Vedetele adevărate nu pot trăi doar cu aer

S-a făcut foarte mare vâlvă cu reclama pentru margarină, având-o pe Nadia în prim-plan. Am citit un pic, pe ici pe colo despre subiect şi tot nu pricep care-i baiul. Există nişte categorii de oameni care nu pot trăi ca noi toţi ceilalţi şi mă gândesc aici la medici (indiferent de specialitatea lor dar, mai ales la chirurgi pentru că nu poţi veni cu transportul în comun, năduşit, şi să intri într-o operaţie complicată complet relaxat) şi artişti (oricare ar fi ramura artei pe care o practică pentru că nu poţi creea în timp ce veccinul de deasupra dă găuri cu bormaşina), or mai fi şi altele dar astea imi vine în minte acum.

Bine acum Nadia nu face parte din categoriile astea, dar face parte dintre vedetele cunoscute la nivel internaţional alături de Hagi şi Ilie Năstase, un  fel de tezaur al nostru de care ar trebui să fim mândri. Nimeni nu s-a supărat când aceeiaşi Nadia făcea reclamă BRD-ului de parcă o bancă este mult, mult mai presus decât o margarină şi nu PR contează.

Se ştie că în România nu se poate trăi din scris sau artă aşa că cei care au asemenea îndeletniciri trebuie să-şi găsească şi alte resurse. O să-mi spuneţi că Nadia trăieşte în America. Aşa e, doar că, mai ales în America 100 de dolari sunt bani nu ca la noi când auzi destul de des „numai 100 de dolari sau Euro, mare brânză!”.

Traiul în America nu e chiar simplu şi, presupun, dacă poţi obţine nişte venituri dintr-o reclamă la margarină, de ce nu? Doar nu te dezbraci pe nu ştiu ce site. Există în magazine unt pornind de la 3 lei (parcă am văzut şi la 2,5 dar nu sunt chiar sigură), o fi unt la banii ăştia? Nimeni nu se inflamează pentru treaba asta. Cât o fi de sănătos? N-o fi mai bună o margarină? Mă întreb cu nedumerire.

Avem, ca români, câteva personalităţi de care ar trebui să fim mândri. Brâncuşi (da nu ştim să-l promovăm), nu mai zic de Eliade şi Cioran, or mai fi şi alţii trecuţi în eternitate doar că nu-mi vin în minte, dar sunt şi cei care trăiesc şi despre care ştie orice străin, cum e Nadia.

Violenţa limbajului utilizat (şuturi în …)  mă blochează, de ce? Ne place să ne distrugem simbolurile, o avea Nadia defectele ei, nu contest şi nici nu vreau să-i ridicăm statuie, numai că nu merită un astfel de tratament din partea noastră. Apariţia ei nu mă poate convinge să cumpăr margarina respectivă, după cum nu m-a convins să-mi fac card la BRD. Alegerea îmi aparţine în totalitate iar faptul că o vedetă adevărată acceptă să apară în reclame trebuie înţeles prin faptul că aceşti oameni nu trăiesc cu aer.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

34 Comments

  1. Da, e fix acelasi lucru sa faci, ca sportiv, reclama la o banca, sau sa mergi intr-o scoala si sa promovezi un produs artificial ca fiind mana cereasca pentru sanatatea copilului. FIX.

  2. Pe tine nu te convinge pentru ca esti un cumparator cu un stil bine definit insa, pentru ca exista un mare insa, sunt cei care se lasa influentati de imaginea Nadia si considera ca atat timp cat aceasta ii da fiului ei aceasta margarina (asta zice in reclama), de ce nu ar da si ei copiilor lor? Ca na, ea este Nadia si stie ea mai bine cum sta t5reaba cu alimentatia fiind si o mare fosta sportiva.

    Pe mine m-a intrigat de la inceput felul in care promoveaza acest produs punand punctul pe “dau si fiului meu, bla bla bla”. Tocmai aici e chitibusaria, multi merg pe ideea ca ea nu ar face rau propriului copil. Asa gandeste majoritatea.
    Sa nu uitam ca s-a dus in scoli si a promovat un astfel de produs. Sincer, poate sa fie si papa, nimeni nu ii da idei de genul copilului meu fara sa aiba acceptul meu. Nimeni nu ar trebui sa organizeze un astfel de eveniment fara acordul parintilor.
    Untul din magazin care costa 2.5 lei, nu are chipul ei pe hartie. Poate multi nu se ating de el pentru ca un om precum Nadia, Nastase sau mai stiue eu cine…nu il promoveaza. Din pacate asa functioneaza.

