Vacanță în Croația (zona Dubrovnik): buget, itinerarii, sfaturi

Cât mai am destul de proaspete amintirile vacanței noastre ce s-a încheiat .. astăzi avem un mega-articol în care încerc să cuprind cât mai multe detalii pentru cei intresați de subiect. Dacă veți avea întrebări, folosiți cu încredere secțiunea de comentarii. Nu am pretenția că știu totul, dar probabil pot oferi ceva informații.

Timișoara – Cavtat și înapoi

Despre drumul dus am scris deja, pentru întoarcere am ales să venim pe aceeași rută (aproximativ, că nu știm sigur pe unde am hălăduit noaptea în cauză) și să nu mergem în Mostar, cum făceam până acum. Undeva la 700 de kilometri, o parte mare din drum prin munți. Ne-am dat seama de la drumurile dus (pe care le facem noaptea) că sunt niște locuri senzaționale, așa că am lăsat ruta tradițională prin Bosnia, pentru a ne reface „pașii” din 10 mai, când am plecat în vacanță.

La ora 10, ora locală (deci 11 în România), am predat camera și am urcat în mașină, cu destinația Kotor Bay (Muntenegru). La ieșirea din țară (care e la max. 20 de km) am făcut plinul, benzina ajungându-ne până la Timișoara (dojomobilul a consumat undeva la 6 litri pe sută, destul de OK la cât e de haloasă de obicei).

Ne-am oprit în Risan (golful Kotor) și am făcut poze. Am luat-o de acolo spre Nikšić, să mai vedem o dată lacul ăla cu insulițe, de-i zice Slansko Jezero.

Repede câteva poze din zonă (vor fi articole separate pe fiecare locație, că-s prea frumoase – și pozele și locurile) ..

DSC_0106

Golful Kotor văzut de peste munte. Am ajuns apoi la un fel de luncă pe care am tot observat-o dimineața, la venit și tot planificam să o pozez. Arată senzațional în realitate, nu prea cred că se vede bine din poze, dar e genul de zonă pe care trebuie să o pozezi.

DSC_0124

În 2009, când am descoperit noi ruta asta, încă se lucra la drum. Acum este CA ÎN PALMĂ. Au croații și muntenegrenii niște drumuri (în zona asta cel puțin) de-ți dai seama cu câte secole suntem în urma lor. Impecabil carosabilul, în afara unor mici porțiuni pe care mai curge câte o piatră de pe versanții calcaroși. Dar e OK, nu-i ceva de speriat.

DSC_0143

Am văzut și „iezerul” pe zi, loc incredibil de frumos. Ai apa, cu insulițele, în spate de tot o luncă de un verde superb, apoi munții înzăpeziți în zare. Până la faza asta a călătorieie cred că am oprit aproape din 5 în 5 kilometri (sau ceva de genul).

DSC_0151

Am ajuns apoi într-o localitate necunoscută (cam ca toate de fapt), unde ne-am oprit să admirăm florile acestea. Mirosea acolo ca-n povești …

DSC_0185

Și am ajuns apoi în niște chei (Tara Canyon), de ne-au lăsat mască. Plin de serpentine și de tuneluri. Începea să picure, dar tot am făcut niște poze.

DSC_0201

Am apucat să vedem și Vișegrad pe zi, că tot îmi doream să văd podul de acolo. Drina avea în zonă o culoare absolut senzațională, se vede pe poză că are nuanța asta lăptoasă. Așa arată și în realitate. De la Uzice am ales ruta ValjevoBelgrad, care ne-a dus la mama naibii iar prin munți, dar s-a mai domolit după Valjevo. Ruta pe care o aleg mulți este BelgradČačak –  Podgorica – Dubrovnik (pe asta am mers și noi în primul an) și e ceva mai „ușoară”, noi am preferat ceva mai multă aventură.

Nu există probleme în nicio țară, nu vă așteaptă rackeții să vă omoare, nu are nimeni treaba voastră. Sunt încă români care nu ar prea conduce până în Croația, prin celelalte foste țări yugoslave, dar nu e absolut niciun motiv să vă temeți. Vameșii au fost FOARTE politicoși, nu am avut nicio problemă, în afară de niște coclauri prin munți drumurile sunt bune.

Buget și cheltuieli

Hai să vorbim și despre bani, că-s importanți, din păcate. Zona aceea din Croația este SCUMPĂ. Ne-am pregătit un buget de 2150 de euro pentru cele 17 zile de stat în Cavtat. Cazarea a fost 850 de euro (plătiți imediat ce am ajuns acolo – deci cam 50 de euro pe zi). Am stat într-o vilă la buza mării, unde am mai fost de 3 ori. Avantajul a fost că am avut tot ce trebuie (baie, mașină de spălat, bucătărie utilată), așa că ne-am gospodărit aproape ca la casa noastră.

