West Side Story

Prin ultimele săptămâni de stat în NYC, am decis să atac o zonă mai “altfel”. Majoritatea turiştilor intră puternic pe Times Square, Battery Park sau 5th Avenue, locaţii pe care le-am bătut deja de câteva ori. Avantajul unuia care stă prin oraş mai mult de 10 zile este că poate pas cu pas intra şi în zone pe care le-ar evita, dacă ar avea prea puţin timp de făcut plimbări. Nu ne-a trebuit decât puţin să realizăm că R., prietenul nostru, avea dreptate când spunea că nu ajunge o lună să vizitezi Manhattanul.

Zona în cauză se numeşte Upper West Side şi este una dintre locaţiile curate din Manhattan. Acolo locuiesc “bogătanii” ce nu se pot despărţi de insula asta, casele sunt înalte, vechi şi frumoase. Sunt şi nişte clădiri “landmark”, dar mai puţin cunoscute, aşa că turistul de rând nu va prea deranja cartierul. Pentru cei interesaţi şi de puţină geografie, Upper West Side e plasat la vest de Parcul Central, cam cât ţine parcul şi se opreşte în Hudson River. Are un parc frumos înspre râu, Riverside Park, şi e o zonă foarte liniştită, atât cât se poate în Manhattan.

Ne-am plimbat pe acolo prin primele noastre săptămâni, cu dracii de rigoare pentru că aparatul foto de atunci îşi bătea joc de pozele mele în ultimul hal. Ştiu că nici nu am pozat nimic atunci, de turbată că oricum nu ieşeau nicicum. De data asta aveam noua “sculă” şi chef de multe, multe poze.

Am coborât din metrou lângă Trump International Hotel and Tower şi Warner AOL. Mai exact în partea de sud-vest a Central Park, pentru că de acolo trebuia să-mi încep plimbarea. M-am întors însă stânga împrejur pentru a poza locaţia din care plec. Puteţi vedea uriaşele turnuri Warner AOL. Imaginaţi-vă că în stânga lor, peste drum, deci unde nu am pozat, este turnul lui Trump. Unul din alea 3 pe care le-am văzut eu, naiba ştie câte are.

Încep să se vadă clădirile vechi şi frumoase din zonă, chiar dacă sunt încă într-o porţiune aglomerată.

Şi un detaliu …

Ca orice om cult am trecut pe lângă Operă şi l-am pozat pe mister Dante.

Urmez Amsterdam Avenue pentru încă nişte minute, pozând clădiri ce mi se par frumoase şi oprind 2 minute la o taraba în stradă să mestec şi un “gyros”, că doar am muncit de m-am spetit.

Cu mâncarea în mână am decis să mă duc în Riverside Park, sa mă aşez şi io pe o bancă şi să termin “prada”. Cu prilejul ăsta odihneam picioarele şi puteam să prind nişte imagini interesante de pozat. Nu am greşit.

Am ieşit din parc pentru a reintra pe stradă. Direcţia era “nord” pentru a ajunge să văd şi “Soldiers’ and Sailors’ Monument”, ridicat în 1908 în memoria soldaţilor Unionişti din Războiul Civil. Până la el am mai fotografiat nişte clădiri ..

Pe aici am dat de nişte “sărăntoci” ce fac probabil suta de mii de lună, care m-au întrebat de unde sunt (era clar că sunt turist) şi mi-au recomandat şi alte atracţii din zonă. “Mergeţi pe strada 86 şi cam pe la mijloc e clădirea x, momumentul e la colţ cu 89, pe y stradă e o biserică frumoasă etc.” Le-am mulţumit pentru ajutor şi ne-am dus fiecare în treaba noastră.

Am ajuns şi la monument:

Am aruncat o privire şi peste Hudson River ..

Apoi în dreapta spre stradă …

Am mai pozat o căsuţă pe care mi-ar plăcea s-o am. La prima noastră plimbare prin Upper West Side, la o casă similară se lucra. Unul dintre muncitori, ne-a arătat tăbliţa cu “FOR SALE” şi ne-a spus râzând “you should buy it, not take pictures of it”. Era doar 2 milioane de coco, o nimica toată.

Celebrele “brownstones”, casele de oameni “săraci” din Manhattan.

Clădirea American Youth Hostel era şi ea menţionată la atracţii, aşa că am trecut pe acolo. Zona începea să fie mai “săracă”, am prins mulţi locuitori de culoare sau hispanici. Sunt acum pe 103 Street şi merg spre Parcul Central.

Am ajuns mai apoi şi prin Central Park, dar promit să urc pozele sâmbăta viitoare. V-am plictisit destul pentru azi.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810