    E precum evenimentul promovat de Lays cu toti blogerii. De ce nu a venit Lays la mine, sa il promovez eu? Pentru ca eu nu sunt o persoana cunoscuta deci nu aduc plus de imagine.

    Nadia este un mega plus de imagine pentru orice brand. Probabil ca mai multe brand uri s au dus la ea sa ii ceara un contract; ca ea a ales unul foarte bun dpdv financiar, bravo ei! Ce m-a enervat mereu este ca a mintit ca ea da acest produs copilului Dylan. Eu as vrea sa l vad pe Dylan bagand in gura felia de paine cu margarina sub ochii ei si ai tatalui (mai ales).
    Banca macar nu are public tinta copii.

  3. atât timp cât există copii care nu-şi permit (cu părinţi sau de la diverse case de copii)nici margarină nu ştiu ce mai e de zis. se poate ca untul acela de 2,5 lei să fie mai dăunător decât margarina de care vorbim dar de, cică e unt. şi-apoi cât unt mânâncă un copil într-o săptâmână? la televizor sunt diverse reclame care se adresează copiilor, de la biscuiţi cu diverse creme (numai unt se pune în astea) şi până la diverse băuturi recomandate naturale dar făcute să stea cel puţin 6 luni în rafturi. de astea ce mai e de zis? gusturile copilului cred că le formezi tu, părintele, atât cât poţi, pentru că aici intervin multe, când toţi copii din jurul lui servesc un hamburger – să zicem, iar el se uită în ochii tăi şi te întreabă “eu de ce nu am voie?” ce poţi să faci? la 4-5-6 ani orice explicaţie ştiinţifică e inutilă. eu una ştiu că am cedat pentru că vedeam că îi e poftă şi pentru că era un copil sănătos fără nici o interdicţie. aş fi curioasă câţi dintre copii de la şcoala de unde a fost Nadia şi-au convins părinţii să devină fani margarină? poate că şcoala, în schimb, a primit nişte fonduri. zic numai.

  4. Normal ca nu traiesc cu aer totusi campaniile anti-margarina au durat ani de zile si romanii au deja impregnat in cap anumite idei!

    Cand esti un sportiv sau atlet de calitate si valoare la nivel national cred ca e bine sa fii atent cu ce branduri si produse iti asociezi numele!

    Cred ca oamenii sunt revoltati ca ea s-a asociat cu o margarina mai repede decat faptul ca a ales sa faca reclama!

  5. Nu cred ca vreunul dintre noi, care vede o reclama oarecare la un anume produs, chiar si promovat de catre o persoana publica super-cunoscuta, se poate simti obligat sa-l si cumpere. Dupa cum nu cred ca, oricat de buna si convingatoare ar fi o reclama la un anume produs, nu cred ca sunt prea multi aceia care il si consuma in cantitati suficient de mari cat sa se si intoxice cu el.
    Lucrez ca medic scolar. Bineinteles ca nu sunt intru totul de acord cu naravurile unora dintre copii (si nu numai!, caci si noi, adultii, parca nu suntem mai breji), daramite sa ii mai si incurajez sa-si mentina si sa-si amplifice/dezvolte naravurile. Dar observ aproape zi de zi ca o multime de copii merg pana la chioscul de la coltul scolii, ba chiar traverseaza strazile spre chioscurile din imprejurimi, si-si iau tot felul de aberatii pe post de mancare: dulciuri (alimente dealtfel dezechilibrate, care nu numai ca nu potolesc foamea, dar o mai si amplifica, chit ca mai dau si carii sau dureri de burta), alimente mai greu digerabile/usor alterabile, cum ar fi pizza/burgeri/hotdog… Daca le propui sa-si ia un fruct sau un covrig, sau un banal sandvis preparat de mama acasa cu niscaiva branza si legume, stramba din nas parca le-ar fi rusine sau greata de ideea in cauza. La fel n-ar inlocui feri-Doamne! sucurile acidulate cu un pahar de lapte sau ceai de plante. Iar parintii, ca un facut, le tolereaza aberatiile alimentare, ba chiar le cumpara asemenea produse, vezi Doamne sa nu inceapa odorul sa le faca scandal in mijlocul strazii.