Croații folosesc Kuna (ăsta e „leul” lor, Lipa se numesc „banii”). Un euro se schimbă la aprox. 7.5 Kune (cursul s-a păstrat destul de constant față de ce ne amintim noi din 2009.

Am schimbat în total 400 de euro acolo (300 la venire și 100 în ultima săptămână de stat acolo) și ne-au ajuns banii pentru mâncare / atracții. Vă dau un mic desfășurător pe categorii (da, am ținut „budget”, că eram stresată în România că cerșim pe acolo după câteva zile de stat).

  • transport cu autobuzul (dus-întors) CavtatDubrovnik – 2 persoane, de 2 ori – 160 de kune. Am preferat apoi să mergem cu mașina.
  • atracții – Trsteno (intrarea la Arboretum) – 80 Kune, urcat pe ziduri în Dubrovnik180 Kune, excursie de o zi la Elafiti Islands (doar eu, restul sunt bilete de 2 persoane) – 250 Kune – total: 510 Kune.
  • mâncat în oraș: 260 de Kune (pizza și burek)
  • combustibil: 300 de Kune (am cumpărat în general în euro – 90 de euro, din Muntenegru). Am plecat cu plinul făcut.
  • restul: până la 3072 de Kune a fost mâncare cumpărată de la Lidl/Konzum.

Să mănânci la restaurant este FOARTE scump. Un prânz de două persoane ajunge cam la 50 de euro, dacă mănânci și cina (plus ceva la micul dejun), intri lejer în 100 de euro pe zi. Am fi plătit cam 1700 de euro mâncarea la restaurant, ceea ce ieșea puternic din bugetul nostru. Ne-am gătit acasă câte un grătar, am avut de toate în casă (murături, pâine, carne, cartofi etc.). Prețurile și la Lidl sunt destul de mari (comparativ cu România), dar tot nu se ajunge la așa ceva. Am avut la noi apă minerală (că ne place doar Borsec) și vin (doar îl cară mașina).

Dacă aveți plan de mâncat în oraș mai des, bugetați-vă niște sume serioase pentru asta. Noi, că tot aveam la dispoziție bucătăria utilată, ne-am scos mult din bani. Pot să vă spun că ne-am întors cu 800 de euro în buzunar, doar pentru că am luat ceva din oraș, chiar când nu aveam chef să facem noi ceva. În rest ne-am făcut noi mâncare rapidă (și la restaurant comandam tot ceva grătare, că nu suntem prea mult cu peștele sau pastele), cu ingrediente proaspete. Nu ne-a luat mai mult de 40 de minute să ne facem ceva de-ale gurii. Dimineața și seara am mâncat mezeluri sau altele similare.

Aveam pregătiți bani pentru a lua prânzul în fiecare zi în oraș, dar ne-am organizat noi mai bine.

Nu ne-am aruncat la prea multe suveniruri (am luat niște magneți pentru prieteni), dar ne-am făcut damblaua cu atracțiile ce ne-au interesat.

Atracții pe care TREBUIE să le aveți pe listă

Trsteno – au un arboretum senzațional, merită să-l vedeți. Porniți apoi cu mașina în jos pe drum și ajungeți pe malul mării, la un golf cum vedeți doar în filme.

DSC_0295

Ne-am găsit acolo, pe stânci un loc de plajă, unde nu te deranjează nimeni.

Zidurile din Dubrovnik – aici nu mai puteam fenta nicicum, așa că am dat bani să urcăm. A meritat fiecare leu.

DSC_0440

În depărtare se vede Fortul Lovrijenac, ce nu intră în turul Zidurilor, pe care l-am vizita acum prima dată. Nu-l ratați, că pierdeți niște priveliști de vis. Nu am intrat în el, dar am urcat pe dealul lui. Senzațională priveliștea.

DSC_0431

Acesta este fortul. Se poate ajunge la el pe malul mării sau de pe stradă (vis-a-vis de Hilton – e mare și ușor de văzut, deci nu veți avea probleme.

DSC_0467

Asta se vede de pe deal, zic că nu arată rău. Plus că urcați pe gratis (dacă nu doriți să și intrați în fort). Nu știu cât costă intrarea, vedeți voi la fața locului.

Un alt „view-point” pe care trebuie să-l atingeți este sus pe deal. Se ajunge cu o telecabină (e 190 de kune pentru 2 persoane), noi am mers cu mașina pe deal. Orice alegeți, nu-l ignorați că pierdeți ceva de vis. Pentru absolut toate locațiile voi avea articole separate și poze multe, acum doar le „listez”.

