi avea idei opuse. Şi frumuseţea articolului este că astfel se face o trimitere la o opinie, apoi construieşti tu o argumentaţie diferită. Cititorul prinde deci mai multe informaţii şi poate să-şi dezvolte propriile opinii bazat pe abundenţa de detalii.

Unele dintre cele mai citite articole pe care le-am prezentat aici au pornit în acest mod. Am respectat munca bloggerului prin prezentarea ideilor lui şi prin LINK, am construit eu însămi un articol pe ideile mele, în 99,9% din cazuri am prins link pe articolul iniţial prin trackback, de multe ori chiar am “conversat” cu bloggerul respectiv în acest mod şi am atras ambii mai multă atenţie asupra tematicii respective.

Voi cum folositi “inspiraţia” de pe alte situri? Copiaţi integral articolul? Citaţi o frază? Construiţi unul nou şi oferiţi link către sursa de inspiraţie?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

22 Comments

  1. Pana acum nu am recurs la prea multe treburi de genul asta. Poate la inceput cand copiam tot articolul si nu dadeam link, mai apoi am dat si acum de obicei incerc sa reformulez toata ideea cand sunt in pana de idei si nu ofer link.

  2. De multe ori găsesc pe alte bloguri articole pe teme ce sunt deja în draftul meu … dar nu le public, mai aștept. Nu doresc să dau impresia că aș copia, mi se pare urât. De ex. era o vreme în care toată lumea scria despre sinceritate, minciună etc. Aveam și eu o părere despre asta, însă m-am abținut. Încă aștept momentul să public acel articol.
    Cât despre inspirația de la alții, rareori mă găsesc într-o asemenea stare, dacă nu găsesc ceva de scris, nu scriu pe blog, de obicei, în acea zi. Totuși, mi s-a întâmplat de câteva ori să dezvolt ideile altora în maniera mea, atunci am pus, desigur, link.
    În orice caz, asta cu furtul și c/p mi se pare penibil. Pentru ce pisici mai scrii dacă n-ai talent și stil propriu pt asta ? Nu pricep.

  3. Cand am fost inspirata de o idee sau o informatie ori un comentariu al altcuiva, am precizat intotdeauna acest lucru.Dupa ce am invatat sa pun linkuri, am pus.
    Totusi tin la originalitatea ideilor mele, in sensul ca, daca le scriu, sigur sunt ale mele si nu copiate de la altul. Sigur ca se poate intampla sa mai aibe si altii aceleasi idei sau pareri, de unde atatea genii ?! Dar mi se pare lipsit de demnitate sa copiezi sau sa furi de prin articole, schimband putin cuvintele. E lipsa de respect fata de propria persoana, recunoasterea neputintei de a scoate ceva din mintea proprie. Si lipsa de respect fata de cel de la care ai furat, si fata de ceilalti, care vad asta…

  4. de 2 sau 3 ori am pornit un articol de la ideea altuia, si niciodata nu am pus nici macar o fraza din articolul respectiv… da e drept, nu scriu decat de un an pe blog … asa ca…oricum, bestial articolul!

  5. Hmmm… mi-ai dat de gandit…
    Pentru ca acum cateva minute am facut ceva de genul a ceea ce-ai descris tu in articol. N-as vrea sa fiu acuzat de furat (nu cred ca e furat ceea ce-am factu). So… daca ai 2 minutele libere sa te uiti la postarea asta si sa-mi zici verdirul as aprecia, sa stiu daca sa mai fac asa ceva pe viitor sau nu: https://scriupareri.blogspot.com/2010/09/mai-tare-decat-obama.html.
    Eu cred totusi ca e ok ce-am facut, petnru ca mi-am spus si eu parerea, dar o opinie in plus n-ar strica…
    Multumesc anitcipat. Dojo!

  6. (Rolul unui articol bun este şi să facă pui. Mi se pare cel mai mare compliment atunci când alt blogger porneşte de la un articol scris de mine şi polemizează.)

    Dacă o frază este emblematică pentru articol, atunci o citez. În general însă dau link şi torn ce am de zis. În plus, de regulă se întâmplă înainte să comentez în câteva cuvinte pe blogul omului, după care să scriu sus-menţionatul articol, care de fapt apare ca să nu aglomerez prea tare spaţiul celorlalţi comentatori.