    • Cristina ai dreptate, ca mamă am dorit să nu-i dau copilului meu până pe la 5 ani, imi propusesem ca target vârsta asta, ca minim realizabil, nici un fel de suc de cumpărat, acidulat sau nu, nici cicolată, şi nici altele. n-am reuşit. când aveam 2 sau 3 ani erau cei de la o firmă celebră în parc, oferind oricăui copil câte o cutie de suc. aveau toţi copii numai noi nu şi s-a uitat la mine cu ochi trişti “eu de ce nu am voie?” şi ăsta e numai un exemplu dar, în parc, numai din astea vedeai de ziceai că se iau la întrecere. înafară de faptul că n-am înţeles de ce trebuie să vii în parc cu gustări, copii nu ştiu multe şi vor şi ei. acum, lăsând deoparte copii mici pe care mai poţi să-i ţii deoparte de astfel de tentaţii, ce ar fi dacă cei mari ar mânca un sandvis cu puţină margarină şi brânză? ar atât de toxic?

    • Cristina, mi-ar place ca la sedintele cu parintii sa vina medicul scolii si sa le explice -documentat- ce înseamnă pentru copil o alimentație cât de cât lipsită de toxine.

      Mi-ar mai place ca învățătorii/diriginții să le explice părinților că un sandwich preparat în 5 minute e mai sănătos și costă mai puțin decât cei 10 lei pentru un suc și un corn cu ciocolată la școală.

      Cât despre Nadia, mi-ar fi plăcut s-o văd în școli promovând sportul și fructele, nu un produs comercial (gândiți-vă de exemplu cât de ridicol ar fi fost un mesaj de genul “Eu îmi duc copilul la școală doar cu motorină de al Lukoil – motorina campionilor!”).

      [by the way] – între margarină și plastic diferența e de doar un atom de carbon.

      • “Cristina, mi-ar place ca la sedintele cu parintii sa vina medicul scolii si sa le explice -documentat- ce înseamnă pentru copil o alimentație cât de cât lipsită de toxine.”
        Sunt de acord cu tine. Dar ideea asta, desi buna, este destul de anevoie de pus in aplicare.
        Sa ma refer putin la mine, ca sa se inteleaga. Ca sa ma incadrez in norma dupa care mi se plateste salariul, ar trebui sa am grija de un anumit numar minim de copii. Desigur, exista si o limita maxima, care nu prea poate fi depasita fara a se lucra de mantuiala. Dar, oricat de multi copii ar avea o unitate de invatamant, o singura scoala, de orice nivel (ma refer la invatamantul preuniversitar), nu poate asigura numarul de copii necesar unui medic sa-si faca norma. In plus, cum tendinta in ceea ce priveste populatia scolara fiind, ca numar, inca mult timp in scadere continua, ar trebui, ca medic, sa te asiguri ca ai un numar de copii in grija ta undeva spre limita superioara a normei sau chiar usor peste, ca sa ai de unde sa scazi.
        Plecand de la principiul expus mai sus, umblu, ca medic scolar, prin 4 scoli si un liceu, plus o parte din gradinitele subordonate acestora. In total 5 cabinete, cu 5 cadre medii (cate un asistent in fiecare cabinet), care stau zi de zi acolo, in timp ce eu ma preumblu de la un cabinet la altul. Ca atare… cata educatie pentru sanatate pot eu sa fac si cu ce eficienta daca stau cate o zi pe saptamana in fiecare cabinet si, in plus, mai merg si prin unitatile de invatamant fara cabinet medical propriu? Cu alte cuvinte, exista bunavointa, dar nu prea este putinta in conditiile actuale.

  6. Cred ca problema tuturor a fost modul in care s-a facut reclama: pe ideea ca si fiul ei mananca margarina in draci (vreau sa cred ca un fost sportiv incearca sa-si hraneasca puradelul cu chestii sanatoase, nu cu margarina care se stie ca-i destul de … cu cantec), ca e ‘micul dejun al campionilor’ si alte balarii din astea.

    Daca s-ar fi spus ceva de genul .. ii mai dau si asa ceva (eventual pentru ca nu-mi permit unt de 7 lei pachetul), probabil ca nu se inflama nimeni.

    E ca si cand ai spune ca ii dai copilului Fanta, ca uite ce sanatos e, cand i-l dai pentru ca poate nu-ti permiti sa-i iei destule fructe, sa-i faci un fresh (sau ti-e lene sa le storci).

    Tocmai pentru ca este un om atat de respectat, chestiile pe care le promoveaza au impact asupra populatiei. Degeaba de dam noi smecheri, ca nu cumparam influentati ca publicitatea este totusi o ‘industrie’ de miliarde si nu degeaba. Deci un ‘endorsement’ din asta nu se lasa fara rezultate, mai ales daca s-a dus si prin scoli sa prezinte margarina minune.

