Vin, istorie, ospitalitate

Există locuri pe care le vizitezi și care, deși nu-ți ridicau așteptări deosebite, reușesc să te lase pur și simplu mască. Dar hai să nu trecem atât de repede la concluzii ..

Vineri a fost ziua de „băute” la Timișoara Brands Tour și, după ce am terminat vizita la Timișoreana, ne-am organizat în mașini și am pornit spre Recaș. Pentru că bloggerii din „străinătate” erau deja cu mașini, timișorenii s-au plasat strategic în agregate locale, gata să pornească în caravană.

Într-o primă fază l-am pierdut pe Hoinaru. Am observat repede că nu mai am „coadă”, așa că au fost anunțate organizatoarele noastre că am pierdut o mașină. L-am așteptat și am pornit în scurta călătorie. Pentru că nu-i evenimentul eveniment fără să ai ceva de povestit, la Recaș am ratat eu intrarea pe străduța care duce la Cramele Recaș, dar din fericire am găsit repede un loc de întors și am ajuns cu bine.

Nici nu am putut să mă laud cât de bine stau cu orientarea turistică sau să parchez undeva, că deja erau gata organizatorii să ne ducă în vie, să vedem așa, la fața locului, de unde provine băutura care place mult unora (se aude acolo, Oana? 🙂 ).

DSC_0019

Singura neplăcere a fost cauzată de ploaia măruntă (din fericire nu prea serioasă), care se abătuse peste noi, dar asta nu ne-a luat din plăcerea de a bea un vin roșu la botul cailor putere. Folosesc pluralul, deși eram vreo câțiva care am preferat să dăm vinul mai departe, să nu avem „bucurii” la întoarcerea în Timișoara.

Am aflat că domeniile Cramelor sunt întinse, au 900 de hectare de vie, din care 8 sunt și cu irigații. La întrebarea noastră „dar de ce nu sunt mai multe?” ni s-a spus că vor studia o perioadă cum se comportă culturile irigate față de celelalte și apoi vor investi mai departe.

Nu este chiar momentul cel mai bun să vizitezi un asemenea loc (am o vagă bănuială că pe la toamnă peisajul va fi de vis), dar măcar ne-am deschis apetitul pentru asemenea vizite. Și gazdele noastre recunoșteau că de câțiva ani au început să acorde atenție și sectorului turistic, rezultatele fiind foarte promițătoare.

După ce l-am recuperat pe Dragoș dintre vii, ne-am întors la „bază”, pentru a afla mai multe detalii despre cum se produce, ambalează și transportă vinul.

DSC_0021

DSC_0022

DSC_0024

Nici nu am apucat să ne adunăm bine, că ploaia a încetat.

DSC_0031

Dacă tot nu mai era pericol să-l murez pe Niki al meu, am trecut la pozat una-alta.

DSC_0036

DSC_0035

El este Sasha, are 9 luni și a fost atracția zilei pentru unii dintre noi. Ne-am amorezat cu el, apoi stăpâna l-a „priponit” în curte și s-a alăturat echipei de bloggeri.

DSC_0037

Prima oprire a fost în Laborator, apoi am ieșit în curte, să admirăm „silozurile” în care stă vinul.

DSC_0042

DSC_0043

DSC_0049

A urmat vizita în camerele foarte răcoroase, în care vinul trebuie să stea la o anumită temperatură. Joasă, dacă mă întrebați pe mine. Erau -2 grade și dârdâiam pe capete.

DSC_0057

DSC_0072

Următorul pas a fost să vedem stația de îmbuteliere unde ni s-a dat frâu liber să pozăm. Am avut totuși grijă pe unde ne plimbăm, să nu stricăm ceva sau să oprim producția.

DSC_0075

Sticlele goale și curate așteptau cuminți ca „ventuza” cea mare să le ia așa, la grămadă, și să le plaseze pe bandă.

DSC_0076

Aici le puteți admira (pe câteva, că eram cu „lentila” de zoom și nu mai aveam spațiu să mă retrag) cum sunt purtate pe sus de robot. Încercam să-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă ar cădea, dar aparatele sigur nu sunt atât de pline de idei ca mine, așa că totul a decurs conform planului.

DSC_0079

Undeva mai în spate sticlele, deja pline, sunt închise cu dopuri și gata de grupat în cutii.

DSC_0073

Un alt robot închide cutiile și le trimite mai departe pe bandă ..

DSC_0077

După cum vă puteți imagina, era plin de lume în momentul acela, toți încercam să pozăm ceva și, de preferat, să nu ne oprim în vreunul dintre butoanele alea mari și roșii. Vorba Ancăi, parcă-ți vine să le apeși.

Ne-am dat cu greu duși de acolo, dar, la promisiunea că acum trecem la degustări, imediat ne-a revenit pofta de viață.