  7. semi-offtopic: eu, unul, nu inteleg cum unii se apuca de blogging si la inceput copiaza articolele altora. am intrat la unii pe blog si la descriere ziceau “la inceput copiam din alta parte, da’ de ceva vreme scriu texte originale”. cum, ma, cum?!

    ontopic: io sunt mai ciudat si prefer de multe ori sa screm un articol mediocru decat sa pornesc de la o idee de pe alt blog. ma rog, inca lucrez la asta. atunci cand ma inspir de la altu’, pun link si incep cu balariile mele. un exemplu a fost saptamana trecuta cu un articol de la makavelis

  8. Sunt de acord cu Maddame! Cred ca un articol este implinit atunci cand porneste o serie de discutii si dezvolta un network de comentarii pe alte bloguri. Poate ca eu sunt acel om din generatia “share” si am invatat de discut deschis dar eu cand citesc un blog, chiar si pe al tau, il citesc pentru ca stiu ca acolo voi gasi o parere bine conturata asupra unui subiect si nu un subiect copiat. Ma intereseaza subiectul comentez, nu ma intereseaza nu comentez. Spre exemplu dimineata cand deschid feed-ul mai sterg cate un blog, doua tocmai pe acest motiv. Preiau o stire si o reproduc dar atat! nu o parere, nu doua trei vorbe despre subiect!Nimic! 🙁

    Cred ca am ajuns sa ne fie frica de propria noastra parere si multi dintre cei care citesc prefera sa ocoleasca o dicutie prin folosirea unui simplu buton…like!Trist!

  9. idei poti lua oricand de oriunde

    continut nu

    PS: vezi hotii de pe gandeste.org, copiaza zeci de articole si le pun la ei…

  10. Am copiat si tot textul atunci cand a fost vorba de texte scrise de Plesu sau alte personalitati. Dar in general incerc sa imi construiesc propriul post in care, daca e cazul, pun si legaturile catre articolul sau articolele de la care am pornit.

  11. Daca imi place un articol extrem de mult atat subiectul cat si cum este scris las un comentariu iar daca vreau sa apara la mine pe blog fac un alt articol si pun linku de unde m-am inspirat.

    Daca imi place o fraza o integrez in text, dar sub forma de citat sau pastrez ideea si ii aduc propiile modificari.

    Si app sa-ti spun o mica povestioara: O profesoara de romana le-a dat la elevi ca tema o compunere cu titlu ”Independenta”,unul dintre acestia avea blog si a abordat aceasta tema in urma cu ceva timp,iar in final a decis sa nu mai faca alta compunere si sa o scrie pe aceea.Un alt coelg care era cam lenes si nu se pricepea la scris,dar dorea note mari a cautat pe internet,nestiind a dat chiar de blogul colegului sau si a copiat exact aceesi compunere. A 2-a zi la scoala cei doi coelgi au stat in aceeasi banca,iar inainte de ora de romana au decis sa-si citeasca unu altuia compunerile si surpriza era aceeasi compunere .Autorul ei a fost foarte revoltat pe cel care i-a copiat munca si la reclamat la profesoara,aceasta a verificat ambele ipoteze,ca in cele din urma sa descopere mincinosul si sa-l pedepseasca”.
    Deci oricat de mult ar copia si ar trisa tot dezavantajul lor este, nu se stie niciodata ce le rezerva viitorul.

  12. Dojo, dac-o tii asa iti vei dezvalui toate secretele succesului! 🙂 In alta ordine de idei, mie personal mi-e aiurea sa iau citat din alt blog doar ca sa am post nou, dar poate ca astea sunt angoase de incepator. Sau poate ZUZU are dreptate: pana la urma in viata sa iei note bune conteaza?… 🙂

  13. Am mai stat de vorbă cu bloggeri, față în față și, mai ales, pe net. Am fost întrebat câte articole am copiat (furat) pe blog pentru că mi-au plăcut. Am zis că niciunul, că nu înțeleg idioțenia asta. A rămas cam perplex, pentru că practic s-a dat de gol că el a copiat. Bine, a și recunoscut, într-un final.

    Apăi, bre, dacă ești idiot și știi că nu te pricepi, pentru ce pana mea mai copii articole știind că nu poate funcționa la nesfârșit chestia asta și că o să ajungi mai de rahat decât de succes?

    Ce oameni! 😀

  14. xplo.ro ti-a copiat o data 2 articole si mie vreo 5, dar le-a sters si tot el era cel nervos ca mi-a pus link si mie nu-mi convine ca imi da el traficul lui? (30 vizite/zi) Si mentionez ca link-ul l-a pus dupa ce i-am trimis mail. Am si print. 🙂

    Eu nu folosesc in principiu metoda de a lua o fraza sau ceva de la un alt articol… am facut totusi recent o chestie intr-un articol. Am citit un articol la Arhi si am dezbatut subiectul la mine pe blog (contrariul), fiindca era prea lung pentru un comentariu.

  15. Ma inspir de la altii, in sensul k preiau idei, eventual fraze si indic sursa. Pun sursa si pentru poze din articole care nu sunt facute de mine. Dar nu copiez niciodata integral, mi se pare o prostie ! Ce rost ar mai avea blogul daca am scrie toti la fel ?

    In general am drafturi sau idei salvate, dar orice idee noua e bine venita :D. Plus ca in timp ce citesti alte bloguri iti mai vin idei, mie asa mi se intampla.

  16. depinde de situatie…
    azi am postat ceva despre Rabi. a trebuit sa fac copi and paste.
    cu blockquote, ca sa se vada clar, desi specificasem, ca este citat.

    De preferat este insa sa iei ideea [si, slava domului, intr-un post gasesti muuulte idei] si imi spun povestea mea.

Comments are closed.