    Este clar ca un parinte responsabil incearca sa-si invete copilul cu mancare sanatoasa. La fel cum este clar ca nu ii poti impune sa nu bea vreodata o Fanta sau sa manance o paine cu margarina, ori un burger de la Mac. Dar astea ar trebui sa fie exceptii, nu meniul zilnic. Iar tanti asta nu promova margarina pe ideea ‘las’ ca nu crapa daca mananca o data la 3 saptamani o felie unsa cu porcaria asta’, ci mergea pe ideea ca e buna sa fie mancata zilnic. Si aici deja avem o problema, zic io 🙂

    • Dojo, problema este ca Nadia prin prisma performantelor ei este o voce de referinta in domeniul sportului si implicit al vietii sanatoase. Deci daca ea spune ca ‘margarina este mancarea campionilor’ si mai merge si prin scoli atunci multi copii vor prefera margarina in loc de unt natural. Daca facea reclama la ceva sanatos nu avea nimeni ceva cu ea. Este ca si cum tu ai incepe contra unei sume de bani sa faci reclama la camere Canon desi stii bine ca Nikon sunt mai bune. Ai prins ideea ?

  7. Nu-s de acord cu tine aici. Poate sa faca reclama linistita la o banca, dar sa promoveze margarina ca fiind sanatoasa, e cam aiurea.
    Poate am eu un pitic cu sanatatea, dar mi se pare iresponsabil din partea ei, care e un model totusi. Adica nu e o chestie relativa, la banca dai de diversi oameni, unii misto, altii faini si in functie de ei iti formezi o impresie despre acea companie (cel putin asa e la mine).
    Margarina e la fel oriunde, la fel de proasta si nesanatoasa.
    Is convinsa ca nu m-ar fi deranjat reclama asta atat de tare daca nu promova produsul asta ca fiind unul bun (in sensul de sanatos, again :D). Ca-s de acord ca trebuie sa traiasca si ea din ceva. (Putea sa fie promovata margarina asta ca fiind cea mai gustoasa si nu aveam nici o problema cu ea.)

  8. Daca mergem numai pe principiul notorietatii, deci fara scrupule, maine-poimaine o vom vedea pe Nadia cum face reclama la vodca, la tigari, la orice. Eu cu Dylan bagam cate un trabuc inainte de culcare, iar lui ala micu’ doar o “tigare”.
    Unde e etica sportiva, fratilor?

  9. Sportul inseamna un stil de viata sanatos, pe cand margarina e nociva si nu face parte din acest stil. Multi oameni, cu mai putina carte, care au incredere in idolul lor, Nadia, vor crede ce spune si ce face ea in reclame si ii vor urma exemplul. Merita sa faci asta pentru bani?

  10. oamenii ăia cu mai puţină carte, cel puţin la ţară, nu ştiu cât vor cumpăra aceea margarină pentru că nu e deloc ieftină. probabil vor opta pentru acel unt de 2,5 lei pachetul sau un produs omolog dar ceva mai ieftin. puţin le pasă lor de omega 3 sau nu ştiu ce altceva. înclin să cred că, în urma acestei reclame, cifra de vânzări a firmei n-a crescut spectaculos, pentru că cei care vor să aibă un meniu sănătos n-ar da banii în veci pentru margarină, iar pentru ceilalţi e prea scumpă. şi hai, a greşit, se poate afirma pe toate căile posibile (ziare, reviste, net) contrariul, dar de aici la jigniri de mahala mie mi se pare o cale mai dură, poate prea dură.

  11. ce vroiam sa spun, s-a cam spus mai sus, intr-o forma sau alta. Nu agreez violenta cu care a fost atacata Nadia. Insa partea de PR a povestii chiar asta exploateaza: Nadia, gimnasta, sportiva de performata, inca legata de lumea sportului, aratind la virsta ei destul de tonica etc … Nadia inspirind un trai sanatos gireaza cu imaginea ei margarina. Pai daca si Nadia face reclama la margarina, atunci eu de ce sa nu-i dau copilului. Si mai ales, daca nu ma insel, chiar pe ideea asta pedaleaza reclama: ca margarina e buna. Sanatoasa adica. Nu face doar reclama asa, nevinovata, eu, Nadia, cumpar margarina. Spune explicit cit de buna e!