DSC_0139

Așa se vede cetatea de pe deal.

DSC_0164

În dreapta se văd insulele dinspre Nord, pe mine m-au băgat în boală. Portul mare se vede și el și unul dintre vasele de croazieră care stau pe acolo. Într-o zi erau 4, două în port și două afară, că nu încăpeau.

Stradun și străduțele din Cetate – normal, luați la pas fiecare străduță și cotlon din Cetate. Aveți nevoie de multe ore, poate faceți plimbările în câteva zile separate, că nu vă grăbește nimeni.

Elafiti Islands – o „croazieră” de o zi pe 3 dintre insulele astea multe din zonă. Am fost și în 2009, cu cumnații mei (ei au fost cu ideea), acum am repetat vizita. 250 de kune bine investite.

Kotor Bay – golful din Kotor-Risan, plus Risan (au un mozaic roman superb) – voi pregăti și pentru ele articole separate.

Albania (Shkodra) – o cetate cu o vedere de poveste. Nu e drum lung, mai ales dacă aveți mașină.

Budva – dacă doriți să vizitați zona, e și acolo frumos.

Mostar – poate la venire/plecare. E mai departe, dar merită efortul.

Cavtat (unde am stat noi) – promontoriul, cimitirul de sus, străduțele etc.

Mai sunt destule locuri/excursii, astea-s doar câteva așa în fuga calului. Studiați cu atenție oferta și vedeți ce vă atrage mai mult.

Alte considerente / idei

  • dacă puteți, luați-vă mașina cu voi. Nu-i chiar plăcut să conduci sute de km, dar vă salvează mulți bani acolo și vă deschide alte orizonturi
  • veți face MULTE poze, deci un mini-laptop măcar nu strică.
  • netul acolo (dacă prindeți) e slăbuț.
  • cazarea e destul de scumpă, la fel și mâncarea. Combustibilul are preț similar cu ce-i la noi.
  • dacă doriți distracție și „high-life”, mergeți în Muntenegru. Cavtat cel puțin e ca un „sanatoriu”, plin de bătrâni, foarte multă liniște. Zona aceasta este ideală pentru cupluri mature și venite să se odihnească sau să viziteze chestii istorice. Nu-i loc de party, probabil unii se vor plictisi.
  • malul este stâncos. Sunt puține locuri cu nisip. Există niște „adidași” de scuba, îi veți avea în picioare când intrați în apă.
  • apa este limpede, super-curată și nu exagerat de caldă (io aș zice cam rece).
  • mai NU este lună de prea multă plajă și probabil (pentru mulți) nu de scăldat. Am făcut plajă vreo 4 zile din 17, a mai și plouat, ne-am mai și trambalat prin diverse locuri.
  • transportul în comun este foarte bun, chiar dacă o idee cam scump. De asta zic că-i bine să veniți cu „căruța” personală.
  • este foarte curat și elegant. Dacă apreciați o arhitectură de bun simț, veți avea „orgasme” vizuale non-stop
  • oamenii sunt foarte amabili, serviciile (cât am testat noi) sunt la superlativ.
  • e o vacanță mai scumpă decât în alte locații, deci bugetul e bine să fie destul de „încăpător”. Mai bine să veniți cu bani acasă, decât să vă treziți fără bani pe acolo.

Cam astea ar fi niște detalii, sper utile. 🙂

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

26 Comments

  1. 17 zile nu cred ca mi-as permite dar vreo 7/8 zile cu siguranta. Nu mi se pare deloc scump, avand in vedere cate locatii ati vazut.

  2. După părerea mea aţi avut un concediu excelent, într-un buget rezonabil. Ca de obicei, organizarea ajută întotdeauna. Reţinem destinaţia, pentru anul următor, că anul acesta nu ştiu dacă putem.Din motive financiare, bineînţeles.

    • A fost o vacanta de nota 100. Asa este, nu eram la prima sedere acolo (am fost deja de 3 ori, din care 2 exact in apartamentul acela), asa ca stiam niste lucruri. Organizarea s-a facut cu atentie de acasa, rezultatele se vad 🙂

  3. ~1400 de euro pentru 17 zile de vacanță este un preț chiar foarte bun. Dacă nu ați fi stat să vă faceți de mâncare, atunci ar fi fost o excursie scumpă (chiar spre foarte).

    Cât despre vacanță în sine, din toate pozele puse în ultimele zile pare a fi fost extrem de frumos.