DSC_0096

DSC_0099

La o masă lungă, între butoaiele cu vin, ni s-au oferit la degustat 2-3 sortimente de vin, apoi ne-am mutat la o masă mai mare, unde ni s-au adus pe rând 7 dintre soiurile cele mai de .. soi din Cramele Recaș. Am putut gusta diverse brânzeturi, ascultând în același timp detalii despre producția vinului și chiar activitatea Cramelor din ultimii ani.

Iată ce sortimente ni s-au servit: Castel Huniade (Riesling), Sole (Fetească Regală și Rose – pe ultimul l-am notat ca fiind pe gustul meu), Cocoșul dintre Vii (Muscat, încă unul pe care l-am bifat), La Putere (Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon), degustarea finalizându-se cu deosebitul Cuvee Uberland.

Voi face o paranteză pentru a preciza că beau în general vin dulce (deh, am palatul unui copil de 6 ani), de asta mi-am notat vinurile care mi s-au părut mai „dulci”, deși toate erau fie seci fie demiseci. Două sortimente m-au convins prin aroma lor să ies puțin din zona de confort și să încerc și altceva.

Am trecut apoi într-o altă sală, unde ne-a fost servit un meniu de 5 stele: trei feluri de mâncare senzațională și un desert ce necesită multă măiestrie, dar absolut delicios. Fiecare fel de mâncare a avut și vinul lui, atent ales de gazdele noastre, iar bucatele au alunecat mai bine în acordurile viorii mânuite dumnezeiește de un muzician. Ne-am bucurat să-l vedem și pe „chef-ul” care a gătit, venit să ne spună și el câteva cuvinte despre meniul pe care ni l-a prezentat.

După cum observa și Chinezu, la o asemenea masă ar fi fost potrivit să fim îmbrăcați la 4 ace, dar chiar și așa, în tricouri și blugi, ne-am simțit minunat.

Ne-am despărțit cu greu de gazdele noastre și ne-am promis cu toții că vom reveni în viitorul nu prea îndepărtat. Dacă până vineri nu știam mai nimic despre Cramele Recaș și vedeam degustări de vin doar în filmele americane, sunt hotărâtă să revin ori cu „soarele”, ori cu vreun invitat de peste hotare, pentru că merită să aibă parte de o asemenea experiență.

Vă spuneam la început că nu am plecat cu multe așteptări din Timișoara (nu pot explica acest lucru, a fost sentimentul comun pentru mulți dintre bloggerii veniți aici), dar am fost „convertiți” de gazdele noastre, de frumusețea locului și organizarea impecabilă. Se presupune că, dacă le-am fost oaspeți, trebuie să găsim lucruri bune de scris. Job-ul meu în acest caz este foarte ușor, ne-au încântat și impresionat. Așa cum am scris și în cartea lor de oaspeți: totul a fost la superlativ.

Mulțumirile merg spre: PRbeta, AventuriaAsociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, Porsche Timișoara, Amvest, Restaurant Belvedere.  Ca arteneri media îi avem pe 24-FUN și Tion. Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

8 Comments

    • A fost o zi super-reusita. Eu cel putin m-am simtit minunat si la bere, iar cei de la Crame au aruncat mingea peste parc, vorba englezului. Nu am avut nimic de comentat, cred ca prin toamna il iau pe ‘domnul dojo’ si-l duc sa vada si el, ca nu-i va displacea 😉

  1. Ador toamna, frunzele colorate, vita de vie plina si mirosul de struguri. Niciodata pana acum nu m-am gandit ca mi-ar face placere sa merg intr-un loc ca cel descris de tine dar bling! Mi s-a aprins o luminita si sper ca la toamna, de ziua mea, sa gasesc un companion pt scurta excursie.

  2. Clar, toamna ar fi fost mult mai frumos pentru placerea ochiului si-a aparatului de fotografiat. Noroc ca in crama e tot timpul un vin bun si asta a compesat lipsa vegetatiei din vii. Frumos, foarte frumos.
    PS Si mie tot vinul dulce imi place. 🙂

    • Eu sigur voi incerca si ‘secile’ pe care mi le-am notat, ca-s bune, dar tot la dulci parca ma duc de fiecare data.

      Sper sa imi fac timp in toamna sa mai fac o vizita acolo. Asa cum zici, voi avea destule de pozat 😀

  3. 🙂 Sa stii ca la restul cred ca am ratat postare cu Recas, dar imi place prezentarea. Chiar este o zona frumoasa acolo si un vin bun.

  4. Citesc articolele tale privind ‘invazia’ din vestul tarii si chiar sunt putin invidios. Se pare ca va distraatia pe cinste.
    PS: Pe Sasha il luam acasa 😀

Comments are closed.