  12. Nu am fost si nu pot fi de acord cu injuraturile si alte modalitati asemanatoare de manifestare, DAR a face reclama la margarina si a merge in scoli, acolo unde copiii nu sunt insotiti de parintele care sa ii poata spune “doamna aceasta nu are dreptate, tortul pe care tocmai l-ai mancat nu pentru ca are margarina e bun” nu e tocmai ok.
    DIn partea mea Nadia poate sa faca reclama la orice, dar nu sa mearga in scoli si sa convinga copiii ca ceva total nesanatos e foarte bun si sa ii indemne sa le ceara parintilor sa le cumpere si lor.

  13. Margarina ca margarina… mie sincer mi se pare destul de aberant ca opinia publica sa sara in sus din pricina unei margarine care, pariez, e de o mie de ori mai sanatoasa decat o salata de legume cu sos de la Mec.
    Dar vreau sa expun aici un caz pentru oricine doreste:
    Prin 2004 eu eram eleva in clasa a V-a. Aveam deci, ca toti colegii de serie, 11-12 ani. Bun. Intr-o zi cu soare veselie mare: nu se faceau ore, pentru ca toti copii de a V-a si a VI-a participau la o adunare in amfiteatru, adunare la care venisera unii de la ApaNova sa discute cu floricelele patriei. Vi se pare normal sa vii tu, angajat la ApaNova, cu o tona de pliante lucioase, sa tii o prelegere despre cat de sanatoasa este apa de la robinet, cat de bine “functioneaza sistemele de curatare a apei ale retelei publice”, cum e bine pentru oricine sa consume apa cu 0,5 clor in ea, minim, ca ”distruge microbii” si ca reteaua de apa care alimenteaza Bucurestiul este foarte curata, amenajata, bla bla? Practic ne incuraja sa bem apa de la robinet, sa nu mai dam banii pe apa din magazin si nici sa nu o fierbem inainte. Vorbesc serios. A avut loc si un fel de concurs ceva, s-au impartit magneti de frigider, pixuri, baloane si diverse prostii. Nu stiu daca o asemenea campanie s-a mai facut de curand in Bucuresti, dar va garantez ca in scolile din sectorul 6 s-a facut acum 10 ani.
    Faza tare a fost ca eu am fost data afara din amfiteatru, pentru ca am indraznit sa spun ca apa de la robinet e buna doar sa tragi apa la toaleta, clorul e nociv si pentru piele, si pentru par, si pentru unghii, si pentru buna functionare a masinii de spalat (care, stim cu totii, traieste mai muuult cu calgoon!), daramite sa-l bei, de aceea apa ar trebui cat mai bine fiarta inainte. Si am enervat-o pe duduia ApaNova pentru ca i-am spus ca am bunici la tara, langa Bucuresti, care stau intr-unul din satele prin care trece o frumoasa, minunata, splendida garla. In aceasta garla se scalda tot satul, toti copiii, isi spala lumea animalele (vaci, cai, porci chiar), trag apa sa-si ude gradinile, arunca gunoaie, dar numai de-alea selecte (bucati de tabla ruginita, cioburi, pesticide), spala covoare, masini, carute samd, dar da, ooo da, toti care au vile pe langa cursul apei deverseaza fosele septice in… mda… sistemul de alimentare cu apa al Bucurestiului. Nu glumesc. Ceausescu a survolat toata zona cu elicopterul la inundatiile din ’80, a dat ordin de constructie a stavilarului iar in iarna in care a murit era proiectul aprobat, pentru primavara, de incepere a lucrarilor de a trage tot cursul de apa, cu Ciorogarla cu tot, subteran, prin ceva tuburi/tevi imense, care sa aiba guri de varsare pentru terenurile agricole care-s cu nemiluita acolo.
    Asa ca da, mi se par cazuri si mai nasoale. Sunt curioasa insa cati se simt atat de ofensati de miile de reclame la ciocolata (mai ales la cea alba, sau cu continut mic de cacao, e cea mai nesanatoasa), la cafea, Teddy, Nestle etc. Ceea ce ma enerveaza si mai tare sunt, totusi, urmatoarele ”minunatii”:
    – reclame la prezervatize in continutul carora nu auzim lucruri de bun simt precum ”nu e recomandat sa-ti incepi viata sexuala inainte de 18 ani”, macar 16, ma rog, si de ce; “aceste prezervative nu contin/contin latex”; “nu e metoda de contraceptie 100% sigura, dar e cea mai indicata”;
    – reclame la medicamente, disponibile fara reteta de cele mai multe ori, dar pe care un tanc de 6-7 ani le-ar putea lua bine-mersi din farmacie;
    – eu una as interzice toate formularile din reclame/campanii de tipul ”cel mai bun produs* – dovada studiul BlaBarBoh Institute No One Knows About din anul 1974″/cea mai buna formula pentru par/cel mai sanatos/cel mai, cel mai… da, e minunat sa formuleze ”pe baza studiului x, a reiesit ca produsul e bun, a castigat vreun premiu etc”, dar de la asta pana la a formula ca e cel mai bun produs de pe piata… mi se pare jignitor pentru consumator. Asta avand in vedere faptul ca piata este uriasa, chiar cea UE, iar la ora actuala se gasesc de toate in magazine si ceea ce chiar nu se gaseste se poate comanda si produce special, importa…
    Mda, unde dai si unde crapa. Totusi, nu poti sa spui ca e o chestie ilegala sa-ti hranesti copilul cu margarina, ca doar nu e drog si nici moarte sigura in 5 ani, pana la urma. Mi s-ar fi parut ceva mai de bun simt insa sa includa in reclama respectiva ”ii dau copilului meu margarina X de 3 ori pe saptamana, pentru ca are nevoie de energie la scoala si il duc de 3 ori pe saptamana” – la clubul de karate, de exemplu.

