Un blog mai bun (IV): ce articole apar la tine pe prima pagina?

Pentru orice blogger, interesat să-şi dezvolte şi mai mult proiectul, se pune problema conţinutului. Normal, discuţia este mereu “cantitate vs. calitate“, deşi, cu ceva efort, se poate scrie şi destul de mult (încât să păstrezi senzaţia de blog activ) şi calitativ superior, încât să nu ajungi chiar la coada clasamentului.Pentru oamenii ce îţi cunosc deja blogul, este foarte uşor să se orienteze printre articole, dar munca ta este şi de a atrage noi cititori.

1.  Găseşte-ţi un ritm.

Da, sunt şi “nebuni” pentru care contează frecvenţa postării. Până acum câteva săptămâni scriam haotic. Aveam 4 idei de articole? Păi 4 articole postam în ziua respectivă. După aia vreo 8 zile ardeam gazul, pentru că nu mai aveam inspiraţie. Lipsa de consistenţă se poate “traduce” şi ca neseriozitate, deşi nu este cazul să mergem prea departe.

Orice om cu un minim de bun simţ va spune “dacă nu am despre ce să scriu, mai bine mă abţin”. De acord cu asta. Tocmai pentru că eşti de bun simţ şi nu material de Pulitzer în fiecare zi, nu îţi consuma ideile dintr-o dată. Planifică articole şi stabileşte-ţi o cadenţă. Un articol pe săptămână? Perfect. Atunci în fiecare luni postează ceva. Mai multe? Împarte-le pe zile şi foloseşte din plin posibilitatea de a programa conţinutul.

Când cineva îţi vede prima pagină, să poată “simţi” şi o anumită organizare.

2. Fiecare articol contează. Nu scrie tâmpenii, doar să marchezi o “reuşită” în programul de scris.

În momentul în care începi să faci blogging “serios”, este greu să te ţii de un program. Pentru că nu ai mereu inspiraţie, pentru că ai draci în ziua respectivă sau pur şi simplu eşti “stors” de vlagă. Şi totuşi, conform programului de mare blogger, stabilit anterior, trebuie să te pui pe scaun şi să “feţi” idei geniale. Şi atunci pui o prostie pe blog, doar să fie acolo.

Este poate momentul să decizi cum doreşti să ai blogul: chestii “ieftine” sau articole calitative … Dacă simţi că pur şi simplu nu poţi nimic ziua respectivă, poate e o idee bună să o laşi să treacă. Postează comentarii prin alte bloguri, să nu ignori şi munca de promovare, şi cugetă ce articol deştept postezi mâine. Nu este capăt de lume, dacă nu postezi în ritmul stabilit (în cazul meu, zilnic), mă gândesc că fanii te vor ierta de data asta. Nu fă din încălcarea programului o rutină însă. Dacă nu poţi susţine un ritm destul de alert, treci la unul redus, DAR CONSTANT.

3. Cu toţii avem dreptul să scriem articole “slabe”. Nu fă din asta o obişnuinţă.

Aşa cum am spus, din punctul meu de vedere cel puţin, fiecare articol este important. O anumită “relaxare” într-un caz nu trebuie să devină însă o obişnuinţă. Dacă simţeai că trebuie oricum să postezi ceva şi a aruncat un clip sau o imagine funny, pentru că îţi este vital să păstrezi acea candenţă stabilită anterior, nu scrie doar “bălării”. Cu toţii aruncăm şi articole “subţiri”, pentru că este imposibil să fim geniali în fiecare zi, dar imediat după un asemenea articol de “umplutură”, ar trebui să urmeze unul în care să se simtă că ai depus cu adevărat efort.

În momentul în care noul sau vechiul tău vizitator dă de pagina ta de blog şi din cele 10 articole de pe prima pagină (sau câte vor fi), aproape toate sunt scrise doar să fie acolo, este greu de crezut că va fi atât de îndrăgostit de conţinut, încât să revină. 1-2 articole mai slabe, încadrate de conţinut bun, promovabil, vor da imediat impresia de seriozitate. Cititorul va înţelege că eşti activ, că mai scrii şi unele articole “uşurele”, bune până la urmă, pentru că nici cititorul nu rezistă doar la comentarii din Schopenhauer, dar că periodic ridici ştacheta şi îi dai motive cu adevărat să se aboneze sau să reţină link-ul în bookmarks.

Cum fac eu, ca vizitator …

Am mai precizat cu alte ocazii – scanez zilnic cam 100 de bloguri româneşti şi încă vreo sută pe internaţional. Faza asta înseamnă că petrec minim 2 secunde pe o pagină şi max. câteva minute (dacă salvez un articol pe avemblog.net sau în listele de “best of” pe săptămâna respectivă, plus lăsat comentariu). Lucrez deja tot mai serios pe bloguri, este deci normal să ştiu ce se învârte în domeniu.

Sunt şi o ciudată, în ideea că nu mă abonez la feeds, ci deschid fiecare site. De fapt le am împărţite pe “căprării” şi îmi bat joc de FireFox, deschizând toate tab-urile odată. După ce scrâşneşte browserul să le deschidă, încep scanarea. Derulez prima pagină, eventual urmez un link din blogroll (pentru a da de noi bloguri) şi arunc un ochi pe texte. Dacă prima pagină e plină de “bălării”, închid şi şterg linkul din bookmarks. Dacă e inactiv prea mult, la fel.

Pentru mine ca vizitator este important să văd un blog activ şi mai ales cu un conţinut decent. În momentul în care din 10 articole 9 sunt recenzii plătite, nu mă obosesc. De aia nu sunt fan John Chow, deşi nu e prost. De asta “scanez” ProBlogger şi de multe ori nu mă obosesc să comentez sau să citesc. Pentru că, de dragul scrisului zilnic, calitatea articolelor are de suferit.

Am descoperit tot mai multe bloguri noi atât la noi cât şi pe internaţional, pe care ador să le parcurg. Oameni care scriu uneori mai rar, dar cu un anumit ritm (încât să nu am impresia că e un blog mort) şi pentru care fiecare articol contează. M-am obişnuit cu modul lor de a posta şi îi păstrez în bookmarks, doar pentru că ştiu că, deşi nu scriu prea des, când o fac, “se simte”.

Voi cum vedeţi problema asta? Contează, ca şi cititor, să vedeţi un conţinut constant calitativ? E bine oricum? Cum procedaţi pe blogul personal? Scrieţi orice? Scrieţi “planificat”? Dacă aţi fi un nou vizitator pe blogul vostru, prima pagină credeţi că ar atrage un nou abonat?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791