Am discutat asta ieri pe forumul de webmasteri şi cred că e bine să dezvolt subiectul. Discuţia a pornit de la mesajul unui membru nou, ce doreşte să promoveze un blog interesant, dar nu doreşte să se “bage în seamă” comentând şi pupând dosuri prin blogosferă. Din păcate, am veşti proaste: nu comentezi? Nu prea exişti.
1. Lumea nu te caută pe google.
Facem toţi diverse eforturi de promovare, pentru a atrage vizite de peste tot. E normal să-l ai şi pe “gogu” la plan, că de acolo mai vine câte unul rătăcit să mai citească ce scrii, dar în mare parte lumea vine că te-a citit pe undeva (în comentarii) şi are impresia că treaba aia dintre urechi nu e doar să nu-ţi plouă în gât.
Ca orice mare consumator de blogăreală, citesc zeci de bloguri pe zi, dar NICIODATĂ nu le-am găsit pe Google. Le-am găsit din blogroll sau, în majoritatea cazurilor, din comentariile lăsate de autor pe alte bloguri.
Aşa că, dacă nu ai de gând să elimini chiar cea mai bună cale de a atrage atenţia, lasă apăsările şi pune mâna de comentează.
2. Nu cred că există o chestie mai tâmpită decât faza asta cu “nu mă bag în seamă”.
Nu ştiu dacă mai sunt naţii atât de împiedicate ca noi, dar prostia asta cu “băgatul în seamă” ne dă şansa de a domina lupta pentru cei mai proşti din curtea şcolii. Da, ştiu că prin gimnaziu sau chiar liceu, analfabeţii clasei îşi ascundeau prostia făcând mişto de “tocilari”. Că nu puteai deschide gura la o lecţie, că se şi tulbura rahatul în ei.
Şi se pare că sunt destui care aduc în adulţie spaima de a SPUNE ce gândesc. Nu susţin ideea de a pune comentarii batjocoritoare, chestie la care românii sunt specialişti, susţin ideea de a scrie un comentariu, când simţi nevoia să aduci un plus de informaţie.
Nu te mai tot stresa că se uită vreun “şmecher” urât că apari în comentarii. Ideea este că BLOGGERUL DOREŞTE SĂ COMENTEZI, că doar nu vorbim ca proştii de unii singuri. Dorim comentarii, dorim să ştim ce ai de spus, ce gândeşti. Atât timp cât nu te ţii de miştouri de prost gust sau de jigniri, chiar şi un comentariu “negativ” este binevenit. Pentru că nu deţinem niciunul adevărul absolut şi informaţia poate creşte calitativ prin munca tuturor.
3. Nu trebuie să pupi în dos pe nimeni.
Altă teamă pur românească – să nu spui chestii prea frumoase, că doar nu pupi pe nimeni sub coadă. Dacă îţi place un articol, spune asta. Pur şi simplu. Dacă te-a stârnit, explică ce nu-ţi convine în el şi cum ar putea fi mai bun. Adu critici CONSTRUCTIVE şi, dacă te lasă inima, eventual câte o laudă. Asta nu înseamnă însă că, dacă nu eşti de acord cu bloggerul în cauză, nu-ţi apare comentariul.
Nu trebuie să pupi dosuri, e destul să comentezi CALITATIV şi la OBIECT. Dacă nu eşti de acord cu articolul, scrie de ce şi păstrează un ton civilizat. NICIUN OM cu toate ţiglele pe casă nu şterge un asemenea comentariu.
4. Iar ăia mari nu îi lasă pe cei mici.
O atitudine de asistat: bloggerii mari nu-i ajută pe cei mici. Hai să învăţăm un refren şi să-l cântăm împreună “Nu-mi dă nimeni nimic! Nu-mi dă nimeni nimic! Nu-mi dă nimeni nimic!”
E bine de ştiut şi în viaţa de zi cu zi, dar divagăm. Deci nu-ţi dă nimeni nimic nici în blogosferă. Pentru că nu eşti tata sau bunicul. Nimeni nu-ţi datorează nimic, fiecare îşi vede de oala lui. Iar tu, de a ta.
Când deschizi un blog, nu te aştepta să-ţi sară nimeni în ajutor. Lumea are şi altă treabă. Scrie calitativ, fii prezent în comentarii, fii simpatic. Din când în când, chiar şi “ăia mari” te vor sprijini. Dar nu o fac tot timpul ŞI NU E OBLIGAŢIA LOR. E blogul tău, distracţia ta.
Nu sunt un blogger mare. Scriu de 3 ani. Cunosc deja o parte însemnată din “a-listeri”, cunosc cred sute deja de alţi bloggeri. Nu am aşteptat niciodată nimic de la nimeni, am cap să scriu şi să comentez. Asta este o atitudine sănătoasă: scrie, fii bun, fii prezent. Vei fi şi observat.
5. Pffuu. Finalul.
În concluzie, că deja mă doare spatele de când tot stau pe scaun: foloseşte comentariile ca pe un “branding personal”. După ce ai scris niscaiva articole deştepte pe blogul cel nou, dă iama peste câteva bloguri mari şi comentează UNDE AI CEVA DE SPUS. Scrie comentarii de bun simţ. Asta e cartea ta de vizită în blogosferă. Eşti troll sau blogger “mişto”? Alegi singur calea.
Vizitează alte link-uri din comentarii şi blogroll. Comentează pe blogurile ce te atrag şi vei avea încă nişte surse de trafic.
Comentariile pe bloguri sunt una dintre cele mai puternice metode de promovare. Atragi atenţia printr-un comentariu deştept, eşti prezent, lumea începe să te cunoască. Nu e vorba de pupat dosuri, nu e vorba de băgat în seamă. E blogging.