  14. sunt multi sportivi care au facut reclama la pepsi si mcdonalds a fost sponsor la olimpiada. care e problema?
    reclama e reclama dar in final fiecare cumpara ce`i place si ce`si permite.
    si legat de sportul de parformanta si mancatul sanatos…oh cat va inselati. vedeti meniul lui michal phelps, un om normal daca ar manca un sfert din ce manaca el zilnic ar avea niste analize ingrijoratoare in cateva luni.

    • au fost multi sportivi care s-au dus prin scoli si au explicat copiilor ca pepsiul/macul e sanatos si calea spre performanta? hmmmm… ce se pare ca nu intelegeti este ca un comportament normal devine cretin daca sare peste o limita… sa canti in gura mare e in regula, daca nu e doua noaptea si urli la fereastra unui strain… sa bei ca porcul e in regula atata vreme cat e la tine acasa si nu deranjezi pe nimeni … sa fii prost in beci e mult mai ok decat sa fii prost in public.. si asa mai departe;

      aici e vorba de un sportiv legendar care s-a dus in scoli si a inceput sa povesteasca unor copii cum un produs de doi lei, fara nici o proprietate dovedita in sensul dorit, este sanatatea intruchipata si calea spre performanta – voi nu vedeti nimic lipsit de eleganta, obraz, etica si bun simt la faza asta?

  15. mai mulţi sportivi, unii de legendă, alţii mai puţini legendari au făcut diverse reclame. pepsi are chiar o tradiţie în acest sens. cu ce e pepsi mai bun decât margarina? nu cred că un copil, dintr-o şcoală de pe unde s-a prezentat produsul a leşinat de poftă după margarină obligându-şi părinţii să cumpere. pe când după pepsi,coca-cola şi mac, oho! sunt curioasă cum lămureşti un copil că margarina e bună? poate să fie şi Nadia şi Superman nu cred că au mari şanse. ce nu înţeleg, în schimb, e violenţa limbajului folosit şi nu cred că alt sportiv legendar care a făcut o reclamă asemănătoare, oriunde în lumea asta, a beneficiat de atât de multe critici. cele mai multe venituri ale unui sportiv nu sunt din premiile câştigate ci din publicitate. ne-am revoltat când Nadia a promovat margarina în şcoli dar nu zicem nimic când copii au ca temă, un eseu cu titlul “Adopţia, o alternativă la avort” în cadrul drepturilor omului.

    • ma terminati cu chestia asta cu pepsi si mac-ul , v-ati intepenit pe o idee si refuzati sa vedeti orice nuanta;

      pentru voi a face reclama la un produs este aceeasi chestie, indiferent de context si de ce spune reclama – adica e exact acelasi lucru sa faci reclama la otrava de sobolani:

      1. Picatura Sobodeath face minuni in magazia ta, te scapa de sobolani cat ai clipi din ochi, scapa de cosmarul bestiilor care-ti mananca ridichile in fiecare noapte. Sobodeath – pentru ridichile tale!

      2. Picatura Sobodeath, excelenta pentru probleme tale digestive, sanatate lichida! Sobodeath – te face sa te simti ca in rai!