    • Da, ne-am scos cu mancarea. Zona in sine este absolut senzationala, este unul dintre locurile pe care nu ne suparam sa-l vedem si de 1000 de ori, daca e posibil 😀

  4. La o adica nici nu mai conteaza cat cheltui daca esti alaturi de persoana iubita si poate sa ninga poate sa ploua ca am canadiana noua.
    Felicitari pentru ca te bucuri de fiecare clipa a vietii.

    • Ai spus un lucru mare. Ne simtim bine oriunde, in locuri din astea mai speciale, dar si daca stam pe o banca in parc. Asa cum spui, omul de langa tine conteaza enorm. Plus ca nu suntem pretentiosi, incercam sa ne bucuram de experienta mai mult decat de chestii ‘materiale’.

      • Noi am stat in Drage, sătuc minuscul cu plajă microscopică, da’ aveam scuză că eram cu 2 tzânci. E fain că din sat poți merge ori către Biograd na Moru / Zadar, ori invers, către Split.

        La fel, unde am fost era liniste molcomă de ne-am fi mutat acolo definitiv.

        Bonus: la întoarcere am venit fix prin mijlocul parcului Plitvice

    • Da, comparativ cu preturile lor, am iesit bine. Eu eram stresata la plecare ca nu ne incadram in buget. Daca mananci insa la restaurant mai mult si nu ai masina (sa te mai scoti la excursii), probabil intri spre 3000-4000 de euro pe o asemenea perioada.

      • Pentru ca is destepti 🙂

        Bun, o explicatie mai logica ar fi ca locurile de construit sunt limitate (mai ales in Cavtat). Deci nu poti face enpe mii de hoteluri de 10 mii de camere, ca nu ai unde sa le pui. Is stanci si pini acolo. Asa ca, in afara de Hotel Croatia, tot ce-i acolo e de dimensiuni mai mici (mai is niste hotelturi, dar nu mari).

        Asa ca, daca nu ai cantitate, tre’ sa iti scoti banii prin preturi mai mari.

        Acu’ faza si mai buna este ca ai scos din ecuatie smecherasii si aia care nu-si permit serviciile tale si incepi sa te adresezi unui public foarte matur si cu multi bani. E plin acolo de batrani (care nu fac probleme, nu fac mizerie – ceea ce face chiar administrarea zonei mai usoara) si de bogatani care nu lesina cand le ceri 100 de euro pe o masa.

        In loc sa fie agitatie si sa incerce sa-si ia banii de la o multime mare de oameni (care sunt mai galagiosi, fac mai multa mizerie etc.), iti scoti banii de la oameni putini, pe care nu-i greu sa-i ‘gestionezi’ (chiar nu am prea vazut politie acolo), rata criminalitatii e ca si inexistena (mosii chiar nu fura, plus ca au oricum bani destui), e usor sa tii curatenia si poti cere preturi ‘premium’, pentru ca oamenii aia le platesc 😉

  5. La cativa kilometri de Dubrovnik dar deja in Muntenegru, la HercegNovi, cred ca am iesit si mai ieftin si am stat tot pe malul marii. De la usa apartamentului pana la apa aveam doar o terasa de 5-6 metri.

  6. superba destinatia si cum probabil in viitorul apropiat nu voi ajunge acolo, abia astept sa le iei la puricat cu poze si povesti locale 🙂

  7. Ti-am urmarit articolele despre Croatia pentru ca e in plan de mult timp, asta in urma unor provocari venite de la prieteni care au fost acolo. Zona e de-a dreptul superba, cel putin asa spun ei, asa vad in imagini si in video-uri samd. Sper ca vara viitoare sa imi fac timp, sa-mi pregatesc bugetul si sa ajung si-n Croatia.

  8. Salut tuturor!

    Eu voi pleca anul acesta, in luna August (in a doua jumatate) catre Croatia. Prima data!
    Mi-am propus sa stau in Cavtat vreo 3 nopti(oare merita?!) si apoi sa ma tot mut catre Nord, prin alte localitati de pe coasta dalmata (musai Split si Zadar). Intoarcerea va fi prin Ungaria catre Timisoara.
    Nu mi-am ales inca traseul ideal, dar as vrea sa evit Bulgaria (plec din Bucuresti). As vrea sa calatoresc prin Craiova (direct, nu prin Pitesti) si Filiasi-Drobeta catre Serbia. Am vazut ca mai toti care au trecut prin Serbia vorbesc doar de PF1 nu si de PF2 ca punct de trecere al frontierei. Este asa rau pe la Portile de Fier 2? Pe acest traseu as parcurge aproximativ 1084 de km, prin Muntenegru – Budva pana la Dubrovnik. Cred ca e cel mai scurt traseu. Ca timp as face cam 14 ore si jumatate. Destul de mult avand in vedere ca voi fi singurul sofer si nu intentionez sa innoptez pana in Croatia.
    As vrea sa plec undeva dimineata foarte devreme (02:00 AM) si sa ajung spre seara la destinatie.
    Este oare un plan realist? M-ar ajuta sfaturile voastre.
    As vrea sa mentionez ca tinta acestei vacante este Croatia dar as vrea sa acord mai mult timp orasului Dubrovnik (asta poate si din cauza serialului Game of Thrones)
    Va cer sfaturile voua celor ce ati petrecut deja in Croatia: cam ce statiuni-orase apartinand coastei croate merita sa fie vizitate si cam cat timp sa acord fiecaruia? (sederea mea in Croatia ar trebui sa fie de o saptamana)