      Bineinteles exemplul este exagerat, l-am dat voit asa ca sa intelegeti ca promovarea unui produs se poate face legitim sau nu, moral sau nu. Cola a fost vanduta decenii ca medicament, voi chiar credeti ca ar mai merge figura asta?

      Sunteti atat de porniti in apararea Nadiei incat credeti ca daca reclamele la Pepsi, ar suna – sanatate pentru copilul tau – nimeni nu s-ar revolta? Eu cred ca ar urma procese monstru.

      Una e – pepsi, bun, racoritor, cool, etc etc etc – una e pepsi sanatos, calea spre performanta. Mi se pare pierdere de timp ca trebuie sa explic asta, e atat de evident…

      Nu inteleg nici ce cauta efectul asupra copilului aici – Nadia promoveaza in scoala un mesaj rusinos (nici o proprietate dovedita a produsului in sensul reclamei), rusinos pentru ca e vorba chiar de copii.

      Pentru etica Nadiei nu conteaza absolut deloc daca reclama reuseste sau nu, cert este ca scopul ei este de a reusi – intentia defineste calitatea persoanei, rezultatul nu are importanta decat pentru efectul asurpa celorlalti.

      Un hot intrat intr-o casa sa fure este la fel corupt moral daca fura ceva sau fuge in prima clipa pentru ca se trezeste proprietarul…

      Liliana, daca tot vrei sa te bagi intr-o discutie pe baza de argumente, incearca sa analizezi cu adevarat problema si adu argumente care se aplica, nu cerul este albastru deci masina mea nu polueaza.

  16. In primul rand Nadia e om, ca oricare altul. Poate fi cumparata, influentata etc. Si apoi, margarina nu omoara. N-o fi cel mai “sanatos” aliment din lume, dar cu siguranta nu e nici cel mai rau.

    Vad ca lumea e pornita impotriva margarinei de parca ar fi satana inauntru. Imi aduc aminte ca era un nutritionist care se lupta de ani de zile sa convinga lumea ca iaurturile din comert sunt niste porcarii. Ani de zile s-a luptat. Pana a fost invitat la Danone, sa vada cu ochii lui cum se face. De atunci nu se mai lupta, si-a dat seama ca nu poate face iaurt acasa in aceleasi conditii de igiena, din lapte de calitatea respectiva etc.
    Probabil o sa se intample la fel si cu margarina asta.

  17. bun, faptele sunt fapte. Nadia a luat bani, pentru promovarea unui produs nu tocmai sănătos dar nici extraordinar de nociv. probabil n-au fost bani puţini, mai ales că apărea şi fiul. pe urmă s-a dus să-l promoveze în şcoli, un sandviş cu margarină … nu cred că e chiar atât de rău. copii de azi ştiu de Nadia de la noi, dacă ştiu, n-o privesc la fel ca un adult care a prins performanţele Nadiei life şi cred, că în esenţă, nu dau doi bani nici pe imaginea ei, nici pe recomandările ei. de ce, atunci, exprimări de genul “vai de mama ei de cerşetoare” şi altele? nu sunt un specialist, dar am citit întâmplător că din 95 încoace procesul de producere a margarinei a fost îmbunătăţit tocmai pentru e elimina efectele nocive. şi-atunci? de ce atâta încrâncenare? mă gândesc că reclama în sine ar fi putut trece neoservată, chiar şi cu campaniile din şcoli, dacă nu ar fi fost această contracampanie ce a scos produsul în evidenţă mai mult decât însăşi reclama. poate fi şi asta o strategie, dacă reclama nu aduce beneficiile dorite se face un scandal şi gata, lumea va fi curioasă să testeze produsul ca să înţeleagă miza scandalului. poate că aberez, nu ştiu, ce ştiu este că ne stă în fire să aruncăm cu bolovani ori de câte ori careva reuşeşte să facă ceva în viaţă. de la vlădică la opincă. nu putem să ne bucurăm de reuşita altuia fără să ne amintim de lucruri murdare, să jignim, să criticăm. şi da, îi iau apărarea Nadiei pentru că este printre puţinii români de care ştie o lume întreagă, pentru că a reuşit după îndelungi căutări(toţi le avem doar că nu suntem persoane publice) să-şi găsească rostul în viaţă şi nu consider că greşit atât de grav promovând o margarină pe care, personal, o consider mai sănătoasă decât untul acela de 2,5 lei.

  18. @Dan, esti proaspat parinte, @Ramona, esti viitor parinte, o sa va imbuibati odoarele cu margarina doar ca ati vazut-o pe nadia la tv explicand ea ce bine ii face lui fiu-sau? Am un feeling ca nu. Din pacate, exista probabil sute de mii de parinti care vor urma acest “exemplu”, ca deh, e Nadia, o legenda vie.

    Cat despre gimnasta noastra, dupa cum bine spunea un antevorbitor, as fi vazut-o mai degraba promovand sportul si fructele decat nenorocirea asta. Dar na, pana la urma este strict problema ei si nu e de condamnat. Pana la urma in viata asta, totul se rezuma la bani. Si fiecare ii face cum poate si cum stie.

    • @robert, depinde, acum 40 de de ani margarina nu exista, acum 10 ani toti medicii cardiologi ti-o prezentau ca pe un aliment mirific,cel mai sanatos, astazi este la coada listei, otrava. Sa vedem ce mai hotarasc puternicii planetei ce mai pot consuma furnicile care le alimenteaza conturile.

      • Aici cam greşeşti. Margarina e mult mai veche decât se crede.
        https://ro.wikipedia.org/wiki/Margarin%C4%83
        Trecând peste asta, există studii care atestă faptul că populaţia Angliei, de pildă, care a mâncat în timpul celui de-al doilea război mondial preponderent margarină în loc de unt, a fost mult mai sănătoasă decât în alte perioade istorice.
        Nu sunt fan al margarinei. Prefer să mânânc, atât eu cât şi familia, unt în strat subţire, decât aşa ceva, fiind vorba de un produs de sinteză cu care organismul nostru nu s-a obişnuit încă.
        În ce priveşte etica celor care fac asemenea reclame, să fim serioi. Care etică?
        Mă întreb însă cât de credibili sunt în indignarea lor “tovărăşească” cei care au împroşcat-o cu noroi pe Nadia pentru lucrul acesta…
        Teamă mi-e că adevărul e, ca de obicei, undeva la mijloc.

      • Robert, nu stiu de ce e asa “satanista” margarina asta. Daca-i asa rea, de ce exista inca in magazine? Nu spun sa ne hranim cu margarina, dar ca orice alt aliment, consumat cu moderatie, nu te omoara. Stii cum e? Cand vine primul om cu un studiu serios care sa arate ca margarina face cancer, in secunda doi e scoasa de pe piata. E simpla ecuatia.
        Deci e o prostie sa te hranesti doar cu margarina, la fel de mult cum e o prostie sa te hranesti doar cu paine, doar cu zahar sau doar cu grasime de porc.

  19. 1. Margarina exista acum 40 de ani, fiindcă a fost brevetată în 1869.

    2. Margarina fără grăsimi animale (care foloseşte numai uleiuri vegetale) a scos de pe piaţă margarina originală în timpul ultimului război.

    3. Margarinele moderne post-1986 au un conţinut de grăsime mult mai redus decât “margarina pentru prăjituri a epocii (co)mu(n)iste”.

  20. Nu inteleg de ce comentariile sunt punctuale si nu privesc lucrurile in ansamblu.Fara suparare dar parca suntem intr-un glob de sticla.La cata suferinta exista(violuri,rapiri,droguri,prostitutie,cersetorie-toate cu din pacate subiecti minori)stam si tot ne cacaim pentru o amarata de margarina de parca Nadia este inamicul public numarul 1.
    Zau,in ce lume traim!?

  21. Performanta sportiva, de un anumit nivel in sus, nu prea are cum sa insemne un stil de viata prea sanatos in cazul unor sporturi (printre care si gimnastica).

  22. Atacurile asupra Nadiei au fost prea dure si, dupa parerea mea, fara sens. Orice parinte care tine la copilul sau are grija sa diversifice alimentele pe care i le da, are grija sa aleaga ceea ce este cu adevarat sanatos, fara sa tina cont de reclame. Dar nu uitati ca in tara asta cel putin jumatate din populatie nu isi permite sa se hraneasca cu unt.

  23. Și, în final, înțeleg că mișcarea publicitară a fost retrasă de CNA (sau am înțeles prost?). Dacă da, nu merită să ne mai batem capul.

    P.S.: Cum e cu bebița? (am pariat că e fată, deci bebița i se spune până la naștere indiferent ce zice echograful :)).

    • Merg poimaine sa facem masuratorile pentru Down si alte ‘bucurii’. Is in saptamana a 12-a, deci e momentul. Am fost acum cateva zile, nu se stie ce este inca, dar danseaza de zor. Si e mare de tot … 4cm si ceva 😀

Comments are closed.