    cu multumiri,
    Alex

    • Daca te nimeresti pana in 15 august in Cavtat, da de veste, ca noi stam acolo din 1 pana in 15. MERITA! Este un satuc pescaresc senzational de frumos. OK, cam tot litoralul croat e misto, deci zic ca iti va placea.

      Noi iesim din Stamora-Moravita (e la o aruncatura de bat de Timisoara), deci nu pot comenta despre iesirea la Porti. Si avem obiceiul sa plecam noaptea (Mr.Dojo conduce mai Ok noaptea, ca nu-l deranjeaza lumina soarelui). Probabil e OK 14 ore, daca ai ceva experienta. Eu nu as rezista mai mult de 8 ore probabil.

      Atentie la drum insa, sunt si zone de munte cu serpentine, plus ca exista radere si unde si-a dus Mutu’ iapa. Sa nu te usureze de niscaiva bani.

      Zonele sunt insa senzationale, merita distractia.

      • Salut!
        Plecam luna asta pentru prima data in Croatia si am ales Brela. Pornim din Cluj si nu ne-am hotarat ce traseu sa alegem. M-am gandit la dus sa o luam prin Serbia, Bosnia etc. si sa ne intoarcem prin nord, prin Ungaria. Pe unde ar trebui sa iesim din Romania si ce traseu ne recomanzi prin Serbia si Bosnia? Desi conducem atat eu, cat si sotul meu, as prefera o oprire de o noapte (eventual la Sarajevo), pentru ca vreau sa admir peisajele din drum (asta e si motivul pentru care va conduce mai mult sotul). Merci, Dojo

      • Simona, sincer nu stiu ce sa iti recomand, ca noi plecam de la Timisoara si o facem in general noaptea, deci nu prea conteaza ce vedem, ca oricum nu vedem 😀

        Ma gandesc ca e OK la orice punct de trecere a frontierei, nu am avut niciodata probleme. Eventual vedeti voi niste trasee si care v-ar placea. Conteaza mult si cat timp doriti sa stati pe drum, si ce v-ar interesa. Noi ne uitam pe viamichelin.com pentru idei de trasee, apoi incepi pur si simplu sa cauti info despre diverse locatii si asa iti faci traseul. Ar fi misto sa vedeti Mostar, noua ne-a placut, poate va e in drum.

    • Salut Alex! 🙂

      Noi am fost la inceputul lui iunie in Bar, Muntenegru. Traseul ClujNapoca-Bar era 1025 de kilometri, am condus 23 de ore cu o pauza de masa de o ora in conditii de trafic normale. Din Bar pana la Dubrovnik mai sunt vre-o 150 de kilometri. Sincer nu cred ca planul tau de a ajunge de la 02:00 pana la 23:00 este viabil, mai ales daca este un singur sofer. Limitele de viteza in Serbia sunt aiurea si politia sta la panda. Noi am riscat foarte mult, avem statii radio, si mergeam si cu 90-100 la ora in localitati. In Muntenegru (unde a avut loc accidentul autobuzului roman) numa’ serpentine peste tot, drumul e ingust, daca apuci un camion ai dat de bara ca nu ai unde sa-l depasesti… si o sa ajungi acolo cand traficul e cel mai mare, dupamasa. Asa ca sfatul meu e sa innoptezi undeva in Serbia aproape de Muntenegru, apoi dis de dimineata, odihnit si cu o cafea buna in stomac o iei la drum.

      Take care!

      Simo 🙂

  9. buna!!! am citit cu nesat postarea ta..totul ok dar as vrea sa-mi dai o idee de cazare in buza marii in genul vilei sau casutei pe care o inchiriati vara de vara…nume daca sti isau saitul de pe care rezervati voi….te rog mult..si bineinteles cam tot la acelasi pret
    cu stima Cristian

Comments are closed.